Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2.   3

    Tertialrapport 1 2019

  3.   20

    Nämndens och förvaltningens frågor

  4.   22

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken

  5.   23

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken

  6.   24

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

  1. § 1

    Val av justerare och dag för justering

  2. Ett medborgarförslag om att skapa en mötesplats för unga i Västertorp har inkommit till stadsdelsnämnden. Förvaltningen är positiv till förslaget. Förslagsställaren har dock för närvarande inte möjlighet att arbeta vidare med frågan. Förvaltningen återupptar gärna kontakten framöver för att fortsätta dialogen om en mötesplats för unga.

    Bilagor

  3. Prognosen visar ett underskott med 5,9 mnkr före budgetjusteringar. Underskott finns inom individ- och familjeomsorg, äldreomsorgen, stöd och service till personer med funktionshinder samt inom ekonomiskt bistånd. Efter budgetjusteringar redovisas ett underskott med 4,2 mkr. Samtliga kommunfullmäktiges mål för verksamhetsområdena uppfylls helt utom två som uppfylls delvis. Samtliga nämndens uppfylls helt utom ett som uppfylls delvis.

    Bilagor

  4. Revisionskontorets årsrapport 2018 för Hägersten-Liljeholmens visar att stadsdelsnämnden i allt väsentligt har bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, att den interna kontrollen är tillräcklig samt att bokslut och räkenskaper är rättvisande. Nämnden delar revisionskontorets bedömningar i rapporten och arbetar med de utvecklingsområden som revisionen anger.

    Bilagor

  5. Uppdaterade bidragsregler gäller för årets ansökningar. Enligt anvisningarna för stöd till lokala föreningar i Hägersten-Liljeholmen kan stadsdelsnämnden bevilja bidrag till lokala föreningar för att stödja organisationer och verksamheter som bedöms vara värdefulla för samhället som helhet och som ett komplement till stadens egna verksamheter.

    Bilagor

  6. Fruängsgårdens servicehus har ett omfattande renoveringsbehov med stambyte. I dagsläget är 22 lägenheter uthyrda på Fruängsgårdens servicehus i A-huset som har 63 lägenheter. Situationen med många lediga servicehuslägenheter möjliggör att de boende kan erbjudas att flytta inom Fruängsgården till C-huset och till Trekantens servicehus eller att välja annat servicehus i staden, om man så önskar. Behov kan också finnas av vård- och omsorgsboende. Förvaltningen anser att det är angeläget att upprustning och omstrukturering av servicehuset prioriteras, såväl utifrån ett behovs- som ett kostnadsperspektiv.

    Förvaltningen önskar bredda utbudet av fler anpassade och tillgängliga boendeformer för äldre i stadsdelsområdet såsom till exempel seniorbostäder.

    Fastighetsbolaget Micasa genomför en översyn av det framtida behovet av bostäder. Ärendet har tillstyrkts av stadens referensgrupp för boendeplanering.

    Bilagor

  7. Nämnden har uppdragit åt förvaltningen att utreda rutinerna och förbättra hanteringen av medborgarförslagen. Resultatet har lett till ett förslag om förtydligande av nuvarande rutiner. Förvaltningen ser även ett behov av informationsinsatser till allmänheten om hur man kan påverka stadens verksamheter både genom medborgarförslag och genom andra kanaler.

    Bilagor

  8. Markarbeten för parkskötsel, barmarksrenhållning och vinterväghållning på parkmark sköts på entreprenad av Svevia AB. Förvaltningen bedömer att avtalet uppfylls och föreslås förlängas till 30 september 2022.

    Bilagor

  9. I en skrivelse till nämnden önskar Eva Fagerhem m.fl. (S) en redogörelse för antalet bemanningskonsulter inom barn- och ungdomsenheten och kostnaden för dessa under 2018 och 2019. Förvaltningen redogör för detta och de förhållanden som ligger bakom behovet av bemanningskonsulter.

    Bilagor

  10. En policy för sociala medier i Stockholms stad har tagits fram, för att göra det tydligare vad som krävs av staden vid närvaro på sociala medier och att främja en hög kvalitet på stadens konton. Förvaltningen är positiv till policyn som helhet och instämmer i att det är angeläget att det finns ett gemensamt och medvetet förhållningssätt till den här typen av kanaler, eftersom de får allt större betydelse i dagens informationslandskap. Förvaltningen lyfter frågan om vad som gäller när entreprenörer har sociala medier-konton för verksamheter som de driver på uppdrag av Stockholms stad. Andra synpunkter gäller att kraven på publiceringsfrekvens och bevakning är högt ställda, samt frågan om det är relevant att målen för verksamheternas konton alltid måste vara mätbara, och i så fall vad som ska mätas.

    Bilagor

  11. I en motion från Clara Lindblom och Alexandra Mattsson Åkerström båda (V) föreslås att kommunfullmäktige uppdrar åt kommunstyrelsen att i samarbete med berörda nämnder leda arbetet med att ta fram en handlingsplan för enhetlig yrkestitulatur inom LSS-verksamheterna. Motionen går tillbaka till ett ärende i socialnämnden i juni 2018. Förvaltningen är positiv till förslaget då övergången till titlarna stödassistent och stödpedagog kommer att underlätta nyrekrytering av medarbetare i verksamheterna.

