Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2.   2

    Godkännande av dagordning

  3. Författaren av medborgarförslaget anser att kulturutbudet i Vantör är bristfälligt men områdets dragningskraft det skulle kunna öka om det utvecklades. Mot detta som bakgrund föreslår författaren att stadsdelsförvaltningen anlägger en kulturpark i parken Bandängens södra delar.

     

    Att möjliggöra kultur i den offentliga miljön ställer sig stadsdelsförvaltningen positiv till. Däremot är det inte stadsdelsförvaltningens uppdrag att bedöma eller värdera kulturella uttryck som kan ta plats i stadens offentliga miljöer. Det är därför inte aktuellt att i stadsdelsförvaltningens regi bedriva den sortens utställningsplats som författaren efterfrågar. Föreningar eller andra aktörer från civilsamhället skulle kunna bedriva något liknande på parkmark genom så kallade brukar- eller arrendeavtal.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.

    Bilagor

  4. Författarna av medborgarförslaget anser att det finns behov av utökad kommunikation och dialog mellan staden, invånare och civilsamhället om Rågsveds naturreservat. Mot bakgrund av detta föreslår författarna att stadsdelsförvaltningen startar upp årligt återkommande medborgarmöten om Rågsveds naturreservat.

    Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget med medborgarmöten är bra och kommer kontakta författarna av medborgarförslaget för att diskutera omfattning och innehåll samt när ett första möte skulle kunna äga rum.

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.

    Bilagor

  5. Ett medborgarförslag om en ny parkväg i Grynkvarnsparken har skickats in till stadsdelsnämnden.

    Stadsdelsförvaltningen bedömer att anläggning av en ny parkväg på den utmärkta platsen i Grynkvarnsparken inte är lämplig. Cykling är normalt inte är tillåtet i parker om inte skyltning påvisar det. En ny parkväg kan även uppmuntra till högre trafikering på fastighetsmarken mellan Skulptörvägen och parken samt kan leda till konflikt mellan boenden vid parken och cyklister i området. Stadsdelsförvaltningen anser därför att det inte lämpligt att anlägga ny parkväg. Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner tjänsteutlåtandet som svar på medborgarförslaget.

    Bilagor

  6. En skrivelse från (SD) med frågor om hur förvaltningen arbetar med olika miljöproblem har lämnats in till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd.

     

    Förvaltningen svarar att huvudmålet med klimatåtgärderna är att minska utsläppen i enlighet med Miljöprogram 2030 och Klimathandlingsplan 2030. Åtgärderna innebär ofta kostnadsbesparingar.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.

    Bilagor

  7. Emelie Wassermann och Simon Wiklund Lyons, båda (SD), har lämnat in en skrivelse till stadsdelsnämnden med frågor om HBTQI, jämställdhet och diskriminering. Frågorna handlar om uppföljning och redovisning i form av mål och kostnader.

    Av stadsdelsförvaltningens svar framgår bland annat att HBTQI-utbildning har bekostats av beviljade medel, att arbetet med HBTQI-frågor ligger i linje med stadens riktlinjer, att alla barn ska ges likvärdiga möjligheter att utvidga sina perspektiv och val oavsett könstillhörighet och att Kvinnocaféet i Rågsved riktar sig till en grupp kvinnor som kan ha särskilda behov av stöd och nätverk. Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelse

    Bilagor

  8. Emelie Wassermann (SD) inkom med en skrivelse den 20 mars 2025. I skrivelsen ställs flera frågor om bland annat ekonomi och upphandling.

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.

    Bilagor

  9. Stadsdelsförvaltningen har svarat på en skrivelse om stadsdelsförvaltningens projekt Eftervård med hög tillgänglighet. Skrivelsen till förvaltningen kom från Emelie Wasserman och Simon Wiklund, båda (SD).

     

    Stadsdelsförvaltningen har redovisat svar på de frågor som inkommit till stadsdelsförvaltningen. Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner tjänsteutlåtandet som svar på skrivelsen.

    Bilagor

  10. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning har tagit emot en skrivelse från Emelie Wasserman och Simon Wiklund Lyons, båda (SD), med frågor kring anmälningar, samt insatser kopplade till våld, missbruk och social insatsgrupp (SIG).

