Val av justerare och dag för justering
Fastställande av dagordning
En invånare har skickat in ett medborgarförslag till förvaltningen om att anlägga en ny hundrastgård i Hagsätra.
Eftersom det idag saknas en hundrastgård i Hagsätra ställer sig förvaltningen positiv till att anlägga en ny hundrastgård i stadsdelen.
Förvaltningen kommer anlägga en hundrastgård i Hagsätraskogens naturreservat under 2022.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.
Bilagor
Medborgarförslag om att anlägga gångväg från Svedmyra/Tussmötevägen till Hundrastgården på Sockenplan
Ett medborgarförslag har inkommit till förvaltningen där förslagställaren föreslår anläggning av gångväg från Svedmyra/Tussmötesvägen via hundrastgården vid Sockenplan till Enskedefältets skola.
Förvaltningen är positiv till att möjliggöra säkrare skolvägar för områdets barn. Den föreslagna gångstigen har dåliga terrängförutsättningar för anläggning av en gångväg och kan inte driftas som sådan.
Förvaltningen föreslår istället att stenmjöl läggas vid hundrastgården, på de partier som blir leriga, för att möjliggöra användning av den befintliga stigen som föreslås som gångväg.
Förvaltningen föreslår att Ensked-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.
Bilagor
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag från en person som bor i Johanneshov. Medborgarförslaget har tagits fram tillsammans av nätverket för odlingsföreningar söder om söder. Personen har lämnat förslag på förändringar av riktlinjerna för smärre byggnationer på fritidsträdgårdar och odlingslotter.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner tjänsteutlåtandet som svar på medborgarförslaget.
Bilagor
Ett medborgarförslag har inkommit till förvaltningen där förslagsställaren föreslår att den befintliga lekplatsen i Vedevågslingans innergård uppdateras.
Lekplatsen hade tidigare en klätterställning och sex gungor som tagits bort vid ombyggnation i området. De lekredskap som finns kvar idag är lämpade för mindre barn.
Förvaltningen ställer sig generellt positiv till förslaget och bedömer att aktivitetsinnehållet på gården ska utredas närmre av förvaltningen.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget
Bilagor
För hela nämndens verksamhetsområde prognostiseras en nettokostnadsnivå inom ramen för fastställd budget. Före resultatöverföringar prognostiseras ett överskott om 1,5 mnkr.
Större ekonomisk utmaning för budgethållningen finns under året inom Social omsorg barn och unga.
Övergripande ekonomiska osäkerhetsfaktorer under året är:
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner månadsrapporten för juli 2022.
Bilagor
Stadsdelsnämnden har tidigare ingått i en överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap (IOP) med Farsta stadsdelsnämnd, Farsta församling och Stiftelsen Stora Sköndal kring verksamheten Himmel och Pannkaka.
Verksamhetens målgrupp är unga personer med kognitiva funktionsnedsättningar. Verksamheten syftar till att erbjuda deltagarna en mötesplats och möjligheten att ingå i en gemenskap och få positiva upplevelser och en rik fritid.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner den föreslagna överenskommelsen och ger stadsdelsdirektören i uppdrag att teckna överenskommelsen.
Bilagor
Föreningen Drömstort och stadsdelsförvaltningen har uppmärksammat att det finns barn i Rågsved, Hagsätra och Högdalen/Bandhagen som har svårt att nå skolans krav. Båda parter ser ett stort behov av att tillgängliggöra ytterligare stöd för att dessa barn ska lyckas i skolan, med närvarande vuxna i en lämplig miljö i närområdet.
Utifrån Stockholms stads skolprogram ska staden samverka både internt och externt med organisationer som vill bidra till barns och ungdomars utveckling och lärande.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner överenskommelsen om ett idéburet offentligt partnerskap med Drömstort. Vidare föreslår förvaltningen att nämnden ger stadsdelsdirektören i uppdrag att teckna överenskommelsen samt fatta de beslut som krävs för att överenskommelsen ska fylla sitt syfte.