    Bilagor

  12. Detaljplanen möjliggör uppförandet av cirka 560 nya lägenheter samt två förskolor i Axelsberg. De nya bostadshusen föreslås bli punkthus formerade i kvarter och längs Selmedalsvägen.
    Förvaltningen välkomnar ett tillskott av bostäder. Förskolegårdarna har tillräcklig storlek, men erfarenhetsmässigt är det mycket svårt att bevara skyddsvärda träd på en förskolegård, om inte gården är mycket väl tilltagen i storlek. Vidare ser förvaltningen gärna att marken mellan de nya husen söder om Selmedalsvägen och Haeffnersvägen blir kvartersmark, samt att information om en planerad gruppbostad och en planerad servicebostad tillförs planbeskrivningen. Gällande grönkompensation vill förvaltningen påminna om att Arkenparken länge har varit aktuell för grönkompensation från kommande projekt i Axelsberg.

    Bilagor

  13. Les Culottes Longues AB ansöker om tillstånd att servera spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker vid restaurang Kniv och Kavel, Vapengatan 2 i Aspudden. Ansökan gäller serveringstillstånd onsdagar till söndagar inne i restaurangen 11.00-22.00 och uteservering 11.00-21.00. Det finns ingen känd problematik med missbruk eller ordningsstörningar i närområdet och förvaltningen har därmed inget att invända mot att serveringstillstånd meddelas.

    Bilagor

  14. Följande skrivelser anmäldes till stadsdelsnämnden.

     

    Förslag om trygghetsskapande åtgärder och belysning i området Gröndals Strand
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 16 april 2019, dnr HL 2019/232
    Förvaltningens svar daterat 7 maj 2019 bilades.    

     

    Förslag om odlingslådor
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 23 april 2019, dnr HL 2019/239
    Förvaltningens svar daterat 7 maj 2019 bilades.    

     

    Förslag om klubbhus på Hägerstens bollplan
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 18 april 2019, dnr HL 2019/240
    Översänt till idrottsförvaltningen.

     

    Förslag om klocka vid Liljeholmstorget
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 25 april 2019, dnr HL 2019/247
    Förvaltningens svar med hänvisning daterat 26 april 2019 bilades. 

     

    Förslag om webbfilter och tekniska lösningar inom förskola
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 29 april 2019, dnr HL 2019/253
    Förvaltningens svar daterat 7 maj 2019 bilades.  

    Synpunkter på förslag till detaljplan för Fader Bergström 1
    Inkom 22 maj 2019, dnr HL 2019/290

  15.  

    Skrivelse om medborgarinformation om ombildningar

    Eva Fagerhem m.fl. (S) och Ann-Marie Strömberg m.fl. (V) lade fram en skrivelse för beredning om medborgarinformation om ombildningar. Dnr HL 2019/301

     

    Beslut

    Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd avslår Socialdemokraternas och Vänsterpartiets förslag att överlämna skrivelsen till förvaltningen för beredning, eftersom skrivelsen inte ingår i stadsdelsnämndens ansvarsområde. Det är inte rimligt att förvaltningens resurser ska läggas på ett ärende som inte nämnden ansvarar för. Den information som efterlyses i skrivelsen finns redan på Stockholms stads hemsida och dessutom har alla berörda fått personlig information av bostadsbolaget.

     

    Förslag till beslut

    Eva Fagerhem m.fl. (S), Ann-Marie Strömberg m.fl. (V) med instämmande av Henrik Åkerlund (SD) föreslog att nämnden skulle överlämna skrivelsen till förvaltningen för beredning.

     

    Abit Dundar (L), Anette Hellström m.fl. (M) och Lara Siadat (MP) föreslog att nämnden skulle avslå förslaget från S, V och SD om att överlämna skrivelsen till förvaltningen för beredning.

     

    Ordförande förklarade överläggningen avslutad.

     

    Beslutsgång

    Ordförande ställde förslagen mot varandra och fann att nämnden beslutat att avslå förslaget från S, V och SD om att överlämna skrivelsen till förvaltningen för beredning.

     

    Reservation

    Eva Fagerhem m.fl. (S), Ann-Marie Strömberg m.fl. (V) och Henrik Åkerlund (SD) reserverade sig mot beslutet och ansåg att skrivelsen skulle ha överlämnats till förvaltningen för beredning.

  16. Stadsdelsnämnden ska enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) rapportera de gynnande beslut om insatser enligt respektive lagstiftning som inte har kunnat verkställas inom tre månader från beslutsdatum till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och stadens revisorer. Rapporteringsskyldigheten gäller även de ej verkställda beslut från närmast föregående kvartal som har verkställts eller avslutats utan att ha verkställts.

    Under första kvartalet har förvaltningen rapporterat tio beslut som inte har verkställts inom tre månader. Därutöver har förvaltningen rapporterat om fem beslut som har avslutats utan att verkställas samt ett beslut som har verkställts.

    Bilagor

  17. § 24

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.