Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2. Inom Stockholm stad är det socialförvaltningen som handlägger anmälan av folköl, tobak, elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare och stadsdelsnämnderna som utför tillsynen över försäljningen till konsument. Enligt Stockholms stads riktlinjer ska varje försäljningsställe få ett tillsynsbesök per år. Stadsdelsförvaltningen har genomfört 78 tillsynsbesök samt utfört 29 kontrollköp inom Östermalms stadsdelsområde.

    Socialförvaltningens tillståndsenhet blev delegerad ansvaret för tillståndsförfarandet men den praktiska tillsynen kvarstod under stadsdelarnas ansvar fram till årsskiftet 2019. Under 2020 har även den praktiska tillsynen av tobak övergått till Socialförvaltningens tillståndsenhet. Därav avser stadsdelens tillsynsplan 2020 av folköl, elektroniska cigaretter, påfyllnadsbehållare och örtprodukter för rökning.

    Bilagor

  3. Stadsdelsförvaltningen har fått i uppdrag att se över vilka trygghetsskapande åtgärder som kan genomföras runt idrottsplatsen i Hjorthagen och stråket ner mot Bobergsskolan, som en följd av det rån som genomfördes där i november 2019.

    Det är idag många barn och ungdomar som rör sig i området kring Hjorthagens idrottsplats och Bobergsskolan, både dag- och kvällstid, och det är därför viktigt att staden genomför åtgärder så att platsen upplevs som trygg. På den trygghetsvandring som genomfördes i december föreslogs ett antal åtgärder för att förbättra tryggheten på platsen. I detta ärende har förvaltningen sammanställt vilka åtgärder som genomfördes efter händelsen i november samt vilka ytterligare åtgärder som kan genomföras för att stärka tryggheten på platsen.

    Bilagor

  4. I samband med stadsdelsnämndens sammanträde 28 november 2019 lämnade (S) och (V) in en skrivelse om förslag till inrättande av ett ungdomens hus i Norra Djurgårdsstaden.

    Bilagor

  5. Kulturnämnden fattade i december 2019 beslut om att flytta kulturskolans teaterverksamhet från Skeppargatan på Östermalm till Södermalm under hösten 2020. Mot bakgrund av kulturnämndens beslut har Birgit Marklund m.fl. (S) och Jaime Barrios m.fl. (V) inkommit med en skrivelse till nämnden, som överlämnats till förvaltningen för yttrande. I skrivelsen efterfrågas en beskrivning av hur stadsdelsförvaltningen samverkar med kulturförvaltningen och utbildningsförvaltningen för att säkerställa att barn och unga har förutsättningar att ha en meningsfull fritid i innerstaden.

    Bilagor

  6. I oktober 2019 inkom Birgit Marklund Beijer m.fl. (S)  och Marion Sundqvist m.fl. (V) med en skrivelse till Östermalms stadsdelsnämnd om stående vatten på gångvägen i Karlavägens allé.  I  skrivelsen föreslås att förvaltningen ges i uppdrag att återkomma med förslag på hur Karlavägens allé kan förbättras. 

    Förvaltningen delar förslagsställarnas synpunkter på att det vid regn bildas vattenpölar på gångvägen i Karlavägens allé. I parkmiljöavdelningens verksamhetsplan för 2020 har det avsatts medel för upprustning av gångvägen i Karlavägens mittstråk.

    I samband med dessa arbeten kommer förvaltningen att även se över gång och cykelvägen på Valhallavägen och åtgärda de delar där vatten blir stående.

     

    Bilagor

  7. I stadens budget framgår att socialförvaltningen ska samordna arbetet med boendeplanen för bostäder för personer med funktionsnedsättning och bearbeta stadsdelsnämndernas/regionernas förslag samt föreslå beslut om åtgärder utifrån en sammanvägd övergripande bedömning av behov och framtida trender.

    Sammanställningen presenteras i ett av socialförvaltningen framtaget excelformulär och kommenteras av stadsdelsförvaltningarna i tillhörande textdokument.