Bilagor
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning har tagit fram ett förslag till en reviderad krisledningsplan och krisledningsmodell. Den nya krisledningsmodellen kommer från en vedertagen krisledningsmodell som används av många andra externa organisationer, och är tänkt att implementeras brett inom Stockholms stad under 2022.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förslag till reviderad krisledningsplan och att den gäller från och med den 1 september 2022.
Bilagor
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning avser att anlägga två hundrastgårdar i år, en i Stureby och en i Hagsätraskogens naturreservat. Då hundrastgårdarnas placering finns bestämda i Stockholms allmänna lokala ordningsföreskrifter kan inte nya anläggas utan att registreras i dessa ordningsföreskrifter.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning vill att den planerade hundrastgården på Enskedefältet vid Sockenvägen ska tas bort från bilaga 9 till de lokala ordningsföreskrifterna eftersom det finns planer på att bygga en driving range på platsen.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd hemställer hos kommunfullmäktige att lägga till två hundrastgårdar i bilaga 9 till de lokala ordningsföreskrifterna.
Bilagor
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning och kommunpoliserna tillhörande Globen och Farsta tecknade en samverkansöverenskommelse den 2 mars 2020. Varje år tas en ny åtgärdsplan fram och avstämningsmöten sker kontinuerligt för att säkerställa att åtgärdsplanen följs. En av åtgärdsplanerna syftar till att minska antalet äldre som utsätts för bedrägerier och ge stöd till de som blir utsatta.
Förvaltningen har under våren 2022 haft två praktikanter. Praktikanterna har genomfört en uppföljning av samverkansarbetet mellan polis och äldreomsorg i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning. Uppföljningen syftar till att se om det är ett arbetssätt som gör skillnad för äldre personers utsatthet för bedrägerier.
Av de som besvarat enkäten till hemtjänstpersonal uppgav nästintill alla att de får information om bedrägerier mot äldre på sin arbetsplats. På frågan om de äldre har fått information om hur de kan minska risken för att utsättas för bedrägerier svarade majoriteten att de har fått information.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner rapporten.
Bilagor
Förskoleundersökningen genomförs varje år av Stockholms stad. I undersökningen frågar Stockholms stad om vårdnadshavarens uppfattning om sitt barns förskola. I det här ärendet redovisar förvaltningen Enskede-Årsta-Vantörs kommunala förskolors resultat i förskoleundersökningen 2022 till stadsdelsnämnden.
Förvaltningens kommunala förskolor uppnår ett sammanfattat omdöme på 84 procent, vilket är en höjning med tre procentenheter från föregående år och i nära nivå med innan pandemin[1]. Andel vårdnadshavare som svarat på enkäten är detsamma som föregående år vilket innebär en svarsfrekvens på 65 procent. Resultatet har gått upp på samtliga fem frågeområden[2]. På frågeområdet Kost, rörelse och hälsa är resultatet något högre än tidigare år och på alla utom ett område ligger resultatet i nära nivå som innan pandemin. Undantaget är området Samverkan med hemmet som har ett något lägre resultat och inte når upp till nivån innan pandemin, trots att området höjts med sex procent från föregående år.
Förvaltningen konstaterar att stadsdelsområdets kommunala förskolor uppnår ett högt sammanfattat resultat. Vidare har skillnaden mellan svar från vårdnadshavare beroende på barns biologiska kön, minskat på samtliga frågeområden från föregående år.
Utifrån resultatet kommer Avdelning förskola, tillsammans med förskoleenheterna, ha ett gemensamt fokus på åtgärder för ökad svarsfrekvens samt delar inom frågeområdet Samverkan med hemmet.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner informationen.
Bilagor
En remiss har inkommit till förvaltningen från kommunstyrelsen. Remissen handlar om ett förslag på ändring av stadens Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholm.
