Val av justerare och dag för justering
Godkännande av dagordning
Ett medborgarförslag om att öppna en förskola, eller en förskoleavdelning, med finsk inriktning har skickats in till stadsdelsnämnden. I förslaget framgår att det idag finns förskola, eller avdelning med finsk inriktning, i sju stadsdelsförvaltningar samt att det försvårar för vårdnadshavare att det inte finns i Enskede-Årsta-Vantör.
Stockholms stad ingår i förvaltningsområde för finska, meänkieli och samiska. Det innebär bland annat att staden anordnar barnomsorg helt eller till väsentlig del på minoritetsspråken om någon önskar detta. Idag är det 13 barn som bor i Enskede-Årsta-Vantör och går på finsk förskola eller avdelning i annat stadsdelsområde. Förvaltningen föreslår att en utredning genomförs om en finskspråkig avdelning eller förskola ska öppnas i Ensked-Årsta-Vantör. Utredningen behöver till exempel innehålla möjligheten att nyanställa finskspråkiga pedagoger, kostnader och möjlig lokalisering.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.
Bilagor
Ärendet syftar till att redovisa prognos på helårsutfall för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd.
För hela nämndens verksamhetsområde prognostiseras ett överskott om 1,5 mnkr före resultatöverföringar och ett utfall inom fastställd budget efter resultatöverföringar. För investeringar prognostiseras ett utfall inom fastställd budget. Prognostiserad avvikelse på helår motsvarar 0,1 procent före resultatöverföring och 0,0 procent efter resultatöverföring jämfört med justerad budget.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner månadsrapport för februari 2025.
Bilagor
Den 2 januari 2025 beslutade stadsdelsnämnden om förordande och delegation enligt LVU, LVM och lagen om placering av barn i skyddat boende. Förvaltningen har uppmärksammat att vissa justeringar behöver göras vad gäller lagen om placering av barn i skyddat boende.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd förordnar namngivna ledamöter rätt att besluta enligt 6 §, 6 a §, 9 § 3 st., 11 § 1 och 2 st., 27 §, 31 d § och 43 § 1 st. 2 p. LVU, 13 § LVM samt 4 kap. 1 §, 5 kap. 1 § och 8 kap. 7 § lagen om placering av barn i skyddat boende.
Vidare föreslår förvaltningen att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd delegerar till sociala delegationens ledamöter rätt att enligt 6 kap. 39 § kommunallagen (2017:725) besluta i brådskande ärenden enligt 14 § 2 st. 1 och 2 p. LVU samt 5 kap. 4 § lagen om placering av barn i skyddat boende.
Bilagor
Stadsdelsnämnden kan begära hjälp av Polismyndigheten och i särskilda fall Kriminalvården för att genomföra beslut om vård eller omhändertagande enligt lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Detta kallas för handräckning.
Stadsdelsnämnden kan förordna särskilt namngivna tjänstepersoner att begära handräckning i nämndens ställe enligt 43 § 1 st. 2 p. LVU. Den 21 januari 2025 fattade socialnämnden beslut om förordnande för tjänstepersoner inom socialjouren. I samband med det behöver Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd fatta motsvarande beslut.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd ger namngivna tjänstepersoner rätt att begära handräckning i nämndens ställe enligt 43 § 1 st. 2 p. LVU.
Bilagor
Förordnande att begära handräckning enligt 8 kap. 7 § i Lag om placering av barn i skyddat boende för år 2025
Lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende trädde i kraft den 1 april 2024. I denna lag finns bestämmelser om förutsättningar och förfarande för att bevilja ett barn skyddat boende tillsammans med en vårdnadshavare.
Stadsdelsnämnden kan begära hjälp av Polismyndigheten för att genomföra beslut om skyddat boende eller om en omedelbar sådan insats enligt lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende. Detta kallas för handräckning.
Stadsdelsnämnden kan förordna särskilt namngivna tjänstepersoner att begära handräckning i nämndens ställe enligt 8 kap. 7 § lag om placering av barn i skyddat boende. Den 21 januari 2025 fattade socialnämnden beslut om förordnande för tjänstepersoner inom socialjouren. I samband med det behöver Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd fatta motsvarande beslut.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd ger namngivna tjänstepersoner rätt att begära handräckning i nämndens ställe enligt 8 kap. 7 § lag om placering av barn i skyddat boende.
Bilagor
Den 1 juli 2025 träder en ny socialtjänstlag i kraft. Sveriges kommuner och regioner (SKR) erbjuder utbildningen ”Nya socialtjänstlagen för förtroendevalda” inför inrättandet av lagen.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner att kostnaden för 16 deltagare på utbildningen ”Nya socialtjänstlagen för förtroendevalda” den 2 april 2025 debiteras på stadsdelsnämndens kostnadsställe.
