Hoppa över navigering
  1.   1

    Fastställande av dagordning och val av protokolljusterare

  2. Kulturförvaltningens övergripande uppdrag är att Stockholm ska växa med ett starkt och fritt kulturliv. Kulturförvaltningen ska verka för medborgarnas lika möjligheter att ta del av och skapa kultur (deltagande) samt ett kreativt och attraktivt Stockholm (kulturutbud).

     

    Lika möjligheter att ta del av och skapa kultur är en nyckelfråga för en rättvis och hållbar stad som präglas av delaktighet. Detta blir särskilt viktigt i en tid av lågkonjunktur och i en i övrigt orolig värld.

     

    I ärendet redovisas kortfattat ett antal strategiska prioriteringar och utvecklingsbehov som under den kommande treårsperioden bidrar till att uppnå stadens vision på sikt och kommunfullmäktiges inriktningsmål.

    Bilagor

  3. Stadsarkivet 2026-2028: övergripande inriktning

    En integrerad informationshantering

    Demokrati stärks och utvecklas genom allas rätt till insyn och tillgång till den offentliga informationen. Stadsarkivet är med och skapar den transparenta staden och säkerställer att informationen är tillgänglig för alla, nu och i framtiden.

     

    Stadsarkivet vill skapa en integrerad informationshantering för hela staden genom att erbjuda ökat stöd i form av utbildningsinsatser och metodutveckling i syfte att förenkla för verksamheterna. Genom ett proaktivt arbetssätt där informationen hanteras rätt från början kan resurskrävande åtgärder i framtiden förebyggas.

     

    Ett platsoberoende stadsarkiv

    Allmänhetens förväntningar på snabb tillgång till information fortsätter att öka. Samtidigt förs diskussioner på olika nivåer i samhället om integritets- och upphovsrättsfrågor, vilket riskerar att begränsa den digitala tillgängligheten.

     

    I en omvärld där fakta ofta relativiseras är snabb och säker tillgång till auktoriserad information i form av primärkällor viktigare än någonsin. Stadsarkivet vill bli ett platsoberoende arkiv, där den efterfrågade informationen finns tillgänglig på det sätt som passar användaren oavsett om besöket sker digitalt eller fysiskt

     

    Bilagor

  4. Liljevalchs är en välrenommerad och internationellt känd konsthall som invigdes 1916. Den ursprungliga byggnaden, Bergstenshuset, ritades av arkitekt Carl Bergsten. Bergstenshuset intar en betydelse full plats i den svenska kulturhistorien och har varit en plats för samtida konst i över 100 år. Under åren 2017–2021 grundförstärktes byggnaden och stora delar av dess källarplan renoverades.

     

    Fastighetskontoret genomförde 2023 en förstudie som visade ett stort ackumulerat underhållsbehov. Inom det aktuella projektet kommer Bergstenshusets underhållsbehov att hanteras och husets tak och fasad (inklusive taklanterniner och fönster) samt installationer (vatten och avlopp, luftbehandling och elsystem) renoveras. I samband med upprustningen av huset genomförs även vissa verksamhetsanpassningar. En skaparverkstad tillskapas för att utveckla Liljevalchs arbete med barn och unga, och för att Liljevalchs ska kunna bibehålla sin position som en attraktiv konsthall på internationell nivå behöver även åtgärder vidtas för att förstärka säkerheten och klimatet i konsthallen. Syftet är att kunna uppfylla de krav som ställs kopplat till den statliga utställningsgarantin och från långivare. Tillgängligheten i Bergstenshusets entré och foajé ska också förbättras.

     

    Förvaltningarna avser att återkomma med förslag till genomförandebeslut under kvartal 2 2026.

    Bilagor

  5. I december 2023 fick fastighetskontoret och kulturförvaltningen i uppdrag att utreda förutsättningarna för att tillskapa en ändamålsenlig utställningslokal i den så kallade likkällaren samt paviljongerna för Medeltidsmuseet att bedriva publik verksamhet i innan Börshuset blir tillgängligt. Likkällaren och paviljongerna är en del av fastigheten Rådstugan 2 och ägs av Svenska kyrkan.

     

    Utredningen har visat att en tillfällig lösning där likkällaren görs till publik lokal, som nås via den ena paviljongen, inte är lämplig. Detta på grund av att det skulle innebära avsteg från tillgänglighetskrav samt allt för stora ingrepp i en kulturhistoriskt viktig byggnad. Däremot finns det stora möjligheter att omvandla likkällaren till en fullgod utställningslokal i samband med att Börshuset rustas upp inför Medeltidsmuseets inflytt.

     

    Utredningsbudgeten för projektet var 5,0 mnkr. Den totala kostnaden uppgår till 1,2 mnkr. Den totala kostnaden blev lägre än beräknat på grund av att projektet inte fortsatte vidare till programhandlingsskedet.