     

    Stadsdelsförvaltningen redogör för hur orosanmälningar hanteras och beskriver att SIG ofta kan ta kontakt med en individ inom ett dygn efter att oro har inkommit. Vidare beskrivs att statistik över hedersrelaterat våld och våld i nära relation finns för barn, men inte separat för vuxna. Två våldsutövare har lämnat bostaden med stöd av socialtjänsten under 2024. Någon fast årskostnad för missbruksinsatser finns inte, då det varierar beroende på behov och insatsform.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner tjänsteutlåtandet som svar på skrivelsen.

    Bilagor

  11. Stadsdelsförvaltningen mottog den 20 mars 2025 en skrivelse från Peter Backlund och Nadin Fakhro, båda (L), om tillämpningen av lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM). Författarna lyfter oro för att beslut om LVM tillämpas för sällan, vilket de menar kan leda till att individer får vård för sent och ställer frågor om rutiner, förändringar över tid och samverkan till förvaltningen.

     

    Stadsdelsförvaltningen svarar att det finns tydliga rutiner för hantering av LVM med veckovisa uppföljningar och egenkontroller. Antalet LVM-anmälningar har ökat, men fler får stöd genom frivilliga insatser. Samverkan med vårdinstitutioner fungerar generellt bra, men det finns utmaningar vid externa placeringar som kan fördröja rehabilitering.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.

    Bilagor

  12. En skrivelse har inkommit till stadsdelsförvaltningen från Peter Backlund och Nadin Fassial Fakhro, båda (L). Skrivelsen handlar om hur förvaltningen arbetar med att bryta socialt utanförskap hos unga mellan 16- 29 år som varken arbetar eller studerar.

     

    Stadsdelsförvaltningen svarar med att den arbetar med en kombination av insatser utifrån individens behov och förutsättningar, bland annat genom Jobbtorg och genom uppsökande insatser, samt redovisar att antalet unga 16-29 år som varken arbetar eller studerar, har minskat. Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.

    Bilagor

  13. En skrivelse från Emelie Wassermann och Simon Wiklund Lyons, båda (SD), inkom till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd i mars 2025, med frågor om hemtjänst, assistansvård, miljövänliga produkter och boendefrågor.

     

    Stadsdelsförvaltningen svarar bland annat att färre uppföljningar av hemtjänstärenden under 2024 berodde på prioriteringar kring budgetåtgärder och fokus på ärenden med större insatsbehov. När det gäller omfattande assistansvård betonar stadsdelsförvaltningen att bedömningarna sker rättssäkert och att personlig assistans är en relativt kostnadseffektiv stödform.

    Miljövänligare alternativ används med beaktande av både kostnadseffektivitet och smittskydd.

    En kartläggning av boendet Drivhusvägen visar att cirka 27 procent av de boende har en planerad personalkontakt en gång i veckan, men att ytterligare kontakter kan ske spontant eller genom aktiviteter i gemensamhetslokalen.

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.

    Bilagor

  14. I en skrivelse från Emelie Wassermann och Simon Wiklund Lyons, båda (SD), efterfrågas information om verksamhetens framtid, särskilt gällande anpassningar av Sandsborgsbadet, personalens situation samt kostnader för den tidigare verksamheten.

     

    Svedmyrabadet har varit en kommunövergripande verksamhet för personer med funktionsnedsättning sedan 1960-talet. På grund av omfattande renoveringsbehov har hyresavtalet avslutats och verksamheten avslutades under hösten 2024. I kommunfullmäktiges budget 2025 finns ett uppdrag om att utreda förutsättningarna för Svedmyrabadet. Uppdraget leds från kommunstyrelsen i samarbete med fastighetsnämnden, idrottsnämnden, äldrenämnden och AB Stockholmshem.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.

    Bilagor

  15. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning har besvarat en skrivelse från Emelie Wassermann och Simon Wiklund Lyons, båda (SD), där oro uttrycks över en ökning av vårdavvikelser inom LSS- och SoL-hälsan som socialförvaltningen ansvarar för under 2024. Skrivelsen lyfter särskilt riskerna för liv och hälsa hos en sårbar målgrupp.

