Val av justerare och dag för justering
I ett medborgarförslag föreslås att arbetssökande ska kunna erbjudas anställning som områdesvärdar med uppdraget att plocka skräp. Det skulle, enligt förslagsställaren, innebära en vinst för såväl området som för arbetssökande i behov av en meningsfull sysselsättning.
Förvaltningen skriver i sitt svar, att det i avtalet gällande städning och skötsel av stadsdelsområdets parker, ställs krav på parkdriftsentreprenören att sysselsätta personer som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden. Detta sker i samarbete med arbetsmarknadsförvaltningen. I enlighet med avtalet arbetar idag personer som tidigare befann sig långt ifrån arbetsmarknaden i stadsdelens parker. De får på så sätt arbetslivserfarenhet och meriter samtidigt som de bidrar till ett välstädat stadsdelsområde.
Bilagor
Förslagsställaren efterfrågar fler badbryggor på Östermalm, och då särskilt i Ekhagen. Östermalms närhet till vattnet framhålls som en värdefull resurs och Ekhagsbadet och i närheten av Ekhagens båtklubb, där det dessutom är kvällssol, föreslås bland annat som lämpliga platser för en ny badbrygga.
Förvaltningen håller med förslagsställaren att det är viktigt att värna och utveckla möjlighet till rekreation vid vattnet på Östermalm. Vad gäller Ekhagen så ansvarar Kungliga Djurgårdsförvaltningen för den mark som de föreslagna platserna ligger på, vilken stadsdelsförvaltningen inte har rådighet över. Förvaltningen föreslår därför att stadsdelsnämnden överlämnar förslaget till Kungliga Djurgårdsförvaltningen för kännedom.
Det pågår just nu också en utredning kring framtagande av en handlingsplan för inrättandet av nya badplatser i staden i stort. Arbetet leds av miljöförvaltningen i samarbete exploateringskontoret, trafikkontoret och stadsdelsförvaltningarna.
Bilagor
Förslagsställaren efterfrågar en vattenkran inne i eller vid hundrastgården i Humlegården. Det framhålls att hundrastgården är mycket välbesökt och möjligheten att ge hundarna vatten på platsen skulle underlätta.
Det finns idag 11 hundrastgårdar och hundrastområden på Östermalm som stadsdelsförvaltningen ansvarar för. Förvaltningen anser att det är viktigt att det finns platser där hundägare kan låta sina hundar springa och leka fritt även i innerstaden där möjligheterna för detta är begränsade. Förvaltningen arbetar därför kontinuerligt med att utveckla dessa platser utifrån de behov och förutsättningar som finns på respektive plats.
Det finns idag inga vattenkranar vid någon av hundrastplatserna på Östermalm. Anläggandet av detta skulle innebära en relativt stor investering för förvaltningen, och är därför inte en prioriterad åtgärd. Vad gäller hundrastgården i Humlegården finns det dessutom ingen befintlig vattenledning i närheten av platsen. Anläggandet av en sådan ledning skulle därför innebära ett stort ingrepp i parken och förvaltningen anser därför inte att detta är lämpligt.
Bilagor
Östermalms stadsdelsnämnd fick den 10 augusti 2021 ett medborgarförslag där förslagsställaren konstaterar att produktionen av mat har en stor påverkan på de globala utsläppen av koldioxid och anser att krafttag krävs för att minska klimatpåverkan från kosten, såsom att normen för kosten ska vara helvegetarisk.
Att minska stadens klimat- och miljöpåverkan genom ökad andel ekologiska och klimatsmarta livsmedel i verksamheterna
är en viktig fråga i Stockholms stad. Östermalms stadsdelsförvaltning bedriver därmed ett aktivt arbete med att minska klimatpåverkan från maten som serveras inom verksamheterna. I frågan arbetar förvaltningen inte enbart genom att servera vegetarisk kost utan lägger även vikt vid lokal produktion, transporter, ekologisk produktion, matsvinn med mera. Det finns även andra perspektiv än klimatperspektivet som är viktiga att ta hänsyn till avseende mat och måltider, exempelvis nutrition, hälsa och specialkost.
