Fastställande av dagordning och val av protokolljusterare
Bilagor
Kvalitetsrapport kopplad till Stockholms stads strategi för fritids- och ungdomsgårdar - ÄRENDET UTGÅR
Kulturförvaltningen samarbetar med serviceförvaltningen, arbetsmarknadsförvaltningen, kyrkogårdsförvaltningen och idrottsförvaltningen om en gemensam konsult som dataskyddsombud. Serviceförvaltningen har tecknat ett nytt avropsavtal med företaget Afactor AB.
Kulturförvaltningen föreslår att en upphandlad konsult från Afactor AB som uppfyller de krav som ställs för att kunna verka som dataskyddsombud, utnämns till dataskyddsombud för kulturförvaltningen under tiden för gällande avtal (dnr SF 2025/215).
Förvaltningen föreslår även att dataskyddsombudet anmäls till Integritetskyddmyndigheten (IMY) efter nämndens beslut. Vid eventuellt byte av konsult inom avtalet ges förvaltningen i uppdrag att anmäla nytt dataskyddsombud till IMY.
Bilagor
Kommunstyrelsen har bett kulturnämnden att besvara en remiss av Stockholms stads program för öppen förskola.
Kulturförvaltningen ställer sig bakom programmets syfte att säkerställa en jämn kvalitet och en god uppföljning av öppen förskola i Stockholms stad.
Programmet slår fast att samverkan mellan öppen förskola och andra aktörer är viktigt för att nå verksamhetens mål. Programmet pekar ut ett antal centrala samarbetspartners, bland annat kulturskolan och stadens bibliotek. Kulturförvaltningen ser både utmaningar och fördelar med samverkan mellan Kulturskolan och öppen förskola. En utmaning är att öppen förskolas målgrupper inte överensstämmer med Kulturskolans målgrupp barn och unga 6 – 22 år. Samtidigt skapar samverkan möjligheter för Kulturskolan att nå ut till barn och föräldrar tidigt. Stockholms stadsbibliotek har redan idag en omfattande samverkan med stadens öppna förskolor och ser positivt på att vara en samarbetspart i öppna förskolans läsfrämjande och språkutvecklande arbete även framöver.
Kulturförvaltningen saknar skrivningar om samverkan mellan öppen förskola och parklekar i programmet. Samverkan mellan dessa verksamheter är av stor vikt eftersom de i flera fall delar lokaler.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat ärendet Riktlinjer om representation, mutor och jäv (Dnr KS 2024/1242) till kulturnämnden. Nuvarande riktlinjer antogs av kommunfullmäktige 2015. Utgångspunkten vid revideringen av riktlinjerna har varit att tydliggöra stadens förhållningssätt. Nya avsnitt om bisysslor och om stadens visselblåsarfunktion har lagts till. Det framgår också tydligt att respektive förvaltning och bolag ansvarar för att göra en polisanmälan eller vidta arbetsrättsliga åtgärder vid misstanke om korruptionsbrott. Därutöver har det skett revideringar i disposition och struktur för att underlätta läsningen av riktlinjerna. Det görs också tydligare hänvisningar till Skatteverkets allmänna råd.
Kulturförvaltningen och Stadsarkivet ser positivt på att riktlinjerna blir ännu mer tydliga och tillstyrker förslaget.
Bilagor
Jonas Naddebo (C), Kristina Lutz m.fl. (M), Tapani Juntunen (SD) och Niclas Peyron (L) har lämnat in en skrivelse om stadens motståndskraft mot ”bokbedragare”. Bakgrunden är den nya typ av bedrägeri som har rapporterats om där utförarna anger sig jobba på bibliotek.
Med anledning av ovanstående ställer de följande frågor till kulturförvaltningen:
Den 9 januari publicerade Stockholms stadsbibliotek en varningstext på webben om bedrägeriförsöken. Informationen låg publicerad fram till den 5 februari. Under början av året har det gjorts flera interna informationsinsatser kopplat till händelserna och biblioteksanställda har i mötet med besökare spridit informationen vidare. Stockholms stadsbibliotek har god beredskap och relevanta arbetssätt för att hantera denna typ av situation och händelser.
Bilagor
Information och övriga frågor