Val av justerare och dag för justering
Fastställande av dagordning
Förvaltningen har fått ett medborgarförslag där författaren föreslår att staden utvecklar Micasas fastighet i Dalen, där de nu bygger seniorbostäder, för att inrymma ett allaktivitetshus. De verksamhetslokaler som idag finns i området anser författaren inte är placerade och utformade på ett sätt som främjar synergier, och ett allaktivitetshus skulle kunna skapa bättre förutsättningar för det.
Förvaltningen har idag inga planer på att bygga ett allaktivitetshus i Dalen. Det är heller inte möjligt att få till detta i Micasas fastighet, eftersom omvandlingen till seniorbostäder redan pågår. Däremot kommer förvaltningen ta med önskemålet om att främja synergier mellan kommunala verksamheter i framtida kommunikation med andra berörda förvaltningar i området, framförallt med kulturförvaltningen som driver biblioteket.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.
Bilagor
En grupp från Örby IS har skrivit ett medborgarförslag där de föreslår att förvaltningen ska anlägga en boulebana i Aspöparken, som ligger i stadsdelen Örby.
Förvaltningen anser att förslaget är bra och kommer att utreda möjligheterna att genomföra det. Ett första steg för förvaltningen är att kontakta gruppen som skickat in medborgarförslaget för att diskutera möjliga placeringar av en boulebana i parken.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.
Bilagor
Författaren av medborgarförslaget anser att snöröjningen från Sandsborgs tunnelbanestation, utmed Dalens allé och vidare mot Hammarby södra skola, var bristfällig under vintern 2022/2023. Mot bakgrund av detta föreslår författaren av medborgarförslaget att staden prioriterar sträckan samt utvecklar samordning mellan stadens olika entreprenörer med ansvar för snöröjning.
Förvaltningen konstaterar att sträckan redan är prioriterad av både förvaltningen såväl som trafikkontoret, som delar ansvar för snöröjning där. Förvaltningen uppskattar att medborgarförslaget identifierar brister i stadens arbete med snöröjning och vårsopning, och kommer dra lärdom av erfarenheter från vintern 2022/2023 inför kommande vintrar.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.
Bilagor
Ett medborgarförslag har inkommit till förvaltningen där förslagsställaren föreslår att kommunens verksamheter ska ha som mål att servera 80 procent växtbaserade måltider.
Enligt författaren kan Sveriges kommuner sänka utsläppen av växthusgaser och bidra till ett mer klimatsmart samhälle genom att servera fler växtbaserade måltider.
Förvaltningen följer de rekommendationer och krav som ställs i Norden, Sverige samt i Stockholms stads egna strategier där man strävar efter att nå klimatmål. Samtidigt ska kraven på en hälsosam kost uppfyllas. Både klimat- och hälsoperspektivet representeras i Nordiska näringsrekommendationerna (NNR), vilken förvaltningen följer.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.
Bilagor
Emelie Wassermann och Alexander Klaréus (SD) har den 25 maj 2023 inkommit med en skrivelse om bosättningar i skogsområdet vid motionsslingan och Kulturhuset Cyklopen i Högdalen. De har blivit kontaktade av allmänheten kring detta och vill därför att förvaltningen redogör för sitt arbete med bosättningar.
Förvaltningen utgår från stadsövergripande rutiner för avhysning av illegala boplatser, dnr 439-281/2015. Det är den nämnd som förvaltar platsen där bosättningen upptäcks som ska agera. Om det är EU-medborgare/tredjelandsmedborgare ska socialförvaltningens EU-team kontaktas innan avhysning för att kunna ge samhällsinformation samt information om sociala insatser. Stadsdelsförvaltningen ska även informera om alternativa boendeplatser. Efter avhysning ska den ansvariga nämnden ordna med städning och sanering.
Exploateringsnämnden ansvarar för marken vid cyklopen, som inte är detaljplanelagd. Exploateringskontoret behöver därför ansöka om särskild handräckning (avlägsnande) hos Kronofogden för att avhysa bosättningarna. När exploateringskontoret får information om en bosättning skickas en ansökan in.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner tjänsteutlåtandet som svar på skrivelsen.
Bilagor
Liberalerna inkom med en skrivelse till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning den 25 maj avseende situationen runt Sturebyskolan på kvällstid tillsammans med frågor till stadsdelsförvaltningen.
Fältassistenter har ett upparbetat samarbete med Sturebyskolan och dess personal. De besöker även Stureby under kvällstid. Samverkan med polisen i Globen sker i flera led, både operativt och strategiskt, och är väl upparbetad. Nytt beslut är taget i styrgruppen för den lokala samverkansöverenskommelsen att Stureby ska ingå i ”samverkan på avgränsade platser” inom ramen för åtgärdsplanen.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
En skrivelse från Emelie Wassermann (SD) och Alexander Klaréus (SD) har inkommit till stadsdelsnämnden den 25 maj 2023. I skrivelsen ställs frågor kring antal timmar som förvaltningens kommunikatörer lagt på förvaltningens Twitterkonto samt vilken schablonmässig timlön kommunikatörerna har haft under dessa elva år.
