Fastställande av dagordning
Bilagor
Nämndens och förvaltningens frågor
Överflyttning av vårdnad till särskild förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 a § föräldrabalken (FB)
Överflyttning av vårdnad till särskild förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 § föräldrabalken (FB)
Överflyttning av vårdnad till särskild förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 a § föräldrabalken (FB)
Yttrande över ansökan om adoption enligt 4 kap. 10 § föräldrabalken
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)
Anmälan av sociala delegationens protokoll
Val av justerare och dag för justering
Det ekonomiska resultatet visar ett underskott om 6,3 mnkr före resultatöverföring och ingen avvikelse mot budget efter resultatöverföring. Förvaltningen bedömer att 25 av kommunfullmäktiges 26 mål för stadsdelsnämndens verksamhetsområden kommer att uppnås helt under året och att ett mål kommer att uppnås delvis. Merparten av indikatorerna bedöms uppnås liksom nämndens mål.
Bilagor
Revisionskontorets årsrapport 2017 för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd visar att verksamhetens ändamålsenlighet och ekonomi i allt väsentligt är tillfredsställande, att den interna kontrollen är tillräcklig samt att bokslut och räkenskaper är rättvisande.
Bilagor
Stadsdelsförvaltningen vill ge fastighetskontoret i uppdrag att ta fram en hyresoffert för en ny förskola inom fastigheten Marievik 22. Hyresofferten ska innefatta en bottenvåningsförskola i ett flerfamiljshus med plats för fyra barngrupper. Den nya förskolan ska täcka behovet av fler förskoleplatser som de 300 nya bostadslägenheterna inom fastigheten Marievik 22 ger upphov till.
Bilagor
Verksamhetsbidraget syftar till att stödja det lokala kultur- och föreningslivet i stadsdelsområdet Hägersten-Liljeholmen. Bidraget ska utgöra stöd till den direkta verksamheten och beviljas en gång per år. Verksamhet för barn, ungdomar, äldre och personer med funktionsnedsättning prioriteras. Utöver det prioriteras verksamheter som är generationsöverskridande, liksom föreningar som har inkluderande verksamhet för och med nyanlända. Föreningar som anordnar flera arrangemang som är öppna för alla och som kan intressera en bred målgrupp har uppmärksammats särskilt.
Bilagor
Europeiska unionens dataskyddsförordning, General Data Protection Regulation (GDPR) börjar gälla 25 maj 2018. De nya reglerna ställer större krav på de som behandlar personuppgifter. I och med att dataskyddsförordningen träder i kraft ska varje nämnd utse ett dataskyddsombud. Dataskyddsombudet ska arbeta med att övervaka efterlevnaden av förordningen och vara kontaktperson för de registrerade.
Bilagor
Nämndens delegationsordning ses över regelbundet för att beslutsfattandet ska vara så effektivt som möjligt samt för att den ska vara uppdaterad vad gäller förändringar av lagrum. I detta ärende föreslår förvaltningen bland annat ändringar av lägst delegat gällande personalärenden, ekonomiärenden och några förtydliganden och tillägg gällande ärenden inom avdelningen för social omsorg.
Bilagor
När domstol beslutat om vård enligt LVU övergår ansvaret för vården på nämnden. Om föräldrarna eller den unge själv inte vill medverka till att beslutet genomförs, kan nämnden begära biträde av polisen. För att dessa beslut ska kunna fattas skyndsamt kan nämnden förordna namngivna tjänsteman att begära polishandräckning.
Bilagor
Socialnämnden svarar för stadens jourverksamhet inom individ- och familjeomsorgen, genom Socialjouren. Socialnämnden har fattat ett beslut om vilka tjänstemän som ska ha rätt att begära polishandräckning enligt LVM och LVU. Stadsdelnämnden ombeds fatta motsvarande beslut om vilka tjänstemän som ska ha rätt att begära polishandräckning.
Bilagor
I en skrivelse till stadsdelsnämnden, ”Har barngrupperna ökat eller minskat i Hägersten-Liljeholmen sedan 2014” ställer Abit Dundar m.fl. (L) och Anette Hellström m.fl. (M) ett antal frågor om barngrupper och lokalyta i de kommunala förskolorna. I tjänsteutlåtandet redovisas förvaltningens svar på frågorna.
Bilagor
I en skrivelse ställer Abit Dundar m.fl. (L) och Anette Hellström m.fl. (M) frågor om avslagen till äldreboenden i Hägersten-Liljeholmen. Av förvaltningens redovisning framgår att antalet avslag för ansökan på vård- och omsorgsboende under 2017 ligger på samma nivå som för 2016. För servicehusboende har antalet avslag minskat det senaste två åren. Jämförelser mellan stadsdelsnämnderna underlättas om de nyckeltal som används är väldefinierade och tydliga. Det finns annars en uppenbar risk att ojämförbara mått används och slutsatser leder fel. Förvaltningen har en dialog med äldreförvaltningen om tydliga definitioner av de olika nyckeltalen.
Bilagor
En strukturplan som beskriver en möjlig framtida utveckling av fastigheterna Lövholmen 12 m.fl. har tagits fram. Strukturplanen beskriver visionen för området som ska präglas av en sammanhållande, tät och levande stadsmiljö.
Förvaltningen är positiv till ett tillskott av bostäder i stadsdelen och till att området och kajkanten därmed öppnas upp för allmänheten. Det finns frågor som behöver utredas vidare för att bebyggelsen ska bli hållbar och ändamålsändlig, bland annat anser förvaltningen att förskolegårdarna är för små och att andelen parkmark behöver utökas.
Bilagor
Förslag till detaljplan för Lönelistan 1 i stadsdelen Västberga innebär att fastigheten kan bebyggas med byggnader bestående av kontor och att industriell verksamhet kan utföras på platsen. Förslaget ligger i linje med gällande översiktsplan och bekräftar att Västberga ska fortsätta utvecklas som industriområde.
Förvaltningen är positiv till föreslagen detaljplaneändring och att Västberga industriområde utvecklas i linje med dess nuvarande karaktär och funktion.
Bilagor
Stadsdelsförvaltningen planerar att rusta upp Krausparken, grönområdet och gångstråket mellan Axelsberg och Mälarhöjden. Under våren 2018 genomfördes en förstudie och analys inför upprustningen. Utifrån en enkätundersökning har synpunkter och förslag inkommit från besökare i parken.
Hundra personer fyllde i enkäten som var tillgänglig på webben under perioden 10 mars - 3 april 2018. De mest önskade förslagen om utveckling av parken handlar om 1) Aktiviteter, till exempel utegym, fler lekmöjligheter och platser för annan fysisk aktivitet, 2) Gör parken finare med nya växter, buskar och träd, bra belysning och fler mysiga sittplatser, och 3) Rusta upp det som är slitet, framför allt gångvägen, men även lekplatsen, klotter och så vidare.
Förstudien och enkäten är också ett resultat av det medborgarförslag som kom in till nämnden 2017 om att anlägga ett aktivitetsområde/utegym i Mälarhöjden.
Bilagor
Nämndens och förvaltningens frågor