Val av justerare och dag för justering
Information från förvaltningen
Anmälan av protokoll
I underlag för budget 2026 med inriktning 2027 och 2028 beskriver och analyserar förvaltningen de kommande årens utveckling. Fokus ligger på de frågor och faktorer som har störts påverkan på verksamhetens utveckling och ekonomi under perioden 2026–2028, utifrån förändringar i omvärlden och i den egna verksamheten.
Stockholms stads skolor är generellt sett väl rustade att möta kommande utmaningar. I underlaget identifierar förvaltningen följande tre centrala utmaningar som påverkar verksamheten den närmaste treårsperioden:
Bilagor
Stadsrevisionen har remitterat rapporten Att uppmärksamma skolfrånvaro till utbildningsnämnden för yttrande. Revisionskontorets samlade bedömning är att utbildningsnämnden uppmärksammar och hanterar elevers frånvaro från skolan på ett sätt som motsvarar skollagens krav och kommunfullmäktiges ambition att stärka elevernas närvaro i skolan.
Revisionsrapporten betonar vikten av en god samverkan mellan skolorna och socialtjänsten, för att fånga upp barn i särskilt svåra situationer. Revisorerna anser att den samverkan kan stärkas ytterligare genom att öka samsynen för i vilket skede som skolorna ska kontakta socialtjänsten vid upprepad eller längre frånvaro. Vidare framgår av stadsrevisorerna att det finns förutsättning för att ytterligare underlätta skolornas utredande arbete och administration kring elevers frånvaro genom det planerade bytet av systemstödet för elevhälsan. Utbildningsförvaltningen välkomnar revisionskontorets granskning som ger förutsättningar att ytterligare förbättra struktur, organisation och uppföljning av förvaltningens arbete med att uppmärksamma, utreda orsaker till och åtgärda problematisk skolfrånvaro.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det som sitt yttrande till stadsrevisionen. Med hänsyn till remisstiden behöver beslutet justeras omedelbart.
Bilagor
I kommunfullmäktiges budget 2025 fick utbildningsnämnden uppdrag att genomföra en fördjupad studie om vad som styr vårdnadshavares val av skola och föreslå åtgärder för att öka de kommunala grundskolornas attraktivitet.
Utbildningsförvaltningen har gjort en fördjupad studie för att ta reda på vad som är viktigt för vårdnadshavare vid val av skola. Utifrån analysen har förvaltningen tagit fram förslag till åtgärder som syftar till att stärka kommunikationen om stadens kommunala grundskolor till blivande och nuvarande elever och vårdnadshavare.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som redovisning av budgetuppdraget att genomföra en fördjupad studie om vad som styr vårdnadshavares val av skola och föreslå åtgärder för att öka de kommunala grundskolornas attraktivitet.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat Stockholms stads program för barns rätt till kultur till utbildningsnämnden för yttrande. Programmets mål är att ge alla barn och ungdomar goda möjligheter att upptäcka och skapa olika sorters kulturuttryck och syftar till att tydliggöra de målsättningar och det ansvar som olika nämnder och bolag i staden har i detta arbete. Programmet fokuserar på tre målområden: förskola och skola, fritiden samt stadsmiljön, där ett målmedvetet och strukturerat arbete behöver göras för att skapa förutsättningar för barn och ungdomar att ta del av kultur och för eget skapande.
Utbildningsförvaltningen välkomnar och ställer sig i huvudsak positiv till det nya programmet. Programmet är ett viktigt verktyg och en vägledning för det fortsatta arbetet för att integrera kultur i undervisningen. Förvaltningen anser dock att det behöver tas fram ett mer kortfattat informationsmaterial som fokuserar på att konkretisera mål och åtaganden för att underlätta för personal på skolor och förskolor att bedriva arbetet med kultur för barn och unga.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen. Med hänsyn till remisstiden krävs omedelbar justering av beslutet.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat Program för barnhälsa i Stockholms stad till utbildningsnämnden för yttrande. Programmet har tre strategiska inriktningsmål (hälsofrämjande, förebyggande samt inkluderande) som sammantaget skapar en helhetssyn på barnhälsa i stadens förskolor och tillsammans med de fem fokusområden (fysisk hälsa, hälsosamma matvanor, psykosocial hälsa, miljö- och barnsäkerhet samt samverkan) som pekar ut riktningen för arbetet med barnhälsa i stadens förskolor.
