Utseende av protokolljusterare
Bolagens nettoskuld uppgår till 75 815 miljoner kronor (mnkr) per den 31 oktober 2020 och har ökat med 624 mnkr sedan föregående rapportering den 31 augusti 2020. Skuldökningen är huvudsakligen hänförlig till bolagens investeringsnivåer. Bland bolagen har Stockholm Vatten och Avfall AB under denna period den största skuldökningen om 619 mnkr.
Prognostiserad räntekostnad för bolagskoncernen som helhet under den närmaste 12-månaders-perioden estimeras med nuvarande antaganden att bli ca 540 mnkr. En procentenhets räntepåslag skulle ge en räntekostnad om ca 1 298 mnkr.
Riskkontroll konstaterar att det inte föreligger några avvikelser från fastställda finansiella ramar och risklimiter per den 31 oktober 2020. Stockholms stads kreditbetyg är, enligt uppdaterad bedömning från kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor´s den 13 november 2020, oförändrat AAA respektive A-1+. Kreditutsikten för betyget framöver är dock fortsatt negativ.
Bilagor
Genomförandebeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder inom fastigheten Kabelverket 19, Älvsjö
År 2014 förvärvade Familjebostäder tillsammans med JM delar av det industri- och verksamhetsområde i Älvsjö där Ericssonkoncernen tidigare bedrivit verksamhet, av Fastighets AB Nätverket.
I projektet som föreslås i detta ärende tillförs bostäder i ett attraktivt område som både består av stad och natur, samt har tillgång till goda kommunikationer. Det aktuella beslutet omfattar 126 bostäder, inklusive sex LSS-boenden, samt tre lokaler fördelade på fem huskroppar om tre till nio våningar vardera i form av tegelbeklädda punkt- och lamellhus till en total investeringsutgift om 390 miljoner kronor.
Stadsledningskontoret och koncernledningen anser att projektet medför ett värdefullt tillskott av hyresrätter i Älvsjö och Stockholm, vilket ligger i linje med stadens mål för bostadsbyggandet. Vidare är projektet en lämplig komplettering till bolagets fastighetsbestånd i ett område där det redan har fastigheter. Det ger goda förutsättningar för en effektiv förvaltningsenhet hos bolaget.
Stadsledningskontoret och koncernledningen gör bedömningen att direktavkastningen i projektet är marknadsmässig, jämfört med andra liknande bostadsprojekt. Den bedömda hyresnivån bedöms utifrån förutsättningarna som rimlig.
Bilagor
Inriktningsbeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder inom detaljplaneområde Örnsbergs Industriområde, Hägersten
AB Stockholmshem föreslår, som ett led i bolagets arbete att uppfylla stadens bostadsmål och dess ägardirektiv, att bygga bostäder samt lokaler på egen mark inom Örnsbergs industriområde i Hägersten.
Stadsbyggnadsnämnden godkände i december 2019 en startpromemoria att påbörja planläggning för att utveckla Örnsbergs industriområde i Hägersten till en funktionsblandad och väl integrerad stadsmiljö med bostäder, verksamheter och offentlig service.
AB Stockholmshem förvärvade 2013 fastigheten Instrumentet 5 i Örnsbergs industriområde med avsikt att, i enlighet med stadens utveckling av området, bebygga fastigheten med bostäder. Fastigheten har i dag sju lokaler om totalt cirka 4 300 kvm och är fullt uthyrd. Samtliga hyresgäster har skrivit på en överenskommelse om avstående från besittningsskydd.
I det projekt som föreslås i detta ärende ersätts befintlig bebyggelse med cirka 100 nya hyresrätter samt kommersiella lokaler. Målet är att skapa nya bostäder i en kvalitativ boendemiljö med tillgång till kollektivtrafik och service. Den nya bebyggelsen ingår i ett storgårdskvarter som delas med andra byggaktörer. Lägenhetsstorlekar och fördelning kommer att utarbetas under fortsatta detaljplanearbetet. Bilparkering ska lösas i garage på kvartersmark.
Stadsledningskontoret och koncernledningen anser att projektet är godtagbart utifrån dess volym, och att det är en lämplig komplettering till bolagets befintliga bostäder kring Hägersten och Liljeholmen. Bostäderna tillkommer i ett område som har god tillgång till både fin natur med närhet till Mälaren och goda kommunikationer genom bl.a. tunnelbana.
