Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2.   22

    Nämndens och förvaltningens frågor

  3.   23

    SLUTET SAMMANTRÄDE

  4.   24

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt föräldrabalken

  5.   25

    Anmälan av ordförandebeslut

  6.   26

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

  1. Ordföranden Jessica Jormtun (MP) öppnade mötet.

     

    Jessica Jormtun (MP) hälsade nya förtroendevalda välkomna till nämnden. Ledamot Anna Wåglund (L) samt ersättare Folke Amnö (S) och Henrik Lundberg (M).

     

    Jessica Jormtun (MP) och Abit Dundar (L) utsågs att justera dagens protokoll. Justering sker 6 februari 2018.

     

    Dagordningen godkändes.

  2. Stadsdelsnämnden redovisar ett underskott med 9,0 mnkr mot budget före resultatöverföring och ingen avvikelse mot budget efter resultatöverföring. Nämnden har bidragit till uppfyllelse av kommunfullmäktiges fyra inriktningsmål och målen för verksamheterna.

    Förvaltningen bedömer att 20 av kommunfullmäktiges 26 mål för stadsdelsnämndens verksamhetsområden kommer att uppnås helt under året och att 5 mål uppnås delvis samt att ett mål inte kommer att uppfyllas. Merparten av indikatorerna har uppnåtts liksom nämndens mål. Ett arbete pågår för att ytterligare förbättra måluppfyllelsen.

    Bilagor

  3. Förvaltningen vill ge fastighetskontoret i uppdrag att ta fram hyresoffert för två nya förskolor inom fastigheten Marievik 15. Hyresofferten ska innefatta två förskolor i bottenvåningen på två olika flerfamiljshus, en med plats för sex barngrupper och en med plats för fyra. De nya förskolorna ska täcka behovet av fler förskoleplatser som de 625 nya bostadslägenheterna inom fastigheten Marievik 15 ger upphov till.

     

    Liljeholmen är sedan tidigare en stadsdel där det kan vara svårt att få en förskoleplats nära hemmet och stadsdelsförvaltningen bedömer därför att placeringen av förskolorna är god, med närhet både till kollektivtrafik och till ett stort antal bostäder.

    Bilagor

  4. Socialförvaltningen har lagt fram ett förslag till reviderade riktlinjer för stadens budget- och skuldrådgivning. De revideringar som gjorts gäller främst en anpassning till ny lagstiftning och nya rekommendationer från Konsumentverket. Förvaltningen anser att riktlinjerna ska vara ett stöd för handläggningen av enskilda ärenden. Krav på hur verksamheten ska vara organiserad lokalt rörande tillgänglighet m. m. samt vilka målgrupper som ska vara prioriterade i verksamheten bör lyftas bort från riktlinjerna.

    Bilagor

  5. Socialförvaltningen har gjort en översyn av stadens budget- och skuldrådgivning som har fokus på ett likställt arbete över staden. Den utmynnar i ett antal aktiviteter och uppdrag som ska stärka likställdheten. I översynen dras slutsatsen att verksamheten ska vara fortsatt lokalt organiserad. Förvaltningen anser att det är oklart vad begreppet ”lokal organisering” står för. Förvaltningen gör en annan bedömning av vad som framkommit i översynen och förordar en regional organisering.

    Bilagor

  6. Det reviderade programmet för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning ska utgöra ett stöd till planering och uppföljning om ett Stockholm som är tillgängligt för alla. Programmet omfattar åtta olika fokusområden.

    Förvaltningen är i stort positiv till det reviderade programmet. Det hade med fördel kunnat innehålla en beskrivning av hur olika typer av funktionsnedsättningar ger sig i uttryck och vilka aspekter som är viktiga att beakta om olika målgruppers förutsättningar. Förvaltningen ställer sig frågande till att förskolan inte nämns i programmet. För mindre barn med funktionsnedsättning spelar förskolan en viktig roll för den framtida utvecklingen och delaktigheten i samhällslivet. Rådet för funktionshinderfrågor menar att en stor brist i det reviderade programmet är att det anges hur målen ska mätas men inte hur de ska uppnås då programmet varken anger verktyg eller aktiviteter för nämnderna.

