Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2. I medborgarförslaget föreslås att ett café, vinbar eller dylikt bör uppföras i Stureparken. Enligt förslagsställaren är parken idag en något mörk och trist plats som främst används som hundrastplats. En ”Petit Marche”, en typ av kiosk likt den som finns i hörnet av Karlavägen/Engelbrektsgatan, skulle kunna liva upp platsen och bli en mötesplats för människor att träffas på.

    Stureparken, som har stora kulturhistoriska värden är också en viktig grön lunga i stenstaden och består främst av öppna gräsytor med buskar och stora karakteristiska parkträd. Förvaltningen anser att det är viktigt att bevara och värna de kulturhistoriska värden som finns i parken och anser därför inte att det är lämpligt att uppföra en permanent byggnad med verksamhet i parken. Förvaltningen anser däremot att någon typ av mer tillfällig verksamhet, såsom en mobil cafévagn eller liknande, kunde vara ett positivt inslag.

    Bilagor

  3. Nobelparken är en något anonym park som ligger vid Strandvägens östra del, avgränsad i norr av Dag Hammarskjölds väg och i söder av Djurgårdsbrunnsviken. Huvuddelen av parken utgörs av ett trädklätt berg.

    Under ett flertal år har förvaltningen uppmärksammat berget är mycket omtyckt som utflyktsmål för förskolegrupper och sett möjligheten att utveckla den som samlingsplats där naturens värden kan lyftas fram. Ett förslag till åtgärder togs fram 2021 vilket stämdes av med en av de kommunala förskolor som ofta besöker parken.

    Förslaget syftar till att förhöja Nobelparkens värden som en utflyktsplats och vistelseplats för framför allt barngrupper, förskolor och barnfamiljer. Gestaltningen ska fungera pedagogiskt och berätta om Nobelparkens och Nationalstadsparkens djur och hur de lever. Djurskulpturer i trä kommer att placeras ut på olika platser tillsammans med stockar och bänkar att sitta på. Parkens befintliga bänkar och skräpkorgar ses över och rustas eller byts ut.

    Under 2021 avsatte nämnden 0,3 mnkr ur sin nycklade budget för parkinvesteringar för framtagande av förslag till åtgärder i Nobelparken.

    Under 2022 har nämnden avsatt 1,5 mnkr investeringsmedel för projektering och genomförande av förslaget. Projektets totala budget beräknas uppgå till 1,8 mnkr.

    Bilagor

  4. I stadens budget framgår att socialförvaltningen ska samordna arbetet med boendeplanen för bostäder till personer med funktionsnedsättning och bearbeta stadsdelsnämndernas/regionernas förslag samt föreslå beslut om åtgärder utifrån en sammanvägd övergripande bedömning av behov och framtida trender.

    Region innerstaden, som består av stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm, har gjort en sammanställning av förvaltningarnas existerande boenden, befintliga individuella avtal, pågående projekt av boenden och uppskattat behov av boenden år 2032. Sammanställningen lämnas till socialförvaltningen som bidrag till stadens övergripande boendeplan.

    Region innerstaden ser ett prognosticerat behov av särskilda boenden år 2032 som är större än vad de projekt som i dagsläget planeras kan tillgodose. Detta gäller ytkrävande och friliggande gruppbostäder enligt LSS samt gruppbostäder SoL.

    Gällande gruppbostäder enligt LSS med normal tillgänglighetsanpassning samt servicebostad enligt LSS eller SoL bedömer regionen att kommande behov kan mötas. Regionen rapporterar dock fortsatta förseningar i flera pågående projekt vilket sannolikt kommer fördröja tillgång till särskilda boendeformer.

    Från och med 2022 flyttas beställaransvaret för nya grupp och servicebostäder enligt LSS från stadsdelsförvaltningarna till socialförvaltningen. Förvaltningen kommer därmed att bevaka pågående projekt av boenden inom stadsdelen samt samverka med socialförvaltningen gällande nya grupp- och servicebostäder för att säkerställa tillgången till sådana bostäder inom stadsdelsområdet.