Förvaltningen tackar förslagsställaren för synpunkterna kring att servera vegetarisk kost för att minska matens klimatpåverkan och instämmer i vikten av att arbeta med frågan. Förvaltningen kommer därmed fortsätta arbetet med klimatsmart mat och ser det som en viktig del i att nå stadens klimatmål och globala klimatutmaningar.
Bilagor
Varje månad redovisas de medborgarförslag som nämnden ska besluta om hantering av och förvaltningen anmäler de medborgarförslag som har sänts till annan nämnd eller där förvaltningen har haft nämndens uppdrag att besvara förslagen.
Bilagor
Inom Östermalms stadsdelsområde finns idag två badplatser, Brunnsvikens och Ekhagens strandbad. Dessa två ligger i den norra delen av Östermalm. Enligt skrivelsen vore det därför önskvärt med en badplats även på den södra delen av Östermalm, och södra Djurgården med dess närhet till vatten vore exempelvis en lämplig plats.
Förvaltningen håller med om att det är viktigt att utveckla möjligheten till vattennära rekreation på Östermalm, bland annat genom möjligheten till bad. Vad gäller södra Djurgården så ansvarar inte stadsdelsförvaltningen för någon mark där, utan det gör Kungliga Djurgårdsförvaltningen (KDF). Enligt KDF är det inte lämpligt att inrätta officiella badplatser på den södra Djurgårdsön då farlederna för båttrafik går för nära land.
Det pågår just nu ett framtagande av en handlingsplan för inrättandet av nya badplatser i staden. Arbetet leds av miljöförvaltningen i samarbete exploateringskontoret, trafikkontoret och stadsdelsförvaltningarna.
Bilagor
Det har skett en stor ökning av användningen av elsparkcyklar i innerstaden och på Östermalm de senaste åren. Enligt skrivelsen är det positivt med fler möjligheter att transportera sig på i staden, men att det även finns problem med dessa fordon. De parkeras överallt i stadsmiljön och försämrar framkomligheten och tillgängligheten för medborgarna. I skrivelsen framhålls därför behovet att reglera parkering och användning av elsparkcyklar och efterfrågar att förvaltningen ska undersöka hur detta kan genomföras, så att framkomligheten säkerheten i trafiken och i stadsmiljön kan förbättras för alla medborgare på Östermalm.
Förvaltningen håller med skribenterna om att det är positivt med nya transportmedel för medborgarna i den växande staden, som innebär att fler individer ska transportera sig på samma yta. Den stora mängden elsparkcyklar orsakar dock belamringsproblem i staden.
Idag har inte trafikkontoret några lämpliga medel för att kontrollera och begränsa verksamheten utöver att föra dialog med de olika företag som har elsparkcyklar i Stockholm. Den väg trafikkontoret främst ser för att kunna reglera och kontrollera uthyrningsverksamhet av elsparkcyklar är att reglera genom de lokala ordningsföreskrifterna och avgiftsbelägga uthyrningsverksamheten. På så sätt är förhoppningen att antalet företag som hyr ut elsparkcyklar samt mängden elsparkcyklar i staden ska minska. I april 2021beslutade trafiknämnden för egen del samt hemställde hos kommunfullmäktige att införa nya paragrafer i de allmänna lokala ordningsföreskrifterna kring detta. Ärendet kommer beslutas i kommunfullmäktige under hösten 2021.
Bilagor
Birgit Marklund Beijer (S) och Jaime Barrios (V) inkom med en skrivelse till Östermalms stadsdelsnämnd i september där de hemställer till förvaltningen att besvara frågorna om hur nämnden får information om förslag till torgets utformning. Samt hur medborgarna på Östermalm ska/kan inbjudas till samråd om förslagen till torgets utformning.
Under 2020 har trafikkontoret tagit fram ett förslag till utformning av torget. Under 2021 inkom ett annat förslag till utformning som ”medborgarinitiativ” från aktörer runt torget. Trafikkontoret har därefter bearbetat sitt ursprungsförslag med hänsyn till det inkomna förslaget. Beslutsfattandet väntas ske i Trafiknämnden i november 2021.
Förvaltningen har bjudit in trafikkontoret att presentera förslaget vid stadsdelsnämndens sammanträde så snart Trafiknämnden fattat beslut om dess utformning. Förvaltningen delger skrivelsen till Trafiknämnden för information.
