Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare

  2.   2

    Anmälan av övriga frågor och fastställande av dagordning

  3.   3

    Information från förvaltningen

  4. I mars 2019 kom det in ett medborgarförslag om lek i Klara-kvarteren. Enligt förslaget skulle en lekplats till exempel kunna uppföras i den södra delen av området kring Klara kyrka.

     

    Att tillföra plats för lek i Klaraområdet är enligt förvaltningen i allra högsta grad relevant som en del i arbetet med att göra området tryggare och trivsammare. Även Norrmalms parkplan stöder detta då det där anges att området är underförsörjt vad gäller lekplatser.

    De offentliga ytorna som finns i Klaraområdet förvaltas av trafikkontoret och till viss del av privata fastighetsägare. Området kring Klara kyrka förvaltas av Kyrkogårds-förvaltningen. Detta gör att förvaltningen på eget bevåg inte kan anlägga en lekplats i området och att det krävs dialog och samverkan med andra aktörer för att få till detta. Förvaltningen anser att detta medborgarförslag ska tas vidare till förvaltningens arbete med Vision Klara, till trafikkontorets arbete med de offentliga platserna i City samt till projektet Levande Stockholm.

    Bilagor

  5. Förvaltningen arbetar löpande med att uppdatera delegations-

    ordningen. Ändringar och kompletteringar av delegations-bestämmelserna föranleds i allmänhet av ändringar i
    lagstiftningen eller organisatoriska förändringar inom förvaltningen.  

     

    Avdelningen för verksamhetsstöd har sett över och omarbetat delegationsordningen när det gäller ekonomi, upphandling och lokaler. Förslaget till ny delegationsordning innebär i sak inga större ändringar i delegationsbestämmelserna. Syftet med de
    den nu föreslagna delegationsordningen är att tydliggöra besluts-befogenheterna och anpassa delegationsbestämmelserna till avdelningens nuvarande rutiner och arbetsordning.   

    Bilagor

  6. Kommunstyrelsen har remitterat Policy för sociala medier i Stockholm stad till stadens nämnder och styrelser.

     

    Policyn slår fast grundläggande principer och ramar för stadens närvaro i sociala medier. Syftet är att tydliggöra vad som krävs av staden vid närvaro på sociala medier och att främja en hög kvalitet på stadens konton. Policyn gäller alla förvaltningar och bolag i Stockholm stad och riktar sig till alla medarbetare i staden.

     

    Förvaltningen är positiv till förslaget till Policy för social medier i Stockholm stad. Stadsdelsnämndens tidigare antagna rutiner för närvaro i sociala medier ligger i linje med den föreslagna policyn.

     

    Förvaltningen föreslår en stadsgemensam digital utbildning med fokus på lagar, regler och förhållningssätt för medarbetare som hanterar sociala medier i tjänsten.

     

    Förvaltningen lyfter behovet av en viss flexibilitet i kraven på frekvens på inlägg samt bevakning av kontot i förhållande till enskilda kontons syfte och omfattning.

    Bilagor

  7. Kommunstyrelsen har begärt yttrande från stadens nämnder och

    bolag med anledning av remiss ”Översyn av styrdokument och

    utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad”. Nämndens yttrande ska vara kommunstyrelsen tillhanda senast den 28 juni 2019.

     

    I samband med budget 2016 fick kommunstyrelsen uppdraget att

    påbörja arbetet med en översyn av samtliga styrdokument inom

    IT-området med inriktningen att skapa ett sammanhållet

    digitaliseringsprogram för Stockholms stad. Stadslednings-kontoret har mot bakgrund av detta tagit fram ett nytt styrande dokument, ”Digitaliseringsprogram Stockholms stad”.

     

    Digitaliseringsprogrammet föreslås gälla från beslutsdatum till och med 2023-12-31.

     

    Förvaltningen anser att programmet ger en samlad helhetsbild kring de olika delar digitaliseringen omfattar. Sammanfattningsvis ställer sig förvaltningen positiv till föreslaget digitaliseringsprogram för Stockholms stad. Förslag som förvaltningen vill lämna är att programmet beskriver vissa termer och begrepp, som till exempel digital kompetens, vilket skulle kunna förklaras ytterligare vad detta innebär i Stockholms stad. Programmet är omfattande, men skulle kunna förenklas och förtydligas i vissa avsnitt för att öka läsbarhet och förståelse.

    Bilagor

  8. Kvalitetsutmärkelsen är Stockholms stads årliga pris för att uppmärksamma, belöna och rikta ljuset mot framgångsrik verksamhetsutveckling i staden. Målet med att delta i kvalitets-utmärkelsen är att det är en lärandeprocess för den enhet som deltar. Enheten får möjlighet att förbättra och utveckla sitt systematiska kvalitetsarbete.

     

    Förvaltningens beställarenhet äldreomsorg kommer att delta i utmärkelsen och bedömas i klassen äldreomsorg. Vidare kommer Johannes förskoleenhet och Matteus förskoleenhet att delta och bedömas i klassen förskola.

    Förvaltningen är positiv till att enheterna deltar.

    Bilagor

  9.   16

    Övriga frågor

  10.   17

    Protokoll från sociala delegationen

Det finns ingen information att visa

Inget protokoll har publicerats

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.