    Bilagor

  5. Kommunstyrelsen har remitterat idrottsnämndens förslag till strategi för idrottsanläggningar. Dokumentet ska ersätta den nuvarande långsiktiga investeringsplan för idrottsanläggningar. Strategin beskriver att jämställdhet, jämlikhet, bredd i utbud samt klimat och miljö ska vara vägledande i stadens arbete med idrottsanläggningar. Vidare anges behoven för olika typer av idrottsanläggningar och för ett antal av de mer vanligt förekommande anläggningstyperna föreslås reviderade nyckeltal kopplade till befolkningsstorlek.

    Förvaltningen är positiv till att idrottsnämnden tagit fram en reviderad strategi för idrottsanläggningar och att ärendet remitterats till stadens samtliga nämnder och bolag. För förvaltningen är det värdefullt att få en förståelse för de förutsättningar och utmaningar som staden har i planeringen av idrottsanläggningar. Förvaltningen omfattas också själva av strategin då den berör frågor om spontanidrott (som bland annat återfinns på parkmark) samt frågor om att motivera stockholmarna till fysisk aktivitet.

    I strategins inledande del framkommer att den primära målgruppen för strategin är barn och unga i åldrarna 7–20 år samt personer med funktionsnedsättning. Förvaltningen håller med om dessa prioriteringar men anser att det bör nämnas att Stockholm också har en växande åldrande befolkning som behöver tas i beaktande.

    Förvaltningen vill understryka parkernas och grönområdenas betydelse för motion, rörelseinriktad lek och rekreation. Parkerna har stor betydelse för folkhälsan inte bara på de platser där det finns anlagda spontanidrottsytor. Motionen utövas överallt i parkerna och förvaltningen upplever att det finns ett behov av öppna gräsmattor som kan användas till en mängd olika aktiviteter.

    Bilagor

  6. Kommunfullmäktige beslutade i budget för 2022 att kommunstyrelsen ska inrätta en stadsgemensam visselblåsarfunktion. Enligt en ny lag ska offentliga verksamhetsutövare senast den 17 juli 2022 ha inrättat en intern rapporteringskanal för mottagande av rapporter om misstänkta överträdelser samt förfaranden för att hantera rapporterna, det vill säga en intern visselblåsarfunktion. Stadsledningskontoret föreslår att ansvaret för den interna rapporteringskanalen anges i ett tillägg i kommunstyrelsens reglemente samt att rapporteringskanalen ska delas av samtliga stadens nämnder och berörda bolag inom Stockholms Stadshus AB. Östermalms stadsdelsförvaltning ställer sig positiv till förslaget om en stadsgemensam visselblåsarfunktion.

    Bilagor

  7. Kommunstyrelsen har i budget 2021 uppdragits att revidera samverksavtalet med SISAB gällande utbildningslokaler. 

    Stadsledningskontoret har utarbetat ett förslag till ett nytt kostnadsbaserat samverkansavtal som föreslås träda i kraft 1 juli 2022. I huvudsak syftar revideringarna i samverkansavtalet till att öka effektiviteten i bygg- och projektstyrningsprocesserna samt att skapa incitament för alla berörda parter att minska på kostnaderna. I förslaget har bland annat samtliga schabloner omarbetats och ersatts med en grundschablon för att förenkla hanteringen. Förändringen syftar också till att öka styrningen för ekonomisk återhållsamhet och att minska stadens investeringsutgifter. Förändringen innebär att nyproduktion generellt kommer bli dyrare för nämnderna jämfört med att bibehålla och anpassa befintliga lokalresurser. Förvaltningen ser positivt på förslag om förändringar av nuvarande samverkansavtal, särskilt i frågan om stärkt styrning i samband med ny-, om- och tillbyggnad och att skapa incitament för ökad kostnadseffektivitet med kommunkoncernnyttan i fokus. Därutöver är förvaltningen positiv till föreslagen förändring av schablonerna gällande drift och underhåll, som för nämnden kommer innebära att kostnaderna på årsbasis minskar med 24 708 kronor från 2 154 968 kronor för nämndens förhyrning till 2 130 260 kronor.

    Bilagor

  8. Framkomlighetsstrategin är Stockholms trafikstrategi och antogs av kommunfullmäktige 2013. Den beskriver hur utrymmet på stadens gator behöver fördelas och utvecklas för att kunna möta ökad efterfrågan på resande och större behov av attraktiva offentliga miljöer. Framkomlighetsstrategin har varit och fortsätter vara ett viktigt strategiskt dokument som till stor del format stadens arbete med den strategiska utvecklingen av transportsystemet.

    Trafiknämnden gavs i budget 2020 och 2021 i uppgift att revidera strategin med utgångspunkt i framväxande mobilitetstjänster och delningsekonomi, och där prioriteringen för gång, cykel, kollektivtrafik samt godsfordon med hög beläggning ligger fast. Fyra planeringsinriktningar pekas ut: kapacitet, framkomlighet, attraktivitet och hållbarhet.

    Förvaltningen ser positivt på revideringen av framkomlighets-strategin, utifrån det omfattande stadsbyggande som sker i Stockholm, som innebär en tätare och mer funktionsblandad stad. Detta ställer högre krav på att det skapas nya möjligheter för en ny typ av mobilitet. I framkomlighetsstrategin anges att den bara gäller för stadens vägar och gator, men förvaltningen anser dock att det är problematiskt att stadens parker lämnas utanför strategin och inte nämns i de sammanhang då man skriver om offentliga rum. Parker och grönområden innehåller, förutom viktiga vistelseytor, både gång- och cykelvägar och är en viktig del av stadens nätverk som kopplar samman staden. Förvaltningen anser även att elsparkcyklar är ett etablerat fordon i stadsmiljön och som läsare av fram-komlighetsstrategin frågar man sig varför elsparkcyklarna inte räknas som ett fordon i den trafikhierarkitriangel som presenteras.

    Bilagor

  9. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra ytterligare bostäder inom fastigheten Kumlet 23. En ny byggnad föreslås på innergården, med anslutning till befintligt garage. Detaljplanen syftar vidare till att reglera gathusets byggrätt samt ge möjlighet att uppföra takkupor vilket innebär att bostäder kan inredas på vinden. Centrumverksamhet medges i gatuhusets bottenvåning där det för närvarande finns kontorslokaler.  Förvaltningen är positiv till det tillskott av hyreslägenheter i det mycket centrala och attraktiva läge med närhet till service och kollektivtrafik som förslaget innebär, vilket också är i enlighet med översiktsplanen för Stockholm. Förslaget innebär dock försämrade sol- och dagsljusförhållanden i vissa lägen för befintliga lägenheter och att ytan för den gemensamma öppna och ljusa innergården gården minskas.

    Förvaltningen vill därför påpeka att påbyggnader på tak och tillbyggnader på innergårdar har ökat i den redan täta stenstaden de senaste åren och troligtvis kommer fortsätta göra det framöver. Förvaltningen anser därför att det behövs ett helhetstänk och en strategi för denna utveckling som visar hur till exempel friytetillgången påverkas i och med att stenstaden förtätas.

    Bilagor

  10. Östermalms stadsdelsnämnd har av kommunstyrelsen fått en motion av Lisa Palm (Fi) på remiss för yttrande senast 2022-04-10.

    Motionen behandlar öppnandet av ett fritidshjälpmedelbibliotek för en jämlik fritid. Motionären anför att många personer med funktionsnedsättning efterfrågar en mer meningsfull fritid men att det finns ekonomiska hinder gällande tillgången till de hjälpmedel som behövs för att vara delaktig, prova på och utöva sina fritidsintressen. Motionären yrkar därför att Stockholms stad öppnar ett fritidshjälpmedelbibliotek för korttidsutlåning av fritidsutrusning för personer med funktionedsättning.

    Förvaltningen anser att staden arbetar aktivt för att personer med funktionedsättning ska tillförsäkras en jämlik och meningsfull fritid, både stadsövergripande så väl som inom stadsdelarna. Arbetet bedrivs utifrån lagstiftning, kommunfullmäktiges budget, riktlinjer och program som syftar till att säkerställa rättssäkerhet och likabehandling i staden.

    Förvaltningen anser att frågan om fritidshjälpmedelsbibliotek lämpligast hanteras inom ramen för den etablering av fritidsbanker som pågår i staden. Förvaltningen framhåller att insatser till personer med funktionsnedsättning alltid behöver utformas individuellt, oavsett om det gäller stöd från socialtjänsten eller regionen och emotser Fritidsbankens kartläggning av hur utlåning av fritidshjälpmedel bäst kan möta målgruppen behov.

    Bilagor

  11. Restaurang Silvia Aktiebolag ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 00:00 samt i uteservering måndag till söndag mellan kl. 11:00-23:00. De ansökta alkoholdryckerna avser vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Eatalia som är belägen på adress Jungfrugatan 70. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.

    Bilagor

  12. Compass Group AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten samt till slutet sällskap, i restauranglokal måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 01:00. De ansökta alkoholdryckerna avser vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Allhuset/Lantis som är belägen på adress Universitetsvägen 7. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.

    Bilagor

  13. D & E Konditori AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 21:00 samt i uteservering måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 21:00. De ansökta alkoholdryckerna avser vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Thelins Nybrogatan som är belägen på adress Nybrogatan 36. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.

    Bilagor

  14. Ling Long AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 02:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Ling Long som är belägen på adress Riddargatan 6. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.

    Bilagor

  15. Totalt prognostiseras för året, efter resultatdispositioner, budget i balans. Nedan visas nettobudget per avdelning, beräknat utfall och beräknat resultat samt bokslut för 2021. Nettobudgeten, inklusive beräknade prestationsjusteringar är ca 6,6 procent högre än nettoutfallet 2021. Inom förskoleverksamheten prognostiseras budgetjustering för höga hyror om +8,5 mnkr, barnomsorgsgaranti +2,0 mnkr samt barnantalsförändring om -15 mnkr, netto -4,6 mnkr. Nämnden har beviljats i verksamhetsplanen sökta medel om 0,5 mnkr för trygghetsinvesteringar.

    I samband med kommunfullmäktiges ärende avstämning av budget 2022 fördelades till stadsdelen 0,7 mnkr för miljösamordnare, 2,2 mnkr för platssamverkan, 2,0 mnkr för aktivitetscentra, 0,5 mnkr för klimatsmart förskola, 2,3 mnkr för klimatinvesteringar samt 1,2 mnkr för upprustning av lekparker. Nettokostnaderna uppgår per februari till 245,2 mnkr (240,5 mnkr år 2021).

    Bilagor

  16. Förvaltningen har genomfört en årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbete, samverkansavtalet samt aktiva åtgärder mot diskriminering. Enkäten besvarades av chefer tillsammans med skyddsombud under december 2021.


    Resultatet visar sammanfattningsvis att det systematiska arbetsmiljöarbetet, samverkansavtalet och arbetet med aktiva åtgärder fungerar väl. I jämförelse med 2020 års resultat har det skett en stor förbättring inom ett flertal områden som exempelvis fördelning av arbetsmiljöuppgifter, riskbedömningar och handlingsplaner, arbetsskador och tillbud.

    Inom vissa områden kvarstår förbättringsbehov särskilt när det gäller introduktion av medarbetare där arbetsmiljöinformation ingår.

    Bilagor

  17.   23

    Övriga frågor

  18.   24

    Upphandling av Måltidstjänster till särskilda boenden.

  19.   25

    Rapportering av ej verkställda beslut enligt LSS och SoL (socialtjänst) för fjärde kvartalet 2021

  20.   26

    Rapportering av ej verkställda beslut enligt SoL (äldreomsorg) för fjärde kvartalet 2021

  21.   27

    Övervägande om umgängesbegränsning enligt 14§ 2 stycket 1 punkten Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU

  22. Anmälan av sociala delegationens protokoll från den 3 mars 2022.

  23.   29

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kapitlet 7 § föräldrabalken.

  24.   30

    Övrig fråga

  1. Upprop och närvaroregistrering, val av protokollsjusterare, tid för protokollsjustering, anmälan av föregående protokoll och fastställande av dagordning.

  2. I medborgarförslaget föreslås att ett café, vinbar eller dylikt bör uppföras i Stureparken. Enligt förslagsställaren är parken idag en något mörk och trist plats som främst används som hundrastplats. En ”Petit Marche”, en typ av kiosk likt den som finns i hörnet av Karlavägen/Engelbrektsgatan, skulle kunna liva upp platsen och bli en mötesplats för människor att träffas på.

    Stureparken, som har stora kulturhistoriska värden är också en viktig grön lunga i stenstaden och består främst av öppna gräsytor med buskar och stora karakteristiska parkträd. Förvaltningen anser att det är viktigt att bevara och värna de kulturhistoriska värden som finns i parken och anser därför inte att det är lämpligt att uppföra en permanent byggnad med verksamhet i parken. Förvaltningen anser däremot att någon typ av mer tillfällig verksamhet, såsom en mobil cafévagn eller liknande, kunde vara ett positivt inslag.

    Bilagor

  3. Nobelparken är en något anonym park som ligger vid Strandvägens östra del, avgränsad i norr av Dag Hammarskjölds väg och i söder av Djurgårdsbrunnsviken. Huvuddelen av parken utgörs av ett trädklätt berg.

    Under ett flertal år har förvaltningen uppmärksammat berget är mycket omtyckt som utflyktsmål för förskolegrupper och sett möjligheten att utveckla den som samlingsplats där naturens värden kan lyftas fram. Ett förslag till åtgärder togs fram 2021 vilket stämdes av med en av de kommunala förskolor som ofta besöker parken.

    Förslaget syftar till att förhöja Nobelparkens värden som en utflyktsplats och vistelseplats för framför allt barngrupper, förskolor och barnfamiljer. Gestaltningen ska fungera pedagogiskt och berätta om Nobelparkens och Nationalstadsparkens djur och hur de lever. Djurskulpturer i trä kommer att placeras ut på olika platser tillsammans med stockar och bänkar att sitta på. Parkens befintliga bänkar och skräpkorgar ses över och rustas eller byts ut.

    Under 2021 avsatte nämnden 0,3 mnkr ur sin nycklade budget för parkinvesteringar för framtagande av förslag till åtgärder i Nobelparken.

    Under 2022 har nämnden avsatt 1,5 mnkr investeringsmedel för projektering och genomförande av förslaget. Projektets totala budget beräknas uppgå till 1,8 mnkr.

    Bilagor

  4. I stadens budget framgår att socialförvaltningen ska samordna arbetet med boendeplanen för bostäder till personer med funktionsnedsättning och bearbeta stadsdelsnämndernas/regionernas förslag samt föreslå beslut om åtgärder utifrån en sammanvägd övergripande bedömning av behov och framtida trender.

    Region innerstaden, som består av stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm, har gjort en sammanställning av förvaltningarnas existerande boenden, befintliga individuella avtal, pågående projekt av boenden och uppskattat behov av boenden år 2032. Sammanställningen lämnas till socialförvaltningen som bidrag till stadens övergripande boendeplan.

    Region innerstaden ser ett prognosticerat behov av särskilda boenden år 2032 som är större än vad de projekt som i dagsläget planeras kan tillgodose. Detta gäller ytkrävande och friliggande gruppbostäder enligt LSS samt gruppbostäder SoL.

    Gällande gruppbostäder enligt LSS med normal tillgänglighetsanpassning samt servicebostad enligt LSS eller SoL bedömer regionen att kommande behov kan mötas. Regionen rapporterar dock fortsatta förseningar i flera pågående projekt vilket sannolikt kommer fördröja tillgång till särskilda boendeformer.

    Från och med 2022 flyttas beställaransvaret för nya grupp och servicebostäder enligt LSS från stadsdelsförvaltningarna till socialförvaltningen. Förvaltningen kommer därmed att bevaka pågående projekt av boenden inom stadsdelen samt samverka med socialförvaltningen gällande nya grupp- och servicebostäder för att säkerställa tillgången till sådana bostäder inom stadsdelsområdet.

    Bilagor

  5. Kommunstyrelsen har remitterat idrottsnämndens förslag till strategi för idrottsanläggningar. Dokumentet ska ersätta den nuvarande långsiktiga investeringsplan för idrottsanläggningar. Strategin beskriver att jämställdhet, jämlikhet, bredd i utbud samt klimat och miljö ska vara vägledande i stadens arbete med idrottsanläggningar. Vidare anges behoven för olika typer av idrottsanläggningar och för ett antal av de mer vanligt förekommande anläggningstyperna föreslås reviderade nyckeltal kopplade till befolkningsstorlek.

    Förvaltningen är positiv till att idrottsnämnden tagit fram en reviderad strategi för idrottsanläggningar och att ärendet remitterats till stadens samtliga nämnder och bolag. För förvaltningen är det värdefullt att få en förståelse för de förutsättningar och utmaningar som staden har i planeringen av idrottsanläggningar. Förvaltningen omfattas också själva av strategin då den berör frågor om spontanidrott (som bland annat återfinns på parkmark) samt frågor om att motivera stockholmarna till fysisk aktivitet.

    I strategins inledande del framkommer att den primära målgruppen för strategin är barn och unga i åldrarna 7–20 år samt personer med funktionsnedsättning. Förvaltningen håller med om dessa prioriteringar men anser att det bör nämnas att Stockholm också har en växande åldrande befolkning som behöver tas i beaktande.

    Förvaltningen vill understryka parkernas och grönområdenas betydelse för motion, rörelseinriktad lek och rekreation. Parkerna har stor betydelse för folkhälsan inte bara på de platser där det finns anlagda spontanidrottsytor. Motionen utövas överallt i parkerna och förvaltningen upplever att det finns ett behov av öppna gräsmattor som kan användas till en mängd olika aktiviteter.

    Bilagor

  6. Kommunfullmäktige beslutade i budget för 2022 att kommunstyrelsen ska inrätta en stadsgemensam visselblåsarfunktion. Enligt en ny lag ska offentliga verksamhetsutövare senast den 17 juli 2022 ha inrättat en intern rapporteringskanal för mottagande av rapporter om misstänkta överträdelser samt förfaranden för att hantera rapporterna, det vill säga en intern visselblåsarfunktion. Stadsledningskontoret föreslår att ansvaret för den interna rapporteringskanalen anges i ett tillägg i kommunstyrelsens reglemente samt att rapporteringskanalen ska delas av samtliga stadens nämnder och berörda bolag inom Stockholms Stadshus AB. Östermalms stadsdelsförvaltning ställer sig positiv till förslaget om en stadsgemensam visselblåsarfunktion.

    Bilagor

  7. Kommunstyrelsen har i budget 2021 uppdragits att revidera samverksavtalet med SISAB gällande utbildningslokaler. 

    Stadsledningskontoret har utarbetat ett förslag till ett nytt kostnadsbaserat samverkansavtal som föreslås träda i kraft 1 juli 2022. I huvudsak syftar revideringarna i samverkansavtalet till att öka effektiviteten i bygg- och projektstyrningsprocesserna samt att skapa incitament för alla berörda parter att minska på kostnaderna. I förslaget har bland annat samtliga schabloner omarbetats och ersatts med en grundschablon för att förenkla hanteringen. Förändringen syftar också till att öka styrningen för ekonomisk återhållsamhet och att minska stadens investeringsutgifter. Förändringen innebär att nyproduktion generellt kommer bli dyrare för nämnderna jämfört med att bibehålla och anpassa befintliga lokalresurser. Förvaltningen ser positivt på förslag om förändringar av nuvarande samverkansavtal, särskilt i frågan om stärkt styrning i samband med ny-, om- och tillbyggnad och att skapa incitament för ökad kostnadseffektivitet med kommunkoncernnyttan i fokus. Därutöver är förvaltningen positiv till föreslagen förändring av schablonerna gällande drift och underhåll, som för nämnden kommer innebära att kostnaderna på årsbasis minskar med 24 708 kronor från 2 154 968 kronor för nämndens förhyrning till 2 130 260 kronor.

    Bilagor

  8. Framkomlighetsstrategin är Stockholms trafikstrategi och antogs av kommunfullmäktige 2013. Den beskriver hur utrymmet på stadens gator behöver fördelas och utvecklas för att kunna möta ökad efterfrågan på resande och större behov av attraktiva offentliga miljöer. Framkomlighetsstrategin har varit och fortsätter vara ett viktigt strategiskt dokument som till stor del format stadens arbete med den strategiska utvecklingen av transportsystemet.

    Trafiknämnden gavs i budget 2020 och 2021 i uppgift att revidera strategin med utgångspunkt i framväxande mobilitetstjänster och delningsekonomi, och där prioriteringen för gång, cykel, kollektivtrafik samt godsfordon med hög beläggning ligger fast. Fyra planeringsinriktningar pekas ut: kapacitet, framkomlighet, attraktivitet och hållbarhet.

    Förvaltningen ser positivt på revideringen av framkomlighets-strategin, utifrån det omfattande stadsbyggande som sker i Stockholm, som innebär en tätare och mer funktionsblandad stad. Detta ställer högre krav på att det skapas nya möjligheter för en ny typ av mobilitet. I framkomlighetsstrategin anges att den bara gäller för stadens vägar och gator, men förvaltningen anser dock att det är problematiskt att stadens parker lämnas utanför strategin och inte nämns i de sammanhang då man skriver om offentliga rum. Parker och grönområden innehåller, förutom viktiga vistelseytor, både gång- och cykelvägar och är en viktig del av stadens nätverk som kopplar samman staden. Förvaltningen anser även att elsparkcyklar är ett etablerat fordon i stadsmiljön och som läsare av fram-komlighetsstrategin frågar man sig varför elsparkcyklarna inte räknas som ett fordon i den trafikhierarkitriangel som presenteras.

    Bilagor

  9. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra ytterligare bostäder inom fastigheten Kumlet 23. En ny byggnad föreslås på innergården, med anslutning till befintligt garage. Detaljplanen syftar vidare till att reglera gathusets byggrätt samt ge möjlighet att uppföra takkupor vilket innebär att bostäder kan inredas på vinden. Centrumverksamhet medges i gatuhusets bottenvåning där det för närvarande finns kontorslokaler.  Förvaltningen är positiv till det tillskott av hyreslägenheter i det mycket centrala och attraktiva läge med närhet till service och kollektivtrafik som förslaget innebär, vilket också är i enlighet med översiktsplanen för Stockholm. Förslaget innebär dock försämrade sol- och dagsljusförhållanden i vissa lägen för befintliga lägenheter och att ytan för den gemensamma öppna och ljusa innergården gården minskas.

    Förvaltningen vill därför påpeka att påbyggnader på tak och tillbyggnader på innergårdar har ökat i den redan täta stenstaden de senaste åren och troligtvis kommer fortsätta göra det framöver. Förvaltningen anser därför att det behövs ett helhetstänk och en strategi för denna utveckling som visar hur till exempel friytetillgången påverkas i och med att stenstaden förtätas.

    Bilagor

  10. Östermalms stadsdelsnämnd har av kommunstyrelsen fått en motion av Lisa Palm (Fi) på remiss för yttrande senast 2022-04-10.

    Motionen behandlar öppnandet av ett fritidshjälpmedelbibliotek för en jämlik fritid. Motionären anför att många personer med funktionsnedsättning efterfrågar en mer meningsfull fritid men att det finns ekonomiska hinder gällande tillgången till de hjälpmedel som behövs för att vara delaktig, prova på och utöva sina fritidsintressen. Motionären yrkar därför att Stockholms stad öppnar ett fritidshjälpmedelbibliotek för korttidsutlåning av fritidsutrusning för personer med funktionedsättning.

    Förvaltningen anser att staden arbetar aktivt för att personer med funktionedsättning ska tillförsäkras en jämlik och meningsfull fritid, både stadsövergripande så väl som inom stadsdelarna. Arbetet bedrivs utifrån lagstiftning, kommunfullmäktiges budget, riktlinjer och program som syftar till att säkerställa rättssäkerhet och likabehandling i staden.

    Förvaltningen anser att frågan om fritidshjälpmedelsbibliotek lämpligast hanteras inom ramen för den etablering av fritidsbanker som pågår i staden. Förvaltningen framhåller att insatser till personer med funktionsnedsättning alltid behöver utformas individuellt, oavsett om det gäller stöd från socialtjänsten eller regionen och emotser Fritidsbankens kartläggning av hur utlåning av fritidshjälpmedel bäst kan möta målgruppen behov.

