Hoppa över navigering
  1. Fastställande av dagordning

  2.   19

    Nämndens och förvaltningens frågor

  3.   21

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

  1. § 1

    Val av justerare och dag för justering

  2. Ett medborgarförslag har kommit in till Hägersten Liljeholmens stadsdelsnämnd med ett önskemål om att utveckla Trekantens strandbad. Medborgaren vill bland annat att det byggs en kiosk vid badet, att en parkväg flyttas och att badplatsen breddas.

    Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget är bra och kommer att se över möjligheten att bredda badplatsen. Förvaltningen kommer också att utreda möjligheten att flytta parkvägen. Ett genomförande är beroende på vad åtgärderna kostar och om det ryms inom nämndens parkbudget. En kiosk är däremot inte möjlig eftersom förvaltningen inte har i uppdrag att bygga eller äga några byggnader. Det finns heller ingen byggrätt på platsen.

    Bilagor

  3. Stadsdelsförvaltningen vill beställa av fastighetskontoret att ta fram en hyresoffert för en ny förskola på fastigheten Packrummet 12 (Zachrisberg). Hyresofferten innefattar en ny förskola i bottenvåningen på ett flerfamiljshus med plats för fyra förskolegrupper i kvarter 2.

    Förskolan är en av tre förskolor med totalt omkring 15 avdelningar som ska täcka förskolebehovet när omkring 900 nya bostäder byggs intill Årstabergs pendeltågsstation.

    Detaljplanen vann laga kraft år 2016 och byggaktören Ikano räknar med en produktionsstart av första etappen tidigast under 2020. Det innebär att förskolan kan stå färdig år 2022. Årshyran för den nya förskolan beräknas bli 1 674 00 kronor vilket motsvarar en hyra per barn om 23 250 kronor.

    Bilagor

  4. Markarbeten, parkinvestering, större underhållsinsatser och övriga anläggningar sköts på entreprenad av Bite Mark & Anläggning AB. Avtalet har förlängts en gång och löper ut 14 maj 2019 och föreslås förlängas till 14 maj 2020.

    Bilagor

  5. Moderaterna har inkommit med en skrivelse där de beskriver en ökad otrygghet i Vinterviken i form av stölder, skadegörelse, ordningsstörningar med mera och vill därför att stadsdelsförvaltningen ska utreda vad som kan göras för att öka tryggheten och åtgärda problemen i Vinterviken.

    Stadsdelsförvaltningen arbetar kontinuerligt med att förebygga brott och skapa trygghet i stadsdelsområdet i samverkan med ett flertal olika aktörer. I samverkansöverenskommelsen med polisen uppdateras den lokala lägesbilden kontinuerligt utifrån statistik och information från olika aktörer i området. I samverkan ansvarar stadsdelsförvaltningen för den upplevda tryggheten i den fysiska miljön i stadens parker och det preventiva arbetet medan ordningsstörningar och brottslighet är polisens ansvar.

    Bilagor

  6. Nämndens delegationsordning ses över regelbundet för att beslutsfattandet ska vara så effektivt som möjligt. I detta ärende föreslår förvaltningen bland annat ändringar av delegat inom äldreomsorgen avseende personalärenden, kompletteringar inom stadsmiljöområdet, utökad delegation till Stockholms Trygghetsjour samt ändring på grund av nya regler om adoptioner.

    Bilagor

  7. Förvaltningen föreslår sammanträdestider för 2019 med utgångspunkt från stadsledningskontorets tidplan för budget- och uppföljningsarbete. Sammanträdena är öppna för allmänheten och inleds klockan 18.00 med öppen frågestund för allmänheten.

    Bilagor

  8. Stadsledningskontoret föreslår att reglerna för intagning och plats i förskola och pedagogisk omsorg i Stockholms stad revideras.

    Syftet med förändringen är att stärka förskolornas förutsättningar att bedriva verksamhet med hög kvalitet. Revideringen innebär en återgång till tidigare regler där barn till föräldralediga med annat barn ges rätt till plats i förskola om max 30 timmar per vecka.

    Förvaltningen instämmer i att revideringen stärker förskolornas möjlighet att erbjuda en god pedagogisk omsorg och att det sannolikt kommer att bidra till att förbättra medarbetarnas arbetssituation.

    Bilagor

  9. I remissen från kommunstyrelsen lämnas förslag på en Färdplan för ett Stockholm för alla i syfte att fokusera resurser för att uppnå en socialt hållbar utveckling och stärka styrningen mot Vision 2040 – Ett Stockholm för alla. I färdplanen identifieras strategier för att mobilisera stadens nämnder och bolagsstyrelser kring åtgärder som stärker en socialt hållbar utveckling. Färdplanen syftar också till att göra det tydligt för externa aktörer hur staden ser på dessa utmaningar. Stadsledningskontorets (SLK) tjänsteutlåtande innefattar resonemang om prioriterade etappmål på vägen mot ett Stockholm för alla. Färdplanen innehåller analyser och förslag för att stärka människors utveckling, hälsa och livschanser inom de fyra målområdena uppväxt och utbildning, arbete och företagande, boende och stadsmiljö samt demokrati och trygghet. Inom varje målområde föreslås strategier.

