Hoppa över navigering
  1.   1

    Anmälan av justerare och dag för justering

  2.   4

    Översyn av socialpsykiatrins verksamheter

  3.   6

    Delegationsordning

  4.   7

    Delegation och förordnande för socialjouren

  5.   11

    Tillfällig vakanshållning av omvårdnadsplatser inom Alströmerhemmets vård- och omsorgsboende

  6.   19

    Anmälan av balanslista

  7.   23

    Stadsdelsnämndens frågor

  8.   24

    Information från stadsdelsförvaltningen

  9.   25

    Yttrande över ej verkställda beslut

  10.   26

    Ärende enligt LVU

  11.   27

    Ärende enligt föräldrabalken 6 kap

  12.   28

    Ärende enligt föräldrabalken 2 kap

  13.   29

    Anmälan enligt lex Sarah

  14.   30

    Anmälan enligt lex Sarah

  15.   31

    Anmälan av delegationsbeslut

  16.   32

    Anmälan av protokoll från sociala delegationens sammanträde

  17.   33

    Yttrande till Kammarrätten i ärende enligt 14 § LVU

  1. § 1

    Anmälan av justerare och dag för justering

  2.  

    Stadsdelsförvaltningen ställer sig positiv till förslaget om att anlägga en mindre bollplan på förskolans Lilla Björnens gård. Förvaltningen har bett fastighetsägaren SISAB att ta fram ett förslag på utformning av bollplanen och ett kostnadsförslag.

    Bilagor

  3.  

    En översyn av sysselsättningsverksamheter inom verksamhetsområdet socialpsykiatri har genomförts under våren 2020 på grund av en minskad efterfrågan på den sysselsättning och på de tjänster som verksamheterna erbjuder. Verksamheterna som berörs är Träfflokalen S:t Göransgatan 92, arbetsverksamheten S:t Göransparken och arbetsverksamheten Bolinders Kafé och konferens. Verksamheterna har få klienter och besökare. Träfflokalens och S:t Göransparkens lokaler är inte ändamålsenliga och behöver tillgänglighetsanpassa med nuvarande inriktningar.

  4.  

    Förvaltningen prognostiserar en budget i balans efter åtgärder och resultatdispositioner. Den största utmaningen att uppnå en budget i balans finns inom ekonomiskt bistånd samt vid beställarsidan inom stöd och service till personer med funktionsnedsättning.

    Bilagor

  5.  

    Stadsdelsnämnden kan med stöd i kommunallagen uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. Stadsdelsnämnden har den 16 juni 2020 fastställt den nu gällande delegationsordningen. Förändrad lagstiftning till skydd för barn medför att delegationsordningen behöver kompletteras. Delegationsordningen kompletteras även med möjlighet att vid jävssituationer kunna delegera till handläggare i annan förvaltning. Även förtydligade rutiner om tillfälligt förordnande vid chefs frånvaro innebär att delegationsordningen behöver revideras.

  6.  

    Socialnämnden svarar bland annat för stadens jourverksamhet inom individ- och familjeomsorgen, genom Socialjouren. Den nämnd som svarar för denna verksamhet fattar ett särskilt beslut om vilka tjänstepersoner som ska ha rätt att begära polishandräckning enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) och lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Detta beslut överlämnas sedan till stadsdelsnämnderna som ombeds fatta motsvarande beslut.

  7.  

    I ärendet redogör förvaltningen för vad medborgarbudget är och hur det tillämpas. Medborgarbudget har i Stockholm genomförts i Farstas och i Skärholmens stadsdelsnämnder. I de parkupprustningar som genomförs på Kungsholmen tillämpas ett arbetssätt som till stora delar motsvarar strukturen för medborgarbudget.

    Bilagor

  8.  

    Utifrån nämndens verksamhetsplan för 2020 kommer förskolorna att prioritera arbetet med att erbjuda alla förskolebarn professionella kulturupplevelser. Det görs till exempel genom samarbete med kulturförvaltningen och professionella kulturutövare inom ramen för KULAN.

    Bilagor

  9.  

    I ärendet redogör förvaltningen för att det finns möjligheter att hyra lokaler via kulturförvaltningen och idrottsförvaltningen. Förvaltningen lyfter även föreningsrådets möjlighet att nyttja Kungsholmens bibliotek. Det tydliggörs också att Sverige-finska skolans annex går att hyra och att föreningsrådet kan ansöka om finansiering genom idrottsförvaltningens stöd ”Subventionerad taxa och nolltaxa”.

    Bilagor

  10.  

