Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2.   2

    Fastställande av dagordning

  3. Ett medborgarförslag har inkommit till förvaltningen där författaren önskar en uppfräschning av tunnel och platsen kring tunneln.

    Ärendet har även i utbildningssyfte beskrivits för en femteklass som lär sig om samhällskunskap och om hur man påverkar samhället.

    Förvaltningen bedömer att åtgärder har utförts och ytterligare åtgärder kommer att utföras inom en snar framtid för att fräscha upp tunneln vid Stora gungans väg i Enskede.

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.

    Bilagor

  4. Ett medborgarförslag har inkommit till förvaltningen där förslagsställaren lyfter två punkter:

    • att en utredning om ordningsregeln om koppeltvång ska kvarstå,
    • att information om hundrastgårdar och hundrastområden ska uppdateras både digitalt och på plats.


    Förslagsställaren anser att det inte sker några betydande insatser för att upprätthålla de föreskrifter som finns gällande koppeltvång. Ett förslag är att vakter aktivt ska ge ut böter likt parkeringsvakter.

    Förvaltningen bedömer att den första frågan bör lyftas i kommunfullmäktige och med polismyndigheten. Det är Stockholms stads övergripande ordningsföreskrifter som reglerar bestämmelser och polismyndigheten som utför bötfällning av hundägare.

    Gällande den andra frågan är förvaltningen positivt inställd till förbättrad digital information om när och var man ska ha sin hund kopplad.

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.

    Bilagor

  5. Tertialrapport 1 följer upp de mål och indikatorer som kommunfullmäktige fastställt i stadens budget 2022. I tertialrapporten redovisas resultat och analyser av nämndens arbete under perioden januari - april.

    Förvaltningen bedömer att nämnden bidrar till att kommunfullmäktiges tre inriktningsmål kommer att uppfyllas helt under året utifrån att nio av kommunfullmäktiges tolv verksamhetsområdesmål beräknas uppnås helt och tre delvis.  Femton av sjutton nämndmål bedöms uppnås helt och två delvis. I bilaga 2 återrapporteras de uppdrag som majoriteten gav förvaltningen i samband med verksamhetsplanen 2022.

    Bilagor

  6. Stadsrevisionen har granskat stadsdelsnämndens verksamhet under 2021. Stadsrevisionen bedömer att nämnden har bedrivit verksamheten på ett ekonomiskt tillfredsställande sätt och att räkenskaperna är upprättade i enlighet med lagstiftning och god redovisningssed. Nämnden bedöms däremot inte ha bedrivit verksamheten på ett helt ändamålsenligt sätt och rekommenderas vidta olika åtgärder vad gäller kompetensförsörjning i förskolan, inköpsprocessen, förtroendekänsliga poster, köp av personlig assistans utförd av externa utförare och implementering av dataskyddsförordningen.

    Förvaltningen redovisar förslag på åtgärder för att möta de rekommendationer som revisionen lämnar, och föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.

    Bilagor

  7. Ärendet syftar till en översyn av Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds riktlinjer för föreningsbidrag. Det finns ett behov av att revidera stadsdelsnämndens nuvarande riktlinjer för att säkerställa att de överensstämmer med stadens styrdokument.

    Enligt Stockholms stads reglemente för stadsdelsnämnderna (KFS 2022:10) har varje stadsdelsnämnd inom sitt område hand om bidragsgivning till föreningar med utpräglat lokal verksamhet och kontakter med lokalt bedriven föreningsverksamhet.

    Kommunfullmäktige har i juni 2021 beslutat om riktlinjer avseende förenings- och kulturstöd – demokrativillkor. Kommunfullmäktiges riktlinjer innebär ett införande av ett så kallat demokrativillkor.

    De nya riktlinjerna från kommunfullmäktige och revisorernas synpunkter har till stor del legat till grund för förvaltningens förslag till stadsdelsnämndens nya riktlinjer för föreningsbidrag.

    Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har för närvarande två ansökningsperioder. För att möjliggöra långsiktighet och förutsägbarhet för stadsdelsområdets föreningar föreslår förvaltningen att stadsdelsnämnden inför en ansökningsperiod per år istället för två perioder per år.

    Ansökningsperioden föreslås infalla mellan 1 augusti till 30 september varje år med möjlighet att söka både aktivitets- och verksamhetsstöd.

    Förvaltningen föreslår flera nya krav för att säkerställa att ansökande föreningar uppfyller villkoren som ställs i stadsdelsnämnden riktlinjer för föreningsbidrag.

