Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2.   10

    Anmälan av månadsrapport för november

  3.   11

    Anmälan av protokoll från pensionärsrådet

  4.   12

    Anmälan av protokoll från rådet för funktionshinderfrågor

  5.   13

    Anmälan av protokoll från förvaltningsgruppen

  6.   15

    Anmälan av skrivelser

  7.   16

    Nämndens och förvaltningens frågor

  8.   17

    SLUTET SAMMANTRÄDE

  9.   18

    Överflyttning av vårdnad till särskild förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 § föräldrabalken

  10.   19

    Överflyttning av vårdnad till särskild förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 § föräldrabalken

  11.   20

    Yttrande över ansökan om adoption enligt 4 kap. 10 § föräldrabalken

  12.   21

    Yttrande över ansökan om adoption enligt 4 kap. 10 § föräldrabalken

  13.   22

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken

  14.   23

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken

  15.   24

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

  1. Ordföranden Jessica Jormtun (MP) öppnade mötet.

     

    Mötet ajournerades kl.18:05–18:20 för Öppet forum med allmänhetens frågestund.

     

    Frågor som togs upp under frågestunden:

    Tre åhörare närvarade och ställde en fråga om hur stadsdelsnämnden ser på planerna på att bygga modulhus i/i närheten av Mellanbergsparken. Åhörarna påtalade vikten av att värna stadsdelsområdets grönområden och vädjade till stadsdelsnämnden att framföra till ansvariga nämnder i staden att utreda alternativa platser för de planerade modulhusen.

     

    Aristide Bamane från Kommunal begärde ordet och berättade om en broschyr om politisk styrning som han uppmanade politikerna i nämnden att ta med sig efter mötet.

     

     

    Jessica Jormtun (MP) och Abit Dundar (L) utsågs att justera dagens protokoll. Justering sker 20 december 2017.

     

    Dagordningen godkändes.

  2. Verksamhetsplanen för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd anger inriktningen för nämndens verksamhet under år 2018 och knyter an till stadens långsiktiga mål, stadens Vision 2040. Ett Stockholm för alla och utgår från kommunfullmäktiges fyra inriktningsmål.

    Bilagor

  3. Den granskning som Stadsrevisionen genomfört visar att stadsdelsnämnderna behöver utveckla sin styrning och uppföljning av handläggningsprocessen för att säkerställa att förhandsbedömningar och utredningar avseende barn och unga genomförs inom lagstadgad tid. Granskningen visar även att vissa moment i handläggningen brister och således behöver utvecklas för att säkerställa en rättssäker handläggning.

    Stadsrevisionens rapport är ett välkommet bidrag till det fortlöpande kvalitetsarbete som bedrivs. Bristerna som identifierats i granskningen är viktiga utvecklingsområden för att öka rättssäkerheten och kvaliteten i utredningarna. Den organisationsförändring som trädde i kraft vid barn- och ungdomsenheten under 2017 förväntas ge enhetschef förbättrade förutsättningar att kunna fokusera på strategiskt viktiga utvecklingsfrågor såsom till exempel handläggningstider. Barn- och ungdomsenheten kommer se över och utveckla arbetssätt för att höja kvaliteten utifrån granskningens resultat.

    Bilagor

  4. Avtal rörande drift av Fruängsgårdens servicehusrestaurang samt leveranser av heldygnskost inom äldreomsorgen tecknades med Sodexo AB. Avtalet gäller 16 augusti 2016 till 15 augusti 2018 med möjlighet till förlängning i ett plus ett år. Avtalet föreslås förlängas till 15 augusti 2019.

    Bilagor

  5. Enligt regler för ekonomisk förvaltning ska fordringar äldre än ett år skrivas ned. En gäldenär är fortfarande betalningsskyldig även om fordran bokföringsmässigt skrivits ned och avförts ur räkenskaperna. Om en nedskriven fordran betalas in ska man bokföra inbetalningen som en intäkt på den enhet som normalt har ansvaret för intäkten. Enligt delegation har förvaltningschefen rätt att besluta om högst 10 000 kr per motpart (kund/klient) och nedskrivningstillfälle.

    Bilagor

  6. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra fyra nya bostadshus på båda sidor Bredängsvägen, med sammanlagt cirka 90 lägenheter. Detaljplanen sträcker sig över Bredängsvägen och berör båda stadsdelarna Bredäng och Mälarhöjden. Bebyggelsen ska bidra till att utveckla Bredängsvägen till en tätare och mer stadslik gata och till att koppla samman de centrala delarna av Bredäng, det nya området Mälaräng och Mälarhöjden. Planförslaget ska ge stadsrumsmässiga förutsättningar för en socialt hållbar stadsmiljö med allsidiga boendemiljöer, promenadvänliga gång- och cykelstråk, en mångfald av offentliga rum samt en hög arkitektonisk kvalitet. Stadsbyggnadskontoret bedömer att detaljplanens genomförande inte kan antas medföra sådan betydande miljöpåverkan som åsyftas i PBL att en miljöbedömning behöver göras.

