Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2. Ärendet utgår

  3.   22

    Protokoll från förvaltningsgruppen

  4.   27

    Nämndens och förvaltningens frågor

  5.   28

    Överflyttning av vårdnad till särskild förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 a § föräldrabalken (FB)

  6.   29

    Överflyttning av vårdnad till särskild förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 a § föräldrabalken (FB)

  7.   30

    Överflyttning av vårdnad till särskild förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 a § föräldrabalken (FB)

  8.   31

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

  1. Ordföranden Jessica Jormtun (MP) öppnade mötet.

     

    Mötet ajournerades kl. 18:05–18:35 för Öppet forum med allmänhetens frågestund. Öppet forum innehöll även tema om budget- och skuldrådgivning. Information från budget- och skuldrådgivare Malin Henriksson och Nadja Lioudvig samt enhetschef Izla Malkey Racho.

     

    Jessica Jormtun (MP) och Abit Dundar (L) utsågs att justera dagens protokoll. Justering sker 24 april 2018.

     

    Ärende 6, uppdatering av delegationsordningen utgår. Dagordningen godkändes.

  2. Stadsdelsnämnden ska lämna ett underlag till kommunstyrelsen inför den centrala budgetberedningen. Underlaget, som utgår från stadens övergripande inriktningsmål, ska beskriva utvecklingstendenser, strukturella frågor och demografiska förändringar samt effekterna av dessa inklusive eventuella åtgärder. I underlaget redovisar förvaltningen strategiska och prioriterade frågor för de kommande tre åren.

    Bilagor

  3. Kartläggningen visar att arbetet med individuella riskbedömningar har förbättrats jämfört med föregående år. Kvalitetsarbetet enligt indikatorerna bibehållits och även förbättrats något under 2017 jämfört med föregående år.

    Bilagor

  4. Förvaltningen vill ge fastighetskontoret i uppdrag att köpa nio bostadsrätter för uthyrning till förvaltningen. Dessa lägenheter ska omfatta en servicelägenhet och åtta satellitlägenheter belägna inom samma flerfamiljshus på Agnes Lagerstedts gata i Fruängen. Preliminär hyra är 1,2 mnkr per år.

    Bilagor

  5. I en skrivelse frågar Anette Hellström m.fl. (M) hur förvaltningen arbetar för att förebygga rån mot barn, barns brottsutsatthet och åtgärder för rån mot barn, så som exempelvis ordningsvakter vid behov, belysningsåtgärder, övervakningskameror eller dylikt.

    Förvaltningen arbetar med social och situationell prevention, där samverkan är en viktig del, för att förebygga rån mot barn. Stadsdelsförvaltningen kommer att söka pengar för att ytterligare förbättra den fysiska miljön för att förebygga brott och då även att barn utsätts för rån.

    Bilagor

  6. § 6

    Ärendet utgick

  7. Det övergripande målet för programmet är att säkerställa att alla stockholmare oavsett bakgrund, könstillhörighet eller funktionalitet har möjlighet till ett fysiskt aktivt liv. De prioriterade målgrupperna för programmet är fysiskt inaktiva i alla åldrar men särskilt fokus ligger på barn och unga och de grupper som idag är utmärkande inaktiva.

    Förvaltningen är positiv till förslaget på idrottspolitiskt program. De prioriterade målgrupperna är väl valda och förvaltningen instämmer i att fokus bör ligga på att aktivera de grupper som idag är fysiskt inaktiva. Samverkan är en förutsättning för att ge fler stockholmare möjlighet till fysisk aktivitet.

    Bilagor

  8. Grön infrastruktur är ett begrepp som ska fånga in alla aspekter av hur landskapets sammanhang påverkar möjligheterna att bevara biologisk mångfald och ekosystemtjänster, i vatten och på land. De områden där stadsdelsområdet berörs är främst skogsmark och trädklädda marker samt klimatanpassning.


