Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och godkännande av dagordning

  2. Stadsdelsdirektörens information till sammanträdet den 12 juni 2025.

    Bilagor

  3. Ett nytt medborgarförslag, som delvis faller inom ramen för Norra innerstadens stadsdelsnämnds ansvarsområde, har inkommit till förvaltningen sedan den senaste redovisningen till sammanträdet den 22 maj 2025. Förvaltningen föreslår att Norra innerstadens stadsdelsnämnd lämnar medborgarförslaget till förvaltningen för beredning.

    Bilagor

  4. Den 13 februari 2025 fick Norra innerstadens stadsdelsnämnd in ett medborgarförslag om utegym och boulebana i parken vid Kolargatan/Artemisgatan i Hjorthagen. Förslaget innebär att parken Kolarlunden i södra Hjorthagen utvecklas för att möjliggöra för fysiska aktiviteter för äldre.

     

    Med hänsyn till närheten till Hjorthagsträffen och att det generellt finns en stor andel äldre i denna del av Hjorthagen håller förvaltningen med om att det är ett bra förslag att möjliggöra för mer aktivitet på platsen. Förvaltningen planerar även att genomföra en medborgardialog med fokus på målgruppen äldre på platsen för att närmre undersöka vilka behov som finns hos målgruppen vid en utveckling av platsen och närliggande grönytor. Detta kommer vara ett underlag för ett genomförande av åtgärder under 2026. Detta skulle även vara i linje med förvaltningens arbete med Handlingsplan för en äldrevänlig stad. 

    Bilagor

  5. Norra innerstadens stadsdelsförvaltning gör bedömningen att stadsdelsnämnden bidrar till att kommunfullmäktiges tre inriktningsmål kommer att nås under året. Bedömningen grundar sig på att kommunfullmäktiges mål för samtliga verksamhetsområden prognostiseras att uppnås. 

     

    Prognosen för 2025 års resultat för nämnden visar på ett överskott om 40,0 mnkr efter resultatöverföringar.

    Bilagor

  6. Stadsrevisionen har lämnat möjlighet för nämnden att yttra sig över avslutad revision. Årsrapporten ska besvaras senast 27 juni 2025. Det ekonomiska och verksamhetsmässiga resultatet för Norra innerstadens stadsdelsnämnd bedöms, utifrån genomförd granskning, sammantaget som i allt väsentligt tillfredsställande. Den samlade bedömningen är att nämndens interna kontroll i huvudsak har varit tillräcklig. Utifrån genomförd granskning bedöms räkenskaperna vara upprättade i enlighet med stadens anvisningar.

     

    Tidigare års granskning av nämndens verksamhet har resulterat i ett antal rekommendationer. Uppföljning visar att nämnden delvis har vidtagit åtgärder utifrån revisionens rekommendationer. I tjänsteutlåtandet redogör förvaltningen för utförda och planerade åtgärder gällande revisionens rekommendationer. Revisionskontoret har också genomfört ett antal nya granskningar under året och har lämnat rekommendationer utifrån resultat av dessa. I tjänsteutlåtandet kommenterar förvaltningen revisionens rekommendationer.

    Bilagor

  7. Enligt 6 kap. 37 § kommunallagen har en nämnd möjlighet att delegera sin beslutanderätt till presidiet, ett utskott eller till en ledamot eller ersättare i nämnden. Nämnden kan också delegera sin beslutanderätt till en anställd i kommunen enligt 7 kap. 5-8 §§ kommunallagen. Delegationerna sammanställs i en delegationsordning.

     

    Den 1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Med anledning av det behöver delegationsordningen revideras. Förvaltningen föreslår att Norra innerstadens stadsdelsnämnd godkänner förslaget till reviderad delegationsordning och att den nya delegationsordningen börjar gälla den 1 juli 2025. 

    Bilagor

  8. Socialnämnden ansvarar för stadens jourverksamhet inom individ- och familjeomsorg. Den 20 maj 2025 fattade socialnämnden beslut om vilka av socialjourens tjänstepersoner som ska ha rätt att begära polishandräckning enligt lag om vård av missbrukare i vissa fall (LVM), lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) och lag om placering av barn i skyddat boende. Socialnämnden begär att stadsdelsnämnderna fattar motsvarande beslut.