Förvaltningens kommunikatörer arbetar med både intern och extern kommunikation. X/Twitter har varit en av flera kommunikationskanaler som använts, den har dock alltid använts parallellt med andra kanaler och inte krävt att kommunikatörer tar fram unikt innehåll. Eftersom den inte varit förstahandsval som kanal innebär detta att förvaltningens kommunikatörer lagt en väldigt liten del av sin tid på X-/Twitter-kontot. Uppskattningsvis fem procent av tiden läggs på sociala medier.
Medellön för kommunikatörer i staden är 45 406 kronor i 2022 års lönenivå (löneöversyn 2023 pågår än). Detta motsvarar en timlön på 275 kronor (exklusive arbetsgivaravgifter).
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.
Bilagor
Förvaltningen bedömer att det arbete som genomförts hittills under året bidrar till att kommunfullmäktiges tre inriktningsmål kommer att uppnås helt. Tolv mål för verksamhetsområdena bedöms att uppnås helt och fyra delvis. Under perioden har verksamheten påverkats av bland annat den höga inflationen, höga kostnader för vård och utbetalt bistånd liksom osäkerhetsfaktorer kring nyttjande av beviljade insatser.
För hela nämndens verksamhetsområde prognostiseras ett underskott om 43,8 mnkr före resultatöverföringar och ett underskott om 20,0 mnkr efter resultatöverföringar. För investeringar prognostiseras ett överskott om 1,0 mnkr jämfört med budget.
Bilagor
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd kan delegera beslutanderätt till nämndens presidium, sociala delegationen, en politiker som är ledamot i nämnden, en anställd i Stockholms stad eller en automatiserad beslutsfunktion. Syftet med att delegera beslutanderätt är att avlasta nämnden från rutinartade ärenden och möjliggöra en effektivare förvaltning.
Nämnden beslutade den 15 december 2022 om en delegationsordning för 2023. Den 23 februari och 25 maj 2023 beslutade nämnden om mindre uppdateringar i delegationsordningen. Efter det har behov av ytterligare uppdateringar tillkommit.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner de föreslagna uppdateringarna och att de gäller från och med den 22 september 2023.
Bilagor
Stadsdelsnämnden kan begära hjälp av Polismyndigheten och i särskilda fall Kriminalvården för att genomföra beslut om vård eller omhändertagande enligt lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Detta kallas för handräckning.
Stadsdelsnämnden kan förordna särskilt namngivna tjänstepersoner att begära handräckning i nämndens ställe enligt 43 § 1 st. 2 p. LVU. I samband med personalförändringar behöver stadsdelsnämnden besluta om ett nytt förordnande. Personalförändringar har skett vid avdelningarna Social omsorg barn och unga och Social omsorg vuxen.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd ger namngivna tjänstepersoner rätt att begära handräckning i nämndens ställe enligt 43 § 1 st. 2 p. LVU.
Bilagor
Sociala delegationen är ett beredande och beslutande utskott till stadsdelsnämnden. Sociala delegationens uppdrag är att på stadsdelsnämndens vägnar besluta i ärenden som rör enskildas personliga eller ekonomiska förhållanden, så kallade individärenden, enligt vid var tid gällande delegationsordning.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd utsåg den 2 januari 2023 inom sig fem ledamöter och tre ersättare till sociala delegationen under 2023. En ersättarplats lämnades vakant. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds majoritetspartier har meddelat förvaltningen att de nu önskar fylla den vakanta platsen.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd utser ersättare Bodil Unenge (MP) till sociala delegationen från och med den 22 september 2023 till och med den 31 december 2023.
Bilagor
Solrosens dagverksamhet är en demensinriktad dagverksamhet med 30 platser som drivs av Vardaga Äldreomsorg AB. Efterfrågan på platser inom dagverksamheten har minskat sedan avtalsstarten. Lokalerna i Rågsveds servicehus som inrymmer dagverksamheten är uppsagda, varför verksamheten har behov av nya lokaler. Parterna har därför kommit överens om att avtalet avseende driften av Solrosens dagverksamhet ska upphöra i förtid. Förvaltningen ser en fördel med att driva verksamheten i egen regi och för att kunna planera för verksamheten utifrån efterfrågan.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd säger upp driftavtalet med Vardaga Äldreomsorg AB för dagverksamhet Solrosen i förtid och att förvaltningen ges i uppdrag att överta driften av dagverksamheten från och med den 1 februari 2024.
