Hoppa över navigering
  1.   1

    Utseende av protokolljusterare

  2. I augusti 2017 fattade Stockholms stads kommunfullmäktige beslut om att godkänna genomförandet av AB Familjebostäders nyproduktion av cirka 100 nya hyresrätter och garage inom fastigheten Banken 3, till en total investeringsutgift om 297 mnkr.

    Projektet innefattar fyra punkthus samt garage. Ett av husen ska bli ett kollektivhus med 33 lägenheter. Projektets samtliga beslut överklagades av närboende, och tvingades därför till ett års produktionsstopp mellan andra kvartalet 2018 och andra kvartalet 2019. Projektet har fått en ökad produktionskostnad som främst beror på produktionsstoppet. Totalt har projektutgifterna stigit med 91 mnkr sedan kommunfullmäktiges ursprungliga genomförandebeslut 2017.

    Beräknad slutkostnad är idag 388 mnkr och antalet lägenheter är 99 stycken. Stadsledningskontoret och koncernledningen gör bedömningen att direktavkastningen i projektet fortfarande är godtagbar då projektet, trots kostnadsökningarna, inte medför några nedskrivningar.

    Bilagor

  3. År 2014 förvärvade AB Familjebostäder tillsammans med JM delar av det industri- och verksamhetsområde i Älvsjö där Ericssonkoncernen tidigare bedrivit verksamhet, av Fastighets AB Nätverket.

    I projektet som föreslås i detta ärende tillförs bostäder i ett attraktivt område som både består av stad och natur, samt har tillgång till goda kommunikationer. Det aktuella beslutet omfattar 87 bostäder, 24 parkeringsplatser samt en lokal fördelat på tre huskroppar om fyra till tio våningar till en total investeringsutgift om 307 miljoner kronor.

    Stadsledningskontoret och koncernledningen anser att projektet medför ett värdefullt tillskott av hyresrätter i Älvsjö och Stockholm, vilket ligger i linje med stadens mål för bostadsbyggandet. Vidare är projektet en lämplig komplettering till bolagets fastighetsbestånd i ett område där det redan har fastigheter. Det ger goda förutsättningar för en effektiv förvaltningsenhet hos bolaget.

    Stadsledningskontoret och koncernledningen gör bedömningen att direktavkastningen i projektet är marknadsmässig, jämfört med andra liknande bostadsprojekt. Den bedömda hyresnivån bedöms utifrån förutsättningarna som rimlig.

    Bilagor

  4. AB Stockholmshem föreslår, som ett led i bolagets arbete att uppfylla stadens bostadsmål och dess ägardirektiv, att bygga bostäder samt lokaler på egen mark vid Byälvsvägen i Bagarmossen.

    Stadsbyggnadsnämnden godkände i december 2020 en startpromemoria att påbörja planläggning för att utveckla Byälvsvägen där bl.a. fastigheten Försvarsministern 1 ingår, i stadsdelen Bagarmossen. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för 200-300 nya bostäder. Planförslaget innebär att befintlig bebyggelse längs Byälvsvägen förtätas med flerbostadshus. Ny bebyggelse ska genom att placeras längs med Byälvsvägen, bidra till att gatan upplevs mer som en allé-planterad stadsgata än genomfartsväg.

    AB Stockholmshem har sedan tidigare drygt 1 800 bostäder i Bagarmossen. Bolaget har äganderätt för kvarteren Socialministern 1, Försvarsministern 1 och Handelsministern 1 som föreslås för ny bebyggelse.

    Genom projektet som föreslås i detta ärende tillförs cirka 210 nya hyresrätter samt kommersiella lokaler. Målet är att skapa nya bostäder i en kvalitativ boendemiljö med tillgång till kollektivtrafik och service. Lägenhetsstorlekar och fördelning kommer att utarbetas under fortsatta detaljplanearbetet. Bilparkering ska lösas i befintliga garage där utrymme finns för att klara parkeringsbehovet för tillkommande bostäder.

    Stadsledningskontoret och koncernledningen anser att projektet är godtagbart utifrån dess volym, och att det är en lämplig komplettering till bolagets befintliga bostäder i Bagarmossen. Bostäderna tillkommer i ett område som har god tillgång till både fin natur med närhet till Nackareservatet och goda kommunikationer genom bl.a. tunnelbana.

    Investeringskalkylen anger ett positivt resultat, men projektet bedöms behöva fortsätta säkerställa både produktions- och driftskostnader samt erhållna hyresnivåer inför kommande genomförandebeslut.

    Bilagor

  5. S:t Erik Markutveckling AB (nedan STEM) har till uppdrag att pröva förslag till förvärv av fastigheter i syfte att främja stadens långsiktiga bostadsförsörjning. Vidare ska bolaget i samarbete med kommunstyrelsen, exploateringsnämnden och stadsbyggnadsnämnden fortsätta att söka strategiska utvecklingsprojekt och förvärv för stadens framtida behov.

    Mot bakgrund av detta kontaktade exploateringsnämnden STEM i november 2020 med information om att den bebyggda tomträtten Hamburg 3 i Värtahamnen var ute till försäljning och bad STEM att utreda förutsättningarna för ett förvärv. Bolaget konstaterade att ett förvärv bedömdes som realistiskt.

    Fastigheten bedöms enligt exploateringsnämnden utgöra en viktig pusselbit i planeringen av stadens stora stadsutvecklingsprojekt Norra Djurgårdsstaden. Den aktuella fastigheten är en del av Värtahamnen och skapar förutsättningar för utvecklandet av bostäder, skola och infrastruktur i området.

    Stadsledningskontoret och koncernledningen anser att detta förvärv är ett bra exempel på hur staden, genom samarbete mellan STEM och exploateringskontoret, kan agera långsiktigt och strategiskt i syfte att säkra framtida stadsutveckling och bostadsförsörjning. Detta förvärv stämmer väl överens med det uppdrag som kommunfullmäktige givit STEM.

    Stadsledningskontoret och koncernledningen konstaterar att uthyrningsgraden i dagsläget är låg och att det är viktigt att STEM arbetar för att öka intäkterna genom tidsbegränsade uthyrningar av lokalerna.

    Bilagor

  6. Bilagor

  7.   13

    Övriga frågor

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.