    Bilagor

  9. Detta ärende handlar om att hyra in en ny lokal i fastigheten Vasen på Kadettgatan 2. Fastigheten, som ägs av stadens fastighetsbolag Micasa Fastigheter, håller sedan hösten 2023 på att renoveras och ska när den står klar innehålla 87 lägenheter i ett seniorboende. I april 2024 beslutade nämnden att inrätta ett nytt aktivitetscenter för äldre och därtill en ny gemensamhetslokal inom ramen för servicebostad enligt LSS i samma fastighet.

     

    Med anledning av att flera verksamheter inom förvaltningen i dagsläget har lokaler som inte är ändamålsenliga sett till den verksamhet som bedrivs, har förvaltningen sökt efter lokaler som bättre kan uppfylla verksamheternas behov. Micasa Fastigheter har presenterat en hyresoffert för en lokal i fastigheten Vasen. Den tilltänkta lokalen ska inrymma dagverksamheten Mimer och en hemtjänstenhet. Den geografiska placeringen bedöms vara god och särskilt för hemtjänstenheten som genom lokalen kommer kunna minska tiden för transporter till sina kunder. Dagverksamheten Mimer bedöms kunna få mer ändamålsenliga lokaler samtidigt som omlokaliseringen av Mimer innebär att Väderkvarnens vård- och omsorgsboende kan få bättre förutsättningar för gemensamhetsytor, vilket verksamheten i dagsläget har ett behov av. 

     

    Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden fattar beslut om att hyra in en ny lokal i fastigheten Vasen i enlighet med förvaltningens tjänsteutlåtande. Förvaltningen föreslår även att stadsdelsnämnden uppdrar åt stadsdelsdirektören att teckna hyresavtal med Micasa Fastigheter.

    Bilagor

  10. Petra Gardos Ek m.fl. (M) har inför nämndsammanträdet den 24 april 2025 inkommit med skrivelse med anledning av att socialförvaltningen ska öppna en HVB-verksamhet i Ekhagen. I skrivelsen önskar de svar på tre frågor: vilket samråd som skett mellan stadsdelsnämnden och boende i närområdet, om Norra innerstadens stadsdelsförvaltning bedömer att det är lämpligt att förlägga en HVB-verksamhet för pojkar på väg in i kriminalitet i området samt om Stockholms stad har gjort en riskanalys i ärendet.

     

    Socialförvaltningen och Norra innerstadens stadsdelsförvaltning har inför planeringen av uppdraget haft samarbete både på ledningsnivå och i hanteringen av specifika frågor. Tillsammans har förvaltningarna haft möte med representanter från Föreningen Ekhagen, där information om boendet har delgetts.

     

    HVB-verksamheten ska ta emot upp till åtta pojkar mellan 13–15 år med sociala problem. I socialnämndens tjänsteutlåtande som rör hyresavtalet står tyvärr att HVB-hemmet riktar sig till pojkar på väg in i kriminalitet vilket inte stämmer. Norra innerstadens stadsdelsförvaltning har förtroende för att socialförvaltningen gjort en korrekt bedömning.

     

    Riskanalyser sker i olika skeden i samband med att en ny verksamhet ska starta. Vid etablering av verksamheter görs en bedömning av området och lokalernas lämplighet för den aktuella verksamheten. Övervägande av konsekvenserna för miljöer i närområdet genomförs alltid.

    Bilagor

  11. Norra innerstadens stadsdelsnämnd har mottagit en remiss av Riktlinjer för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg, för yttrande till kommunstyrelsen. De föreslagna riktlinjerna har på flera sätt förtydligats samt anpassats efter nya bestämmelser i skollagen. Därutöver har förändringar gjorts bland annat vad gäller vistelsetid för barn med arbetslösa föräldrar. Nya tillägg har gjorts utifrån de tre områdena: Alla barn i staden erbjuds förskola, Kommunala verksamheter erbjuder garantiplatser samt Uppsökande verksamhet påbörjas från två års ålder.