    Innerstadens sammanställning visar att stadsdelsförvaltningarna har pågående projekt där lägenheter inom den kategori bostäder som efterfrågas mest ingår, men att fler lägenheter kommer behövas i flera av kategorierna ifall de bedömda framtida behoven ska täckas.

    Bilagor

  8. Overlook Restaurang AB ansöker om en utökad serveringstid och stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restaurang, måndag till söndag 11:00 – 02:00. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurangverksamheten Strandvägen 1. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att  alkoholsserveringstillstånd enligt ansökan skulle medföra någon nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.

    Bilagor

  9. A House at Östermalm AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till slutet sällskap, i restaurang, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 03:00. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang A House Uggleviksgatan på Uggleviksgatan 2 A. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att alkoholsserveringstillstånd enligt ansökan skulle medföra någon nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.

    Bilagor

  10. Bee Urban Sweden AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restaurang och i uteservering, måndag till söndag 11:00 – 01:00. Ansökan om serveringstillstånd avser verksamheten Bee Urban Evolution Lab på Karlavägen 100. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att alkoholsserveringstillstånd enligt ansökan skulle medföra någon nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.

     

    Bilagor

  11. Notta 8 AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till slutet sällskap, i restaurang, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 01:00. Ansökan om serveringstillstånd avser verksamheten Almas Park på Sturegatan 18. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att alkoholsserveringstillstånd enligt ansökan skulle medföra någon nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.

     

    Bilagor

  12. Eatery Sverige AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restaurang, måndag till söndag mellan kl. 12:00 –01:00 och till  allmänheten, i uteservering, måndag till söndag mellan kl. 12:00 – 22:00. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurangverksamheten Eatery Gärdet på Tegeluddsvägen 100. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att alkoholsserveringstillstånd enligt ansökan kan befaras föranleda en nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.

    Bilagor

  13. Giat AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restaurang, måndag till söndag mellan kl. 11:00 –01:00 och till allmänheten, i uteservering, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 01:00. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurangverksamheten Texas Longhorn i Östermalms Saluhall. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att alkoholsserveringstillstånd enligt ansökan kan befaras föranleda en nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.

    Bilagor

  14. Pontus Frithiof City Venues AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restaurang, måndag till söndag 11:00 – 22:00. Ansökan om serveringstillstånd avser verksamheten Accelerator Café by Pontus Frithiof.

    Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att alkoholsserveringstillstånd enligt ansökan skulle medföra någon nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.

     

    Bilagor

  15. Totalt prognostiseras för året, efter resultatdispositioner, budget i balans. Nedan visas nettobudget per avdelning efter justerad budget 2020, beräknat utfall och beräknat resultat samt bokslut för 2019. Budgeten har justerats i Kommunstyrelsens avstämningsärende där nämnden beviljats 5,0 mnkr för klimatinvesteringar, 8,0 mnkr för investeringar i maskiner och inventarier, 0,4 mnkr för tryggt mottagande i hemmet, 0,5 mnkr för aktivitetscentra, 0,3 mnkr för miljösamordnare. Budgeten har även justerats med 0,3 mnkr för begärda trygghetsinvesteringar.

    Bilagor

  16. Stadsdelsförvaltningen anmäler delegationsbeslut för perioden 11 december 2019 till och med den 25 februari 2020.

    Bilagor

  17. Anmälan av stadsdelsnämndens pensionärråds protokoll från den 17 februari 2020.

    Bilagor

  18. Anmälan av stadsdelsnämndens Ungdomsråds protokoll från den 11 februari 2020.

    Bilagor

  19. Stockholms stad och Polisregion Stockholm tecknade i november 2019 en ny övergripande samverkansöverenskommelse för staden.

    Stadsdelarna tecknar utifrån den övergripande överenskommelsen en uppdaterad lokal lägesbild en lokalsamverkansöverens-kommelse. Östermalms stadsdelsförvaltning och lokalpolisområde Norrmalm har därför uppdaterat den lokala lägesbilden och utifrån den undertecknat en ny uppdaterad lokal samverkansöverens-kommelse.