    Inför varje ansökningsperiod föreslår förvaltningen att två informationsträffar om föreningsbidraget anordnas för att underlätta för föreningarna att söka föreningsbidrag.

    Vidare föreslår förvaltningen att en uppföljningsrapport genomförs årligen och redovisas till stadsdelsnämnden.

    Förvaltningen bedömer att de nya riktlinjerna kan komma att få positiva konsekvenser för jämställdhet.

    Bilagor

  8. Förvaltningen fick i 2022 års verksamhetsplan i uppdrag av Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd att utreda lämplig plats och innehåll för en 4H-gård, med målet att kunna fatta ett beslut om 4H-gården under 2022. Rågsveds naturreservat har tidigare pekats ut som ett lämpligt område att utreda.

    Rapporten föreslår lämpliga alternativ av ytor för utveckling av en 4H-gård samt innehåll utifrån områdets olika förutsättningar.

    Förvaltningen har varit i kontakt med 4H länsförbund i Stockholm för stöd i hur en gård kan startas. Miljöförvaltningen och stadsbyggnadskontoret har bidragit med information gällande reservatstillstånd och bygglovsansökan i naturreservatet. Fastighetskontoret har tagit fram en grov kalkyl för uppförandet av 4H-byggnader. En mer exakt kalkyl kan tas fram efter Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds beslut gällande den fortsatta processen inklusive en kostnadsberäkning.

    Förvaltningen kommer därefter ta fram en idéskiss och kostnadsberäkning över en framtida 4H-gård i eller vid Rågsveds naturreservat.

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner rapporten och ger förvaltningen i uppdrag att utreda och redovisa den fortsatta processen inklusive en kostnadsberäkning för att bygga en 4H-gård i eller vid Rågsveds naturreservat.

    Bilagor

  9. Stadsdelsnämnden och föreningen Street Minds har identifierat att det finns personer som får ekonomiskt bistånd men som inte kan delta i ordinarie arbetsmarknadsåtgärder hos exempelvis Jobbtorg eller Arbetsförmedlingen på grund av sociala problem som missbruk, psykisk ohälsa eller hemlöshet.

    För att bättre nå och stödja dessa personer bedömer förvaltningen det som värdefullt att samverka med Street Minds för att erbjuda aktiviteter som leder till arbete, boende, försörjning, egenmakt, meningsfullhet och ökad välfärd.

    Nämnden har sedan tidigare en överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap med Street Minds. Överenskommelsen gäller till och med den 31 maj 2022. Båda parter är nöjda med partnerskapet och ser att ett fortsatt samarbete på sikt kan leda till kontakter, goda referenser, egen försörjning och en plats på arbetsmarknaden för målgruppen.

    Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner överenskommelsen om idéburet offentligt partnerskap med Street Minds. Vidare föreslår förvaltningen att nämnden ger stadsdelsdirektören i uppdrag att teckna överenskommelsen samt fatta de beslut som krävs för att överenskommelsen ska fylla sitt syfte.

    Bilagor

  10. Rågsveds IF och stadsdelsförvaltningen har uppmärksammat att det finns färre barn med aktiv och meningsfull fritid i Rågsved, Hagsätra och Högdalen/Bandhagen jämfört med andra områden i staden. Båda parter ser därmed ett stort behov av att tillgängliggöra organiserade fritidssysselsättningar till områdets barn, unga och familjer.

    Utifrån Stockholms stads mål att alla barn och unga ska ha rätt till en meningsfull fritid och att det ska vara ett särskilt fokus på grupper som inte nås av annan fritidsverksamhet, bedöms ett samarbete med Rågsveds IF komplettera och stärka stadsdelsnämndens arbete för att nå fler unga i ovan nämnda områden.

    Nämnden har sedan tidigare en överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap med Rågsveds IF. Överenskommelsen gäller till och med den 31 maj 2022. Båda parter är nöjda med partnerskapet och ser att ett fortsatt samarbete skulle generera värde för respektive organisation och samhället där de verkar.

    Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner överenskommelsen om ett idéburet offentligt partnerskap med Rågsveds IF. Vidare föreslår förvaltningen att nämnden ger stadsdelsdirektören i uppdrag att teckna överenskommelsen samt fatta de beslut som krävs för att överenskommelsen ska fylla sitt syfte.

    Bilagor

  11. Kommunstyrelsen har remitterat Flyktingmottagande med anledning av händelseutvecklingen i Ukraina för synpunkter. Stadens verksamheter behöver följa utvecklingen och ha beredskap, men också få förutsättningar för ett förstärkt arbete.