     

    Förvaltningen ser positivt på att delar i de föreslagna riktlinjerna har förtydligats men har också ett antal synpunkter. Bland annat anser förvaltningen att det avseende förändringen av vistelsetid för barn med arbetslösa föräldrar är viktigt att beakta barnperspektivet och barns rätt till likvärdig förskola och utbildning oberoende av vårdnadshavarens situation. Förvaltningen önskar även att förändringen efterföljs av tydliga arbetsrutiner. Avseende förändringen att garantiplatser enbart ska erbjudas vid kommunala förskolor menar förvaltningen att detta i praktiken kan medföra negativa konsekvenser utifrån ett barnperspektiv. Det handlar bland annat om att barn riskerar att placeras på en kommunal förskola långt ifrån hemmet, trots att det kan finnas plats på en fristående förskola med bättre geografisk placering utifrån barnets hem. Det kan i sin tur leda till att barnet bara går en kort tid på sin garantiförskola, för att sedan byta till en fristående verksamhet närmare hemmet. Det skulle påverka kontinuiteten för det enskilda barnet, men också för de barngrupper som berörs.

    Bilagor

  12. Norra innerstadens stadsdelsnämnd har av kommunstyrelsen fått en remiss för yttrande senast den 23 juni 2025 gällande revideringen av Stockholm stads tredje kemikalieplan. Planen utgår från målet ”Ett giftfritt Stockholm” i Stockholms stads miljöprogram 2030 och delmålet ”Minskad användning och spridning av skadliga ämnen”.

     

    Den reviderade kemikalieplanen har kortats ner och den beslutade planen kommer att kompletteras med fördjupade texter, vägledningar och framtagna rapporter i en digital publicering på stadens webb i syfte att hålla information som stödjer genomförandet av planen aktuell. Uppföljningen av planen sker i samband med uppföljningen av miljöprogrammet och bygger på redovisningarna från nämnder och bolag och stadens indikatorer.

     

    Förvaltningen ser i huvudsak positivt på den föreslagna kemikalieplanen. Förvaltningen önskar dock att ett centralt grepp tas för stadens ramavtal kring kemikaliefrågan. Upphandlingar behöver vara i linje med krav från kemikalieplanen för att förenkla inköpen av allt ifrån förbruknings- till bygg- och anläggningsmaterial. Vidare anser förvaltningen att stadens inköpssystem Agresso bör utvecklas så att vyerna kan anpassas utifrån verksamhet och att produkter verksamheten inte ska använda inte heller syns i inköpssystemet.

    Bilagor

  13. Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bland annat Norra innerstadens stadsdelsnämnd med anledning av en motion om att stoppa bygget på Läkarhusets tomt vid Odenplan (fastigheten Spelbomskan 9). Motionärerna Gabriel Kroon (SD) och Mats Johnsson (SD) föreslår att stadsbyggnadsnämnden ges i uppdrag att revidera detaljplanerna för Läkarhusets tomt med avsikt att behålla de bärande delarna och ur dem planera för ett hus i klassisk stil som passar in med övriga sekelskifteshus runt Odenplan.

     

    Förvaltningen vidhåller de synpunkter som förvaltningen framförde år 2023 i samband med att stadsdelsnämnden fick detaljplaneförslaget för Spelbomskan 9 på samrådsremiss. Förvaltningen framförde i remissvaret att det är fortsatt angeläget att konsekvenser för kulturmiljö, stadsbild, skugg- och vindpåverkan studeras vidare och hanteras i fortsatt planarbete. I samband med samrådsremissen framförde förvaltningen också att det hade varit önskvärt att planarbetet även omfattade intilliggande fastighet Spelbomskan 12 samt Gyldéngatan, för att bättre kunna möta behovet av att göra hela området tryggare och trivsammare. Vidare hade förvaltningen gärna sett att detaljplanen för Spelbomskan 9 innefattade bostäder samt medgav att fastigheten även fortsättningsvis kan innehålla vårdinrättningar.

    Bilagor

  14. Stadsbyggnadskontoret har bjudit in bland annat Norra innerstadens stadsdelsnämnd till samråd om förslag till detaljplan för Hjorthagskransen, del av fastigheten Hjorthagen 1:1 m.fl. vid Hjorthagsparken. Planens syfte är att tillföra bebyggelse för cirka 200 bostäder, idrott, centrum, förskola och kontor med utgångspunkt i platsens natur- och kulturmiljövärden. Bebyggelsen är utspridd utmed Hjorthagsberget och placerad för att utläsningen av den karaktäristiska gröna krans som omger berget ska vara fortsatt avläsbar. Planen syftar också till att stärka idrottsområdet med fler funktioner samt att tillskapa kvaliteter i de anslutande ytorna. Samrådsförslaget är framtaget för att lämplighetspröva bebyggelsens placering, typologi och höjder.

     

    Förvaltningen är positiv till att förslaget möjliggör en utveckling av områdets parker, stråk och torg i anslutning till ny bebyggelse, samtidigt som övrig naturmark bevaras och värnas. I enlighet med förslaget ser förvaltningen behov av en förskola med fem avdelningar i samband med den nya bebyggelsen som föreslås i planen. Utöver detta vill förvaltningen lyfta att det i stadens gällande boendeplan för särskilda boenden även anges ett behov av boende med särskild service inom Hjorthagskransen, vilket inte beskrivs i planbeskrivningen.

    Bilagor

  15. Anmälan av Norra innerstadens ekonomiska månadsrapport per maj 2025.

    Bilagor

  16. Anmälan av delegationsbeslut för perioden 2025-05-06 till och med 2025-05-27, samt anmälan av delegationsbeslut för förskola som fattats enligt 6 kap. 10 § skollagen och 2 kap. 7 § diskrimineringslagen.

    Bilagor

  17. Anmälan av postlista för perioden 2025-05-06 till och med 2025-05-27.

    Bilagor

  18. Anmälan av pensionärsrådets protokoll från sammanträdet den 26 maj 2025.

    Bilagor

  19.   21

    Övrigt

  20.   22

    Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 a § FB

  21.   23

    Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 a § FB

  22.   24

    Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 a § FB

  23.   25

    ÄRENDET UTGÅR - Yttrande till förvaltningsrätten över överklagat beslut om umgängesbegränsning enligt 14 § 2 st. 1 p. LVU

  1. § 1

    Val av justerare och godkännande av dagordning

  2. Stadsdelsdirektörens information till sammanträdet den 12 juni 2025.

     

    Utöver vad som framgår i den skriftliga informationen berättar stadsdelsdirektör Jesper Ackinger också om följande:

     

    • På söndagskvällen den 1 juni inträffade en skottlossning mot en port på Surbrunnsgatan. Stadsdelens krisstöd aktiverades och var närvarande på platsen under morgonen och förmiddagen måndagen den 2 juni. 
    • Den 17 juni invigs den sista etappen av Tessinparkens lekplats. I samband med detta finns möjlighet för allmänheten att träffa stadsdelsnämndens politiker för dialog. 

    Bilagor

  3. Ett nytt medborgarförslag, som delvis faller inom ramen för Norra innerstadens stadsdelsnämnds ansvarsområde, har inkommit till förvaltningen sedan den senaste redovisningen till sammanträdet den 22 maj 2025. Förvaltningen föreslår att Norra innerstadens stadsdelsnämnd lämnar medborgarförslaget till förvaltningen för beredning.

    Bilagor

  4. Den 13 februari 2025 fick Norra innerstadens stadsdelsnämnd in ett medborgarförslag om utegym och boulebana i parken vid Kolargatan/Artemisgatan i Hjorthagen. Förslaget innebär att parken Kolarlunden i södra Hjorthagen utvecklas för att möjliggöra för fysiska aktiviteter för äldre.

     

    Med hänsyn till närheten till Hjorthagsträffen och att det generellt finns en stor andel äldre i denna del av Hjorthagen håller förvaltningen med om att det är ett bra förslag att möjliggöra för mer aktivitet på platsen. Förvaltningen planerar även att genomföra en medborgardialog med fokus på målgruppen äldre på platsen för att närmre undersöka vilka behov som finns hos målgruppen vid en utveckling av platsen och närliggande grönytor. Detta kommer vara ett underlag för ett genomförande av åtgärder under 2026. Detta skulle även vara i linje med förvaltningens arbete med Handlingsplan för en äldrevänlig stad. 

    Bilagor

  5. Norra innerstadens stadsdelsförvaltning gör bedömningen att stadsdelsnämnden bidrar till att kommunfullmäktiges tre inriktningsmål kommer att nås under året. Bedömningen grundar sig på att kommunfullmäktiges mål för samtliga verksamhetsområden prognostiseras att uppnås. 

     

    Prognosen för 2025 års resultat för nämnden visar på ett överskott om 40,0 mnkr efter resultatöverföringar.

    Bilagor

  6. Stadsrevisionen har lämnat möjlighet för nämnden att yttra sig över avslutad revision. Årsrapporten ska besvaras senast 27 juni 2025. Det ekonomiska och verksamhetsmässiga resultatet för Norra innerstadens stadsdelsnämnd bedöms, utifrån genomförd granskning, sammantaget som i allt väsentligt tillfredsställande. Den samlade bedömningen är att nämndens interna kontroll i huvudsak har varit tillräcklig. Utifrån genomförd granskning bedöms räkenskaperna vara upprättade i enlighet med stadens anvisningar.

     

    Tidigare års granskning av nämndens verksamhet har resulterat i ett antal rekommendationer. Uppföljning visar att nämnden delvis har vidtagit åtgärder utifrån revisionens rekommendationer. I tjänsteutlåtandet redogör förvaltningen för utförda och planerade åtgärder gällande revisionens rekommendationer. Revisionskontoret har också genomfört ett antal nya granskningar under året och har lämnat rekommendationer utifrån resultat av dessa. I tjänsteutlåtandet kommenterar förvaltningen revisionens rekommendationer.

    Bilagor

  7. Enligt 6 kap. 37 § kommunallagen har en nämnd möjlighet att delegera sin beslutanderätt till presidiet, ett utskott eller till en ledamot eller ersättare i nämnden. Nämnden kan också delegera sin beslutanderätt till en anställd i kommunen enligt 7 kap. 5-8 §§ kommunallagen. Delegationerna sammanställs i en delegationsordning.

     

    Den 1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Med anledning av det behöver delegationsordningen revideras. Förvaltningen föreslår att Norra innerstadens stadsdelsnämnd godkänner förslaget till reviderad delegationsordning och att den nya delegationsordningen börjar gälla den 1 juli 2025. 

    Bilagor

  8. Socialnämnden ansvarar för stadens jourverksamhet inom individ- och familjeomsorg. Den 20 maj 2025 fattade socialnämnden beslut om vilka av socialjourens tjänstepersoner som ska ha rätt att begära polishandräckning enligt lag om vård av missbrukare i vissa fall (LVM), lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) och lag om placering av barn i skyddat boende. Socialnämnden begär att stadsdelsnämnderna fattar motsvarande beslut.

    Bilagor

  9. Detta ärende handlar om att hyra in en ny lokal i fastigheten Vasen på Kadettgatan 2. Fastigheten, som ägs av stadens fastighetsbolag Micasa Fastigheter, håller sedan hösten 2023 på att renoveras och ska när den står klar innehålla 87 lägenheter i ett seniorboende. I april 2024 beslutade nämnden att inrätta ett nytt aktivitetscenter för äldre och därtill en ny gemensamhetslokal inom ramen för servicebostad enligt LSS i samma fastighet.

     

    Med anledning av att flera verksamheter inom förvaltningen i dagsläget har lokaler som inte är ändamålsenliga sett till den verksamhet som bedrivs, har förvaltningen sökt efter lokaler som bättre kan uppfylla verksamheternas behov. Micasa Fastigheter har presenterat en hyresoffert för en lokal i fastigheten Vasen. Den tilltänkta lokalen ska inrymma dagverksamheten Mimer och en hemtjänstenhet. Den geografiska placeringen bedöms vara god och särskilt för hemtjänstenheten som genom lokalen kommer kunna minska tiden för transporter till sina kunder. Dagverksamheten Mimer bedöms kunna få mer ändamålsenliga lokaler samtidigt som omlokaliseringen av Mimer innebär att Väderkvarnens vård- och omsorgsboende kan få bättre förutsättningar för gemensamhetsytor, vilket verksamheten i dagsläget har ett behov av. 

     

    Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden fattar beslut om att hyra in en ny lokal i fastigheten Vasen i enlighet med förvaltningens tjänsteutlåtande. Förvaltningen föreslår även att stadsdelsnämnden uppdrar åt stadsdelsdirektören att teckna hyresavtal med Micasa Fastigheter.

    Bilagor

  10. Petra Gardos Ek m.fl. (M) har inför nämndsammanträdet den 24 april 2025 inkommit med skrivelse med anledning av att socialförvaltningen ska öppna en HVB-verksamhet i Ekhagen. I skrivelsen önskar de svar på tre frågor: vilket samråd som skett mellan stadsdelsnämnden och boende i närområdet, om Norra innerstadens stadsdelsförvaltning bedömer att det är lämpligt att förlägga en HVB-verksamhet för pojkar på väg in i kriminalitet i området samt om Stockholms stad har gjort en riskanalys i ärendet.

     

    Socialförvaltningen och Norra innerstadens stadsdelsförvaltning har inför planeringen av uppdraget haft samarbete både på ledningsnivå och i hanteringen av specifika frågor. Tillsammans har förvaltningarna haft möte med representanter från Föreningen Ekhagen, där information om boendet har delgetts.

     

    HVB-verksamheten ska ta emot upp till åtta pojkar mellan 13–15 år med sociala problem. I socialnämndens tjänsteutlåtande som rör hyresavtalet står tyvärr att HVB-hemmet riktar sig till pojkar på väg in i kriminalitet vilket inte stämmer. Norra innerstadens stadsdelsförvaltning har förtroende för att socialförvaltningen gjort en korrekt bedömning.

     

    Riskanalyser sker i olika skeden i samband med att en ny verksamhet ska starta. Vid etablering av verksamheter görs en bedömning av området och lokalernas lämplighet för den aktuella verksamheten. Övervägande av konsekvenserna för miljöer i närområdet genomförs alltid.

    Bilagor

  11. Norra innerstadens stadsdelsnämnd har mottagit en remiss av Riktlinjer för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg, för yttrande till kommunstyrelsen. De föreslagna riktlinjerna har på flera sätt förtydligats samt anpassats efter nya bestämmelser i skollagen. Därutöver har förändringar gjorts bland annat vad gäller vistelsetid för barn med arbetslösa föräldrar. Nya tillägg har gjorts utifrån de tre områdena: Alla barn i staden erbjuds förskola, Kommunala verksamheter erbjuder garantiplatser samt Uppsökande verksamhet påbörjas från två års ålder.

     

    Förvaltningen ser positivt på att delar i de föreslagna riktlinjerna har förtydligats men har också ett antal synpunkter. Bland annat anser förvaltningen att det avseende förändringen av vistelsetid för barn med arbetslösa föräldrar är viktigt att beakta barnperspektivet och barns rätt till likvärdig förskola och utbildning oberoende av vårdnadshavarens situation. Förvaltningen önskar även att förändringen efterföljs av tydliga arbetsrutiner. Avseende förändringen att garantiplatser enbart ska erbjudas vid kommunala förskolor menar förvaltningen att detta i praktiken kan medföra negativa konsekvenser utifrån ett barnperspektiv. Det handlar bland annat om att barn riskerar att placeras på en kommunal förskola långt ifrån hemmet, trots att det kan finnas plats på en fristående förskola med bättre geografisk placering utifrån barnets hem. Det kan i sin tur leda till att barnet bara går en kort tid på sin garantiförskola, för att sedan byta till en fristående verksamhet närmare hemmet. Det skulle påverka kontinuiteten för det enskilda barnet, men också för de barngrupper som berörs.

    Bilagor

  12. Norra innerstadens stadsdelsnämnd har av kommunstyrelsen fått en remiss för yttrande senast den 23 juni 2025 gällande revideringen av Stockholm stads tredje kemikalieplan. Planen utgår från målet ”Ett giftfritt Stockholm” i Stockholms stads miljöprogram 2030 och delmålet ”Minskad användning och spridning av skadliga ämnen”.

     

    Den reviderade kemikalieplanen har kortats ner och den beslutade planen kommer att kompletteras med fördjupade texter, vägledningar och framtagna rapporter i en digital publicering på stadens webb i syfte att hålla information som stödjer genomförandet av planen aktuell. Uppföljningen av planen sker i samband med uppföljningen av miljöprogrammet och bygger på redovisningarna från nämnder och bolag och stadens indikatorer.

     

    Förvaltningen ser i huvudsak positivt på den föreslagna kemikalieplanen. Förvaltningen önskar dock att ett centralt grepp tas för stadens ramavtal kring kemikaliefrågan. Upphandlingar behöver vara i linje med krav från kemikalieplanen för att förenkla inköpen av allt ifrån förbruknings- till bygg- och anläggningsmaterial. Vidare anser förvaltningen att stadens inköpssystem Agresso bör utvecklas så att vyerna kan anpassas utifrån verksamhet och att produkter verksamheten inte ska använda inte heller syns i inköpssystemet.

    Bilagor

  13. Kommunstyrelsen har begärt yttrande från bland annat Norra innerstadens stadsdelsnämnd med anledning av en motion om att stoppa bygget på Läkarhusets tomt vid Odenplan (fastigheten Spelbomskan 9). Motionärerna Gabriel Kroon (SD) och Mats Johnsson (SD) föreslår att stadsbyggnadsnämnden ges i uppdrag att revidera detaljplanerna för Läkarhusets tomt med avsikt att behålla de bärande delarna och ur dem planera för ett hus i klassisk stil som passar in med övriga sekelskifteshus runt Odenplan.

     

    Förvaltningen vidhåller de synpunkter som förvaltningen framförde år 2023 i samband med att stadsdelsnämnden fick detaljplaneförslaget för Spelbomskan 9 på samrådsremiss. Förvaltningen framförde i remissvaret att det är fortsatt angeläget att konsekvenser för kulturmiljö, stadsbild, skugg- och vindpåverkan studeras vidare och hanteras i fortsatt planarbete. I samband med samrådsremissen framförde förvaltningen också att det hade varit önskvärt att planarbetet även omfattade intilliggande fastighet Spelbomskan 12 samt Gyldéngatan, för att bättre kunna möta behovet av att göra hela området tryggare och trivsammare. Vidare hade förvaltningen gärna sett att detaljplanen för Spelbomskan 9 innefattade bostäder samt medgav att fastigheten även fortsättningsvis kan innehålla vårdinrättningar.

    Bilagor

  14. Stadsbyggnadskontoret har bjudit in bland annat Norra innerstadens stadsdelsnämnd till samråd om förslag till detaljplan för Hjorthagskransen, del av fastigheten Hjorthagen 1:1 m.fl. vid Hjorthagsparken. Planens syfte är att tillföra bebyggelse för cirka 200 bostäder, idrott, centrum, förskola och kontor med utgångspunkt i platsens natur- och kulturmiljövärden. Bebyggelsen är utspridd utmed Hjorthagsberget och placerad för att utläsningen av den karaktäristiska gröna krans som omger berget ska vara fortsatt avläsbar. Planen syftar också till att stärka idrottsområdet med fler funktioner samt att tillskapa kvaliteter i de anslutande ytorna. Samrådsförslaget är framtaget för att lämplighetspröva bebyggelsens placering, typologi och höjder.

     

    Förvaltningen är positiv till att förslaget möjliggör en utveckling av områdets parker, stråk och torg i anslutning till ny bebyggelse, samtidigt som övrig naturmark bevaras och värnas. I enlighet med förslaget ser förvaltningen behov av en förskola med fem avdelningar i samband med den nya bebyggelsen som föreslås i planen. Utöver detta vill förvaltningen lyfta att det i stadens gällande boendeplan för särskilda boenden även anges ett behov av boende med särskild service inom Hjorthagskransen, vilket inte beskrivs i planbeskrivningen.

    Bilagor

  15. Anmälan av delegationsbeslut för perioden 2025-05-06 till och med 2025-05-27, samt anmälan av delegationsbeslut för förskola som fattats enligt 6 kap. 10 § skollagen och 2 kap. 7 § diskrimineringslagen.

    Bilagor

  16.  

    Följande muntliga fråga anmäls: 

     

    • Daniele Fava (C) ställer en fråga till förvaltningen om hur de nyplanterade träden runt Karlaplansfontänen mår. Förvaltningen svarar att trafikkontoret har placerat ut bok, skogsek och platan som ska vara tillfälligt på Karlaplan. Det är en av dessa arter som i framtiden kommer att väljas för att ersätta almarna på Karlaplan. Ett av dessa träd mår enligt observation inte så bra just nu, och det är felanmält till trafikkontoret.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.