Bilagor
Stadsdelsnämnden fattar beslut om insatser till enskilda invånare enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
Enligt SoL och LSS ska kommuner redovisa de gynnande beslut om insatser enligt respektive lagstiftning som inte har kunnat verkställas inom tre månader från beslutsdatum till IVO. Rapporteringsskyldigheten gäller även tidigare rapporterade ärenden som ännu inte har verkställts under närmast föregående kvartal.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning redovisar kvartalsvis till stadsdelsnämnden de ej verkställda besluten som förvaltningen rapporterat till IVO.
Rapporteringen för kvartal 4 år 2024 visar en minskning med ett beslut jämfört med kvartal 3. Inom Stöd och service till personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri noteras en ökning med fem ej verkställda beslut. Individ och familjeomsorg barn och unga visar en minskning om två ej verkställda beslut jämfört med förra kvartalet. Äldreomsorg visar en minskning om fyra ej verkställda beslut. Vid rapporteringsperiodens slut fanns 26 beslut som var fortsatt ej verkställda, vilket är en minskning med fyra ej verkställda beslut jämfört med kvartal 3 år 2024.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd lägger redovisningen av rapporteringen till IVO för kvartal 4 år 2024 av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS till handlingarna.
Bilagor
Den 16 november 2023 beslutade stadsdelsnämnden om anpassningar och renoveringsarbeten i förskolebyggnaden på Stjärnsundsgatan 12. Kostnaderna inom byggsektorn har ökat. Det innebär att de åtgärder som presenterats har blivit dyrare att genomföra.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd ger förvaltningen i uppdrag att genomföra sanering och anpassning i fastigheten på Stjärnsundsgatan 12 enligt de nya kostnaderna.
Bilagor
Genomförandeärende för nyproduktion av vård- och omsorgsboende samt seniorbostäder med aktivitetscenter i Årsta
För att möta de ökande behoven till följd av den åldrande befolkningen förslås det i stadens äldreboendeplan en nyproduktion av ett vård- och omsorgsboende i Enskede-Årsta-Vantör med önskat färdigställande år 2027. Äldreboendeplanen beaktar även behov och efterfrågan av seniorbostäder. Inriktningen är att utveckla Micasa Fastigheters befintliga fastighet Ånn 7 i Årsta med nyproduktion av vård- och omsorgsboende, seniorbostäder med aktivitetscenter och lokaler för hemtjänstkontor i och med att nuvarande byggnad inte uppfyller dagens krav, har dålig energiprestanda och ett stort underhållsbehov och ska rivas.
Inriktningsärende beslutades år 2020 och detaljplanen vann laga kraft 2024. Projektet omfattar nybyggnation av tre byggnader. Två lamellhus med seniorbostäder och ett större kvartershus med både vård- och omsorgsboende och seniorbostäder samt lokaler för aktivitetscenter och hemtjänstkontor. Vård- och omsorgsboendet kommer att innehålla 72 lägenheter och det kommer att finnas 61 seniorbostäder mellan ett till tre rum och kök, gästlägenhet och ett gemensamt utrymme. Ånn 7 projekteras för att byggas enligt miljöbyggnadssystemets silvernivå och kommer att genomföras som ett pilotprojekt för cirkulärt byggande.
Av flera skäl har projektkostnaden ökat sedan inriktningsärendet beslutades. Det beror bland annat att kalkylen utgick från 2020 års penningvärde, nuvarande kalkyl är uppräknad till beräknat penningvärde för år 2028. Byggkostnaderna har ökat till följd av de senaste årens kostnadsutveckling och att funktioner som reservkraft har tillkommit. För att bibehålla ett positivt resultat har intensivt arbete skett med kostnadseffektiviseringar. Investeringskalkylen som framgår av bilagan redovisar därmed ett positivt resultat om 3 mnkr, vilket är samma resultat som redovisades i inriktningsärendet.
En hyresoffert enligt bilaga 2 har överlämnats till Enskede-Årsta- Vantörs stadsdelsförvaltning för lokalerna avseende vård- och omsorgsboendet, aktivitetscentret och lokalen för hemtjänstkontor. Stadsdelsförvaltningen har en tillkommande årshyra om 20,6 mnkr för vård- och omsorgsboendet. Nettohyreskostnaden (NHK) uppgår till 516 kr per lägenhet och dygn. Hyran för de enskilda lägenheterna beräknas till ca 7 000 kr per månad, samtliga i 2025 års penningvärde. Förvaltningen ansöker om stimulansbidrag för startkostnader. Med nuvarande fördelningsnyckel för äldreomsorgen kommer den höga nettohyreskostnaden leda till anpassningar i förvaltningens möjligheter till utförande och drift.