Bilagor
Nämnden har fått Statens skolverks förslag till ändring av förordningen (2020:883) om skolenhetsregister på remiss.
Skolverkets skolenhetsregister används för att sammanställa information om alla skolenheter i hela landet och regleras i ovan nämnda förordning. Uppgifterna handlar bland annat om organisation, vilka skolformer som finns vid enheten, den geografiska positionen samt kontaktuppgifter till enhet och huvudman.
Skolverket hemställer hos regeringen att registret behöver utökas med förskoleenheter och fristående fritidshem samt att behov finns att hantera fler personuppgifter. Med mer information om förskolenheter och fristående fritidshem, skulle Skolverket kunna ta fram bättre information om skolväsendet. I hemställan framkommer också att uppgifter om vilka fristående förskolor som har tillstånd, behövs när olika statsbidrag ska handläggas.
Eftersom förskolan är en skolform, anser förvaltningen att det är rimligt att uppgifter om förskolan hanteras på samma sätt som uppgifter om övriga skolformer. Vidare anser förvaltningen att inom staden, bör insamlingen av uppgifter ske på samma sätt som insamling till SCB sker idag.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner tjänsteutlåtandet som svar på remissen.
Bilagor
Kommunstyrelsen i Stockholms stad har skickat en motion från Jan Jönsson (L) och Anne-Lie Elfvén (L) om att utreda socialsekreterare på fältet och en tillgänglig socialtjänst på remiss.
I motionen föreslås att staden får i uppdrag att i större utsträckning arbeta uppsökande och analysera hur större del av socialtjänsten kan flyttas ut i olika verksamheter närmarare invånarna samt att socialnämnden utreder och möjliggör för fler stödinsatser utan föregående utredning.
Förvaltningen ser positivt på förslagen och konstaterar att de går i linje med förslag formulerade i regeringens förslag till en ny socialtjänstlag.
Förvaltningen bedömer att det uppsökande arbetet som redan idag bedrivs inom ramen för nuvarande socialtjänstlag kan fortsätta att utvecklas inom staden och i enlighet med årets kommunbudget.
Förvaltningen motser kommande utredningar kring hur socialtjänsten ska kunna bevilja fler insatser utan att de föregås av individuell behovsprövning.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Stockholms stads nuvarande riktlinjer för budget- och skuldrådgivning antogs av kommunfullmäktige 2018 och i kommunfullmäktiges budget för 2023 fick socialförvaltningen uppdrag att revidera riktlinjerna.
Riktlinjerna har skickats på remiss till stadsledningskontoret och till alla stadsdelsnämnder.
I de reviderade riktlinjerna har dispositionen ändrats och nya avsnitt lagts till, förändrats samt förtydligats. Genomgående har fler läshänvisningar lagts till.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning är positiv till den ändrade dispositionen, de nya avsnitt som har lagts till eller uppdaterats samt till att fler läshänvisningar har lagts till.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Kommunstyrelsen har skickat en motion från Thomas Wihlman (C) gällande kompetensförsörjning inom äldreomsorgen på remiss till stadsdelsnämnden. För att fler ska våga satsa på att validera sina kunskaper, komplettera en oavslutad utbildning och ta steget att utbilda sig till exempelvis undersköterska behöver det skapas goda förutsättningar för detta menar skribenten.
Mot bakgrund av detta lämnar skribenten fem förslag på hur detta arbete kan stärkas. Bland annat att det ska säkerställas att anställda inom äldreomsorgens utförare erbjuds språkundervisning på arbetstid samt att en modell för validering av medarbetares kunskaper tas fram.
Förvaltningen anser att det är viktiga frågor som lyfts i motionen. Vidare anser förvaltningen att det pågår en rad satsningar på kompetensutveckling för medarbetare inom äldreomsorgen i Stockholms stad. Om fler satsningar ska genomföras bör de satsningar som redan finns först kartläggas för att skapa en effektiv kompetensutveckling.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Kommunstyrelsen har inkommit med en remiss om åtgärder i samhället kopplat till skolattacker. Förslag lyfts om att Center för våldsbejakande extremism (CVE) ska utgöra en central stödfunktion med kunskapsstöd i individärenden. De ska också ta fram ett metodstöd tillsammans med Skolverket och Specialpedagogiska skolmyndigheten. För att kunna genomföra uppdraget föreslås nya lagförslag där CVE omfattas av sekretess och personuppgiftsbehandling. Förslagen innebär inte ökade kostnader eller minskade intäkter för kommuner och regioner och påverkar inte heller den kommunala självstyrelsen. Förslaget är att de nya bestämmelserna ska träda i kraft den 1 januari 2025.