     

    LSS/SoL-hälsan ansvarar för hälso- och sjukvård på LSS- och socialpsykiatriska boenden i Stockholm, med cirka 230 boenden och 2 000 vårdkontakter. Verksamheten är centraliserad inom Socialförvaltningen. Verksamheten erbjuder utbildningar om vårdskador och missförhållanden. Händelser och risker utreds med MTO-perspektivet (Människa, Teknik, Organisation) där den mänskliga faktorn, inklusive språkkunskaper, sällan är huvudorsak. Det pågår ett systematiskt arbete med fallförebyggande åtgärder, riskbedömningar och motiverande insatser vid nekad vård. Stadsdelsförvaltningen arbetar i nära samverkan med LSS/SoL-hälsans legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal för att kunna ge en god och nära vård och omsorg, där individanpassning och delaktighet står i fokus.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.

    Bilagor

  16. Stadsdelsförvaltningen har mottagit en skrivelse om föräldrastödsutbildningar från Emelie Wasserman (SD) och Simon Wiklund Lyons (SD). Skrivelsen innehåller fem frågor om föräldrastödsutbildningar.

     

    En redogörelse om stadsdelsförvaltningens arbete med föräldrastödsutbildningar lämnas utifrån inkomna frågor.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.  

    Bilagor

  17. Stadsdelsförvaltningen har tagit emot en skrivelse från Emelie Wassermann och Simon Wiklund Lyons, båda (SD), som rör mötesplatser och fritidsgårdar.

     

    Stadsdelsförvaltningen lämnar svar på inkomna frågor.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.

    Bilagor

  18. Förvaltningen bedömer att det arbete som genomförts hittills under året bidrar till att kommunfullmäktiges tre inriktningsmål kommer att uppnås helt. För verksamhetsområdena bedöms fjorton mål att uppnås helt och två delvis. Samtliga nämndmål bedöms uppnås helt.

     

    Under perioden har nämnden påverkats av bland annat höga vårdkostnader, osäkerhetsfaktorer kring volym av insatser, ökat antal hushåll inom ekonomiskt bistånd samt osäkerhetsfaktorer i omvärlden.

     

    För hela nämndens verksamhetsområde prognostiseras ett överskott om 5,0 mnkr före resultatöverföringar och ett utfall inom fastställd budget efter resultatöverföringar. Resultatenheterna prognostiserar att öka fonderna med 5,0 mnkr. För investeringar prognostiseras ett utfall inom fastställd budget.

    Bilagor

  19. Ärendet syftar till att redovisa prognos på helårsutfall för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd.

    För hela nämndens verksamhetsområde prognostiseras ett överskott om 2,5 mnkr före resultatöverföringar och ett utfall inom fastställd budget efter resultatöverföringar. För investeringar prognostiseras ett utfall inom fastställd budget.

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner månadsrapport för maj 2025.

    Bilagor

  20. Kommunfullmäktige beslutar årligen om en investeringsplan i samband med beslut om budget för Stockholms stad.

    För 2025 har 6,7 mnkr avsatts till reinvestering i Vättersdälden. Totalkostnad uppgår till cirka 5,7 mnkr vilket innebär en outnyttjad projektbudget om 1,0 mnkr.

    Stadsdelsnämnden har möjlighet att omfördela medel. Stadsdelsförvaltningen har sett över möjlig omfördelning av outnyttjad projektbudget och föreslår att nämnden omfördelar 1,0 mnkr till Nycklade investeringsmedel inom Årsta för att möjliggöra annan upprustning inom samma stadsdel.

    Bilagor

  21. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd kan som huvudregel delegera beslutanderätt i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden till presidiet, sociala delegationen, en politiker i nämnden, en anställd i Stockholms stad eller en automatiserad beslutsfunktion. Syftet med att delegera beslutanderätt är att avlasta nämnden från rutinartade ärenden och möjliggöra en effektivare förvaltning.

     

    Nämnden beslutade den 12 december 2024 om en delegationsordning för 2025. Efter det uppkom under våren behov av uppdateringar och nämnden beslutade därför om en ny delegationsordning den 24 april 2025. Med anledning av att den nya socialtjänstlagen träder i kraft den 1 juli 2025 har behov av ytterligare en större uppdatering uppkommit. Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner de föreslagna uppdateringarna och att de gäller från och med den 1 juli 2025.