Enskede-Årsta-Vantör är en stadsdel där andelen personer över 65 år ökar kraftigt. Behoven av vård- och omsorgsboende i staden har nu börjat öka. Micasa och stadsdelsförvaltningen ser det därmed som angeläget att genom projektet Ånn säkerställa tillgången till moderna och funktionella vård- och omsorgsboenden i enlighet med den stadsövergripande äldreboendeplanen. Projektet bidrar också till att möta stadens behov av goda bostäder och lokaler för äldre i enlighet med bolagets plan för utbyggnad av seniorbostäder. Projektet bidrar till goda lokaler för stadsdelens personal och lokaler för social samvaro för äldre.
Bilagor
Verksamhetschef enligt Hälso- och sjukvårdslagen (2017:30), 4 kap. 2 §) inom särskilda boendeformer
Enligt 4 kap. 2 § Hälso- och sjukvårdslagen ska det finnas en verksamhetschef som ansvarar för hälso- och sjukvården inom särskilda boendeformer. Med anledning av en pågående omorganisation inom Stockholms stad behöver ansvariga verksamhetschefer utses vid Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltnings vård- och omsorgsboenden samt servicehus.
Verksamhetschefen har ansvar för att vården bedrivs enligt gällande lagar och riktlinjer samt för att personalen har rätt kompetens. Stadsdelsnämnden, som ansvarig vårdgivare, föreslås därför utse verksamhetschefer för fyra boenden.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd utser Områdeschef till verksamhetschef på Högdalens, Stureby och Tussmötegårdens vård- och omsorgsboende enligt 4 kap. 2 § hälso-och sjukvårdslagen och Enhetschef till verksamhetschef på Enskede Nya servicehus enligt 4 kap. 2 § hälso-och sjukvårdslagen.
Bilagor
Eftervård med hög tillgänglighet för unga i riskzon för kriminalitet – uppdrag för familjebehandlare under beredskapstjänstgöring
Stadsdelsförvaltningarna Hässelby-Vällingby, Järva, Enskede-Årsta-Vantör och Skärholmen har beviljats medel från stadens Sociala investeringsfond till projektet Eftervård med hög tillgänglighet för unga i riskzon för kriminalitet under perioden 2024-2027. Insatsen riktar sig till unga 13-17 år som ska hem efter att ha varit placerade i samhällsvård. Syftet är att skapa bra förutsättningar för ett återförande till ett socialt fungerande liv genom att erbjuda en tillgänglig och flexibel eftervård.
Insatsen präglas av hög tillgänglighet och personal ska vara lätt att nå även efter kontorstid genom att vara i beredskap. Beredskapspassen behöver fördelas på flera medarbetare enligt ett rullande schema för att tillgodose medarbetares lagstadgade dygns- och veckovila. För att tillse tillräcklig bemanning föreslår förvaltningen ett gemensamt schema för Enskede Årsta Vantör och Skärholmens stadsdelsnämnder.
Bilagor
Exploateringskontoret, stadsbyggnadskontoret och trafikkontoret har tillsammans tagit fram reviderade riktlinjer för projektspecifika och gröna parkeringstal som ska användas vid kravställning för parkering och mobilitetsåtgärder mot byggaktörer vid nyproduktion. Till skillnad från befintliga riktlinjer finns det ett grundutbud av mobilitetsåtgärder som är obligatoriska, parkeringstal har justerats och cykelparkeringstal är integrerade.
Förvaltningen anser att det är positivt att parkeringstalen har reviderats för att bättre anpassas efter dagens kontext. Däremot anser förvaltningen att grundutbudet av mobilitetsåtgärder bör anpassas efter olika boendeformer. Eftersom parkeringsbehov för studenter är lågt samtidigt som det är viktigt att studentbostäder har rimliga hyror anser förvaltningen att parkeringstalet för studentbostäder ska justeras ner till noll eller i närheten av det. Vidare efterfrågar förvaltningen att riktlinjerna kompletteras med riktvärden för specialbostäder inom LSS och SoL och bedömer att det finns behov av en fördjupning för delen om idrottsplatser.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Stockholms stads avfallsplan har reviderats och skickats ut på remiss. Detta är andra remissrundan av Förslag till avfallsplan för Stockholm 2025-2030, där ändringar gjorts efter yttrande från första remissrundan. Förslag på ny avfallsplan sträcker sig mellan år 2025 och 2030 och innefattar revideringar av den befintliga planen utifrån ny och kommande lagstiftning tillsammans med skarpare krav från globala, nationella, regionala samt stadens egna klimat- och miljömål.