    Stadsdelsförvaltningen är positiv till att stadsledningskontoret försöker tydliggöra statens respektive kommunens ansvar och redan nu åskådliggör vilka verksamheter som kan komma att påverkas. Förvaltningen har några synpunkter på underlaget som handlar om möjliga behov av lokaler, påverkan på förskola, behov av jour- och familjehem, kommunikation och samhällsvägledning samt kostnader. Förvaltningen anser att förslaget till finansieringsmodell för ökade kostnader är bra.

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.

    Bilagor

  12. Stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad har skickat detaljplan Kulturkvarteren, etapp 2A i Slakthusområdet på remiss till stadsdelsnämnden.

    Syftet med detaljplanen är att genom utveckling förvandla Slakthusområdets norra del från industriområde till ett centrumområde. Bostäder, gymnasieskola och en blandning av olika verksamheter skapar en trygg och levande stadsdel samtidigt som värdefulla kulturhistoriska byggnader bevaras.

    Förvaltningen är positiv till skapandet av en aktiv och mer rekreativ stadsdel. Samtidig lyfter förvaltningen ett ökat behov av drift och underhåll av stadsmiljön som parker och andra gröna ytor i ett framtida besökstätt Slakthusområde. Då antalet bostäder är relativt få i förhållande till kontor och butiker ska trygghetsskapande åtgärder beaktas.

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.

    Bilagor

  13. Kommunstyrelsen har skickat Stockholms stads strategi för fritidsbåtslivet på remiss till stadsdelsnämnden.

    Genom strategin syftar Stockholms stads idrottsförvaltning till att samordna olika förvaltningars ansvarsområde för åtgärder, för att möjliggöra bevarandet och utvecklingen av fritidsbåtlivet i Stockholms stad.

    Strategin identifierar utmaningar samt steg mot förbättringsåtgärder för att arbeta mot en mer miljövänlig och hållbar utveckling av fritidsbåtlivet.

    Förvaltningen är generellt positiv till strategin. Förvaltningen har främst synpunkter på strategi kopplad till prioritering av tillfartsvägar samt kring metod av utfasning av miljögifter.

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen

    Bilagor

  14. Socialförvaltningen tillståndsenhet bereder ansökningar från Stockholms stads restauranger om serveringstillstånd för spritdrycker, vin, öl och andra jästa alkoholhaltiga drycker. Socialförvaltningens tillståndsenhet skickar ansökan på remiss till stadsdelsnämnderna.

    Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har fått ansökan om serveringstillstånd på remiss. Remissen inkom den 25 mars 2022. Genom att skicka ansökningar om serveringstillstånd på remiss till stadsdelsnämnderna ges en möjlighet att yttra sig om nyetablering av serveringsställen och sena serveringstider.

    Förvaltningen föreslår att nämnden tillstyrker ansökan om serveringstillstånd för ThaiStyle AB, Sofielundsplan 40A, 121 35 Johanneshov, måndag till söndag mellan klockan 11:00 – 21:00 till allmänheten på uteservering.

    Bilagor

  15.   15

    Stadsdelsdirektörens information

  16. För att uppmärksamma och belöna framgångsrikt arbete med kvalitet och verksamhetsutveckling delar staden årligen ut Kvalitetsutmärkelsen. Syftet är att uppmuntra verksamheter att utveckla sin kvalitet och öka servicen för invånarna. Enheter som deltar ska ha en chef med budget- och personalansvar, en verksamhetsplan och minst fem medarbetare inklusive chef. Deltagandet ska anmälas till nämnden och protokollsutdrag ska skickas in till stadsledningskontoret senast den 17 juni 2022.

    En av stadsdelsförvaltningens enheter kommer att delta i Kvalitetsutmärkelsen 2022: enheten för samhällsservice på avdelningen Social omsorg vuxen.

    Bilagor

  17.   17

    Anmälningar för kännedom

  18.   19

    Stadsdelsnämndens frågor

  19.   20

    Information om upphandling av drift av Svedmyrabadet

  20.   21

    Svar på frågor om upphandling av trygghetsskapande teknik till särskilt boende för äldre – trygghetslarm

  21.   22

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken

  22.   23

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken

  23.   24

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken

  24.   25

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken

  25.   26

    Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 § föräldrabalken

  26.   27

    Anmälan av behov av särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 9 § föräldrabalken

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.