Utbildningsförvaltningen ställer sig positiv till programmets ambition att ge en gemensam riktning för stadens arbete med barnhälsa och vikten av att minska skillnader i barns livsvillkor och främja barns fysiska, psykiska och sociala utveckling. Förvaltningen ser också positivt på att programmet framhåller arbetet med att främja barns närvaro i förskolan genom uppsökande verksamhet och att varje stadsdelsnämnd i sin lokala handlingsplan för övergång mellan förskola och skola ska ha särskilda rutiner för övergången för barn i behov av särskilt stöd.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen. Med hänsyn till remisstiden krävs omedelbar justering av beslutet.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat ett förslag avseende revidering av Stockholm stads program för inköp till utbildningsnämnden för yttrande. Förslaget bygger på det nuvarande programmet men har reviderats för att bland annat förtydliga organisation och ansvar i stadens inköpsarbete för att nå inköpsmålen. Ett särskilt fokus handlar om hur nämnder och bolag kan arbeta proaktivt och strukturerat för att motverka ekonomisk brottslighet och oegentligheter inom upphandlade verksamheter.
Utbildningsförvaltningen ställer sig positiv till förslaget. Samtidigt föreslår förvaltningen att delar av innehållet förtydligas i kommande tillämpningsanvisningar för att stödja verksamheterna ytterligare i sitt inköpsarbete.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen. Med hänsyn till remisstiden krävs omedelbar justering av beslutet.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat ett förslag på ett reviderat Program med mål och riktlinjer för utförare av kommunala angelägenheter till utbildningsnämnden för yttrande. Efter en förändring i kommunallagen 2024 har förslaget anpassats för att gälla för samtliga utförare av kommunala angelägenheter, även de som drivs i kommunal regi, vilket förvaltningen välkomnar.
Förslaget avgränsas till att beskriva mål och riktlinjer på en övergripande nivå. Utbildningsförvaltningen instämmer i att det är nödvändigt, men föreslår om möjligt framtagande av ett kompletterande stöddokument som vägledning. Vidare föreslår förvaltningen att förslaget kompletteras med stadens nya program för de mänskliga rättigheterna, som beslutades av kommunfullmäktige i december 2024.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen. Med hänsyn till remisstiden krävs omedelbar justering av beslutet.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat Kunskap för alla – nya läroplaner med fokus på undervisning och lärande (SOU 2025:19) till utbildningsnämnden för yttrande. I utredningen föreslås att var och en av de obligatoriska skolformerna ska ha en samlad läroplan som innehåller inledande delar, timplan samt kursplaner inklusive betygs- och bedömningskriterier. Det föreslås också i utredningen att det ska finnas ett strukturerat stödjande material kopplat till läroplanerna.
Utbildningsförvaltningen är positiv till flera av utredningens förslag. Dock vill förvaltningen problematisera några av förslagen i utredningen samt understryka vikten av framförhållning och goda planeringsförutsättningar.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen. Den korta remisstiden kräver omedelbar justering av beslutet.
Bilagor
Tid för undervisningsuppdraget – åtgärder för god undervisning och läraryrkenas attraktivitet (SOU 2025:26)
Kommunstyrelsen har remitterat betänkandet Tid för undervisningsuppdraget – åtgärder för god undervisning och läraryrkenas attraktivitet (SOU 2025:26) till utbildningsnämnden för yttrande. Utredaren har gjort en översyn av förskollärares och lärares administrativa uppgifter och föreslagit åtgärder för att minska såväl de administrativa som andra uppgifter för att ge mer tid till undervisningen och sådana uppgifter som hör till undervisningen. Utredaren har vidare tagit fram ett förslag om hur lärares och förskollärares tid för undervisning samt tid för för- och efterarbete kan regleras.
Utbildningsförvaltningen välkomnar att det tas fram förlag som sätter fokus på undervisningsuppdraget med ambitionen att ge lärare goda förutsättningar och att göra läraryrket mer attraktivt. Dock anser förvaltningen inte att förslaget om reglering av lärares tid bör genomföras i sin nuvarande form, av främst två skäl. Utredarens kostnadsberäkningar är bristfälliga vilket innebär att det förslag som har lämnats är kraftigt underfinansierat. Om staten vill se den ambitionshöjning som förslaget innebär behöver beräkningarna göras om och finansieringen ses över. Förvaltningen bedömer också att den modell som föreslås inte är ändamålsenlig då den är för oflexibel och inte möjliggör att resurser fördelas på bästa sätt inom skolenheten.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen. Beslutet föreslås justeras omedelbart med hänsyn till den korta remisstiden.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat betänkandet Fler vägar till arbetslivet (SOU 2024:74) till utbildningsnämnden för yttrande. Utredningen föreslår bland annat att nya nationella yrkesprogram som omfattar 1 900 gymnasiepoäng införs med samma yrkesämnen som dagens yrkesprogram men med mindre omfattning av gymnasiegemensamma ämnen. Målgruppen är de som inte har de godkända betyg som krävs för behörighet till ett nationellt program som omfattar minst 2 500 gymnasiepoäng men som har minst tre godkända betyg från grundskolan. För de yrkesprogram som omfattar 2 700/2 800 gymnasiepoäng föreslår utredningen en höjning av behörighetskraven så att de blir desamma som till de högskoleförberedande programmen.