    På grund av den rådande pandemisituationen finns för närvarande ett stort antal tomma lägenheter inom stadsdelsnämndens vård- och omsorgsboenden. Trenden är likartad inom hela staden. På enheten på plan 0 på Alströmerhemmet är endast 3 platser av 7 belagda. Intäkterna understiger idag kostnaderna för personal med 100 tkr per månad för plan 0. Förvaltningen föreslår att enheten tillfälligt vakanshålls i avvaktan på ökade behov.

  11.  

    Stockholms stads program för att motverka hemlöshet 2020-2025 är en fortsättning på programmet mot hemlöshet 2014-2019. Programmet beskriver hur stadens socialtjänst ska arbeta för att motverka hemlöshet, vilka insatser och arbetssätt som stadens socialtjänst kan använda till stöd för att stödja personer att komma ur hemlöshet och vilka förhållningssätt som ska prägla socialtjänstens arbete för att motverka hemlöshet. Programmet innehåller sex mål och tre strategier för arbetet med att motverka hemlöshet. Förvaltningen ställer sig i stort sett positiv till det nya hemlöshetsprogrammet men lämnar en del synpunkter.

    Bilagor

  12.  

    Det finns enligt förvaltningen skäl för Stockholms stad att följa upp överenskommelsen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård för att säkerställa att Stockholms äldre ges den vård de behöver och att Regionen bär sitt ansvar för avtalet.

     

    När lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvård (LUS) började gälla 2018 beslutades att överföra ansvaret för samordnad individuell plan (SIP) vid utskrivning från slutenvården till den fasta kontakten i öppenvården. Tidigare delades detta ansvar mellan öppenvården och kommunen. Förvaltningen kan konstatera att denna nya ansvarsfördelning inte fungerar fullt ut. Under årets första fyra månader har Regionen i genomsnitt kallat till SIP vid 3,8 procent av alla utskrivningar. En fungerande organisation kring SIP är en förutsättning för att vården och omsorgen om den enskilde äldre ska fungera.

     

    En fungerande sammanhållen vård och omsorg i hemmet förenklar roll- och ansvarsfördelning. Den skulle innebära att samarbete mellan olika personalkategorier förenklades, underlätta och skapa högre personalkontinuitet och därmed ökad tryggheten för den enskilde.

    Bilagor

  13.  

    Stadsdelsförvaltningen instämmer helt med intentionerna bakom förslaget. Det är viktigt att skattemedel aldrig används för att gynna krafter som motverkar demokrati och allas lika värde. Det finns dock, enligt förvaltningen, skäl att överväga instruktionerna i regelverket. Staden bör undvika att skapa onödigt byråkratiska system för handläggning av relativt små ärendegrupper.

    Bilagor

  14.  

    Det pågår ett kontinuerligt arbete med att öka tillgängligheten inom Stockholms stad och Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning är ett styrdokument som stadens nämnder och bolagsstyrelser ska utgå från när de planerar och följer upp sitt arbete för att nå stadens mål om ett Stockholm tillgängligt för alla, där personer med funktionsnedsättning är fullt delaktiga på jämlika villkor som alla andra. Bland annat ovan nämnda dokument bör vara vägledande i eventuell utredning om att tillgänglighetsanpassa promenadstigen runt sjön Judarn.

    Bilagor

  15.  

    I den växande stockholmsregionen kan en utvecklad sjötrafik bidra till att komplettera och avlasta landkollektivtrafiken, vilket både kan innebära en ökad tillgänglighet i regionen samt en minskad klimatpåverkan. Förvaltningen välkomnar en utveckling av pendelbåtstrafiken, som för Stockholms innerstad och Kungsholmen innebär en ökad tillgänglighet både för arbetspendlingen till alla de arbetsplatser som finns inom stadsdelsområdet samt för Kungsholmens invånares möjlighet att ta sig till sina arbetsplatser i andra delar av Stockholm. Detta får inte minst en stor betydelse för de befintliga och planerade stadsutvecklingsområdena på Kungsholmen, såsom Hornsbergs strand och Lilla Essingen.

    Bilagor

  16.  

    Med anledning av restaurangens inriktning, planerade öppettider och att det inte finns bostäder i direkt anslutning till restaurangverksamheten, befarar inte Kungsholmens stadsdelsförvaltning att alkoholserveringstillstånd skulle medföra någon nackdel utifrån en social bedömning.

    Bilagor

  17. § 19

    Anmälan av balanslista

  18. § 23

    Stadsdelsnämndens frågor

  19. § 24

    Information från stadsdelsförvaltningen

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.