    Bilagor

  6. Genom kvalitetsrapporten kopplad till Stockholms stads strategi för fritids- och ungdomsgårdar följer kulturnämnden årligen upp hur strategin implementeras i stadens fritidsverksamheter och identifierar utvecklingsområden.

     

    Kvalitetsrapporten visar att antalet besök på stadens 50 fritids- och ungdomsgårdar ökade både bland killar och tjejer 13–19 år under 2024 till 239 017 besök. Det är en procentuell ökning med 23 procent från föregående år. Stadsdelsförvaltningarnas rapportering visar däremot att andelen tjejer minskar med två procentenheter till 36 procent i relation till året innan. Resultaten för 2024 visar stor variation mellan stadsdelarna gällande antal besök, andel tjejer och andelen utbildade medarbetare.

     

    Kvalitetsrapporten visar att unga som besökt fritids- och ungdomsgårdar under 2024 ger höga betyg för både nöjdhet, trygghet och delaktighet.

     

    Kulturförvaltningen ser att de viktigaste framgångsfaktorerna för att bibehålla ett ökat antal besök samt att öka andelen tjejer är att utöka aktivitetsutbudet, arbeta med ungas delaktighet, stärka kommunikationen och bistå stadsdelsförvaltningarna med utbildningsinsatser till stadens fritidsledare.

    Bilagor

  7. Studio ABC är ett ateljéhus och konsthall i Vällingby som huserar ett 50-tal yrkesverksamma konstnärer. Ateljéhuset etablerades under 2018 med stöd av kulturförvaltningen som ett led i Stockholms stads Ateljéstrategi 2017–2020.

     

    Studio ABC planerar att utöka verksamheten med ytterligare 9 ateljéer för cirka 15 konstnärer, en verkstad med brännugn samt att uppgradera och flytta konsthallen från plan 1 till gatuplan. Lokalerna behöver anpassas för att bli ändamålsenliga.

     

    I december 2024 beviljade kulturförvaltningen Studio ABC 400 tkr i stöd för projekteringen av den utökade verksamheten. I februari 2025 beviljade kulturförvaltningen Studio ABC 400 tkr i stöd för de initiala lokalanpassningarna.

     

    Stöd om 476 tkr söks av kulturnämnden för sista etappen som innebär färdigställandet av ateljéerna och verkstaden samt flytt och uppgradering av konsthallen. Insatsen planeras vara klar i juni 2025 och alla nya ateljéer förväntas vara uthyrda i augusti 2025.

     

    Studio ABC:s ansökan om stöd möter väl etableringsstödets kriterier för infrastrukturell utveckling samt samarbete och ekonomisk bärkraft. Ansökan möter också ambitionerna i Stockholms stads Ateljéstrategi 2024–2026.

     

    Insatsen bedöms leda till att stärka den kulturella infrastrukturen i västerort och ha en hög angelägenhetsgrad.

    Bilagor

  8. Stockholms stad ingår i förvaltningsområde för finska, meänkieli och samiska. Det betyder att Stockholm bedriver ett särskilt arbete som främjar dessa språk. Staten fördelar via Länsstyrelsen och Sametinget statsbidrag till alla kommuner och regioner som ingår i förvaltningsområdena. Kulturstrategiska staben fördelar en del av statsbidraget till organisationer inom förvaltningsområdet, det vill säga sverigefinska, tornedalska och samiska föreningar.

     

    I stadens budget för 2025 har kulturnämnden tilldelats 500 tkr av stadens medel att fördela till organisationer inom förvaltningsområdet. Medlen är ett komplement till statsbidraget om 560 tkr till organisationer för främjandet av språken finska, meänkieli och samiska. Kulturförvaltningen har på delegation fördelat 610 tkr till organisationer inom förvaltningsområdet.

     

    Stiftelsen Finlands kulturinstitut i Sverige, även kallat Finlandsinstitutet, har ansökt om 500 tkr inom stödformen Stöd till de sverigefinska, samiska och tornedalska minoriteterna.

     

    Ansökan avser stiftelsens biblioteksverksamhet. Biblioteket är öppet fyra dagar i veckan och erbjuder en stor mängd finskspråkig litteratur och andra medier. Antal besökare beräknas till 3800 personer under 12 månader. Biblioteket samarbetar med stadsbiblioteket i Stockholm och har relevanta evenemang och aktiviteter, såsom bokcirkelmöten, sagostunder och bjuder särskilt in förskolor och skolklasser.

     

    Kulturförvaltningen bedömer att biblioteket främjar och stärker det finska språket i Stockholm. Biblioteket berikar och kompletterar utbudet för kultur i Stockholm samt stärker stadens kulturella infrastruktur.

    Bilagor

  9. Nuvarande lokalvårdsavtal för kulturförvaltningen löper ut 2026-04-30, och förvaltningen behöver upphandla ett nytt avtal. Avtalet bör gälla från 2026-05-01 till 2028-04-30. Avtalet kan därefter förlängas med minst ett år i taget, dock som längst till och med 2032-04-30. Lokalvårdsupphandlingen omfattar en total städyta om ca 46 000 kvadratmeter.