Utbildningsförvaltningen ställer sig generellt positiv till utredningens ansats men ser vissa utmaningar med delar av förslagen. Förslagen kommer att ha påverkan på huvudmannens utbud och organisering samt kommer troligen att innebära ökade kostnader för huvudmannen. Förvaltningen är därutöver positiv till förslaget om att elever ska få rätt att fullfölja sin utbildning på individuella program inom den anpassade gymnasieskolan och anser att det är ett viktigt förslag för målgruppen.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen. Eftersom remisstiden är kort föreslår förvaltningen att utbildningsnämnden justerar beslutet omedelbart.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat en motion om att Stockholms stad ska verka för etablerandet av teknikcollege i Stockholm av Jan Jönsson och Christina Tufvesson (båda L) till utbildningsnämnden för yttrande. Motionen föreslår att Stockholms stad ska ta initiativ och verka för bildandet av teknikcollege i Stockholmsregionen.
Utbildningsförvaltningen delar motionens bild av att det är viktigt med kvalificerade tekniska utbildningar med god branschsamverkan. Förvaltningen anser dock inte att Stockholms stad i det här läget ska initiera och verka för bildandet av teknikcollege, eftersom Region Stockholm processleder detta arbete sedan flera år tillbaka. Processen är långt framskriden och målsättningen är att en etablering av teknikcollege i Stockholmsregionen ska ske under 2025.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen. Med hänsyn till remisstiden behöver beslutet justeras omedelbart.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat en motion om regelbunden kartläggning av hedersrelaterat våld och förtryck av Andréa Hedin och Per Rosencrantz (båda M) till utbildningsnämnden för yttrande. I motionen föreslås att Stockholms stad ska genomföra kartläggning av hedersrelaterat våld och förtryck minst en gång per mandatperiod för att följa utvecklingen och förbättra stadens förebyggande och stödjande insatser.
Utbildningsförvaltningen instämmer i att hedersrelaterat våld och förtryck är ett allvarligt samhällsproblem samt att det är viktigt att ha relevanta kunskapsunderlag som kan bidra till att förebygga och förhindra hedersrelaterat våld och förtryck. En återkommande kartläggning är dock ett resurskrävande arbete som skulle påverka lärare och annan skolpersonals administrativa börda. Regeringen har nyligen tillsatt en utredning som ska lämna förslag på åtgärder för att stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck i förskolan, skolan och fritidshemmet. Utbildningsförvaltningen bevakar regeringens utredning och föreslår att utredningen inväntas innan Stockholms stad med en återkommande frekvens börjar genomföra egna kartläggningar.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
Motion om att Stockholms stads kommunala skolor ska vara låsta för obehöriga personer dygnet runt
Kommunstyrelsen har remitterat en motion av Johan Nilsson (M), om att Stockholms stads kommunala skolor ska vara låsta för obehöriga personer dygnet runt, till utbildningsnämnden för yttrande. Motionären föreslår att kommunfullmäktige fattar ett principbeslut att skolorna ska vara låsta för obehöriga under skoltid och att utbildningsförvaltningen föreslås få i uppdrag att verkställa beslutet.
Utbildningsförvaltningen anser att låsta skolor kan vara en effektiv åtgärd i det brottsförebyggande arbetet mot småskaliga brottshandlingar. Skyddsåtgärder mot allvarliga brottshandlingar kräver däremot en bredare ansats. Motionens förslag om att skolorna ska vara låsta medför en nödvändighet att byta ut och modernisera äldre passer- och nyckelsystem som finns på ett flertal skolor idag. För närvarande genomför stadens skolfastighetsbolag SISAB ett arbete med översyn av ansvarsfördelningen för passersystem i stadens skolor. SISAB ska redovisa för stadsledningskontoret om och hur bolaget kan ta över ansvar för passersystemen och hur samverkansavtalet då behöver justeras. Förvaltningen föreslår att frågan om låsta skolor fortsätter att utredas baserat på det som SISAB och stadsledningskontoret beslutar.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
Utbildningsnämnden har mottagit en skrivelse från Jan Jönsson med flera (L) angående stadens specialklasser för elever som behöver övergå till introduktionsprogrammet individuellt alternativ, flexibelt lärande. Skribenterna ställer frågan om hur förvaltningen arbetar med de så kallade flexklasserna för att få fler elever med behov att ta del av dessa.