    Den lokala lägesbilden bygger på flera källor, exempelvis polisanmälda brott, trygghetsmätningar och medborgardialoger. I Östermalms lokala lägesbild identifierades fyra prioriterade samverkansområden;

    Bostadsinbrott
    Unga i risk för kriminalitet
    Riktat arbete mot avgränsade platser
    Särskilt utsatta och sårbara brottsoffer

    Den lokala lägesbilden uppdateras och följs upp minst en gång per år och inför framtagande av ny lokal samverkansöverenskommelse.

    Bilagor

  20.   23

    Information från stadsdelsdirektören

  21.   24

    Övriga frågor

  22.   25

    Rapport enligt 14 kapitlet socialtjänstlagen (lex Sarah) - egen regi

  23.   26

    Information om inkommen rapport enligt 14 kapitlet socialtjänstlagen (lex Sarah) – egen regi

  24.   27

    Information om inkommen rapport och utredning enligt 14 kap socialtjänstlagen (lex Sarah) – privat regi

  25.   28

    Information om inkommen rapport enligt 14 kapitlet socialtjänstlagen (lex Sarah) – egen regi

  26.   29

    Information om anmälan och rapport enligt 14 kapitlet socialtjänstlagen (lex Sarah)- enskild regi

  27.   30

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kapitlet 7§ 1 punkten föräldrabalken.

  28.   31

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

  1. Upprop och närvaroregistrering, val av protokollsjusterare, tid för protokollsjustering, anmälan av föregående protokoll och fastställande av dagordning.

  2. Varje månad redovisas de medborgarförslag som nämnden ska besluta om hantering av och förvaltningen anmäler de medborgarförslag som har sänts till annan nämnd eller där förvaltningen har haft nämndens uppdrag att besvara förslagen.

    Bilagor

  3. Inom Stockholm stad är det socialförvaltningen som handlägger anmälan av folköl, tobak, elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare och stadsdelsnämnderna som utför tillsynen över försäljningen till konsument. Enligt Stockholms stads riktlinjer ska varje försäljningsställe få ett tillsynsbesök per år. Stadsdelsförvaltningen har genomfört 78 tillsynsbesök samt utfört 29 kontrollköp inom Östermalms stadsdelsområde.

    Socialförvaltningens tillståndsenhet blev delegerad ansvaret för tillståndsförfarandet men den praktiska tillsynen kvarstod under stadsdelarnas ansvar fram till årsskiftet 2019. Under 2020 har även den praktiska tillsynen av tobak övergått till Socialförvaltningens tillståndsenhet. Därav avser stadsdelens tillsynsplan 2020 av folköl, elektroniska cigaretter, påfyllnadsbehållare och örtprodukter för rökning.

    Bilagor

  4. Stadsdelsförvaltningen har fått i uppdrag att se över vilka trygghetsskapande åtgärder som kan genomföras runt idrottsplatsen i Hjorthagen och stråket ner mot Bobergsskolan, som en följd av det rån som genomfördes där i november 2019.

    Det är idag många barn och ungdomar som rör sig i området kring Hjorthagens idrottsplats och Bobergsskolan, både dag- och kvällstid, och det är därför viktigt att staden genomför åtgärder så att platsen upplevs som trygg. På den trygghetsvandring som genomfördes i december föreslogs ett antal åtgärder för att förbättra tryggheten på platsen. I detta ärende har förvaltningen sammanställt vilka åtgärder som genomfördes efter händelsen i november samt vilka ytterligare åtgärder som kan genomföras för att stärka tryggheten på platsen.

    Bilagor

  5. I samband med stadsdelsnämndens sammanträde 28 november 2019 lämnade (S) och (V) in en skrivelse om förslag till inrättande av ett ungdomens hus i Norra Djurgårdsstaden.