Bilagor
I samband med nämndsammanträdet i februari 2021 fick förvaltningen i uppdrag att göra en genomlysning av stadsdelens fritidsverksamheter för unga. Syftet var att utreda hur väl utbudet av aktiviteter inom verksamheterna möter målgruppens behov.
Genomlysningen har visat att fritidsverksamheterna på många sätt möter ungdomarnas efterfrågan och behov vad gäller fritidsaktiviteter i stadsdelsområdet. Den har även visat att utbudet av fritidsverksamheter och aktiviteter till stor del möter stadens intentioner.
I rapporten fastslås att det finns utvecklingsmöjligheter för att öka verksamheternas förutsättningar att i ännu högre utsträckning möta ungdomarnas behov. Rapporten presenterar därmed en rad åtgärdsförslag att ta hänsyn till i det fortsatta utvecklingsarbetet. Prioriterade utvecklingsområden som presenteras är att:
· Fortsätta arbetet med att utveckla attraktiva aktiviteter som upplevs som meningsfulla av besökarna.
· Utveckla verksamhetsuppföljningen för att säkerställa måluppfyllelse.
· Stärka arbetet med att nå fler prioriterade målgrupper för att säkerställa en jämställd och jämlik verksamhet.
Förvaltningen anser att genomlysningen utgör en god grund för vidare utvecklingsarbete och ett första steg är att prioritera bland förslagen för att nå ett hållbart utvecklingsarbete som ger varaktiga resultat.
Bilagor
Vård- och omsorgsboendet Dianagården vid Artemisgatan 2 i Hjorthagen avvecklades efter beslut av nämnden 2017-06-15. I Stockholms stad finns behov av fler seniorboenden med aktivitetscenter och fastigheten vid Artemisgatan 2 bedömdes lämpa sig väl för ändamålet. Förvaltningen beställde därför en förstudie av fastighetsägaren Micasa Fastigheter AB i syfte att i samband med ombyggnad till seniorbostäder undersöka möjligheten att även tillskapa ett aktivitetscenter i fastigheten. Micasa har presenterat underlag i form av hyresoffert/hyresavtal och ett ritningsunderlag. Årshyreskostnaden för det nya aktivitetscentret vid Artemisgatan i Hjorthagen beräknas uppgå till cirka 360 000 kronor. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden uppdrar åt stadsdelsdirektören att beställa inrättande av ett aktivitetscenter i anslutning till uppförandet av seniorbostäder samt ger stadsdelsdirektören i uppdrag att teckna hyresavtal för de färdigställda lokalerna.
Bilagor
Kommunallagen reglerar att nämnderna ska besluta om tid och plats för sina sammanträden. Förvaltningen har tagit fram ett förslag på sammanträdesdagar för år 2022.
Bilagor
Remiss av planärende på granskning - förslag till detaljplan förRiddaren 8 i stadsdelen Östermalm.
Detaljplanens syfte är att möjliggöra uppförandet av ett bostadshus inom fastigheten Riddaren 8. Planen syftar även till att bekräfta befintlig planstridig bebyggelse. Den nya byggnaden föreslås uppföras på gården och nås via en portik i det befintliga gatuhuset. Planförslaget innebär att gården tillgängliggörs genom en publik användning i nybyggnadens bottenvåning. Den föreslagna gårdsbyggnaden avses ansluta till rådande stadsbyggnadsprinciper, där gårdsbyggnaden underordnar sig gatuhuset. Ett vidare syfte är att införa skydds-och varsamhetsbestämmelser som säkerställer ett bevarande av det befintliga gatuhusets kulturhistoriska värden.
Förvaltningen är positiv till tillskottet av bostäder och kommersiella lokaler i denna del av den täta stenstaden som förslaget innebär, vilket också är förenligt med Stockholms översiktsplan och bidrar till en levande och blandad stadsmiljö. Samtidigt vill förvaltningen påpeka att stadsdelsnämnden besvarat flera detaljplanremisser de senaste åren som innebär påbyggnader och tillbyggnader, av till exempel gårdshus, i den täta stenstaden på Östermalm. Enligt förvaltningen behövs det ett helhetstänk och en strategi för denna utveckling som visar hur till exempel friytetillgången påverkas i och med att bostadsgårdar bebyggs i denna del av stadsdelsområdet.