    Förvaltningen är positiv till förslaget att ta fram särskilda åtgärdsstrategier för ek- och tallmiljöer. Förvaltningen ser också stora förbättringsmöjligheter gällande ekosystemtjänster i parkmiljöer genom samarbeten och större vägledning från länsstyrelsen.

    Bilagor

  9. Stadsledningskontorets Kansli för mänskliga rättigheter har utarbetat förslag till strategi tillsammans med romska företrädare, Skarpnäcks stadsdelsförvaltning samt arbetsmarknads-, kultur-, social- och utbildningsförvaltningen. Strategin lyfter fram utvecklingsområden inom följande områden: rätten till arbete och försörjning, rätten till utbildning, rätten till kultur och rätten till social omsorg och trygghet.


    Förvaltningen anser att en strategi för romsk inkludering skulle kunna vara ett värdefullt styrdokument i utvecklingsarbetet men ser vissa problem med hur strategin är utformad i förslaget.

    Bilagor

  10. År 2010 antog kommunfullmäktige Nationella minoriteter och minoritetsspråk- åtgärdsplan för Stockholms stad. Både de nationella minoriteterna och stadens nämnder har framfört behov av nya riktlinjer inklusive samrådsprocesser med en tydlig ansvarsfördelning mellan nämnderna.

    Förvaltningen delar stadsledningskontorets förslag om nya riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter. Förvaltningen framhåller dock att det finns svårigheter inom verksamheterna att vid rekrytering hitta medarbetare som har de särskilda kompetenser i t.ex. språk och kultur avseende berörda minoriteter som krävs.

    Bilagor

  11. Handlingsplanen som är en bilaga till Stockholms stads program mot hemlöshet 2014-2019 antogs av socialnämnden den 30 januari 2018. Handlingsplanen syftar till att stadens arbete med målgruppen ska intensifieras. Därtill fastslås ett antal principer som ska vägleda arbetet och det anges vilka åtgärder som stadsdelsförvaltningarna och SHIS behöver vidta.

    Förvaltningen anser att handlingsplanen är tydlig och ger konkret och konstruktiv vägledning för socialtjänstens och SHIS arbete med målgruppen. Förvaltningen lämnar som förslag att Jobbtorg ges i uppdrag att ta fram metoder och insatser som är verksamma och tillgängliga för personer i hemlöshet och att SHIS ges ett uppdrag att tillhandahålla akutboenden för barnfamiljer som görs tillgängliga för socialtjänsten.

    Bilagor

  12. Stadsdelsnämnden har fått en remiss med förslag på ändringar i reglementen för vissa facknämnder samt stadsdelsnämnderna. Detta utifrån kommunfullmäktiges beslut om budget för 2018, ny kommunallag och dataskyddsförordning. Därutöver har vissa redaktionella ändringar genomförts och tidigare gällande uppdrag förtydligats. Förvaltningen har inga synpunkter på ändringarna.

    Bilagor

  13. Centerpartiet föreslår i en motion att staden ska reformera stadens målstyrningsmodell. Förvaltningens bedömning är att den nuvarande målstyrningsmodellen är tillräcklig och ändamålsenlig. Det är viktigt att satta årsmål är relevanta och rimliga att uppnå samtidigt som de ska driva utvecklingen framåt samt att nämndernas arbetsbörda med uppföljningen av målen är proportionerlig sett till värdet av uppföljningen.

    Bilagor

  14. Landstingets trafikförvaltning ser årligen över tidtabellerna för kollektivtrafiken. De flesta förändringarna som berör stadsdelsområdet innebär förstärkningar kring busstrafiken. Ett par busslinjer föreslås få indragna sträckningar under sommarmånaderna. De föreslagna förändringarna för linje 161 förordar förvaltningen alternativ 1, att linjen förlängs till Liljeholmen. Den främsta orsaken är att linje 135, som i alternativ 2 föreslås ersätta linje 161 på sträckan Örnsberg – Gröndal, har glesare turtäthet.