    Bilagor

  22. Stadsdelsnämnden fattar beslut om insatser till enskilda invånare enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

     

    Enligt SoL och LSS ska kommuner redovisa de gynnande beslut om insatser enligt respektive lagstiftning som inte har kunnat verkställas inom tre månader från beslutsdatum till IVO. Rapporteringsskyldigheten gäller även tidigare rapporterade ärenden som ännu inte har verkställts under närmast föregående kvartal.

     

    Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning redovisar kvartalsvis till stadsdelsnämnden de ej verkställda besluten som stadsdelsförvaltningen rapporterat till IVO.

     

    Rapporteringen för kvartal 1 år 2025 visar att inom Stöd och service till personer med funktionsnedsättning är antalen ej verkställda beslut samma som föregående kvartal. Vidare har Individ och familjeomsorg barn och unga samma antal ej verkställda beslut som föregående kvartal. Äldreomsorg visar en ökning om fem ej verkställda beslut. Vid rapporteringsperiodens slut fanns 27 beslut som var fortsatt ej verkställda, vilket är en ökning med ett ej verkställt beslut jämfört med kvartal 4 år 2024.

     

    Stadsdelsförvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd lägger redovisningen av rapporteringen till IVO för kvartal 1 år 2025 av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS till handlingarna.

    Bilagor

  23. Ärendet syftar till att revidera Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnds riktlinjer för föreningsbidrag. Detta i syfte att höja kvaliteten av ansökansprocessen och möjliggöra för specifika insatser vid behov.

     

    Stadsdelsförvaltningen föreslår att förkorta den tid då föreningar kan skicka in ansökan för att möjliggöra längre tid för handläggning och kontroll.

     

    Stadsdelsförvaltningen bedömer att specifika datum för ansökningsperiod av föreningsbidrag och andra detaljer kring ansökningsprocessen tas bort från riktlinjerna och istället hänvisas till stadsdelsförvaltningens hemsida inför varje ansökningsperiod.

     

    Stadsdelsförvaltningen föreslår ett tillägg i riktlinjerna där möjligheten att erbjuda riktade bidrag till föreningar inom ramen för föreningsbidraget beskrivs.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens förslag på revidering av riktlinjer för föreningsbidrag och att revideringen gäller från och med den 1 juli 2025.

    Bilagor

  24. Stadsdelsförvaltningen avser att ersätta två fordon till bilpoolen vid förvaltningshuset med laddhybrider i beredskapssynpunkt. Leasing av laddhybridbilar är ett avsteg från stadens fordonsstrategi och måste godkännas av nämnd.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner att förvaltningen köper in två specialfordon som går utanför ramarna för miljöfordon samt ger stadsdelsdirektören i uppdrag att avropa specialfordonen genom befintligt ramavtal.

    Bilagor

  25. I 2025 års budget har stadsdelsnämnderna Enskede-Årsta-Vantör, Farsta, Skarpnäck och Hägersten-Älvsjö ett uppdrag om att fortsätta arbetet med att övergå till park- och naturskötsel i egen regi från 2025. För att möjliggöra detta behöver berörda stadsdelsförvaltningar ändamålsenliga lokaler för personal, fordon, maskiner och utrustning.

    Stadsdelsförvaltningen bedömer att en lokal på Selaövägen 13 i Högdalen uppfyller funktionskrav samtidigt som hyran är på en godtagbar nivå. Lokalen ligger i samma byggnad som Hägersten-Älvsjös planerade inhyrning och berörda stadsdelsförvaltningar har en samsyn kring att det är möjligt att inrymma nödvändiga funktioner för samtliga inom ytorna för båda hyresavtalen. Genom att samlokalisera flera stadsdelsförvaltningar går det att effektivisera lokalnyttjandet samtidigt som det skapar förutsättningar för samverkan över förvaltningsgränserna.

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens förslag på inhyrning av lokaler på Selaövägen 13 i Högdalen för park- och naturskötsel i egen regi till en hyreskostnad för år 1 på 2,1 miljoner kronor. Vidare föreslår förvaltningen att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd ansöker hos kommunstyrelsens ekonomi- och trygghetsutskott om godkännande av inhyrning av lokaler på Selaövägen 13 i Högdalen för park- och naturskötsel i egen regi till en hyreskostnad för år 1 på 2,1 miljoner kronor

    Bilagor

  26. Verksamheten på förskolan Rönnbärsgården, som då bestod av en avdelning, flyttade till förskolan Ekgården under mars 2024 på grund av ett minskat behov av förskoleplatser i området. Prognosen framåt visar på ett minskat barnantal. Förvaltningen gör därför bedömningen att det inte finns behov av att flytta tillbaka verksamheten till förskolan Rönnbärsgården. 