    Bilagor

  10. Stockholmsenkäten genomförs vartannat år och är en stadsövergripande undersökning om ungdomars levnadsvillkor som bland annat omfattar frågor om alkohol-, narkotika- och tobaksvanor, kriminalitet, trygghet samt psykisk hälsa.


    Enkäten genomfördes under våren 2018 i grundskolans årskurs 9 och i gymnasiet år 2 under lektionstid. Svaren baseras på ungdomar som bor i stadsdelsområdet Hägersten-Liljeholmen oavsett var de går i skolan.


    I årets mätning ser förvaltningen flera positiva trender för Hägersten-Liljeholmen men även utvecklingsområden. Stadsdelsområdet har över tid en positiv utveckling när det gäller tobak, alkohol och brottslighet. Årets mätning visar att andelen ungdomar som har använt narkotika ökar, flickors psykiska hälsa har försämrats och andelen pojkar som spelar om pengar ökar.


    I samverkan med övriga aktörer i stadsdelsområdet kan det preventiva och behandlande arbetet fortgå och utvecklas ytterligare i linje med Stockholms stads program för alkohol-, narkotika-, dopings- och tobakspolitiken 2018-2021.


    Arbetet med ungdomar som använder narkotika, flickors psykiska hälsa och pojkars spel om pengar behöver prioriteras och stadsdelsförvaltningen kommer att göra fördjupade analyser i de områden där behov av konkreta åtgärder för att vända negativa resultat och trender finns.

    Bilagor

  11. Följande skrivelser som rubricerats som medborgarförslag anmäldes till stadsdelsnämnden.

     

    Badet på Örnsbergs brygga

    Inkom 9 oktober 2018, dnr HL 2018/697

    Förvaltningens svar daterat 15 oktober 2018 bilades.

     

    Förslag om sommarcafé och odling i område vid Trekanten

    Inkom 11 oktober 2018, dnr HL 2018/698

    Förvaltningens svar daterat 17 oktober 2018 bilades.

     

    Grillplats Hägerstensåsen

    Inkom 22 oktober 2018, dnr HL 2018/710

    Förvaltningens svar daterat 24 oktober 2018 bilades.

     

    Förslag om hundrastgård Bredängsvägen/Slättgårdsvägen

    Inkom 21 oktober 2018, dnr HL 2018/718

    Förvaltningens svar daterat 24 oktober 2018 bilades.

     

    Anlägg lekpark i Hägerstensåsens centrum

    Inkom 23 oktober 2018, dnr HL 2018/719

    Översänt till Trafikkontoret.

     

    Förslag om textilåtervinning

    Svar från Miljö- och hälsoskyddsnämnden, dnr HL 2018/546

    Förslaget anmäldes som rubricerat medborgarförslag till stadsdelsnämnden 27 september 2018.

     

    Förslag om att se över torget på Hägerstensåsen

    Inkom 5 november 2018, dnr HL 2018/735

    Översänt till Trafikkontoret.

  12. Stadsdelsdirektörens information
     

    Anders Carstorp informerade om
     

    • Trygghetsenkät för de som bor eller arbetar i Hägersten-Liljeholmen finns att besvara på "stockholm.se/hl/tillsammans"
    • Ny naturlekplats "Mastparken" på Bryggvägen i Gröndal Strand.
    • Familjerätt Sydväst tävlar om kvalitetsutmärkelsen 2018
    • Förskolan Hattis testar skolplattformens närvarohantering.
    • Medborgardialog i Liljeholmen och Västertorp
       
    • 10 dec: Medborgardialog i Liljeholmen om trygghetsfrågor tillsammans med polisen kl. 16–18, som fortsätter med trygghetsvandring i Nybohov från kl. 18 och framåt.
    • 18 dec: Medborgardialog i Västertorp: Vi är på plats tillsammans med polisen vid tunnelbanan i Västertorp med start kl. 17 för att ha dialog om trygghetsfrågor. Vi kommer också berätta om och visa de insatser vi gjort på platsen sedan närmiljövandringen i våras, med slyröjning, målning, anläggande av en hundrastgård, förbättrad belysning, ny gångväg med mera.
  13. Stadsdelsnämnden ska enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) rapportera de gynnande beslut om insatser enligt respektive lagstiftning

    Bilagor

  14. § 21

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.