    Bilagor

  15. Trafiknämnden har tagit fram ett förslag till ny handlingsplan för godstrafik som ska gälla 2018-2022. Den övergripande målsättningen är att förutsägbarheten för godstransporter ska öka, att godstrafiken ska bidra till en minskad miljöpåverkan och att staden ska samverka brett med andra aktörer vid planering av godstrafik.

    Förvaltningen menar att handlingsplanen inte beror nämndens direkta ansvarsområden men är positiv till planen. Förvaltningen lyfter att det är viktigt att värna om företagsområden som ska fungera som strategisk plats för lastning.

    Bilagor

  16. Stadsbyggnadskontoret har skickat ett planärende för området kring Telefonplans tunnelbana på samråd. Förslaget innebär byggnation av cirka 1500 bostäder, handel, offentliga funktioner och en ny bussterminal samt en överdäckning av tunnelbanan. Två av husen föreslås blir mycket höga, 58 och 78 våningar.
     

    Förvaltningen är positiv till det stora tillskott av bostäder som förslaget innebär. Förvaltningen saknar viss information för att kunna ta ställning till förslaget. Det finns ingen barnkonsekvensanalys bland bakgrundsmaterialet och heller ingen tydlig redovisning av hur många förskoleavdelningar som planeras. Förvaltningen ställer sig också undrande till den mycket höga exploateringsgrad som föreslås. Friytan per invånare beräknas bli låg även efter utbyggnaden av en ny stadsdelspark. Det för med sig höga kostnader för drift och underhåll av parkerna och risk för mindre miljömedvetna materialval.

    Bilagor

  17. Peppes&Furellios och söner ansöker om tillstånd att servera spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker vid restaurang Peppes, Bäckvägen 74. Ansökan gäller serveringstillstånd i restaurang måndag till söndag 11.00–23.00 och i uteservering 11.00–22.00. Det finns ingen känd problematik med missbruk eller ordningsstörningar i närområdet och förvaltningen har därmed inget att invända mot att serveringstillstånd meddelas.

    Bilagor

  18. I takt med att Hägersten-Liljeholmen expanderar ökar behovet av tillgång till fler förskoleplatser. Parallellt med utbyggnaden sker också löpande översyn av befintligt lokalbestånd inom förskolan i syfte att nyttja verksamhetens resurser på bästa möjliga sätt. I ärendet redovisas de förändringar i lokalbeståndet som planeras under 2018. Den långsiktiga planeringen redovisas i Lokalförsörjningsplan 2019 med inriktning 2020 och 2021.

    Bilagor

  19. § 24

    Anmälan av tjänstemannabeslut


  20. Redovisning av utvecklingsarbetet för fritidsverksamheten

    Anette Hellström (M) efterfrågade rapport och analys för verksamhetsinriktning av fritidsverksamheten. Förvaltningen svarar att det kommer att redovisas till nämnden.

    ___________________________

     

    Skrivelse för beredning

    Abit Dundar m.fl. (L) med instämmande av Anette Hellström m.fl. (M) lade fram en skrivelse för beredning om att införa städdagar i närmiljön. Dnr HL 2018/265

     

    Beslut

    Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd överlämnar skrivelsen till förvaltningen för beredning.

     

    Ersättaryttrande

    Hans Tjernström (C) instämde i skrivelsen från (L) och (M) som sitt ersättaryttrande.

    _________________________

     

    Stadsdelsdirektörens information

    Anders Carstorp informerade om

     

    Två tidiga samråd - Centrala Telefonplan och Lövholmen
    All information om planförslagen finns på webbplatsen "Stockholm växer"

     

    Vårstädning
    Förutom stadens egen vårstädning är årets föreningsstädning i full gång och pågår fram till 29 april.

     

    Aktuella evenemang

    Kulturnatt Stockholm 21 april
    Trekantens dag 20 maj
    Västertorps marknad 2 juni
    Dialogmöte tema Må bra på äldre dar 13 juni

  21. § 31

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.