    Bilagor

  11. Restaurang Silvia Aktiebolag ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 00:00 samt i uteservering måndag till söndag mellan kl. 11:00-23:00. De ansökta alkoholdryckerna avser vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Eatalia som är belägen på adress Jungfrugatan 70. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.

    Bilagor

  12. Compass Group AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten samt till slutet sällskap, i restauranglokal måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 01:00. De ansökta alkoholdryckerna avser vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Allhuset/Lantis som är belägen på adress Universitetsvägen 7. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.

    Bilagor

  13. D & E Konditori AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 21:00 samt i uteservering måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 21:00. De ansökta alkoholdryckerna avser vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Thelins Nybrogatan som är belägen på adress Nybrogatan 36. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.

    Bilagor

  14. Ling Long AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 02:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Ling Long som är belägen på adress Riddargatan 6. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.

    Bilagor

  15. Totalt prognostiseras för året, efter resultatdispositioner, budget i balans. Nedan visas nettobudget per avdelning, beräknat utfall och beräknat resultat samt bokslut för 2021. Nettobudgeten, inklusive beräknade prestationsjusteringar är ca 6,6 procent högre än nettoutfallet 2021. Inom förskoleverksamheten prognostiseras budgetjustering för höga hyror om +8,5 mnkr, barnomsorgsgaranti +2,0 mnkr samt barnantalsförändring om -15 mnkr, netto -4,6 mnkr. Nämnden har beviljats i verksamhetsplanen sökta medel om 0,5 mnkr för trygghetsinvesteringar.

    I samband med kommunfullmäktiges ärende avstämning av budget 2022 fördelades till stadsdelen 0,7 mnkr för miljösamordnare, 2,2 mnkr för platssamverkan, 2,0 mnkr för aktivitetscentra, 0,5 mnkr för klimatsmart förskola, 2,3 mnkr för klimatinvesteringar samt 1,2 mnkr för upprustning av lekparker. Nettokostnaderna uppgår per februari till 245,2 mnkr (240,5 mnkr år 2021).

    Bilagor

  16. Förvaltningen har genomfört en årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbete, samverkansavtalet samt aktiva åtgärder mot diskriminering. Enkäten besvarades av chefer tillsammans med skyddsombud under december 2021.


    Resultatet visar sammanfattningsvis att det systematiska arbetsmiljöarbetet, samverkansavtalet och arbetet med aktiva åtgärder fungerar väl. I jämförelse med 2020 års resultat har det skett en stor förbättring inom ett flertal områden som exempelvis fördelning av arbetsmiljöuppgifter, riskbedömningar och handlingsplaner, arbetsskador och tillbud.

    Inom vissa områden kvarstår förbättringsbehov särskilt när det gäller introduktion av medarbetare där arbetsmiljöinformation ingår.

    Bilagor

  17. Stadsdelsförvaltningen anordnar utbildning med tema äldreomsorg den 24 mars 2022. Olika deltagare från verksamheten har bjuds in för att informera och utbilda. Syftet är att bredda och fördjupa kunskap i de frågor som rör deras verksamhet inom äldreomsorg i stadsdelen.

    Enligt stadens arvodesreglemente kan stadsdelsnämnden besluta att betala arvode för ledamöter som deltar i vissa utbildningar, konferenser, arbetsgrupper och referensgrupper, där staden har tagit initiativet och bjudit in till den aktuella aktiviteten.

  18. § 24

    Upphandling av Måltidstjänster till särskilda boenden.

  19. § 25

    Rapportering av ej verkställda beslut enligt LSS och SoL (socialtjänst) för fjärde kvartalet 2021

  20. § 26

    Rapportering av ej verkställda beslut enligt SoL (äldreomsorg) för fjärde kvartalet 2021

  21. § 27

    Övervägande om umgängesbegränsning enligt 14§ 2 stycket 1 punkten Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU

  22. Anmälan av sociala delegationens protokoll från den 3 mars 2022.

  23. § 29

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kapitlet 7 § föräldrabalken.

  24. Kerstin Andersson stadsdelsdirektör informerar om kontinuitetsplanering för samhällsviktig verksamhet och kärnuppdrag.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.