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens förslag om avveckling av verksamheten förskolan Rönnbärsggården.

    Bilagor

  27. Förskolan Stövardalen på Stövargatan 91 i Rågsved befinner sig i en lokal som har stora brister. I närheten finns en tomställd förskolelokal i bra skick på Spårfinnargränd 17A. 

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens förslag om avveckling av verksamheten på förskolan Stövardalen, Stövargatan 91, och att verksamheten flyttar till befintlig förskolelokal på Spårfinnargränd 17A.

    Bilagor

  28. Stadsdelsnämnden har i augusti 2024 beslutat om genomförande av en ny gruppbostad LSS, dnr 2022/566, 2024-08-27. Efter fortsatta utredningar och utvecklat beslutsunderlag visar en ny kalkyl att stadsdelsförvaltningens årshyra ökar till ca1,5 mnkr, att jämföra med tidigare kalkylerad årshyra på 1,1 mnkr. Med anledning av detta lägger stadsdelsförvaltningen fram ett reviderat genomförandeärende.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd beslutar att hyra en gruppbostad LSS med sex hyreslägenheter och gemensamhetsytor i ett flerfamiljshus, på Skedviksvägen 50 i Årsta.

    Bilagor

  29. Enskede Nya servicehus, med fastighetsbeteckningen Palsternackan 3, är i stort behov av omfattande renoveringar som kräver en tomställning av fastigheten. Efterfrågan på servicehus har också minskat kraftigt under senare år.

    En långsiktigt hållbar äldreomsorg kräver åtgärder som påverkar såväl verksamhet som ekonomi. Utifrån detta bedömer stadsdelsförvaltningen att en avveckling av verksamheten på Enskede Nya servicehus är nödvändig.

    Eftersom det ännu inte är fastställt hur platsen och fastigheten kan användas behöver en eventuell omstrukturering också utgå från ett stadsövergripande perspektiv och samordnas med stadens långsiktiga planering och behov.

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd beslutar att införa ett omedelbart intagningsstopp till Enskede Nya servicehus, att avveckla verksamheten på Enskede Nya servicehus, att ge förvaltningen i uppdrag att säga upp hyresavtal för Palsternackan 3, Enskede Nya servicehus samt ansöka om att kommunstyrelsens ekonomi- och trygghetsutskott godkänner avvecklingen och uppsägningen av hyresavtalen.

    Bilagor

  30. Stadsdelsförvaltningen planerar för ett nytt allaktivitetshus i Rågsved. Planeringen har gjorts med utgångspunkt i Platssamverkan Rågsved som pågått sedan 2020 i samverkan med flera aktörer i området. Allaktivitetshuset planeras i lokaler som ägs av SISAB och som tidigare varit skollokaler.

    Syftet är att skapa en öppen mötesplats för invånare i alla åldrar. Ett flertal förebyggande och främjande verksamheter planeras flytta till Allaktivitetshuset. Det rör bland annat följande verksamheter:

    • Öppen förskola för barn 0-6 år och deras föräldrar
    • Mellanstadieverksamhet för barn i årskurs 4-6
    • Fritidsgård för ungdomar i årskurs 7-9
    •  Kulturskola för barn och unga 6-22 år
    • Seniorverksamhet för seniorer över 65 år

    Verksamhetsanpassningsprojektet leds av SISAB och förvaltningens kalkylerade hyra år 1 är 3,4 mnkr.

    Bilagor

  31. Stadsrevisionen har granskat stadsdelsnämndens verksamhet under 2024. Nämnden bedöms i allt väsentligt ha bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt. Utifrån revisionens granskning av vissa verksamheter rekommenderas nämnden vidta åtgärder som gäller insatser för barn och unga i riskzon för kriminalitet, genomförandeplaner inom hemtjänsten, uppföljning av avtal, hantering av resekostnader, individuppföljning inom daglig verksamhet och individuppföljning av placerade barn.