Ärendet uppkom i ett svar på ett medborgarförslag som inkom till Skarpnäcks stadsdelsnämnd. Invånaren önskade temporära skyltar för upplysning för att uppmana hundägare att plocka upp avföring efter sin hund.
I Skarpnäcks stadsdelsnämnds svar på medborgarförslaget beslöt nämnden att avslå förfrågan om skyltar för upplysning men hemställa till kommunfullmäktige att ändra de Allmänna lokala ordningsföreskrifterna för Stockholm.
I dagsläget ingår endast de inre stadsdelsområdena i de Allmänna lokala ordningsföreskrifterna för Stockholm. Ändringen skulle innebära att det även blir ett krav i de yttre stadsdelsområdena i Stockholms stad att plocka upp hundbajs efter sin hund.
Förvaltningen ställer sig positiv till Skarpnäcks stadsdelsnämnds förslag på ändring av Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholm.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Kommunstyrelsen i Stockholms stad har bett Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd att yttra sig kring stadsövergripande trädmål. Trädmålen ska säkra trädens roll i staden med syfte att förlänga trädets livslängd i den offentliga miljön.
Två trädmål föreslås i remissen:
Förvaltningen är försiktigt positiv till framtagandet av trädmålen. Det är viktigt att lyfta fram att trädmålet kommer innebära en kostnadsökning som inte ryms inom befintlig budget.
Förvaltningen ser ett behov av översyn och uppdatering av trädpolicyn från 1991 och implementering av trädmålen i befintliga styrdokument.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Trafikkontoret har enligt uppdrag tagit fram reviderade riktlinjer vid utplacering av enklare hinder på gång- och cykelvägar.
Riktlinjerna ska användas som vägledning för stadens tjänstepersoner tillsammans med platsutredningar i bedömningen av behov och typ av enklare hinder. Syftet med enklare hinder på gång- och cykelvägar är att stoppa obehörig motordriven trafik.
Förvaltningen är positiv till framtagandet av riktlinjerna men vill lyfta att det i dagsläget saknas eftergivande pollare som inte uppnår ställda krav.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad har skickat detaljplan Isterbandet 3 m.m. i stadsdelen Johanneshov på remiss till stadsdelsnämnden.
Detaljplanen är den tredje etappen i Slakthusområdet och ligger i den sydvästra hörnan angränsande till bostadsområdet Enskede gård och Enskedevägen.
Planförslaget möjliggör för utveckling av bostäder, vård- och omsorgsboende, kontor samt lokaler i bottenvåningar. Tre fickparker med olika motiv som rofylldhet, lek och social fokus föreslås som komplement till den större Södra parken. Södra parken ger gröna och rekreativa värden samt skyfallshantering.
Enskede elverk upprättad på 1910-talet bevaras samt ett garage som tillhör grannkvarterets bostadsrättsförening utanför planområdet i Enskede gård. Parkering för nya bostadsinnehavare anläggs i garage under respektive kvarter.
Byggnadshöjder i planområdet föreslås högre i den norra delen mot den nya stadsgatan Diagonalen, med avtagande byggnadshöjder i söder runt Södra parken. Med höjdsättningarna ökar ljusinsläppet och skapar en mjuk entré från andra stadsdelar.
Förvaltningens synpunkter berör främst material till och programmering av de nya parkytorna i planförslaget. Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad har skickat detaljplan del av Styckmästaren 1 m.fl. till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd på remiss.
Detaljplanen är en av många etapper i Slakthusområdet och föreslår bebyggelse för en konsthögskola, kontor och centrumändamål intill Globenområdet.
Planen medger inga bostäder men syftar till att möjliggöra bättre kopplingar i gatunätet genom nya gator och allmänplats samt nytt läge för Arenavägen som möjliggör utveckling för verksamheter vid Tele2 Arena.
Planförslaget innebär även en ny gång- och cykelbro över Nynäsvägen och en ny gångbro på kvartersmark över Arenavägen med breda trappor som kopplar Slakthusområdet till Globenområdet.