Förvaltningen är generellt positiv till förslaget, men ser vissa svårigheter med det. Sett ur ett socialtjänstperspektiv kan det identifieras fördelar kring ett förankrat metodstöd. Orosanmälningar kan få en ny karaktär vilket kan leda till att socialtjänsten involveras i ett tidigare skede alternativt att det skapar en bredare bild i socialtjänstens fortsatta arbete. Samtidigt bör förskolan involveras för att upptäcka tidiga riskfaktorer. Farhågor är dock att samverkan försämras mellan verksamheter och socialtjänst när en annan part involveras, eller att annan oro inte kommer till socialtjänstens vetskap om oron rådgörs med annan part. Andra förebyggande enheter som arbetar med samma målgrupp bör rådgöras vid framtagande av metodstöd och inkluderas i kompetensförsörjningen.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Socialförvaltningens tillståndsenhet bereder ansökningar från Stockholms stads restauranger om serveringstillstånd för spritdrycker, vin, öl och andra jästa alkoholhaltiga drycker. De svarar även för tillsyn av restauranger som beviljats serveringstillstånd.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har fått en ansökan om serveringstillstånd på remiss. Remissen inkom den 19 juni 2023. Genom att skicka ansökningar om serveringstillstånd på remiss till stadsdelsnämnderna ges en möjlighet att yttra sig om nyetablering av serveringsställen och sena serveringstider.
Förvaltningen föreslår att nämnden tillstyrker ansökan om serveringstillstånd för Slaktbaren, Hallvägen 11, 121 62 Johanneshov, måndag till söndag mellan klockan 11:00 – 01:00 till allmänheten i restaurang samt måndag till måndag mellan klockan 11:00 – 01:00 till allmänheten på uteservering.
Bilagor
Socialförvaltningens tillståndsenhet bereder ansökningar från Stockholms stads restauranger om serveringstillstånd för spritdrycker, vin, öl och andra jästa alkoholhaltiga drycker. De svarar även för tillsyn av restauranger som beviljats serveringstillstånd.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har fått en ansökan om serveringstillstånd på remiss. Remissen inkom den 23 augusti 2023. Genom att skicka ansökningar om serveringstillstånd på remiss till stadsdelsnämnderna ges en möjlighet att yttra sig om nyetablering av serveringsställen och sena serveringstider.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd avslår ansökan om utökat stadigvarande serveringstillstånd för O’Learys Tolv, Arenavägen 69, 121 77 Johanneshov, måndag till söndag mellan klockan 01:00 – 03:00 till allmänheten i restaurang.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd föreslår ett tillfälligt serveringstillstånd för O’Learys Tolv, Arenavägen 69, 121 77 Johanneshov, måndag till söndag mellan klockan 01:00-03:00 till allmänheten i restaurang under tolv månader för att ges möjlighet att utvärdera konsekvenserna av en senarelagd öppettid.
Bilagor
Socialförvaltningens tillståndsenhet bereder ansökningar från Stockholms stads restauranger om serveringstillstånd för spritdrycker, vin, öl och andra jästa alkoholhaltiga drycker. De svarar även för tillsyn av restauranger som beviljats serveringstillstånd.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har fått en ansökan om serveringstillstånd på remiss. Remissen inkom den 23 augusti 2023. Genom att skicka ansökningar om serveringstillstånd på remiss till stadsdelsnämnderna ges en möjlighet att yttra sig om nyetablering av serveringsställen och sena serveringstider.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd avslår ansökan om utökat stadigvarande serveringstillstånd för Boston Grill & Bo Hotel, Arenaslingan 6, 121 77 Johanneshov, måndag till söndag mellan klockan 01:00 – 03:00 till allmänheten i restaurang.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd föreslår ett tillfälligt serveringstillstånd för Boston Grill & Bo Hotel, Arenaslingan 6, 121 77 Johanneshov, måndag till söndag mellan klockan 01:00 – 03:00 till allmänheten i restaurang under tolv månader för att ges möjlighet att utvärdera konsekvenserna av en senarelagd öppettid.
Bilagor
Stadsdelsdirektörens information
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har i kommunfullmäktiges tre senaste budgetar fått i uppdrag att samordna arbetet med att etablera en kulturplats i Snösätra tillsammans med andra relevanta nämnder och externa aktörer.
Projektet har tidigare avrapporterat arbetet i fyra lägesrapporter. Den här rapporten, lägesrapport fem, sammanfattar projektets arbete under första halvåret 2023 och viktiga insikter för det fortsatta arbetet. Projektet planeras att pågå fram till den 31 december 2023.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd lägger lägesrapporten till handlingarna.
Bilagor
Anmälningar för kännedom
Redovisning av delegationsbeslut
Stadsdelsnämndens frågor
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken