Val av justerare och dag för justering
Information från förvaltningen
Anmälan av protokoll
Anmälan av beslut från kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och stadens nämnder inom nämndens verksamhetsområden
Bilagor
En ny skolenhet planeras att starta hösten 2026, belägen i området Slakthusområdet i stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör. Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden beslutar att skolenheten får namnet Slakthusområdets gymnasium. Flera av stadens kommunala skolor är uppkallade efter det område som skolan ligger i. Genom att döpa skolan efter området så cementeras inte skolans inriktning utan kan anpassas till söktryck och arbetsmarknadens behov.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden beslutar att den nya skolenheten ska heta Slakthusområdets gymnasium samt att namnet anmäls till stadsbyggnadsnämnden. Beslutet föreslås justeras omedelbart då arbete med rekrytering av personal samt elever måste påbörjas snarast under hösten. En viktig marknadsföringskanal är länets gymnasiemässa som arrangeras i november och som måste planeras under våren.
Bilagor
I tertialrapport 1 följer nämnden upp sin verksamhet och ekonomi per den 30 april 2025. I rapporten ligger fokus på eventuella avvikelser jämfört med utbildningsnämndens verksamhetsplan 2025. Där det finns avvikelser beskrivs åtgärder för att öka måluppfyllelsen under året.
Förvaltningen bedömer att kommunfullmäktiges inriktningsmål Ett Stockholm som håller samman med en stark och jämlik välfärd i hela staden och Ett Stockholm med en stabil och hållbar ekonomi med utbildning, jobb och bostäder för alla kommer att uppnås helt under året i förhållande till utbildningsnämndens uppdrag.
Inriktningsmålet Ett grönt och fossilfritt Stockholm som leder en rättvis klimatomställning bedöms uppnås delvis genom det arbete som pågår. Att målet inte uppnås fullt ut motiveras främst av att en majoritet av skolorna ännu inte når målen för skolmåltidernas klimatpåverkan eller andelen inköpta ekologiska livsmedel, trots en utveckling mot ökad måluppfyllelse.
Bilagor
Projektet med permanenta skollokaler i Mariehäll syftar till att ersätta Adolfsbergsskolans tillfälliga lokaler med kapacitet för 630 elever. De tillfälliga lokalerna inryms idag delvis i SISAB:s paviljong som står på mark som arrenderas av Stockholmshem, och delvis i lokaler som utbildningsnämnden hyr av en privat fastighetsägare. SISAB:s paviljong har ett tidsbegränsat bygglov och står på mark med underliggande skyddsrum. Skyddsrummen har ett föreläggande från MSB som medger tillfällig begränsning av skyddsrumsfunktionen fram till och med den 31 december 2033.
Staden har i området begränsad markrådighet för att ha möjlighet att uppföra en ny skola på kommunal mark som tidsmässigt skulle vara möjligt för att kunna ersätta Adolfsbergsskolans tillfälliga lokaler. Ett flertal alternativ har utretts men som avskrivits med anledning av platsernas svåra förutsättningar eller tidsaspekten när en ny skola kan stå klar.
En trepartsinhyrning i Mariehäll har setts som ett genomförbart alternativ att ersätta Adolfsbergsskolans tillfälliga lokaler. Projektet för trepartsinhyrningen omfattar en grundskola inklusive idrottssal med en totalarea om 7 817 kvm (bruksarea) med plats för 630 elever som SISAB hyr i första hand av en privat fastighetsägare. Utbildningsnämnden väntas sedan hyra lokalerna i andra hand av SISAB utifrån samverkansavtalets principer.
Bilagor
Utbildningsnämnden beslutade 22 februari 2024 att uppdra åt utbildningsförvaltningen att återkomma till nämnden med ett förslag till inriktningsbeslut om ny eller renoverad skola på platsen där Ekensbergsskolan idag huserar, Ekensberg 1/Flytdockan 2 (dnr. UTBF 2023/2724). Uppdraget innebar även att utvärdera för- och nackdelar med en F-3-skola respektive F-6-skola och undersöka samverkan med Blommensbergsskolan.
Befintlig byggnad, hus A på Ekensbergsskolan har uppnått sin tekniska livslängd, har brister i konstruktion och bedöms uttjänt av SISAB. Hus A inrymmer endast fyra klassrum och anses inte kunna byggas om till ändamålsenliga och flexibla lokaler. Utifrån detta föreslår utbildningsförvaltningen att en ny byggnad uppförs. Sett till detaljplanens och tomtens naturliga förutsättningar kan verksamheten rymma som mest 240 elever utan att friytan blir för liten. För att kunna åstadkomma en organisatoriskt och ekonomiskt hållbar skolorganisation i en skolenhet med totalt 240 elevplatser föreslår förvaltningen att den nya skolan organiseras med årskurs F-3 med två parallellklasser. Förvaltningen föreslår att slöjdundervisning för årskurs 3 samverkas med Blommensbergsskolan eller annan närliggande skola.
Bilagor
Skolinspektionen har godkänt stadens ansökan om tillstånd att bedriva distansundervisning och viss undervisning på plats för elever i behov av särskilt stöd. Undervisningen – som kommer att kallas Stockholm Distans – kommer att bedrivas parallellt med den befintliga verksamheten Sofia Distans som idag bedriver distansundervisning på uppdrag av Skolverket för svenska elever bosatta utomlands. För att klara detta uppdrag behöver verksamheten utökas.
För att möjliggöra denna utökning föreslår utbildningsförvaltningen inhyrning och viss verksamhetsanpassning av lokaler på Hammarby allé 150. De nya lokalerna bedöms med vissa verksamhetsanpassningar som ändamålsenliga för Stockholm Distans och Sofia Distans. En flytt från verksamhetens befintliga lokaler innebär också att lokaler hos en privat hyresvärd sägs upp till förmån för stadsinterna lokaler. På Hammarby allé 150 finns redan idag START Stockholm, vilket förvaltningen ser som positivt utifrån möjlighet till samverkan och samnyttjande av lokaler.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förslaget till inhyrning samt ansöker hos kommunstyrelsens ekonomi- och trygghetsutskott om godkännande att genomföra inhyrningen.
Bilagor
Stockholms skolfastigheter AB (SISAB) har behov av att göra underhållsåtgärder på Olovslundsskolan och utbildningsförvaltningen avser att i samband med detta genomföra vissa verksamhetsanpassningar. Målet med projektet är att säkerställa kökets och matsalens funktionalitet, uppfylla aktuella myndighetskrav samt öka ventilationen i klassrummen.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner inriktningsförslaget gällande verksamhetsanpassningar av kök och matsal samt ventilationshöjande åtgärder i klassrummen på Olovslundsskolan. Den hyresgenererande projektkostnaden uppskattas till cirka 32,8 mnkr och den tillkommande hyran är på cirka 2,4 mnkr.
Bilagor
Ormkärrsskolan ingår tillsammans med Knutbyskolan, Mälarhöjdens skola och Rågsveds grundskola i etapp 6B i det så kallade HIN-projektet för enkelt avhjälpta hinder i skolornas publika lokaler. Med publika lokaler menas lokaler dit allmänheten kan ha tillträde under verksamhetstid.
De planerade åtgärderna på Ormkärrsskolan berör expedition, rektorsrum, matsal/aula, idrottssal, omklädningsrum samt toaletter. Övriga planerade åtgärder berör angöring, parkering, gångvägar, entréer och passager för att nå de publika lokalerna. Projektet planeras att genomföras under 2027.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens förslag att genomföra tillgänglighetsåtgärder på Ormkärrsskolan till en uppskattad hyresgenererande projektkostnad om cirka 9,8 mnkr och med en uppskattad tillkommande hyra år 1 om cirka 1,3 mnkr.
Bilagor
Rågsveds grundskola ingår tillsammans med Knutbyskolan, Mälarhöjdens skola och Ormkärrsskolan i etapp 6B i det så kallade HIN-projektet för enkelt avhjälpta hinder i skolornas publika lokaler. Med publika lokaler menas lokaler dit allmänheten kan ha tillträde under verksamhetstid.
De planerade åtgärderna på Rågsveds grundskola berör expedition, rektorsrum, matsal, aula, idrottssal, omklädningsrum samt toaletter. Övriga planerade åtgärder berör angöring, parkering, gångvägar, entréer och passager för att nå de publika lokalerna. Projektet planeras att genomföras under 2027.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens förslag att genomföra tillgänglighetsåtgärder på Rågsveds grundskola till en uppskattad hyresgenererande projektkostnad om cirka 8,4 mnkr och med en uppskattad tillkommande hyra år 1 om cirka 1,1 mnkr.
Bilagor
Knutbyskolan ingår tillsammans med Mälarhöjdens skola, Ormkärrsskolan och Rågsveds grundskola i etapp 6B i det så kallade HIN-projektet för enkelt avhjälpta hinder i skolornas publika lokaler. Med publika lokaler menas lokaler dit allmänheten kan ha tillträde under verksamhetstid.
De planerade åtgärderna på Knutbyskolan berör expedition, rektorsrum, matsal, idrottshall, omklädningsrum samt toaletter. Övriga planerade åtgärder berör angöring, parkering, gångvägar, entréer och passager för att nå de publika lokalerna. Projektet planeras att genomföras under 2027.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens förslag att genomföra tillgänglighetsåtgärder på Knutbyskolan till en uppskattad hyresgenererande projektkostnad om cirka 7,6 mnkr och med en uppskattad tillkommande hyra år 1 om cirka 986 tkr.
Bilagor
Mälarhöjdens skola ingår tillsammans med Knutbyskolan, Ormkärrsskolan och Rågsveds grundskola i etapp 6B i det så kallade HIN-projektet för enkelt avhjälpta hinder i skolornas publika lokaler. Med publika lokaler menas lokaler dit allmänheten kan ha tillträde under verksamhetstid.
De planerade åtgärderna på Mälarhöjdens skola berör expedition, rektorsrum, matsal, aula, idrottssal, omklädningsrum samt toaletter. Övriga planerade åtgärder berör angöring, parkering, gångvägar, entréer och passager för att nå de publika lokalerna. Projektet planeras att genomföras under 2027.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens förslag att genomföra tillgänglighetsåtgärder på Mälarhöjdens skola till en uppskattad hyresgenererande projektkostnad om cirka 8,6 mnkr och med en uppskattad tillkommande hyra år 1 om cirka 1,1 mnkr.
Bilagor
Stadsrevisionen har överlämnat sin årsrapport för 2024 till nämnden för yttrande. Revisionen bedömer utbildningsnämndens ekonomiska resultat i allt väsentligt som tillfredsställande. Nämndens verksamhetsmässiga resultat bedöms som delvis tillfredsställande, då två av fullmäktiges inriktningsmål endast delvis uppnås. Nämndens interna kontroll bedöms vara delvis tillräcklig.
Nämnden rekommenderas bland annat att fortsätta stärka arbetet med intern kontroll vid skolenheter, säkerställa anmälan av delegationsbeslut och utveckla rutiner på skolenhetsnivå för efterlevnad av offentlighetsprincipen. Fortsatt rekommenderas nämnden också att arbeta fram en struktur för incidenthantering för hat, hot och våld mot förtroendevalda.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det som sitt yttrande till stadsrevisionen. Med hänsyn till remisstiden krävs omedelbar justering av beslutet.
Bilagor
I kommunfullmäktiges budget 2023 och 2024 fick utbildningsnämnden i uppdrag att i samarbete med kommunstyrelsen, förskolenämnden, stadsbyggnadsnämnden, stadsdelsnämnderna och SISAB ta fram lekvärdesriktlinjer för förskolegårdar och skolgårdar. Riktlinjerna ska säkra tillräckliga ytstorlekar, en hög pedagogisk kvalitet samt grönska i utemiljön. Enligt uppdraget ska riktlinjerna så långt som möjligt vara styrande för såväl kommunala som fristående förskolor och skolor.
Lekvärdesriktlinjer ska säkerställa att Stockholms förskole- och skolgårdar uppnår de goda lekvärden som staden eftersträvar och att de samhällsviktiga synergier som gårdarna skapar når sin fulla potential. Vidare ska lekvärdesriktlinjerna användas av samtliga nämnder, bolag och privata aktörer vid planering av placering, storlek och utformning av förskolegårdar och skolgårdar. Riktlinjerna ska användas vid planering av nya gårdar och vid upprustningar av befintliga gårdar.
Förvaltningarna föreslår att utbildningsnämnden och förskolenämnden beslutar att godkänna förslaget om lekvärdesriktlinjer inklusive bilagor och överlämnar ärendet till kommunstyrelsen för vidare beredning och beslut i kommunfullmäktige. Nämnderna föreslår vidare att kommunfullmäktige delegerar till utbildningsnämnden och förskolenämnden att vid behov besluta om mindre ändringar och revideringar i riktlinjerna.
Bilagor
Skolinspektionen godkände under hösten 2024 Stockholms stad som utförare av utbildning där distansundervisning används som särskilt stöd i grundskolans årskurs 4–9, vid Sofia skola. Utifrån godkännandet har utbildningsförvaltningen tagit fram ett förslag om hur den nya verksamhetsformen, under namnet Stockholm Distans, med distansundervisning som särskilt stöd ska kunna införas på Sofia skola.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens förslag om att starta en ny verksamhet för distansundervisning som särskilt stöd på Sofia skola, under namnet Stockholm Distans.
Bilagor
Kvalitetsutmärkelsen delas årligen ut av Stockholms stad för att uppmärksamma framgångsrikt kvalitetsarbete och verksamhetsutveckling. Utmärkelsen ska stimulera och uppmuntra verksamheterna att utveckla sin kvalitet och öka servicen och nyttan för stockholmarna.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens anmälan av Kungsholmens grundskola, Kvarnbyskolan och Bredängsskolan som tävlande i klassen Skola i Stockholms stads kvalitetsutmärkelse 2025. Med anledning av tidplanen för anmälningsförfarandet behöver beslutet justeras omedelbart.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat förslag till ny kemikalieplan till utbildningsnämnden för yttrande. Förvaltningen är positiv till kemikalieplanen och noterar också att ett antal förtydliganden har gjorts i enlighet med förvaltningens kontorsyttrande över en tidigare version från miljöförvaltningen.
Den nya kemikalieplanen ökar miljökraven på skolorna i flera avseenden. Det gäller bland annat avveckling av så kallade utfasningsämnen från undervisningen, ökade krav på dokumentation och uppföljning av samtliga kemikalier i det digitala systemet Chemsoft samt inventering av anläggningsmaterial såsom konstgräs på skolgårdarna.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen. Med hänsyn till remisstiden krävs omedelbar justering av beslutet.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat promemorian ”Utökade registerkontroller inom utbildningsväsendet och en ny grund för avskiljande av studenter” till utbildningsnämnden för yttrande. Utredarna har bland annat haft i uppdrag att lämna förslag om ökade möjligheter till kontroll av uppgifter i belastnings- och misstankeregistret inför och under pågående anställning inom skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet.
Utredarna föreslår att de registerutdrag som enligt skollagen ska uppvisas inför bland annat anställning utökas samt även omfatta vissa uppgifter i misstankeregistret. Förvaltningen välkomnar förslagen i denna del då förvaltningen ser att den befintliga registerkontrollen är allt för begränsad. Vidare anser förvaltningen att det finns skäl att inkludera ytterligare brottsrubriceringar än de som utredningen föreslår. Förvaltningen anser även att det finns ett behov av att införa möjligheter att genomföra kontroller av befintligt anställda och att regeringen bör gå vidare på området.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
Utbildningsnämnden har tagit emot en skrivelse från Andréa Hedin med flera (M) med frågor om hur central förvaltning utvärderar effekten av de insatser som gjorts under åren 2021–2024 på Hagsätraskolan, Hässelbygårdsskolan, Rinkebyskolan, Lillholmsskolan och Grimstaskolan samt vilka slutsatser som dragits utifrån utvärderingen.
Utbildningsförvaltningen har ett årshjul för systematiskt kvalitetsarbete där kvalitets- och resultatdialoger är utgångspunkten i uppföljningen av stadens kommunala skolor. Under den aktuella perioden följde grundskolechef upp respektive skolas verksamhet och resultat med stöd av kompletterande analyser. De riktade insatser, som de fem skolorna erbjöds, spände över vitt skilda fält som tillsammans bidrog, och förväntas bidra, till en robustare och mer likvärdig verksamhet. Förvaltningen ser en positiv förflyttning av skolornas förbättringsarbete i form av ökad systematik och höjd kvalitet i undervisningen.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
Utbildningsnämnden har mottagit en skrivelse från Liberalerna (L) med flera. Skribenten tar upp att gymnasieskolor saknar möjlighet att bedriva distansstudier för elever som av olika anledningar inte kan närvara i skolan. Skribenten vill veta vilka möjligheter förvaltningen ser att ordna distansundervisning samt hur förvaltningen ser på en samordning med Komvux kring detta.
Utbildningsförvaltningen anser generellt att möjligheten att bedriva distansundervisning skulle utgöra ett värdefullt komplement till gymnasieskolornas verksamhet. Förvaltningen ansökte 2022 om tillstånd för att få bedriva distansundervisning inom gymnasieskolan men fick avslag från Skolinspektionen. Förvaltningen är tveksam till att ansöka på nytt mot bakgrund av att det nuvarande regelverket för att få tillstånd att bedriva distansundervisning är både komplext och resurskrävande. Inom grundskolan pågår ett arbete med att starta upp en verksamhet för distansundervisning som särskilt stöd. Förvaltningen avser att dra lärdom av det projektet och undersöka framtida möjligheter till samordning.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
Utbildningsnämnden har mottagit en skrivelse från Jan Jönsson (L) med frågor om stadens och förvaltningens beredskap och stöd till skolor vid våldsamma händelser i närområdet samt vilket stöd huvudmannen ger Fruängens skola vid säkerhetsinvesteringar.
Förvaltningen har ett välfungerande system för stöd vid akuta krissituationer och god samverkan med andra förvaltningar och Polisen. För att förstärka elevhälsans stöd på den drabbade skolan sker vid behov också samverkan med närliggande skolor. Vid den aktuella händelsen i Fruängen hade grundskolechefen omedelbar och sedan daglig kontakt med rektor vid ett flertal tillfällen för att försäkra sig om att krishanteringen fungerade. Detta är vedertaget agerande vid kriser.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
Utbildningsnämnden har mottagit en skrivelse från Claes Nyberg m.fl. (C), Jan Jönsson m.fl. (L) och Andréa Hedin m.fl. (M) gällande uppföljning av insatser för elever från Ukraina som befinner sig i Sverige med stöd av EU:s massflyktsdirektiv. I skrivelsen framförs att det är viktigt att följa upp hur insatsen för undervisning löpt på och förändrats över tid samt hur annan relaterad verksamhet som elevhälsa och andra stödresurser har fungerat; dels för att bedöma om fler insatser behövs, dels för att ge beredskap för framtiden.
Förvaltningen instämmer med frågeställarna om att det är viktigt att nämndens verksamhet kontinuerligt följs upp, vilket det finns former för på både huvudmannanivå och skolenhetsnivå. Dock följer förvaltningen inte upp elevers resultat eller skolsituation utifrån elevers nationalitet. Förvaltningen följer situationen i Ukraina för att snabbt kunna anpassa och förbereda verksamheten vid behov.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
Övriga frågor