Bilagor
Enligt motionären har utbyggnaden av Liljevalchs konsthall väckt starka reaktioner. Den främsta kritiken har riktat sig mot utformningen som både anses främmande på platsen och i relation till den ursprungliga byggnaden den ska komplettera. Motionären föreslår därför att stadsbyggnadskontoret ges i uppdrag att utreda förutsättningarna för att anpassa Liljevalchs utbyggnad till originalbyggnaden.
Förvaltningen anser inte att det vore lämpligt att i efterhand justera tillbyggnaden. Den grundtanke som gett byggnadens utryck, och som stadsbyggnadsnämnden beslutat om, bör få vara kvar som en arkitektonisk årsring i bebyggelsen i Evenemangsparken på Djurgården.
Bilagor
Sushi Centralen AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd i restauranglokal måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 03:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa drycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Sushi Yama Birger Jarlsgatan på adress Birger Jarlsgatan 22. Bolaget är sedan tidigare beviljat stadigvarande serveringstillstånd i restauranglokal måndag – söndag mellan kl. 11:00 – 01:00 samt i uteservering måndag – söndag kl. 11:00 – 22:00. Östermalms stadsdelsförvaltning tillstyrker att bolaget beviljas serverings-tillstånd enligt ansökan under en prövotid på ett år.
Bilagor
Tengu AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 01:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Tengu som är belägen på adress Rådmansgatan 12. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
Totalt prognostiseras för året, efter resultatdispositioner, överskott om 31,6 mnkr. Nedan visas nettobudget per avdelning, beräknat utfall och beräknat resultat samt bokslut för 2020. Nettobudgeten, inklusive beräknade prestationsjusteringar är ca 8,0 % högre än nettoutfallet 2020. Inom förskoleverksamheten prognostiseras budgetjustering för barnomsorgsgaranti och barnantalsförändring om sammanlagt - 10,9 mnkr. Nämnden har beviljats i verksamhetsplanen sökta medel om 0,3 mnkr för trygghetsinvesteringar samt 8,3 mnkr för klimatinvesteringar. I samband med kommunfullmäktiges ärende avstämning av budget 2021 fördelades till stadsdelen 0,6 mnkr för miljösamordnare, 1,5 mnkr för platssamverkan, 0,4 mnkr för tryggt mottagande, 0,5 mnkr för aktivitetscentra och 0,4 mnkr för giftfri förskola. I tertialrapport 1 tillfördes 0,6 mnkr för sommarkollo. I samband med tertialrapport 2 omfördelades budget från äldreomsorgen 1,3 mnkr till Förskola/Parklek 1,2 mnkr och till Socialtjänst 0,1 mnkr. I tertialrapport 2 tillfördes 8,3 mnkr för höga hyror inom förskolan samt 7,7 mnkr för prestationer inom omsorg om funktionsnedsatta.
Nettokostnaderna uppgår per oktober till 1 211,4 mnkr (1 184,5 mnkr år 2020).
Bilagor
Stadsdelsförvaltningen redovisar inkomna brev, skrivelser med mera.
Bilagor
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för pensionärsfrågor från den 1 november 2021.
Bilagor
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för funktionshinderfrågor från den 4 november 2021.
Bilagor
Stadsdelsförvaltningen anmäler delegationsbeslut för perioden den 13 oktober 2021 till och med den 10 november 2021.
Bilagor
Övriga frågor
Upphandling hemtjänst nattetid och larmutryckning dygnet runt.
Upphandling avseende matlådor till hemtjänsten.
Rapportering av ej verkställda beslut enligt LSS och SoL (socialtjänst) för år 2021
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kapitlet 7 § föräldrabalken.
Anmälan av sociala delegationens protokoll från den 4 november 2021.
Upprop och närvaroregistrering, val av protokollsjusterare, tid för protokollsjustering, anmälan av föregående protokoll och fastställande av dagordning.