Förvaltningens synpunkter gällande planförslaget är främst kring utformningen och tryggheten av torg och gator samt tillgänglighet för olika personer där trappor medför ett hinder.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Remiss av riktlinjer för övergångar mellan förskola, förskoleklass, skola och fritidshem i Stockholms stad
Nämnden har fått reviderade riktlinjer för övergång mellan förskola, förskoleklass, skola och fritidshem på remiss av kommunstyrelsen.
Riktlinjerna har reviderats med ett särskilt fokus på information om barns språkutveckling.
Revideringar har också gjorts genom att förtydliga att det är ekonomiska resurser det kan sökas stöd för gällande barn i behov av särskilt stöd, samt att det är från vårdnadshavare nödvändig information om särskilda behov ska inhämtas inför övergången.
Förvaltningen ser positivt på att övergången mellan förskola och skola får ett tydligare fokus på språk, samt på övriga revideringar av riktlinjerna.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner tjänsteutlåtandet som svar på remissen.
Bilagor
Nämnden har fått Förskolerapport 2021 på remiss av kommunstyrelsen. Förskolerapporten tas årligen fram av utbildningsnämnden, på uppdrag av kommunfullmäktige. Rapporten ska ge en stadsövergripande bild av både fristående och kommunal förskola i Stockholms stad.
I rapportens slutsatser framkommer bland annat:
?Minskningen av antal barngrupper utan legitimerade förskollärare, stämmer även i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning. För medarbetare som saknar relevant utbildning för arbete med barn, har förvaltningen andra siffror jämfört med utbildningsnämndens rapport. Behovet av insatser i svenska språket instämmer förvaltningen i och planering pågår för att genomföra utbildningar. Stadsövergripande rutiner, för att vid rekrytering säkerställa kompetens i svenska språket, ser förvaltningen positivt på. Det gäller även stadsövergripande strategi vid rekrytering av personal med kunskaper i nationella minoritetsspråk. Förvaltningen ser vidare ett behov av en samordning från staden, för att skapa en organisation som kan erbjuda undervisning på de nationella minoritetsspråken. En tydligare samordning i staden, av dels orsaker till att vårdnadshavare väljer att inte ha barn i förskola, dels insatser för att öka deltagande i förskola, ser förvaltningen hade varit fördelaktigt.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Remiss av betänkandet god tvångsvård – trygghet, säkerhet och rättssäkerhet vid psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård (SOU 2022:40)
Den 7 juli 2022 skickade kommunstyrelsen betänkandet God tvångsvård – trygghet, säkerhet och rättssäkerhet vid psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård (SOU 2022:40) på remiss till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Kommunstyrelsen ombad stadsdelsnämnden att yttra sig om remissen senast den 13 september 2022.
Sveriges regering beslutade den 20 maj 2021 att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att genomföra en översyn av vissa frågor enligt lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård, förkortad LPT, samt lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård, förkortad LRV.
Syftet med översynen är att ytterligare stärka barnrättsperspektivet, rättssäkerheten och säkerheten i vården för de personer som tvångsvårdas med stöd av LPT och LRV.
Förvaltningen instämmer i utredarnas uppfattning att om betänkandets förslag skulle genomföras skulle det förbättra villkoren för tvångsvårdade patienter i flera olika aspekter.
Förvaltningen kan konstatera att en god samverkan mellan kommun och region är mycket viktig för att säkerställa den enskildes samlade behov och för att säkerställa en god kvalitet.
Vidare ställer sig förvaltningen positiv till att reglera tvångsvårdslagstiftningen med innebörden att barn inte ska placeras tillsammans med vuxna samt att vuxna ska ha rätt till dagliga aktiviteter på vårdinrättningen och ha rätt att vistas utomhus minst en timme varje dag.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Stadsdelsdirektörens information
Anmälningar för kännedom
Redovisning av delegationsbeslut
Stadsdelsnämndens frågor
Lokal upphandling av verksamhetsdrift för gruppbostäder inom socialpsykiatrin
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken