Hoppa över navigering
  1. Upprop och närvaroregistrering, val av protokollsjusterare, tid för protokollsjustering, anmälan av föregående protokoll och fastställande av dagordning.

  2. Genom Norra Djurgårdsstaden går en viktig spridningskorridor för pollinerande växter och insekter mellan norra och södra Djurgården. Förslagsställaren menar dock att det i den del av Husarviksparken som angränsar till lekplatsen Ekorrparken är ont om blommande växter. Förslagsställaren menar också att det endast är några få av de odlingslådor i stadsodlingen som finns här som används aktivt och sköts. Förslagsställaren föreslår därför att odlingslådorna tas bort och ersätts av en blomsterplantering som lockar till sig mer pollinerande insekter.

    I Norra Djurgårdsstaden har spridningskorridoren mellan södra och norra Djurgården varit en viktig aspekt vid planering och anläggning av grönytorna. Stadsförvaltningen anser därför inte att den aktuella platsen är en prioriterad plats att anlägga en ny blomsterplantering på, eller att det finns ett stort behov av en sådan här. Stadsdelsförvaltningen har också varit i kontakt med den odlarförening som ansvarar för förvaltningen av lådorna på platsen, och som menar att samtliga lådor används för odling i dagsläget. Stadsdelsförvaltningen anser därför att den stadsodling som finns på platsen, både bidrar till den biologiska mångfald och också kan bidra till den sociala hållbarheten i området genom att skapa möten mellan invånare och låta fler få påverka sin närmiljö, bör få vara kvar.

    Bilagor

  3. Förslagsställaren menar att hundägare som inte plockar upp avföring efter sina hundar har blivit ett allt större problem på Östermalm. Denne föreslår  ärför att höga böter, 3000 kr per förseelse, borde införas för de hundägare som blir påkomna med att inte plocka upp efter sina hundar. Staden Murcia i  panien är förebild till förslaget. Där är bötesbeloppet för att inte plocka upp efter sin hund 300€, och enligt förslagsställaren har detta systemet haft en  vskräckande effekt och fungerat väl.

    Enligt Stockholms stads allmänna lokala ordningsföreskrifter ska förorening efter hund plockas upp på offentlig plats. Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot denna ordningsföreskrift kan dömas till böter av polisen enligt ordningslagen. Enligt polisens lokala lägesbild på Östermalm finns det dock andra brottskategorier än denna som prioriteras högre i polisens arbete. Detta gör att polisen inte utövar någon uppsökande verksamhet för att förhindra denna typ förseelse, och därav är det få personer som i dagsläget bötesfälls för att ha brutit mot denna ordningsföreskrift.

    Stadsdelsförvaltningen kommer dock genomföra en informationskampanj riktad till hundägare under 2020 för att uppmärksamma dem på deras skyldigheter i den offentliga miljön.

    Bilagor

  4. Förvaltningen har fått i uppdrag av nämnden att inleda ett samarbetsprojekt med föreningen Föräldravandring på Östermalm.

    I detta ärende beskrivs samarbetsprojektet samt fördelning av projektstöd. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens förslag till fördelning av projektstöd.

    Bilagor

  5. Sedan den 11 juni 2019 driver Ansvar & Omsorg Temabo AB Kampementets vård- och omsorgsboendet på entreprenadavtal med staden. Avtalet löper till den 30  september 2020. Möjlighet till förlängning finns med 3+3+2 år, som längst till och med den 30 september 2028.

    Tidplanen för beslut om förlängning utgår från grundavtalet. Eftersom entreprenörens tillträde försenats av att dåvarande Temabo ABs tillståndsansökan avslogs av  inspektionen för vård- och omsorg (IVO) har entreprenören till dags datum endast hunnit driva verksamheten i lite mer än tre månader och förvaltningen har inte kunnat genomföra uppföljning enligt stadens modell.

    Förvaltningen har dock under hela avtalstiden, och inför verksamhetsövergången, samarbetat med entreprenören och bedömer att det samarbetet har fungerat väl.  Förvaltningen föreslår därför att staden bör förlänga avtalet med Ansvar & Omsorg Temabo AB för tiden 1 oktober 2020 till och med 30 september 2023.

     

    Bilagor

  6. Inom hälso- och sjukvård ska det finnas en verksamhetschef som svarar för verksamheten (4 kap. 2 § hälso- och sjukvårdslagen). Det betyder att hen har det samlade ansvaret för verksamheten. Verksamhetschefen måste inte ha medicinsk kompetens. Hen får ge någon annan, som har tillräcklig kompetens och erfarenhet, i uppdrag att utföra enskilda ledningsuppgifter, t.ex. ha medicinskt ledningsansvar (4 kap. 5 § hälso- och sjukvårdsförordningen). Verksamhetschefen ska dock alltid ha det samlade ansvaret för verksamheten.

    Bilagor

  7. Förvaltningsrätten i Stockholm har förelagt att Stockholms stad, Östermalms stadsdelsnämnd, ska yttra sig över en laglighetsprövning enligt kommunallagen. Överklagan gäller nämndens beslut 2019-06-13, § 10. Beslutet avsåg att nämnden godkände förvaltningens svar till förslag från nämndledamöterna Jaime  arrios (V), Marion Sundqvist (V), Birgit Marklund Beijer med flera (S), gällande preventiv verksamhet för att motverka psykisk ohälsa bland ungdomar.  Klaganden anser att beslutet strider mot 3 kap. 6 § samt 5 kap. 1, 1a, 7 & 8 §§ socialtjänstlagen (SoL) samt fullmäktiges instruktion för unktionshindersrådet. Klaganden anser också att samverkan inte har skett enligt 5 kap. 8 § SoL eller 11 kap. 3 § HSL. Förvaltningen kan inte se att stadsdelsnämndens beslut att godkänna förvaltningens svar på nämndledamöternas förslag kan strida mot lag eller annan författning. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner yttrandet till förvaltningsrätten.

    Bilagor

  8. De föreslagna förändringarna av stadens reglementen innebär ett tydliggörande av ansvarsfördelning. Det gäller såväl nya bestämmelser som uppdrag som  idigare har reglerats i andra styrdokument. Tydliggörandet av ansvarsfördelningen underlättar för såväl allmänheten som för berörda nämnder och  förvaltningar.

    Bilagor

  9. Stadsledningskontoret har i samarbete med Stockholm Business Region AB tagit fram ett förslag till näringslivspolicy för Stockholms stad. Den syftar till att vägleda stadens näringslivsarbete och vara ett strategiskt verktyg för att uppfylla kommunfullmäktiges mål. Kommunstyrelsen har skickat policyn på remiss till stadens samtliga nämnder och bolag, samt till ett flertal andra kommuner och organisationer. Förvaltningen är positiv till att en näringslivspolicy nu tas fram och lämnar i tjänsteutlåtandet ett antal medskick där ansvars- och rollfördelningen inom staden kan förtydligas ytterligare och där samverkan, såväl inom staden som med näringslivet, kan underlättas. Förvaltningen föreslår att nämnden beslutar att remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande.

    Bilagor

  10. Notta 8 AB ansöker om en utökad serveringstid och stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restaurang, måndag till söndag 11:00 – 03:00.  Ansökan om serveringstillstånd avser Alma på Nybrogatan 8. Östermalms stadsdelsförvaltning finner att alkoholtillstånd enligt ansökan kan medföra en nackdel utifrån en social bedömning, att en utökad serveringstid till 03:00 kan i förlängningen föranleda en risk för närboendes hälsa och föreslår därför stadsdelsnämnden att avslå ansökan.

    Bilagor

  11. NewLife Entertainment AB ansöker om en utökad serveringstid och stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restaurang, torsdag till lördag kl. 11:00 – 05:00. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Umgänget på Birger Jarlsgatan 22. Östermalms stadsdelsförvaltning finner att alkoholtillstånd enligt ansökan kan medföra en nackdel utifrån en social bedömning, att ett utökat serveringstillstånd torsdag till lördag tom kl. 05:00 kan föranleda till olägenheter avseende ordning och nykterhet samt en särskild risk för människors hälsa och föreslår därför stadsdelsnämnden att avslå ansökan.

    Bilagor

  12. Syftet med månadprognosen är att ge en kortfattad rapport om aktuell bokföring och budget. Förvaltningen redovisar i bilaga månadsprogons per september månad. Totalt prognostiseras för året överskott om 26.7 mnkr.

    Bilagor

  13. Östermalms kommunala förskolors arbete utgår ifrån Utbildningsförvaltningens riktlinjer tillsammans med det lokalt framtagna dokumentet Klimatsmart måltid i förskolan; en bilaga till detta ärende. Vid behov anpassas delar av riktlinjerna utifrån förskolans förutsättningar och kontext.

    Bilagor

  14. Förvaltningen arbetar aktivt med verksamhetsuppföljning i syfte att säkra kvaliteten inom äldreomsorgen. Verksamhetsuppföljningen av Dagverksamheterna Östermalm genomfördes under juni och juli och omfattade både den sociala omsorgen och hälso-och sjukvården. Uppföljningen baseras på observationer, dialog med ledning och omvårdnadspersonal och granskning av verksamhetens ledningssystem. Syftet med uppföljningen var att bedöma verksamhetens sammantagna kvalitet inklusive följsamhet till lagar, författningar och riktlinjer.

    Verksamheten drivs i kommunal regi och består av tre enheter. Två enheter med inriktning mot personer med demenssjukdom och en enhet med social  inriktning. Både individuella och gemensamma aktiviteter erbjuds.

    Bilagor

  15. Rio vård- och omsorgsboende övergick i kommunal regi november2018. Boendet har 88 lägenheter och 90 platser, 48 platser för personer med somatiska sjukdomar, 32 platser för personer med demenssjukdomar och 10 platser för korttidsvård.

    Förvaltningen arbetar med verksamhetsuppföljning i syfte att säkra kvaliteten inom äldreomsorgen. Syftet är att bedöma verksamhetens sammantagna kvalitet samt följsamhet till lagar, författningar och riktlinjer. Uppföljningen genomfördes maj – augusti 2019 och omfattar både social omsorg och hälso-och sjukvård och baseras på observationer, dialog med ledning, samtal med hälso-och sjukvårdspersonal och omvårdnadspersonal, bemanning samt inkomna synpunkter. Därutöver har resultatet av kvalitetsuppföljningen på individnivå 2019 utgjort underlag för uppföljningen.

    Bilagor

  16. Stadsdelsförvaltningen anmäler delegationsbeslut för perioden 14 augusti till och med 10 september 2019.Stadsdelsförvaltningen anmäler delegationsbeslut för perioden 11 september till och med 10 oktober 2019.

    Bilagor

  17. Anmälan av stadsdelsnämndens råd för funktionhinderfrågors protokoll den 26 september 2019.

    Bilagor

  18.   21

    Information från stadsdelsdirektören

  19.   22

    Övriga frågor

  20.   23

    Rapport enligt 14 kapitlet socialtjänstlagen (lex Sarah) - egen regi

  21.   24

    Anmälan om rapport och utredning enligt 14 kapitlet socialtjänstlagen (lex Sarah), egen regi

  22.   25

    Anmälan enligt patientsäkerhetslagen (Lex Maria)

  23. Anmälan av sociala delegationens protokoll från den 12 september 2019.

Det finns ingen information att visa

Inget protokoll har publicerats

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.