Avfallsplanen består av fyra huvudmål som har delats upp i mer detaljerade delmål. Varje delmål har åtgärder för att uppnå målen med utsedd ansvarig eller ansvariga part. Åtgärder har ändrats eller lagts till, ansvarsområden har justerats samt att förtydligande av texten har gjorts.
En del av förändringarna i avfallsplanen medför att begreppet ”huvudansvarig” tagits bort och att alla nämnder och bolag står som gemensamt ansvariga. Stadsdelsförvaltningen befarar att det kan leda till att det blir svårare att följa upp ansvaret, samt innebära en belastning för förvaltningen. Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd är remissinstans för motion från kommunstyrelsen om flyttlots för äldre som vill byta bostad. Motionärerna Kristin Jacobsson (C) och Jonas Naddebo (C) menar att en sådan lots kan ge praktiskt och administrativt stöd vid flyttprocessen samt bidra till ökad rörlighet på bostadsmarknaden och fördröja eller minska behovet av vård- och omsorgsboende.
Förvaltningen delar uppfattningen att fler äldre behöver ha tillgång till mer tillgängliga bostäder, men anser att motionen saknar en tydlig beskrivning av hur flyttlotsen skulle finansieras och organiseras. Det finns redan idag stödstrukturer såsom äldrekoordinatorer, biståndshandläggare och bostadsförmedlingar. Förvaltningen bedömer att insatser för att stärka befintlig information och vägledning är en mer ändamålsenlig lösning än att inrätta en ny funktion. Vidare framhåller förvaltningen att flyttbeslut ofta påverkas av ekonomiska och känslomässiga faktorer snarare än brist på praktiskt stöd. Mot denna bakgrund anser förvaltningen att förslaget om en flyttlots i nuvarande form inte är den mest effektiva lösningen och att vidare utredning krävs för att identifiera bättre sätt att stödja äldre i boendefrågor.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Remiss av revisionsrapport – Socialtjänstens insatser för barn och unga i riskzon för kriminalitet
Stadsrevisionen har skickat rapporten Socialtjänstens insatser för barn och unga i riskzon för kriminalitet för yttrande till bland annat Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Stadsrevisionen har granskat hur socialtjänsten arbetar för att förebygga och förhindra kriminell utveckling hos barn och unga. Stadsrevisionen konstaterar att stadens brottsförebyggande arbete är i linje med lagstiftning samt att socialtjänstens arbete för att stödja barn och unga i riskzon för kriminalitet har organiserats i enlighet med kommunfullmäktiges styrning. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd rekommenderas att:
Stadsdelsförvaltningen delar revisorernas bedömning om att granskningens rekommendationer kan bidra till att utveckla arbetet med målgruppen. Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner tjänsteutlåtandet som svar på remissen.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat Program för öppen förskola till bland annat Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Programmet syftar till att säkerställa en likvärdig kvalitet för Stockholms stads öppna förskolor.
Förvaltningen välkomnar ett gemensamt program för stadens öppna förskolor. Förvaltningen tycker att det är positivt att programmet syftar till att skapa en likvärdighet för öppna förskolornas och introduktionsförskolornas verksamhet i Stockholm. Förvaltningen lämnar några synpunkter kring programmets innehåll.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat Funktionsbeskrivning syn- och hörselinstruktör till bland annat Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Funktionsbeskrivningen syftar till att öka likställigheten i funktionen över hela staden.
Förvaltningen tycker att det är positivt att funktionsbeskrivningen syftar till att öka likställigheten inom staden, så att alla invånare med syn- och hörselnedsättning får ett likvärdigt stöd av funktionen oavsett vilken del av Stockholm de bor i. Förvaltningen lämnar några synpunkter om funktionsbeskrivningens innehåll.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Stadsdelsdirektörens information
Anmälningar för kännedom
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning ansvarar för utvecklingen av ett Allaktivitetshus i Rågsved tillsammans med berörda facknämnder, föreningar, lokala aktörer och invånare.
Statusrapporten ger en överblick kring det pågående arbetet med allaktivitetshuset.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd lägger rapporten till handlingarna.
Bilagor
Redovisning av delegationsbeslut
Stadsdelsnämndens frågor
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 § föräldrabalken
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 § föräldrabalken