    Bilagor

  6. Kulturnämnden fattade i december 2019 beslut om att flytta kulturskolans teaterverksamhet från Skeppargatan på Östermalm till Södermalm under hösten 2020. Mot bakgrund av kulturnämndens beslut har Birgit Marklund m.fl. (S) och Jaime Barrios m.fl. (V) inkommit med en skrivelse till nämnden, som överlämnats till förvaltningen för yttrande. I skrivelsen efterfrågas en beskrivning av hur stadsdelsförvaltningen samverkar med kulturförvaltningen och utbildningsförvaltningen för att säkerställa att barn och unga har förutsättningar att ha en meningsfull fritid i innerstaden.

    Bilagor

  7. I oktober 2019 inkom Birgit Marklund Beijer m.fl. (S)  och Marion Sundqvist m.fl. (V) med en skrivelse till Östermalms stadsdelsnämnd om stående vatten på gångvägen i Karlavägens allé.  I  skrivelsen föreslås att förvaltningen ges i uppdrag att återkomma med förslag på hur Karlavägens allé kan förbättras. 

    Förvaltningen delar förslagsställarnas synpunkter på att det vid regn bildas vattenpölar på gångvägen i Karlavägens allé. I parkmiljöavdelningens verksamhetsplan för 2020 har det avsatts medel för upprustning av gångvägen i Karlavägens mittstråk.

    I samband med dessa arbeten kommer förvaltningen att även se över gång och cykelvägen på Valhallavägen och åtgärda de delar där vatten blir stående.

     

    Bilagor

  8. I stadens budget framgår att socialförvaltningen ska samordna arbetet med boendeplanen för bostäder för personer med funktionsnedsättning och bearbeta stadsdelsnämndernas/regionernas förslag samt föreslå beslut om åtgärder utifrån en sammanvägd övergripande bedömning av behov och framtida trender.

    Sammanställningen presenteras i ett av socialförvaltningen framtaget excelformulär och kommenteras av stadsdelsförvaltningarna i tillhörande textdokument.

    Innerstadens sammanställning visar att stadsdelsförvaltningarna har pågående projekt där lägenheter inom den kategori bostäder som efterfrågas mest ingår, men att fler lägenheter kommer behövas i flera av kategorierna ifall de bedömda framtida behoven ska täckas.

    Bilagor

  9. Overlook Restaurang AB ansöker om en utökad serveringstid och stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restaurang, måndag till söndag 11:00 – 02:00. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurangverksamheten Strandvägen 1. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att  alkoholsserveringstillstånd enligt ansökan skulle medföra någon nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.

    Bilagor

  10. A House at Östermalm AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till slutet sällskap, i restaurang, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 03:00. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang A House Uggleviksgatan på Uggleviksgatan 2 A. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att alkoholsserveringstillstånd enligt ansökan skulle medföra någon nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.

    Bilagor

  11. Bee Urban Sweden AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restaurang och i uteservering, måndag till söndag 11:00 – 01:00. Ansökan om serveringstillstånd avser verksamheten Bee Urban Evolution Lab på Karlavägen 100. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att alkoholsserveringstillstånd enligt ansökan skulle medföra någon nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.

     

    Bilagor

  12. Notta 8 AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till slutet sällskap, i restaurang, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 01:00. Ansökan om serveringstillstånd avser verksamheten Almas Park på Sturegatan 18. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att alkoholsserveringstillstånd enligt ansökan skulle medföra någon nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.

     

    Bilagor

  13. Eatery Sverige AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restaurang, måndag till söndag mellan kl. 12:00 –01:00 och till  allmänheten, i uteservering, måndag till söndag mellan kl. 12:00 – 22:00. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurangverksamheten Eatery Gärdet på Tegeluddsvägen 100. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att alkoholsserveringstillstånd enligt ansökan kan befaras föranleda en nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.

    Bilagor

  14. Giat AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restaurang, måndag till söndag mellan kl. 11:00 –01:00 och till allmänheten, i uteservering, måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 01:00. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurangverksamheten Texas Longhorn i Östermalms Saluhall. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att alkoholsserveringstillstånd enligt ansökan kan befaras föranleda en nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.

     

    En rättelse har gjorts efter att beslutsunderlaget har sammanställts vad avser ansökan om serveringstillstånd för uteserveringen att gälla måndag till söndag mellan kl. 11:00-23:00.

     

     

    Bilagor

  15. Pontus Frithiof City Venues AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restaurang, måndag till söndag 11:00 – 22:00. Ansökan om serveringstillstånd avser verksamheten Accelerator Café by Pontus Frithiof.

    Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att alkoholsserveringstillstånd enligt ansökan skulle medföra någon nackdel utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att tillstyrka ansökan.

     

    Bilagor

  16. Totalt prognostiseras för året, efter resultatdispositioner, budget i balans. Nedan visas nettobudget per avdelning efter justerad budget 2020, beräknat utfall och beräknat resultat samt bokslut för 2019. Budgeten har justerats i Kommunstyrelsens avstämningsärende där nämnden beviljats 5,0 mnkr för klimatinvesteringar, 8,0 mnkr för investeringar i maskiner och inventarier, 0,4 mnkr för tryggt mottagande i hemmet, 0,5 mnkr för aktivitetscentra, 0,3 mnkr för miljösamordnare. Budgeten har även justerats med 0,3 mnkr för begärda trygghetsinvesteringar.

    Bilagor

  17. Stockholms stad och Polisregion Stockholm tecknade i november 2019 en ny övergripande samverkansöverenskommelse för staden.
    Stadsdelarna tecknar utifrån den övergripande överenskommelsen en uppdaterad lokal lägesbild en lokalsamverkansöverens-kommelse. Östermalms stadsdelsförvaltning och lokalpolisområde Norrmalm har därför uppdaterat den lokala lägesbilden och utifrån den undertecknat en ny uppdaterad lokal samverkansöverens-kommelse.
    Den lokala lägesbilden bygger på flera källor, exempelvis polisanmälda brott, trygghetsmätningar och medborgardialoger. I Östermalms lokala lägesbild identifierades fyra prioriterade samverkansområden;

    Bostadsinbrott
    Unga i risk för kriminalitet
    Riktat arbete mot avgränsade platser
    Särskilt utsatta och sårbara brottsoffer

    Den lokala lägesbilden uppdateras och följs upp minst en gång per år och inför framtagande av ny lokal samverkansöverenskommelse.

    Bilagor

  18. Stadsdelsdirektör Christina Klang informerade stadsdelsnämnden om följande:

    Stadens och förvaltningens hantering av coronaviruset och covid-19

    Stockholms stad samordnar arbetet i en planeringsgrupp som leds av säkerhetsdirektören. En av stadens främsta kommunikationsuppgifter är att sprida myndighetsinformation och möta den oro och det informationsbehov som finns hos både medarbetare och stockholmare. Staden kommunicerar med allmänheten via stadens webbplats, via Facebook och genom personalen i våra verksamheter.

    Internt kommunicerar vi med chefer och medarbetare genom stadens intranät.

    Vidare gör berörda förvaltningar och bolag målgruppsanpassade informationer till medarbetargrupper inom exempelvis förskola och äldreomsorg. I verksamheter som särskilt berörs finns information och instruktioner om hur smittspridning ska begränsas. Stockholms stad följer noggrant händelseutvecklingen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer

    Förvaltningsledningen leder och samordnar Östermalms beredskapsplanering. Vi har gjort en övergripande planering som vi lämnat in till stadens planeringsgrupp. Det följs upp och reviderar planeringen fortlöpande. Fokus är att klara bemanningen i verksamheter som måste fungera utan avbrott.

    Det handlar till stora delar om en kontinuitetsplanering och gäller exempelvis att beskriva vad som händer vid ett omfattande personalbortfall på grund av sjukdom eller oro, brist på förbrukningsvaror och bristfälliga leveranser. I planeringen ingår även åtgärder för att minimera konsekvenserna av de antaganden vi gör. Avdelningscheferna har kontinuerliga möten med sina ledningsgrupper för att stämma av läget. Förvaltningsledningen följer utvecklingen och tar fortlöpande de beslut som krävs utifrån dagsaktuella förutsättningar.

    Start för språkcafé i Hjorthagens bibliotek

    Den 4 mars var det premiär för språkcaféet på Hjorthagens bibliotek dit boende på Drevkarlen var inbjudna. Cirka 20-25 personer deltog, varav knappt hälften var volontärer och representanter från Goda Grannar. Upplevdes som uppskattat av både volontärerna som av de som kom dit för att öva på svenska. Språkcaféet fortsätter varje onsdag fram till sommaren.

    Ny öppen förskola och parklek i Hjorthagen öppnar i april

    Nu pågår de sista justeringarna i lokalerna, iordningställandet av lekparken och förberedelserna inför starten av öppna förskolan och parkleken som kommer att heta Hjortgläntan. Parkleken kommer att ha en lokal för inomhusverksamhet och ett enklare café. Invigning planeras till början av april

    Förskolan Anna kvar i Bobergsskolan under hösten

    De förskolebarn som är inskrivna på den nya förskolan Anna, vars lokaler ännu inte är klara, får går kvar i de tillfälliga lokalerna i Bobergsskolan till hösten. Nu är beskedet att förskolan Anna, som ligger på Gasverksområdet, ska vara klar för inflytt i början av 2021.

    Ansökningsperiod 2 för föreningsstöd

    Föreningsstödet har två ansökningsperioder. I februari beslutade nämnden om verksamhets- och aktivitetsstöd för 2020, ansökningsperiod 1. I period 2 kan föreningarna endast söka aktivitetsstöd. Ansökningsperiod 19 mars-23 april.

    Jaktgatan och Lövängsgatan i Norra Djurgårdsstaden vann Sveriges arkitekters landskapspris 2019

    Vid förra nämnden informerade jag om nomineringen. Vid Arkitekturgalan den 10 mars tillkännagavs att Jaktgatan och Lövängsgatan vann

    Juryns motivering lyder:

    ”Jaktgatan och Lövängsgatan är en osedvanligt lustfylld huvudgata som ger ett trovärdigt svar på hur den täta gröna staden ser ut i praktiken. Projektet är vägvisande i att framsynt skapa rum för vegetation som ger både sinnlig upplevelse och buffert mot klimatförändringar. Frodigheten i den breda, vackert komponerade planteringen är något unikt. Gatans disposition och vackra materialbehandling visar att fotgängarna har prioriterats.”

    Invigning av förvaltningens nyrenoverade lokaler planeras

    Vid årsskiftet flyttade förvaltningen in i de nyrenoverade lokalerna på Karlavägen 104. Arbetet med att iordningställa lokalerna pågår. Officiell invigning planeras till slutet av april, datum ännu inte fastställt. Nämnden är välkommen – inbjudan kommer.

    Nämnden den 23 april

    Treåriga flerårsplanen

  19. Tre gemensamma skrivelser från Birgit Marklund Beijer m.fl. (S) och Jaime Barrios m.fl. (V) angående ”Skrivelse om mer ute- och skogsvistelser för Östermalms barn”,  ”avseende medborgardialog om Östermalmstorg” och "Skrivelse om sittplatser på allmänna platser".

  20. § 25

    Rapport enligt 14 kapitlet socialtjänstlagen (lex Sarah) - egen regi

  21. § 26

    Information om inkommen rapport enligt 14 kapitlet socialtjänstlagen (lex Sarah) – egen regi

  22. § 27

    Information om inkommen rapport och utredning enligt 14 kap socialtjänstlagen (lex Sarah) – privat regi

  23. § 28

    Information om inkommen rapport enligt 14 kapitlet socialtjänstlagen (lex Sarah) – egen regi

  24. § 29

    Information om anmälan och rapport enligt 14 kapitlet socialtjänstlagen (lex Sarah)- enskild regi

  25. § 30

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kapitlet 7§ 1 punkten föräldrabalken.

  26. § 31

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.