     

    Stadsdelsförvaltningen redovisar förslag på åtgärder för att möta de rekommendationer som revisionen lämnar. Vidare föreslår förvaltningen att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.

    Bilagor

  32. Kommunstyrelsen har remitterat förslag till ny kemikalieplan för perioden 2025–2031. Den beskriver hur staden ska arbeta med målet ”Ett giftfritt Stockholm” som finns i Miljöprogram 2030. Kemikalieplanen är uppdelad i sju målområden: Upphandling och inköp, Bygg- och anläggningsmaterial, Stadens kemikaliehantering, Växtskyddsmedel, Tillsyn och kontroll, Miljögiftsövervakning, Särskilt känsliga grupper.

     

    Stadsdelsförvaltningen anser att den nya kemikalieplanen kommer utgöra ett bra stöd i det fortsatta arbetet. Med ett ökat fokus på upphandling och inköp inom både kemikalieplanen och i miljöprogrammet föreslår stadsdelsförvaltningen en centralt framtagen utbildning riktat till inköpare och upphandlare. Avseende målsättningen att fasa ut platsgjutet gummi från förskolor vill förvaltningen lyfta behovet av att hitta alternativ som erbjuder en fortsatt god tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.

    Bilagor

  33. Älvsjödalen är stadsbyggnadskontorets namn på området mellan stadsdelarna Örby, Hagsätra, Älvsjö, Liseberg och Örby slott. I planprogrammet föreslår stadsbyggnadskontoret en omvandling av området till en blandstad. Stadsbyggnadskontoret föreslår flera nya kopplingar under och över trafikbarriärer i området och bedömer att det inom programområdet är möjligt att bygga 7 000 bostäder och 15 000 arbetsplatser.

    Stadsdelsförvaltningen anser att programmets inriktning kan bidra till en bättre stadsmiljö i området och utveckla kopplingar mellan omkringliggande stadsdelar. I det fortsatta arbetet är det viktigt att utreda förutsättningarna för aktivitet och rekreation på Råby gärde i kombination med dess funktion för att hantera och fördröja dagvatten inom hela programområdet. Vidare efterfrågar stadsdelsförvaltningen ett proaktivt förhållningssätt kring hur den nya idrottsplatsen planeras för att undvika större mängder biltrafik i anslutning till den. För att säkerställa att planeringen av förskolor är anpassad till antal bostäder föreslår stadsdelsförvaltningen att en fördjupad analys kring behov genomförs i det fortsatta arbetet.

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.

    Bilagor

  34. Trafikkontoret har arbetat fram en parkeringsplan och reviderade parkeringstaxeområden. Enligt planen kan parkeringsavgifter användas som styrmedel för att åstadkomma en effektivare markanvändning. Inom stadsdelsområdet föreslås införande av parkeringsavgift i Stureby och i den idag avgiftsfria delen av Gamla Enskede.

     

    Stadsdelsförvaltningen är positivt inställd till åtgärder som kan frigöra ytor på stadens mark. Parkeringsplanen och de reviderade parkeringstaxeområdena kan bidra till en utveckling som möjliggör det. Stadsdelsförvaltningen har inga invändningar mot förslaget om att införa parkeringsavgifter i Stureby och i del av Gamla Enskede. Om införandet av parkeringsavgifter leder till ett ökat antal parkeringsplatser på kvartersmark anser stadsdelsförvaltningen att markparkeringar på stadens mark fortlöpande behöver omvandlas för att fylla andra syften.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.

    Bilagor

  35. Jan Jönsson och Elin Hjelmestam, båda (L), har lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att starta pilotprojekt för solceller på fasader.

     

    Stadsdelsförvaltningen ställer sig positiv till att staden utreder och prövar nya lösningar och solceller på fasad skulle kunna vara ett av flera verktyg för att uppnå stadens högt ställda klimatmål. Stadsdelsförvaltningen ställer sig därför positiv till att det startas ett pilotprojekt men gör samtidigt bedömningen att solceller på fasad troligen kommer utgöra en relativt liten del av stadens samlade åtgärder. Stadsdelsförvaltningen anser även att ett pilotprojekt inte ska startas under innevarande budgetår.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.