    Bilagor

  7. Syftet med revideringen är bland annat att skapa ökade incitament att bygga rationellt och kostnadseffektivt i samband med ny-, om- och tillbyggnader. I samband med revideringen föreslås även att avtalet ska benämnas som samverkansavtal framöver. Ytterligare föreslås ett antal justeringar för att förbättra och förtydliga hyresförhållandena mellan SISAB och inhyrande nämnder gällande de pedagogiska lokalerna.

    Förvaltningen ställer sig positiv till det nya samverkansavtalet och de justeringar det innebär och är positiv till de utvecklings-
    aktiviteter som föreslås.

    Bilagor

  8. Johan Nilsson och Lars Svärd båda (M) har lämnat en motion om att införa kameraövervakning i västra Söderort. I motionen föreslås att kommunfullmäktige aktivt ska verka för utökad kameraövervakning i västar Söderort och att de olika stadsdelsområdena ska vara polisen behjälplig med att föreslå platser utifrån lokalkännedom.

     

    Förvaltningen ställer sig positiv till motionärernas förslag att samverka och vara polisen behjälplig med att föreslå lämpliga platser för eventuell kameraövervakning utifrån lokalkännedom.

    Bilagor

  9. Anna König Jerlemyr med flera (M) har lämnat en motion där de föreslår ett antal åtgärder för att skapa ett säkrare och tryggare Stockholm för alla.

    Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning svarar på de förslag som riktar sig till stadsdelsnämnderna.

    I dagsläget ingår det inte i förvaltningens uppdrag att tillhandahålla ordningsvakter men är positiv till att i samverkan med polisen se över behovet av kameraövervakning av särskilt utsatta platser.

    Arbetet mot kriminalitet, våldsbejakande extremism samt hedersrelaterat våld och förtryck sker i befintliga verksamheter inom förvaltningen.

    Förvaltningen är positivt inställd till etablering av lokala Mini Marior.

    Stockholms stads gällande klotterpolicy förhindrar klotter, graffiti och likdanande skadegörelse om den strikt efterlevs.

    Förvaltningen tillåter inga olagliga boplatser och agerar utifrån rådande handlingsutrymme samt de rutiner som finns inom Stockholms stad.

    Bilagor

  10. Per Ossmer och Martin Westmont båda (SD) yrkar i en motion till kommunfullmäktige att Stockholms kommun inte ska betala försörjningsstöd till personer som uppehåller sig illegalt i kommunen. Förvaltningen kan inte se att socialtjänstens yttersta ansvar för de personer som vistas i kommunen, som i vissa fall kan föranleda att ekonomiskt bistånd beviljas, kan upphävas med ett beslut i kommunfullmäktige. Förvaltningen anser att det är rimligt att barnperspektivet i riktlinjerna är förstärkt för barnen i målgruppen

    Bilagor

  11. Stadsbyggnadskontoret har tagit fram förslag på detaljplan för del av fastigheten Fotsacken 1 m.fl. som ska möjliggöra flerbostadsbebyggelse i stadsdelarna Västertorp och Mälarhöjden genom att uppföra fyra Stockholmshus, ett flerbostadshus för studentbostäder och en påbyggnad på ett befintligt hotell. Totalt innehåller tillför planförslaget cirka 265 bostäder och varav cirka 165 är studentbostäder.

    Förvaltningen är positiv till planförslaget och önskar delta i dialog gällande kommande grönkompensation då parkmark tas i anspråk. Förvaltningen ser ett behov av en mer sammanhållen planering i stadsdelarna gällande park och förskola, med anledning av att flera detaljplaner med endast flerbostadshus håller på att tas fram i närområdet.

    Bilagor

  12. Anmäldes patientsäkerhetsberättelser för äldreomsorgens särskilda boenden i kommunal regi och entreprenaddrivna samt socialpsykiatrins särskilda boenden. Verksamhetscheferna för hälso- och sjukvården har utarbetat en patientsäkerhetsberättelse för 2017 samt mål och strategier för 2018. Patientsäkerhetsberättelsen omfattar redovisning av inträffade avvikelser och omfattningen av gjorda riskbedömningar under 2017. I patientsäkerhetsplanen har förbättringsområden identifierats för 2018 års patientsäkerhetsarbete.

    Bilagor

  13. Förvaltningens bedömning är att förskolans uppdrag är förtydligat och uppdaterat i den reviderade läroplanen för förskolan. Texten är mer lättillgänglig och möjligheten att följa upp målen har ökat även om uppdraget och delar av texten fortfarande behöver tolkas och innebörden diskuteras.

    Bilagor

  14. Beslut

    Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd lägger anmälan till handlingarna.

     

    Handlingar i ärendet

    Rapport av tjänstemannabeslut fattade enligt delegationsordningen för perioden 1 december 2017 till 18 januari 2018

    Dnr HL 2017/742-1 (fel dnr )

    Den rapport som anmäldes var HL 2018/8-9

     

  15. Beslut

    Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd lägger anmälan till handlingarna.

     

    Ärendet

    Anmäldes ledamöter och ersättare i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2018.

     

    Ledamöter

    Ersättare

    Jessica Jormtun (MP) ordförande

    Abit Dundar (L) vice ordförande

    Eva Fagerhem (S)                      

    Mathias Walldén (S)                  

    Lina Pennlert (S)                       

    Malte Sigemalm (S)                      

    Johan Faxér (MP)                      

    Ann-Marie Strömberg (V)        

    Anette Hellström (M)                

    Lars Svärd (M)                           

    Tomas Tetzell (M)                     

    Tita Bergquist (M)                    

    Anna Wåglund (L)

    Siliva Aydin (S)                        

    Bror Eriksson (S)                       

    Märit Gruvaeus (S)                   

    Folke Amnö (S)

    Louise Bengtsson (MP)              

    Maria Skalin (MP)

    Maria Ljuslin (V)                      

    Susanne Sjöblom (M)                

    Mikael Nilsson (M)                    

    Henrik Lundberg (M)

    Herje Larsson (L)                       

    Hans Tjernström (C)                  

    Lovisa-Teolinda Pettersson (KD)

     

  16. Västertorps sim- och idrottshall

     Dnr HL 2017/771

     

    Beslut

    Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd överlämnar en skrivelse med följande innehåll till idrottsnämnden, fastighetsnämnden och exploateringsnämnden.

     

    Västertorps sim- och idrottshall är välbesökt och populär. Hallen är dock i stort behov av en omfattande renovering. Hallen är också svår att anpassa till dagens krav på tillgänglighet. För Hägersten-Liljeholmen med omkring 90000 invånare är det viktigt att ha en fungerande sim- och idrottshall. Det är också många invånare från Älvsjö som använder hallen.

     

    Vi tror att den bästa lösningen är att bygga en helt ny sim- och idrottshall. En lämplig plats kan vara i anslutning till Hägerstensbadets utomhusbassänger (Personnebadet) i södra delen av Mellanbergsparken.

     

    Vi ser många fördelar med en sådan lösning. Bland annat följande.
     

    - Den gamla sim- och idrottshallen kan vara i bruk fram till dess att den nya kommer på plats. Stadsdelens invånare slipper stå utan sim- och idrottshall under den tid som en renovering skulle ta.
     

    - En ny sim- och idrottshall går att från början utforma med tillgänglighet i fokus. Alla ska kunna nyttja hallen, oberoende av ålder eller sätt att ta sig fram.
     

    - En ny sim- och idrottshall i det föreslagna läget skärmar av buller från Södertäljevägen och förbättrar möjligheterna att ta del av de värden som Mellanbergsparken kan erbjuda.
     

    - En ny sim- och idrottshall i anslutning till Hägerstensbadets utomhusbassänger ger samordningsvinster och bättre arbetsförhållanden för hallens anställda.
     

    - Marken där den gamla sim- och idrottshallen idag ligger (kvarteret Isprinsessan 5) går att använda för bostäder med mera i ett utmärkt kollektivtrafiknära läge. Stadsutveckling i detta område stärker också centrumbildningen vid Skidvägen.

     

    Förslag till beslut

    Jessica Jormtun m.fl. (MP), Abit Dundar m.fl. (L) och Anette Hellström m.fl. (M) lade fram ett förslag och föreslog att nämnden skulle ställa sig bakom det

     

    Eva Fagerhem m.fl. (S) och Ann-Marie Strömberg (V) lade fram ett förslag och föreslog att nämnden skulle ställa sig bakom det.

     

    Ordföranden förklarade överläggningen avslutad.

     

    Beslutsgång

    Ordföranden ställde förslagen mot varandra och fann att nämnden ställde sig bakom förslaget från (MP), (L) och (M).

     

    Reservation

    Eva Fagerhem m.fl. (S) och Ann-Marie Strömberg (V) reserverade sig mot beslutet till förmån för eget förslag.
     

    "Att stadsdelsnämnden genom en skrivelse framför nedanstående till idrottsnämnden, fastighetsnämnden och exploateringsnämnden.
     

    Västertorps sim- och idrottshall är välbesökt och populär. Hallen är i stort behov av en omfattande renovering och behöver anpassas till dagens krav på tillgänglighet. För Hägersten-Liljeholmen med omkring 90 000 invånare är det viktigt att ha en fungerande sim- och idrottshall. Det är också många invånare från Älvsjö som använder hallen.
     

    En utredning kring badets framtid pågår för närvarande och vi tror att en på längre sikt mer kostnadseffektiv och mer hållbar lösning som berörda facknämnder bör överväga är att bygga en helt ny sim- och idrottshall. Det är viktigt för oss att alla medborgare ska kunna nyttja hallen, och en ny sim- och idrottshall går att från början utforma med tillgänglighet i fokus.
     

    När det gäller placering av en ny hall är ett alternativ att riva nuvarande byggnad för att bygga en ny sim- och idrottshall på befintlig plats. Ett annat alternativ är att bygga en ny sim- och idrottshall i anslutning till Hägerstensbadet i Mellanbergsparkens södra del. Det är viktigt att båda alternativen utreds noggrant för att säkerställa att medborgarna så snart som möjligt får tillgång till en sim- och idrottshall som är tillgänglig och öppen för alla."

     

    Ersättaryttrande

    Hans Tjernström (C) och Lovisa-Teolinda Pettersson (KD) instämde med sitt ersättaryttrande i förslaget från (MP), (L) och (M)

     

     

    Skrivelse om barns säkerhet och trygghet i Hägersten-Liljeholmen

    Anette Hellström m.fl. (M) lade fram en skrivelse för beredning om barns säkerhet och trygghet i Hägersten-Liljeholmen.
    Dnr HL 2018-72

     

    Beslut

    Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd överlämnar skrivelsen till förvaltningen för beredning.

     

     

    Information från stadsdelsdirektören

    Anders Carstorp informerade om att arbetet med Medarbetarenkäten 2018 pågår, årets löneöversyn är påbörjad samt informerade om Dataskyddsförordningen (GDPR) som inträder 25 maj 2018.


    Förvaltningen kommer genomföra närmiljövandringar i mars.
    Västertorp 14 mars kl. 18.00 och Fruängen 22 mars kl. 18.00. Nämnden välkomnas att delta.

     

  17. Beslut

    Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd lägger protokollen till handlingarna.

     

    Handlingar i ärendet

    Anmäldes sociala delegationens protokoll från 21 december 2017 samt 17 och 18 januari 2018.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.