Utseende av protokolljusterare
Inriktningsbeslut gällande Stockholms Stads Parkerings AB uppförande av nytt garage i Södra Värtahamnen, Värtanparken P-hus
I Stockholms stad pågår plan- och projekteringsarbete i Södra Värtahamnen i Norra Djurgårdsstaden. Stockholms Stads Parkerings AB (Stockholm Parkering) har fått i uppdrag att möjliggöra parkering för bostäder, kontor, handel och hotell i ett gemensamt garage i storleksordningen 600-640 parkeringsplatser. Samtliga parkeringsplatser planeras bli laddplatser.
Stockholm Parkering bedömer att totala kostnaden per parkeringsplats uppgår till 580-620 tusen kronor, vilket ger en total investeringskostnad på 360-384 miljoner kronor. Investeringskalkyl med parkeringsköp och intäkter baserade på taxor i nivå med Hjorthagsgaraget i Norra Djurgårdsstaden ger ett positivt nettonuvärde.
Stadsledningskontoret och koncernledningen anser att projektet bör godkännas då det löser behovet av parkering för bostäder, kontor, handel inom den nya stadsdelen i Norra Djurgårdsstaden och bidrar till att Stockholms stads och Stockholm Parkerings mål kan uppfyllas.
Bilagor
Huddinge kommun tillsammans med en exploatör planerar för utveckling av en ny stadsdel i Huddinge, Flemingsbergsdalen. Visionen är att skapa Stockholm South Business District med syfte att ge bättre bostads- och arbetsplatsbalans mellan södra och norra Stockholm.
Flemingsbergsdalen ligger inom Stockholm Vatten och Avfall AB:s (SVOA) verksamhetsområde och samtliga fastigheter inom exploateringen ska VA-försörjas med anslutning till det allmänna VA-ledningsnätet.
För att möjliggöra VA-försörjning kommer SVOA att behöva bygga ut det allmänna VA-nätet. Det kommer även krävas uppdimensionering av befintliga ledningssträckor för att säkerställa god framtida kapacitet. Vissa ledningssträckor kan behöva flyttas beroende på de nya gatornas och byggnadernas placering, som ännu inte fastställts av Huddinge kommun. Totalt beräknas projektet innebära utbyggnad, uppdimensionering och flytt av cirka 9 000 meter vatten-, spill- och dagvattenledningar. SVOA planerar därtill att anlägga två dagvattendammar inom området för hantering av dagvatten samt en pumpstation för avledning av spillvatten.
Huvudprojektet söker inriktningsbeslut på 120 mnkr för planerafasen med en totalbudget på 1 200 mnkr. Inkomst för projektet beräknas till 353 mnkr genom anläggningsavgifter och kostnadsreglering med Huddinge kommun.
Koncernledningen och stadsledningskontoret anser att inkomsterna i form av anläggningsavgifter är låga i förhållande till den totala investeringen. Detta leder till att en stor del av investeringen kommer betalas av framtida brukningsavgifter. Koncernledningen och stadsledningskontoret vill över tid se att en större del av utgifterna för exploatering täcks av anläggningsavgifter, detta för att bättre balansera vilka kostnader som fördelas mellan anläggningsavgifter och brukningsavgifter.
Koncernledningen och stadsledningskontoret noterar att inriktningsbeslutet för hela exploateringsområdet tas samtidigt men att genomförandebeslut för respektive delprojekt planeras tas separat. Detta innebär att endast delprojekt där genomförandebeslut som överstiger 300 mnkr tas upp till koncernstyrelse och kommunstyrelse och beslutas av kommunfullmäktige, resterande delprojekt som understiger 300 mnkr beslutas av bolagsstyrelsen. Koncernledningen uppmanar bolaget att följa upp huvudprojektet Flemingsbergsdalen som en helhet. Koncernledningen tillser att uppföljning sker mot huvudprojektet Flemingsbergsdalen som en helhet i samband med bolagskoncernens tertialrapporter samt verksamhetsberättelsen enligt koncernstyrelsens beslutade investeringsanvisningar.
Koncernledningen är medveten om att kalkylerna är framtagna i prisnivå gällande 2023. Kostnadsökningen har varit mycket stor senaste 2 åren från att historiskt legat runt 2-5 % per år till nu 10-15 %. Prognoser för framtida utveckling är mycket svåra att göra i projekt med längre löptider, bolaget har fått i uppgift att ta fram lämpliga index för kostnadsutvecklingen att använda sig av senast till årsskiftet 2023-2024 då de av koncernstyrelsen beslutade reviderade investeringsanvisningarna börjar gälla. Då dessa index ännu ej är framtagna och osäkerheterna är stora används just nu dagens prisnivå som referens i inriktningsbeslutet.
Bilagor
Stockholm Vatten och Avfall AB (SVOA) genom dotterbolaget Stockholm Vatten AB står inför en omfattande kapacitetsökning av dricksvatten för att klara de mål som arbetats fram inom programmet Stockholms framtida vattenförsörjning (övergripande programbeskrivning återfinns i bilaga 3). Bland de åtgärder som tagits fram finns investering i nya långsamfilter på Norsborg vattenverk.
Idag utgör östra delen av Norsborg vattenverk en flaskhals i produktionen med outnyttjad kapacitet jämfört med övriga delar i processen. En utbyggnad skulle ge kapacitetsökning både för östra verket och Norsborg vattenverk som helhet. Investeringen skulle möjliggöra att gamla filter kan tas ur drift för reparation, underhåll och förnyelse.
Om projektet inte genomförs kommer situationen att vara fortsatt ansträngd vid prognosticerad maxdygnsförbrukning. Rapporter som tagits fram inom programmet för Stockholm framtida vattenförsörjning pekar på en ansträngd leveransproduktion runt år 2030.
Koncernledningen och stadsledningskontoret kan konstatera att beräknad investeringsutgift nu är cirka 11 procent högre än i det reviderade inriktningsbeslutet från 2022. Koncernledningen och stadsledningskontoret ser att kostnadsökningen motsvarar den indexökning som skett sedan inriktningsbeslutet. Nuvarande genomförandebudget framstår därmed stämma väl överens med det reviderade inriktningsbeslutet som togs under 2022.
Koncernledningen och stadsledningskontoret vill dock fortsatt uppmana till ökad kostnadskontroll och se över planeringen av utförandet kopplat till den höga inflationen och kraftigt stigande priser på material.
SVOA-koncernen har en historisk hög investeringsnivå med en lång rad omfattande projekt. Investeringarna är nödvändiga för att säkra stadens va-infrastruktur, men det är av yttersta vikt att bolaget nu göra noggranna bedömningar av möjliga prioriteringar i tiden av olika projekt och säkrar att investeringsprojekten hålls inom beslutade budgetramar utan revideringar. Detta för att åstadkomma en så långsiktigt jämn investeringsnivå som möjligt utan stora avvikelser.
Koncernledningen är medveten om att kalkylerna är framtagna i prisnivå gällande 2023. Kostnadsökningen har varit mycket stor senaste 2 åren från att historiskt legat runt 2-5 % per år till nu 10-15 %. Prognoser för framtida utveckling är mycket svåra att göra i projekt med längre löptider, bolaget har fått i uppgift att ta fram lämpliga index för kostnadsutvecklingen att använda sig av senast till årsskiftet 2023-2024 då de av koncernstyrelsen beslutade reviderade investeringsanvisningarna börjar gälla. Då dessa index ännu ej är framtagna och osäkerheterna är stora används just nu dagens prisnivå som referens i genomförandebeslutet.
Bilagor
Bilagor
Övriga frågor