Elever på nationella program som riskerar F i flera kurser och har dokumenterat behov av särskilt stöd kan i vissa fall övergå till introduktionsprogrammet individuellt alternativ med särskilt stöd, kallat flexibelt lärande. Förvaltningens enhet Skolslussen ansvarar för hanteringen av ansökningar och inhämtar dokumentation för bedömning. Flexibelt lärande kan dock inte sökas via ordinarie gymnasieantagning. Det ska enligt skollagen föreligga synnerliga skäl för att en behörig elev ska kunna tas emot på individuellt alternativ. Skolslussen informerar regelbundet skolor och aktörer om flexibelt lärande genom nätverksträffar, dialoger och information på stadens webbplats.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
Utbildningsnämnden har mottagit en skrivelse från Jan Jönsson med flera (L) angående utbildning om risker med lustgas. I skrivelsen framförs att Solna stad i sina grundskolor har inlett en utbildningsinsats om lustgasens konsekvenser. Mot bakgrund av detta vill Jönsson med flera veta om utbildningsförvaltningen har för avsikt att anordna en liknande utbildningsinsats i Stockholms stad.
Ämnet som lyfts i skrivelsen är angeläget och utbildnings-förvaltningen konstaterar att skolan har en viktig roll i arbetet med att förebygga och förhindra att elever börjar använda narkotika och andra skadliga substanser. Eftersom stadens skolor på olika sätt redan arbetar förebyggande med alkohol, narkotika, dopningsmedel, tobak och nikotinprodukter samt spel om pengar (ANDTS) ser inte förvaltningen något behov av att anordna en liknande stadsövergripande utbildningsinsats som Solna stad genomför. Förvaltningen har dock täta kontakter med skolförvaltningen i Solna stad och kommer att stödja de skolor som har intresse av att veta mer om den utbildningsinsats som Solna stad genomför.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
Utbildningsnämnden har tagit emot en skrivelse från Andréa Hedin med flera (M) angående skolfrånvaro relaterad till mensbesvär. Skribenterna vill att staden gör det enklare att få stöd av elevhälsan med smärtlindring och hygienartiklar samt säkerställer att elevhälsovården kan fånga upp de elever som har så stora problem att de behöver få kontakt med sjukvården.
Utbildningsförvaltningen stödjer skolornas elevhälsoarbete på flera olika sätt. Information till elever, i kombination med de individuella hälsosamtalen med skolsköterskan, möjliggör mer kunskap samt att upptäcka och förebygga ohälsa. Elever har tillgång till skolsköterska, och vid behov skolläkare, via elevhälsans medicinska insatser (EMI). Mensbesvär kan identifieras genom hälsouppgifter i årskurs 4, 8 och gymnasieskolans år 1 samt vid hälsosamtal. Elever kan när de vill också uppsöka EMI för frågor och besvär. På alla skolor finns mensskydd och vissa receptfria läkemedel vid behov under skoldagen.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
Utbildningsnämnden har mottagit en skrivelse från Jan Jönsson med flera (L) om att begränsa antalet skolbyten som gymnasieelever gör under pågående läsår. Skribenterna frågar om förvaltningen har för avsikt att begränsa skolvalet i enlighet med skrivelsens förslag, och om förvaltningen har för avsikt att ta kontakt med relevanta aktörer för att nå en överenskommelse inspirerad av Uppsala kommun om att begränsa skolvalet.
Utbildningsförvaltningen avser att fortsätta låta stadens kommunala skolor anta elever vid en senare tidpunkt än skolstart, i enlighet med gymnasieförordningen 7 kap. 8 §. Fortsatt menar förvaltningen att det inte är hållbart att ensidigt sluta anta elever under läsåret, samtidigt som eleverna fortsatt får byta från de kommunala skolorna. Förvaltningen har varit i kontakt med Uppsala kommun som meddelat att de inte begränsar möjligheten för gymnasieelever att byta skola och att någon sådan överenskommelse inte finns med fristående huvudmän.
Utbildningsförvaltningen föreslår att utbildningsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
Övriga frågor