    Stadsdelsförvaltningen anser att planförslaget innebär ett bra tillskott till bostadsförsörjningen i Stockholm. Bebyggelsen bidrar till en positiv utveckling av Bredängsvägen ur trygghets- och framkomlighetsperspektiv. Ur drift- och underhållsperspektiv är det fördelaktigt att den natur som ska bevaras mellan byggnaderna har planlagts som kvartersmark. Stadsdelsförvaltningen önskar delta i den kommande dialogen om grönkompensation för den naturmark som tas i anspråk.

    Bilagor

  7. Syftet med Offentliga rum – förslag på komplettering till framkomlighetsstrategin är att utveckla inriktning C i framkomlighetsstrategin: vägarna och gatornas roll som attraktiva platser ska förstärkas genom att förbättra gångvänligheten i staden.

    För att genomföra inriktningen föreslår dokumentet fem principer för utveckling av de offentliga rummen

     

    1. Planeringen ska stärka gatans roll som vistelseplats

    2. Ett nätverk av offentliga rum ska binda samman stadens olika delar

    3. Kvaliteten i det offentliga rummet ska höjas i hela staden

    4. Stadens offentliga rum ska leva hela året

    5. Utformningen av det offentliga rummet ska underlätta flexibel användning


    Dokumentet identifierar också ett antal aktiviteter som ytterligare skulle kunna stärka inriktningen i strategin. Förvaltningen tycker att dokumentet är ambitiöst men att det med fördel skulle kunna tydliggöras på en del punkter, främst gällande genomförande och finansiering.

    Bilagor

  8. Liberalerna vill i sin motion att föräldrar ska kunna få barnomsorg på obekväm arbetstid i hemmet. Flera justeringar har skett i regelverk och tillämpning under året vad gäller barnomsorg på obekväm arbetstid. Efter motionens framställan har bedömningskriterier för att få omsorg i hemmet förändrats.

    De nya kriterierna för bedömning av särskilda skäl kan svara på de behov som motionen önskar tillgodose samtidigt som personalens och barnens säkerhet skattas högt.

    Bilagor

  9. Akuranomads AB ansöker om tillstånd att servera spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker vid restaurang MGL Sushi Fredsborgstorget 4. Ansökan gäller serveringstillstånd under restaurangens öppettider måndag till söndag 11.00–22.00. Förvaltningen har inget att invända mot att serveringstillstånd meddelas.

    Bilagor

  10. Beslut

    Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd lägger anmälan till handlingarna.

     

    Handlingar i ärendet

    Rapport av tjänstemannabeslut fattade enligt delegationsordningen mellan perioden 3 till 30 november 2017.

    Dnr HL 2017/742-1

  11. Inga nya skrivelser har inkommit.

  12. Skrivelser från förtroendevalda:

     

    Västertorps sim- och idrottshall

    Jessica Jormtun m.fl. (MP) lade fram en skrivelse om Västertorps sim- och idrottshall och föreslog att stadsdelsnämnden skulle  överlämna skrivelsen till idrottsnämnden, fastighetsnämnden och exploateringsnämnden. Dnr HL 2017/771

     

    Beslut

    Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd beslutade att bordlägga ärendet till kommande nämndsammanträde den 1 februari 2018.

     

     

    Ökad trygghet i Hägersten-Liljeholmen

    Lars Svärd m.fl. (M) lade fram en skrivelse om Ökad trygghet i Hägersten-Liljeholmen och föreslog att stadsdelsnämnden skulle överlämna skrivelsen till förvaltningen för beredning. Dnr HL 2017/770

     

    Beslut

    Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd beslutade att överlämna skrivelsen till förvaltningen för beredning.

     

    Avgående ledamöter

    Jessica Jormtun (MP) tackade de avgående ledamöterna Eleonore Eriksson (S) och Amanda Valentin (L) för deras engagemang i stadsdelsnämnden.

     

     

    Stadsdelsdirektörens information

    Anders Carstorp tackade nämnden för ett gott samarbete under året och överlämnade en julblomma till alla politiker i nämnden som tack.

     

     

    Bilagor

  13. § 17

    SLUTET SAMMANTRÄDE

  14. Beslut

    Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd lägger protokollen till handlingarna.

     

    Handlingar i ärendet

    Anmäldes sociala delegationens protokoll från 24 och 30 november samt 8 december 2017.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.