    Bilagor

  36. Stadsdelsnämnden har fått Riktlinjer för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg på remiss av kommunstyrelsen. Riktlinjerna är framtagna av förskoleförvaltningen. Förändringarna är bland annat att folkbokförda och bosatta i Stockholms stad har rätt till förskola, reglering i vistelsetid för barn till arbetslösa och att garantiplatser enbart ska erbjudas på kommunala förskolor.

     

    Stadsdelsförvaltningen anser att det är positivt med en revidering av styrdokumentet i syfte att öka likställigheten i kö- och placeringshantering. Stadsdelsförvaltningen motsätter sig förslaget om reglering av vistelsetid för barn till arbetslösa, förslaget om ökad svarstid och förslaget att garantiplatser enbart ska erbjudas på kommunala förskolor. Stadsdelsförvaltningen anser att förslagen innebär en försämring för barn och vårdnadshavare samt ökad administration för stadsdelsförvaltningen.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.

    Bilagor

  37. Nämnden har fått motion om familjesociala team i förskolan på remiss av kommunstyrelsen. Motionen beskriver förskolans viktiga roll gällande tidiga insatser och vikten av att samverkan. Enligt motionärerna bör de aktörer som finns inom staden samverka för att ge tidigt stöd till barn. Motionärerna föreslår att kommunfullmäktige beslutar att utreda möjligheten att inrätta familjesociala team utifrån intentionerna i motionen.

     

    Stadsdelsförvaltningen instämmer med motionärerna att tidiga insatser till barn och familjer i förskolan är viktigt och kan vara avgörande för barnets framtid. Stadsdelsförvaltningen har idag ett förebyggande arbete med tidiga insatser i förskolan. Några av insatserna går i linje med förslaget i motionen, när det gäller samverkan. Stadsdelsförvaltningen ser positivt på motionens förslag om familjesociala team där socialtjänst, förskola och vårdnadshavare samverkar. Stadsdelsförvaltningen ser även att det är viktigt att samverkan sker med regionen.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.

     

    Bilagor

  38. Kommunstyrelsen har remitterat en motion om folkhögskolor som en väg till självständighet och inkludering. Motionen har initierats av Andrea Hedin (M).

     

    Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget att undersöka möjligheten till fler platser på folkhögskolor till unga under 18 år som varken studerar eller arbetar. Det är viktigt att tidigt fånga unga under 18 år som varken studerar eller arbetar med olika insatser för att minimera risken för långtidsarbetslöshet och utanförskap.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.

    Bilagor

  39. Socialförvaltningens tillståndsenhet bereder ansökningar från Stockholms stads restauranger om serveringstillstånd för spritdrycker, vin, öl och andra jästa alkoholhaltiga drycker. De svarar även för tillsyn av restauranger som beviljats serveringstillstånd. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har fått ansökan om serveringstillstånd på remiss den 22 april 2025.

     

    Förvaltningen föreslår att nämnden tillstyrker ansökan om serveringstillstånd för Rumi Meze Bistro (R-Meze Bistro AB), Grycksbovägen 111, 124 30 Bandhagen, måndag till söndag klockan 11:00 –22:00 till allmänheten i restaurang samt klockan 11:00 – 22:00 till allmänheten på uteservering. Vidare föreslår förvaltningen att stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens yttrande till socialförvaltningens tillståndsenhet.

    Bilagor

  40.   41

    Stadsdelsdirektörens information

  41.   42

    Anmälningar för kännedom

  42. Ärendet syftar till att följa upp de föreningsbidrag som stadsdelsnämnden beviljat för verksamhetsåret 2024. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd beviljade 30 av 34 sökande föreningar bidrag om totalt 1 060 000 kronor för verksamhetsåret 2024.

     

    Vid granskning av redovisningar valdes tre föreningar ut för vidare kontroll. Föreningarna kontaktades för att svara på frågor om redovisningarna och/eller för att lämna ytterligare uppgifter.

     

    Stadsdelsförvaltningen understryker vikten av att följa upp de avsedda bidragen för att säkerställa att de används till beviljade ändamål. Arbetet med att stärka uppföljning och kontroll av hur föreningar använder tilldelade medel fortsätter.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd lägger rapporten till handlingarna.

    Bilagor

  43.   44

    Redovisning av delegationsbeslut

  44.   45

    Stadsdelsnämndens frågor

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.