Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och godkännande av dagordning

  2. Stadsdelsdirektörens information till sammanträdet den 20 mars 2025.

    Bilagor

  3. Två nya medborgarförslag, som helt eller delvis faller inom ramen för Norra innerstadens stadsdelsnämnds ansvarsområde, har inkommit till förvaltningen sedan den senaste redovisningen till sammanträdet den 20 februari 2025. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden lämnar de två inkomna medborgarförslagen till förvaltningen för beredning.

    Bilagor

  4. Norra innerstadens stadsdelsnämnd har mottagit ett medborgarförslag om att inrätta en ungdomsgård vid Odenplan. I medborgarförslaget beskriver förslagsställaren en upplevelse av att fler och fler ungdomar samlas vid Odenplan och att det kan bli väldigt stökigt på platsen. Förslagsställaren föreslår att det inrättas en ungdomsgård i närheten av Odenplan, så att ungdomar runt Vasastan har någonstans att samlas och umgås på.

     

    Förvaltningens samlade bedömning är att det i dagsläget inte finns ett behov av att inrätta en ny ungdomsgård i närheten av Odenplan. Detta med anledning av att det redan finns en ungdomsgård i närområdet. Förvaltningen ser dock att det möjligen kan finnas behov av att öka kännedomen om verksamheten för att fler ungdomar ska veta om och vilja besöka ungdomsgården. Förvaltningen ser att det finns potential att fortsätta vidareutveckla arbetssätten för att både öka kännedom och intresse för de befintliga verksamheterna, med målsättningen att erbjuda fler ungdomar en meningsfull fritid.

    Bilagor

  5. Den 10 januari 2025 fick Norra innerstadens stadsdelsnämnd ett medborgarförslag om fler aktiviteter i parkmiljön i Hagastaden. Förslagsställaren önskar aktiviteter som är attraktiva för unga och vuxna. Det föreslås att den stora runda gräsmattan i västra Norra Stationsparken utvecklas med till exempel skridskoplan, pingisbord, basketplan eller utegym.

     

    Förvaltningen anser att det är angeläget att värna den stora runda gräsmattan som en öppen och flexibel yta som kan nyttjas mångfunktionellt. Där kan inte bara barn springa och leka utan även vuxna kan använda platsen för till exempel kubb eller andra utomhusspel. I kommande parkmiljöer i Hagastaden planeras fler aktivitetsytor som kan attrahera även ungdomar och vuxna. I den norra delen av Norra Stationsparken planeras en liten spontanidrottsyta och inom detaljplanen för Östra Hagastaden planeras en aktivitetspark med till exempel utegym, skejtytor och bollplaner.

     

    Sammanfattningsvis förstår förvaltningen förslagsställarens beskrivna behovsbild men ser att det som efterfrågas kommer att tillgodoses i kommande parkmiljöer som anläggs i Hagastaden. Förvaltningen ser medborgarförslaget som betydelsefull input till analysen av behov i Hagastaden och föreslår att stadsdelsnämnden skickar medborgarförslaget och förvaltningens tjänsteutlåtande till exploateringskontoret för kännedom.

    Bilagor

  6. I Stockholms stads budget framgår att socialförvaltningen ska samordna arbetet med boendeplanen för bostäder för personer med funktionsnedsättning och bearbeta stadsdelsnämndernas/regionernas förslag samt föreslå beslut om åtgärder utifrån en sammanvägd övergripande bedömning av behov och framtida trender. Region innerstaden, som består av stadsdelsförvaltningarna Norra innerstaden, Kungsholmen och Södermalm, har gjort en sammanställning av stadsdelsförvaltningarnas existerande boenden, befintliga individuella avtal och uppskattat behov av boenden år 2035.

     

    Regionens sammanställning visar att det finns ett prognostiserat behov av särskilt boende inom samtliga kategorier. Gemensamt bedömer region innerstaden att störst behov föreligger gällande kategori C (gruppbostad med normal tillgänglighetsanpassning). Regionen ser även ett fortsatt behov av lägenheter inom kategori A respektive kategori B (ytkrävande respektive friliggande gruppbostad LSS). Eftersom regionen har en bebyggelse av tätare karaktär ser stadsdelsförvaltningarna det som utmanande att bygga friliggande respektive ytkrävande gruppbostäder. Bristen på denna typ av gruppbostäder inom stadens valfrihetssystem medför därför svårigheter med att hitta lämpliga och kostnadseffektiva alternativ till dessa placeringar.

     

     

    Bilagor

  7. Petra Gardos m.fl. (M), Linnea Sandström Lange m.fl. (L) och Daniele Fava m.fl. (C) har på sammanträdet den 21 november 2024 lämnat in en nämndskrivelse om att grönska försvunnit i Stockholm. Författarna till skrivelsen vill öka krontäckningsgraden i Stockholm genom att rusta upp stadens grönytor och parker, plantera fler träd och vårda den grönska som redan finns i staden. Detta skulle öka stadens motståndskraft gentemot mer extrema väder, förbättra luftkvaliteten, dämpa trafikbuller och stärka den biologiska mångfalden. Författarna menar dock att detta kräver att högre krav ställs på skötsel och underhåll av parker och grönområden.

     

    Förvaltningen arbetar kontinuerligt för att stärka de gröna sambanden inom stadsdelsområdet och för att de parker som finns bevaras och värnas. Fler parkbesökare och efterfrågan på fler funktioner ställer höga krav på skötsel och förnyelse av parkerna så att de blir långsiktigt hållbara samtidigt som deras karaktärer samt natur- och kulturvärden behöver värnas.

    Bilagor

  8. Norra innerstadens stadsdelsnämnd har fått Program för öppen förskola, KS 2024/1410, på remiss från kommunstyrelsen för yttrande senast 28 mars 2025. I kommunfullmäktiges budget 2024 fick förskolenämnden i uppdrag att, i samarbete med stadsdelsförvaltningarna, ta fram riktlinjer för öppen förskola. Med anledning av nya tillämpningsanvisningar föreslås riktlinjerna rubriceras program för öppen förskola för att bättre stämma överens med uppdragets intentioner. Syftet är att säkerställa en jämn kvalitet och god uppföljning av verksamheten. Det sociala perspektivet och arbetet med inskrivningsgrad ska vara tydligt närvarande. Öppna förskolan är en öppen mötesplats för nyfödda barn upp till att barnet börjar förskoleklass och deras medföljande vuxna, som ges möjlighet att delta i social gemenskap, pedagogiska gruppaktiviteter och föräldrautbildningsträffar. Introduktionsförskola är en del av öppen förskola med riktade insatser för utrikesfödda föräldrar med särskilt fokus på språkutvecklande arbete, föräldraskapsstödjande aktiviteter och insatser för inskrivning i förskola.

     

    Förvaltningen ser behov av att ett program för öppen förskola tas fram, men anser att programmet skulle kunna vara tydligare och ytterligare konkretisera förväntningarna och kraven på verksamheten. Bland annat genom att tydligare ange vad behovsanalysen bör utgå ifrån för att stadsdelsförvaltningarna ska kunna planera för verksamheten utifrån liknande villkor, även om lokala förutsättningar också ska tas i beaktande. En tydligare vägledning för planeringen ger bättre förutsättningar att nå målet om att erbjuda en likvärdig verksamhet avseende bland annat tillgänglighet och öppettider. 

    Bilagor

  9. Totalt prognostiseras för året, efter resultatdispositioner, överskott om 29,0 mnkr.

    Bilagor

  10. Anmälan av delegationsbeslut för perioden 2025-02-07 till och med 2025-03-05.

    Bilagor

  11. Anmälan av postlista för perioden 2025-02-07 till och med 2025-03-05.

    Bilagor

  12. Inget protokoll föreligger. Rådets nästa sammanträde äger rum den 7 april 2025.

  13. Inget protokoll föreligger. Rådets nästa sammanträde äger rum den 9 april 2025.

  14.   15

    Övrigt

  15.   16

    Upphandling av leverans av matlådor till hemtjänst i egen regi

  16.   17

    Gemensam lokalvårdsupphandling

  17.   18

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.