I ett medborgarförslag föreslås att arbetssökande ska kunna erbjudas anställning som områdesvärdar med uppdraget att plocka skräp. Det skulle, enligt förslagsställaren, innebära en vinst för såväl området som för arbetssökande i behov av en meningsfull sysselsättning.
Förvaltningen skriver i sitt svar, att det i avtalet gällande städning och skötsel av stadsdelsområdets parker, ställs krav på parkdriftsentreprenören att sysselsätta personer som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden. Detta sker i samarbete med arbetsmarknadsförvaltningen. I enlighet med avtalet arbetar idag personer som tidigare befann sig långt ifrån arbetsmarknaden i stadsdelens parker. De får på så sätt arbetslivserfarenhet och meriter samtidigt som de bidrar till ett välstädat stadsdelsområde.
Bilagor
Förslagsställaren efterfrågar fler badbryggor på Östermalm, och då särskilt i Ekhagen. Östermalms närhet till vattnet framhålls som en värdefull resurs och Ekhagsbadet och i närheten av Ekhagens båtklubb, där det dessutom är kvällssol, föreslås bland annat som lämpliga platser för en ny badbrygga.
Förvaltningen håller med förslagsställaren att det är viktigt att värna och utveckla möjlighet till rekreation vid vattnet på Östermalm. Vad gäller Ekhagen så ansvarar Kungliga Djurgårdsförvaltningen för den mark som de föreslagna platserna ligger på, vilken stadsdelsförvaltningen inte har rådighet över. Förvaltningen föreslår därför att stadsdelsnämnden överlämnar förslaget till Kungliga Djurgårdsförvaltningen för kännedom.
Det pågår just nu också en utredning kring framtagande av en handlingsplan för inrättandet av nya badplatser i staden i stort. Arbetet leds av miljöförvaltningen i samarbete exploateringskontoret, trafikkontoret och stadsdelsförvaltningarna.
Bilagor
Förslagsställaren efterfrågar en vattenkran inne i eller vid hundrastgården i Humlegården. Det framhålls att hundrastgården är mycket välbesökt och möjligheten att ge hundarna vatten på platsen skulle underlätta.
Det finns idag 11 hundrastgårdar och hundrastområden på Östermalm som stadsdelsförvaltningen ansvarar för. Förvaltningen anser att det är viktigt att det finns platser där hundägare kan låta sina hundar springa och leka fritt även i innerstaden där möjligheterna för detta är begränsade. Förvaltningen arbetar därför kontinuerligt med att utveckla dessa platser utifrån de behov och förutsättningar som finns på respektive plats.
Det finns idag inga vattenkranar vid någon av hundrastplatserna på Östermalm. Anläggandet av detta skulle innebära en relativt stor investering för förvaltningen, och är därför inte en prioriterad åtgärd. Vad gäller hundrastgården i Humlegården finns det dessutom ingen befintlig vattenledning i närheten av platsen. Anläggandet av en sådan ledning skulle därför innebära ett stort ingrepp i parken och förvaltningen anser därför inte att detta är lämpligt.
Bilagor
Östermalms stadsdelsnämnd fick den 10 augusti 2021 ett medborgarförslag där förslagsställaren konstaterar att produktionen av mat har en stor påverkan på de globala utsläppen av koldioxid och anser att krafttag krävs för att minska klimatpåverkan från kosten, såsom att normen för kosten ska vara helvegetarisk.
Att minska stadens klimat- och miljöpåverkan genom ökad andel ekologiska och klimatsmarta livsmedel i verksamheterna
är en viktig fråga i Stockholms stad. Östermalms stadsdelsförvaltning bedriver därmed ett aktivt arbete med att minska klimatpåverkan från maten som serveras inom verksamheterna. I frågan arbetar förvaltningen inte enbart genom att servera vegetarisk kost utan lägger även vikt vid lokal produktion, transporter, ekologisk produktion, matsvinn med mera. Det finns även andra perspektiv än klimatperspektivet som är viktiga att ta hänsyn till avseende mat och måltider, exempelvis nutrition, hälsa och specialkost.
Förvaltningen tackar förslagsställaren för synpunkterna kring att servera vegetarisk kost för att minska matens klimatpåverkan och instämmer i vikten av att arbeta med frågan. Förvaltningen kommer därmed fortsätta arbetet med klimatsmart mat och ser det som en viktig del i att nå stadens klimatmål och globala klimatutmaningar.
Bilagor
Varje månad redovisas de medborgarförslag som nämnden ska besluta om hantering av och förvaltningen anmäler de medborgarförslag som har sänts till annan nämnd eller där förvaltningen har haft nämndens uppdrag att besvara förslagen.
Bilagor
Inom Östermalms stadsdelsområde finns idag två badplatser, Brunnsvikens och Ekhagens strandbad. Dessa två ligger i den norra delen av Östermalm. Enligt skrivelsen vore det därför önskvärt med en badplats även på den södra delen av Östermalm, och södra Djurgården med dess närhet till vatten vore exempelvis en lämplig plats.
Förvaltningen håller med om att det är viktigt att utveckla möjligheten till vattennära rekreation på Östermalm, bland annat genom möjligheten till bad. Vad gäller södra Djurgården så ansvarar inte stadsdelsförvaltningen för någon mark där, utan det gör Kungliga Djurgårdsförvaltningen (KDF). Enligt KDF är det inte lämpligt att inrätta officiella badplatser på den södra Djurgårdsön då farlederna för båttrafik går för nära land.
Det pågår just nu ett framtagande av en handlingsplan för inrättandet av nya badplatser i staden. Arbetet leds av miljöförvaltningen i samarbete exploateringskontoret, trafikkontoret och stadsdelsförvaltningarna.
Bilagor
Det har skett en stor ökning av användningen av elsparkcyklar i innerstaden och på Östermalm de senaste åren. Enligt skrivelsen är det positivt med fler möjligheter att transportera sig på i staden, men att det även finns problem med dessa fordon. De parkeras överallt i stadsmiljön och försämrar framkomligheten och tillgängligheten för medborgarna. I skrivelsen framhålls därför behovet att reglera parkering och användning av elsparkcyklar och efterfrågar att förvaltningen ska undersöka hur detta kan genomföras, så att framkomligheten säkerheten i trafiken och i stadsmiljön kan förbättras för alla medborgare på Östermalm.
Förvaltningen håller med skribenterna om att det är positivt med nya transportmedel för medborgarna i den växande staden, som innebär att fler individer ska transportera sig på samma yta. Den stora mängden elsparkcyklar orsakar dock belamringsproblem i staden.
Idag har inte trafikkontoret några lämpliga medel för att kontrollera och begränsa verksamheten utöver att föra dialog med de olika företag som har elsparkcyklar i Stockholm. Den väg trafikkontoret främst ser för att kunna reglera och kontrollera uthyrningsverksamhet av elsparkcyklar är att reglera genom de lokala ordningsföreskrifterna och avgiftsbelägga uthyrningsverksamheten. På så sätt är förhoppningen att antalet företag som hyr ut elsparkcyklar samt mängden elsparkcyklar i staden ska minska. I april 2021beslutade trafiknämnden för egen del samt hemställde hos kommunfullmäktige att införa nya paragrafer i de allmänna lokala ordningsföreskrifterna kring detta. Ärendet kommer beslutas i kommunfullmäktige under hösten 2021.
Bilagor
Birgit Marklund Beijer (S) och Jaime Barrios (V) inkom med en skrivelse till Östermalms stadsdelsnämnd i september där de hemställer till förvaltningen att besvara frågorna om hur nämnden får information om förslag till torgets utformning. Samt hur medborgarna på Östermalm ska/kan inbjudas till samråd om förslagen till torgets utformning.
Under 2020 har trafikkontoret tagit fram ett förslag till utformning av torget. Under 2021 inkom ett annat förslag till utformning som ”medborgarinitiativ” från aktörer runt torget. Trafikkontoret har därefter bearbetat sitt ursprungsförslag med hänsyn till det inkomna förslaget. Beslutsfattandet väntas ske i Trafiknämnden i november 2021.
Förvaltningen har bjudit in trafikkontoret att presentera förslaget vid stadsdelsnämndens sammanträde så snart Trafiknämnden fattat beslut om dess utformning. Förvaltningen delger skrivelsen till Trafiknämnden för information.
Bilagor
I samband med nämndsammanträdet i februari 2021 fick förvaltningen i uppdrag att göra en genomlysning av stadsdelens fritidsverksamheter för unga. Syftet var att utreda hur väl utbudet av aktiviteter inom verksamheterna möter målgruppens behov.
Genomlysningen har visat att fritidsverksamheterna på många sätt möter ungdomarnas efterfrågan och behov vad gäller fritidsaktiviteter i stadsdelsområdet. Den har även visat att utbudet av fritidsverksamheter och aktiviteter till stor del möter stadens intentioner.
I rapporten fastslås att det finns utvecklingsmöjligheter för att öka verksamheternas förutsättningar att i ännu högre utsträckning möta ungdomarnas behov. Rapporten presenterar därmed en rad åtgärdsförslag att ta hänsyn till i det fortsatta utvecklingsarbetet. Prioriterade utvecklingsområden som presenteras är att:
· Fortsätta arbetet med att utveckla attraktiva aktiviteter som upplevs som meningsfulla av besökarna.
· Utveckla verksamhetsuppföljningen för att säkerställa måluppfyllelse.
· Stärka arbetet med att nå fler prioriterade målgrupper för att säkerställa en jämställd och jämlik verksamhet.
Förvaltningen anser att genomlysningen utgör en god grund för vidare utvecklingsarbete och ett första steg är att prioritera bland förslagen för att nå ett hållbart utvecklingsarbete som ger varaktiga resultat.
Bilagor
Vård- och omsorgsboendet Dianagården vid Artemisgatan 2 i Hjorthagen avvecklades efter beslut av nämnden 2017-06-15. I Stockholms stad finns behov av fler seniorboenden med aktivitetscenter och fastigheten vid Artemisgatan 2 bedömdes lämpa sig väl för ändamålet. Förvaltningen beställde därför en förstudie av fastighetsägaren Micasa Fastigheter AB i syfte att i samband med ombyggnad till seniorbostäder undersöka möjligheten att även tillskapa ett aktivitetscenter i fastigheten. Micasa har presenterat underlag i form av hyresoffert/hyresavtal och ett ritningsunderlag. Årshyreskostnaden för det nya aktivitetscentret vid Artemisgatan i Hjorthagen beräknas uppgå till cirka 360 000 kronor. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden uppdrar åt stadsdelsdirektören att beställa inrättande av ett aktivitetscenter i anslutning till uppförandet av seniorbostäder samt ger stadsdelsdirektören i uppdrag att teckna hyresavtal för de färdigställda lokalerna.
Bilagor
Kommunallagen reglerar att nämnderna ska besluta om tid och plats för sina sammanträden. Förvaltningen har tagit fram ett förslag på sammanträdesdagar för år 2022.
Bilagor
Remiss av planärende på granskning - förslag till detaljplan förRiddaren 8 i stadsdelen Östermalm.
Detaljplanens syfte är att möjliggöra uppförandet av ett bostadshus inom fastigheten Riddaren 8. Planen syftar även till att bekräfta befintlig planstridig bebyggelse. Den nya byggnaden föreslås uppföras på gården och nås via en portik i det befintliga gatuhuset. Planförslaget innebär att gården tillgängliggörs genom en publik användning i nybyggnadens bottenvåning. Den föreslagna gårdsbyggnaden avses ansluta till rådande stadsbyggnadsprinciper, där gårdsbyggnaden underordnar sig gatuhuset. Ett vidare syfte är att införa skydds-och varsamhetsbestämmelser som säkerställer ett bevarande av det befintliga gatuhusets kulturhistoriska värden.
Förvaltningen är positiv till tillskottet av bostäder och kommersiella lokaler i denna del av den täta stenstaden som förslaget innebär, vilket också är förenligt med Stockholms översiktsplan och bidrar till en levande och blandad stadsmiljö. Samtidigt vill förvaltningen påpeka att stadsdelsnämnden besvarat flera detaljplanremisser de senaste åren som innebär påbyggnader och tillbyggnader, av till exempel gårdshus, i den täta stenstaden på Östermalm. Enligt förvaltningen behövs det ett helhetstänk och en strategi för denna utveckling som visar hur till exempel friytetillgången påverkas i och med att bostadsgårdar bebyggs i denna del av stadsdelsområdet.
Bilagor
Enligt motionären har utbyggnaden av Liljevalchs konsthall väckt starka reaktioner. Den främsta kritiken har riktat sig mot utformningen som både anses främmande på platsen och i relation till den ursprungliga byggnaden den ska komplettera. Motionären föreslår därför att stadsbyggnadskontoret ges i uppdrag att utreda förutsättningarna för att anpassa Liljevalchs utbyggnad till originalbyggnaden.
Förvaltningen anser inte att det vore lämpligt att i efterhand justera tillbyggnaden. Den grundtanke som gett byggnadens utryck, och som stadsbyggnadsnämnden beslutat om, bör få vara kvar som en arkitektonisk årsring i bebyggelsen i Evenemangsparken på Djurgården.
Bilagor
Sushi Centralen AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd i restauranglokal måndag till söndag mellan kl. 11:00 – 03:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa drycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Sushi Yama Birger Jarlsgatan på adress Birger Jarlsgatan 22. Bolaget är sedan tidigare beviljat stadigvarande serveringstillstånd i restauranglokal måndag – söndag mellan kl. 11:00 – 01:00 samt i uteservering måndag – söndag kl. 11:00 – 22:00. Östermalms stadsdelsförvaltning tillstyrker att bolaget beviljas serverings-tillstånd enligt ansökan under en prövotid på ett år.
Bilagor
Tengu AB ansöker om ett stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restauranglokal måndag-söndag mellan kl. 11:00 – 01:00. De ansökta alkoholdryckerna avser spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker. Ansökan om serveringstillstånd avser restaurang Tengu som är belägen på adress Rådmansgatan 12. Östermalms stadsdelsförvaltning finner inte att några sociala olägenheter föreligger eller kan befaras uppstå inom det berörda området om ett stadigvarande serveringstillstånd enligt ansökan beviljas.
Bilagor
Totalt prognostiseras för året, efter resultatdispositioner, överskott om 31,6 mnkr. Nedan visas nettobudget per avdelning, beräknat utfall och beräknat resultat samt bokslut för 2020. Nettobudgeten, inklusive beräknade prestationsjusteringar är ca 8,0 % högre än nettoutfallet 2020. Inom förskoleverksamheten prognostiseras budgetjustering för barnomsorgsgaranti och barnantalsförändring om sammanlagt - 10,9 mnkr. Nämnden har beviljats i verksamhetsplanen sökta medel om 0,3 mnkr för trygghetsinvesteringar samt 8,3 mnkr för klimatinvesteringar. I samband med kommunfullmäktiges ärende avstämning av budget 2021 fördelades till stadsdelen 0,6 mnkr för miljösamordnare, 1,5 mnkr för platssamverkan, 0,4 mnkr för tryggt mottagande, 0,5 mnkr för aktivitetscentra och 0,4 mnkr för giftfri förskola. I tertialrapport 1 tillfördes 0,6 mnkr för sommarkollo. I samband med tertialrapport 2 omfördelades budget från äldreomsorgen 1,3 mnkr till Förskola/Parklek 1,2 mnkr och till Socialtjänst 0,1 mnkr. I tertialrapport 2 tillfördes 8,3 mnkr för höga hyror inom förskolan samt 7,7 mnkr för prestationer inom omsorg om funktionsnedsatta.
Nettokostnaderna uppgår per oktober till 1 211,4 mnkr (1 184,5 mnkr år 2020).
Bilagor
Stadsdelsförvaltningen redovisar inkomna brev, skrivelser med mera.
Bilagor
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för pensionärsfrågor från den 1 november 2021.
Bilagor
Anmälan av protokoll från stadsdelsnämndens råd för funktionshinderfrågor från den 4 november 2021.
Bilagor
Stadsdelsförvaltningen anmäler delegationsbeslut för perioden den 13 oktober 2021 till och med den 10 november 2021.
Bilagor
Informationspunkter från stadsdelsdirektören till möten med Östermalms stadsdelsnämnd under år 2021.
Stadsdelsdirektören lämnar information från förvaltningen (se bilaga).
Bilagor
Övriga frågor