Investeringskalkylen anger ett positivt resultat, men projektet bedöms behöva fortsätta säkerställa både produktions- och driftskostnader samt erhållna hyresnivåer inför kommande genomförandebeslut.
Bilagor
Stockholm Vatten och Avfall (SVOA) har elva dricksvattenreservoarer som är i behov av renovering och ombyggnad. Program 11 Reservoarer har startats upp av SVOA för att säkra reservoarernas funktion för dricksvattenförsörjningen på kort och på lång sikt. I programmet ingår planering och genomförande av renovering samt ny- och ombyggnation av reservoarerna. Projektet är en del av programmet Stockholms framtida vattenförsörjning (SFV).
Reservoaren Trekanten är den största i bolagets verksamhetsområde och den som bedöms vara i störst behov av renovering. Renoveringen planeras bland annat omfatta utbyte av rör, ventiler, pumpar, el- och styrsystem samt omfattande renovering av betong och tak.
Under projekteringen har invändig inspektion och mer ingående utredningar kunnat genomföras och utformningen har kunnat anpassas mot moderna krav på hygien och säkerhet.
Den totala investeringskostnaden är beräknad till 530 mnkr.
Stadsledningskontoret och koncernledningen ser positivt på det helhetsgrepp som SVOA har tagit kring att säkra framtida vattenförsörjning.
I likhet med bolaget förordar stadsledningskontoret och koncernledningen alternativet som innebär att förlänga driftstiden med 50 år för reservoaren genom renovering framför att riva densamma och bygga nytt.
Projektet har gått från en beräknad slutkostnad på 300 mnkr i inriktningsbeslutet till 530 mnkr i genomförandebeslutet. Detta beror främst på att projektets omfattning har förändrats. Betydande förändringar ska i normalfallet föranleda ett reviderat inriktningsbeslut. Enligt uppgift från SVOA har dessa förändringar blivit kända först sent i processen och för att inte försena projektet alternativt skriva fram ett reviderat inriktningsbeslut i princip samtidigt som genomförandebeslut har SVOA valt att inte göra detta.
Bolaget ska under genomförandet vara öppet för möjligheterna att hitta nya arbetssätt och metoder för att minimera slutlig investeringsutgift.
Bilagor
En kapitaltäckningsgaranti innebär att det egna kapitalet i respektive bolag inte är förbrukat, då moderbolaget garanterar att återställa det egna kapitalet om det skulle vara förbrukat. Kapitaltäckningsgarantin innebär i sig inte några kostnader för mottagande bolag.
Koncernstyrelsen beslutar årligen om kapitaltäckningsgarantier. Beslut sker vanligtvis i samband med fastställande av verksamhetsberättelse för föregående år. I syfte att tydligt och transparent klargöra förutsättningarna för kommande år avser koncernledningen att fortsättningsvis föreslå att denna garanti fastställs vid varje års sista sammanträde.
Bilagor
Härmed anmäls följande ärenden
1. Koncernledningens remissvar om "Motion om konstutställning på elskåp".
2. Koncernledningens remissvar om "Stockholms stads strategi för arbetsmarknadsinsatser".
3. Koncernledningens remissvar om "Riktlinjer för bostadsförsörjning 2021-2024".
4. Koncernledningens remissvar om "Promemoria om Kommunalt ansvar för insamling och materialåtervinning av returpapper".
5. Koncernledningens remissvar om "Motion om ökad trafiksäkerhet, bättre tillgänglighet och mer miljövänliga transporter på Djurgården".
6. Koncernledningens remissvar om "Motion om en handlingsplan för att bekämpa trångboddheten".
7. Koncernledningens remissvar om "Remiss av Havs- och vattenmyndighetens förslag till genomförande av kraven på fiskeredskap i engångsplastdirektivet".
8. Koncernledningens remissvar om "Remiss av Handlingsplan för biologisk mångfald i Stockholms stad. Redovisning av miljöförvaltningens förslag till handlingsplan för biologisk mångfald".
9. Koncernledningens remissvar om "Remiss av Stockholms stads EU-policyarbete inom området digitalisering".
Bilagor
Övriga frågor
Övriga frågor