     

    Upphandlingen föreslås genomföras som ett förhandlat förfarande med föregående annonsering. Kulturförvaltningen ska använda Upphandlingsmyndigheten förslag till miljökrav och sociala villkor vid lokalvårdsupphandlingar. De sociala villkoren omfattar bl.a. krav på lön, semester och arbetstid för leverantörens arbetstagare. Miljökraven innebär bl.a. att leverantörer ska ha ett systematiskt miljöarbete och använda miljövänliga produkter.

    Bilagor

  10.   18

    Stockholms stads hederspriser och Bellmanpris. Förslag på 2025 års mottagare

  11.   19

    Lennart af Petersens-priset. Förslag på 2025 års mottagare

  12.   20

    Stockholms stads kulturstipendier. Förslag på 2025 års mottagare

  13.   21

    Mottagare av Stockholms stads folkbildningsstipendier 2025

  14. Kommunstyrelsen har remitterat ärendet Revidering av program för inköp (Dnr KS 2024/553) till kulturnämnden. Nuvarande program för inköp antogs av kommunfullmäktige 2020. I budget 2024 gavs kommunstyrelsen i uppdrag att revidera Stockholms stads program för inköp 2020–2023. Enligt uppdraget ska det nya reviderade programmet ha ett särskilt fokus att motverka ekonomisk brottslighet och oegentligheter bland stadens leverantörer.

     

    Det reviderade programmet utgår från tre nya inköpsmål; rätt kvalitet, sunda affärer och kostnadseffektivitet. Programmet har utökats med nya avsnitt om välfärdbrott, säkerhet och beredskap. Avsnitten om arbetsrättsliga villkor och etisk handel har blivit mer skarpa i det reviderade programmet.

     

    Kulturförvaltningen och stadsarkivet ser positivt på att riktlinjerna revideras och tillstyrker förslaget.

    Bilagor

  15. Kommunstyrelsen har remitterat ärendet Revidering av program med mål och riktlinjer för utförare av kommunala angelägenheter (Dnr KS 2024/800) till kulturnämnden. Nuvarande program för verksamhet som utförs av privata utförare antogs av kommunfullmäktige 2021. Stadsledningskontoret lämnar förslag till nytt program. Programmet innehåller hänvisningar till de styrdokument i staden som är relevanta för utförare av kommunal verksamhet. Slutligen behandlas även allmänhetens rätt till insyn i den verksamhet som lämnats över till privata utförare. Det föreslås att det även fortsättningsvis ska ingå en särskild klausul om allmänhetens insyn i de avtal som staden ingår med privata utförare. Den klausul som är bilagd programförslaget är oförändrad jämfört med den klausul om allmänhetens insyn som redan i dag ska ingå i sådana avtal. Kulturförvaltningen och Stadsarkivet ser positivt på att programmet revideras och tillstyrker förslaget.

    Bilagor

  16. Kulturnämnden har av kommunstyrelsen ombetts att besvara en remiss av en motion från Andréa Hedin och Kristina Lutz (båda M) angående bland annat en natt på bibblan.

     

    Av motionen framgår att grunden till läslust och god läsförståelse måste läggas tidigt i barnens liv och att biblioteken i Stockholm spelar en avgörande roll för att främja läsning och kultur.

     

    Mot bakgrund av ovanstående föreslår motionärerna kommunfullmäktige besluta:

    • Att utvalda bibliotek i Stockholm öppnas upp nattetid under exempelvis sportlovet, Stockholms kulturnatt och läslovet 2025.
    • Att särskild hänsyn tas för att säkerställa så att barn med funktionsnedsättning också kan delta på lovaktiviteterna.
    • Att en plan tas fram för hur lokala författare kan vara med och bidra till ökad läslust bland barn och unga.

    I Stockholms stads biblioteksplan 2022-2025 anges att folkbiblioteket ansvarar för barns och ungas läsning på fritiden. Biblioteket bedriver, året om, en bred och omfattande programverksamhet för barn och unga, såväl på vardagar som på helger och skollov. Biblioteket arbetar även systematiskt med målgruppen barn och unga med funktionsnedsättning och anpassade program för målgruppen genomförs av samtliga biblioteksenheter.

     

    Stockholms stadsbibliotek utvecklar ständigt sin verksamhet utifrån stockholmarnas behov. Under året kommer biblioteket att genomföra målgruppsanalyser för att undersöka hur verksamheten bättre ska kunna nå ut till barn och unga i åldrarna 13-18 år. Genom UX-aktiviteter kommer besökarnas önskemål om biblioteksverksamheten att identifieras och därefter tas om hand i utvecklingen av verksamheten.

    Bilagor

  17.   25

    Information och övriga frågor

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.