Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2.   2

    Godkännande av dagordning

  3. Författaren av medborgarförslaget anser att staden ska anlägga en hundrastgård i Frötallsparkens sydvästra del för att kompensera stadsdelsförvaltningens borttagande av hundrastområdet i samma park. Författaren hänvisar till att många bostäder planeras att byggas i området och att det därför finns ett behov av denna typ av anläggning.

     

    Stadsdelsförvaltningen anser att området idag är väl försörjt med hundrastgårdar och hundrastområden och att det därför inte är aktuellt att anlägga en ny hundrastgård i Frötallsparken.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.

    Bilagor

  4. Författaren av medborgarförslaget anser att det är problematiskt att stadsdelen Östberga ligger inom postorten Älvsjö. Stadsutvecklingsprojektet Årstafältet kommer leda till en växande befolkning och författaren anser därför att det vore lämpligt att inrätta en ny postort för Östberga. Eftersom det bara är postoperatörer och kommuner som kan ansöka om ändringar av postort föreslår författaren att förvaltningen skickar in en ansökan till Post- och Telestyrelsen.

     

    Stadsdelsförvaltningen har förståelse för att skillnader mellan stadsdel och postort kan förvirra, men anser samtidigt att det viktiga i sammanhanget är att postnummersystemet är utformat för att ge bästa möjliga förutsättningar för posthanteringen. Stadsdelsförvaltningen kommer därför inte att ansöka om en ändring av postnummer eller postortsnamn. Stadsdelsförvaltningen bedömer däremot att förutsättningarna för att inrätta en ny postort för Östberga borde förbättras i takt med att Årstafältet och Östberga byggs ut.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.

    Bilagor

  5. Ett medborgarförslag om att genomföra en klimatutbildning för anställda inom förvaltningen har skickats in till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Som bakgrund till förslaget lyfts ”Medborgarråd om klimatet” som utfördes under 2024, där ett av förslagen som togs fram var att allmänbilda i oberoende klimatforskning.

     

    Förvaltningen håller med om att det är viktigt att sprida kunskap om klimatfrågan. Förvaltningen har under lång tid arbetat med kompetenshöjning kopplat till verksamheternas arbete med stadens miljö- och klimatmål, och flera insatser planeras 2025.

     

    Trots pågående satsningar anser förvaltningen att förslaget om en klimatutbildning skulle kunna utgöra ett bra komplement för att öka medarbetarnas kunskap och engagemang inom klimatarbetet. Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.

    Bilagor

  6. Författarna av skrivelsen beskriver hur barnantal i Stockholm minskar och att det påverkar stadens planering av förskolor. Mot det som bakgrund ställer de följande frågor till stadsdelsförvaltningen:

    1. Vilka planerade förskolor har utgått i stadsdelsförvaltningens planering?
    2. Vilka planer finns därutöver för stadsdelsområdets förskolor med neddragning av antal platser, eventuella nedstängningar, sammanslagningar etc? Vilka tidsperspektiv finns i sammanhanget?

     

    Stadens befolkningsprognos visar på en minskning av antal barn i hela staden i åldersgruppen 1–5 år fram till 2033. Inom stadsdelsområdet ser det däremot annorlunda ut och orsaken till det är den planerade exploateringen. Barn i förskoleålder inom stadsdelsområdet bedöms minska något fram till 2028/2029 för att sedan öka under resten av planeringsperioden. Stadsdelsförvaltningen har bland annat justerat tidplaner för projekt för att motverka överkapacitet under perioden med sjunkande barnantal.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.

    Bilagor

  7. En skrivelse med frågor om inköp av elcyklar har lämnats in till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd.

     

    Stadsdelsförvaltningen följer Stockholms stads resepolicy samt arbetar för att uppfylla de delmål under kommunfullmäktiges inriktningsmål 2. Ett grönt och fossilfritt Stockholm som leder en rättvis klimatomställning.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.

    Bilagor

  8. Den 17 februari 2025 inkom en skrivelse till stadsdelsförvaltningen från Peter Backlund (L) om framtiden för Enskede Nya servicehus. Skribenten lyfter behovet av mellanboendeformer som servicehus för äldre och efterfrågar tydlighet kring planerna för Enskede Nya servicehus.

     

    Stadsdelsförvaltningen följer utvecklingen kring Enskede Nya servicehus med anledning av fastighetens skick och minskad efterfrågan. Stadsdelsförvaltningen ser behov av att analysera olika alternativ för framtida användning.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.

    Bilagor

  9. En skrivelse lämnades in 20 februari 2025 till Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd från Emelie Wassermann (SD) feriearbete i stadens regi.

     

    I skrivelsen ställs fem frågor; hur många av de arbetstillfällen som förvaltningen skapade 2024 fylldes inte av feriearbetare? Hur arbetar förvaltningen med fördelningen av erbjudande om feriearbete? Vad är syftet med att erbjuda feriearbete? Anser förvaltningen att de ungdomar som anställs bidrar positivt till förvaltningens resultat och slutligen efterfrågas det någon studie som visar på eventuella fördelar på arbetsmarknaden för unga som feriearbetat i kommunen.

     

    Förvaltningen följer de anvisningar som tagits fram för feriejobb i staden av arbetsmarknadsförvaltningen. Anvisningarna är tydliga kring rollfördelningen i staden och hur prioriteringsordningen görs för de arbetstillfällen som tas fram. Förvaltningen anser att feriejobbshandläggningen i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd bidrar till stadens uttalade syfte med feriejobb samt bidrar till mål 3.2.1 Invånare har jobb och försörjer sig själva i nämndens verksamhetsplan genom att introducera unga till arbetsmarknaden.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner tjänsteutlåtandet som svar på skrivelsen.

    Bilagor

  10. Emelie Wassermann (SD) har inkommit med en skrivelse. Skrivelsen handlar om nedläggningen av avdelning Delfinen på förskolan Gläntan (en avdelning för barn med autismdiagnos). Skrivelsen innehåller följdfrågor till ett tidigare svar på en skrivelse, från augusti 2024. Frågorna handlar om diagnoserna på de barn som gick på Delfinen, om förvaltningen anser att de bör gå på en vanlig förskoleavdelning samt om det finns andra avdelningar för barn med autism.  

     

    Förvaltningen svarar att för att bli erbjuden en plats på den tidigare avdelningen Delfinen skulle det finnas en autismdiagnos. Det fanns inga krav på nivå inom autismspektrat eller tilläggsdiagnos. Förskolan ska vara inkluderande och likvärdig och alla barn ska få sina behov tillgodosedda. För barn i behov av stöd upprättas individuella handlingsplaner. Alla förskolor i Enskede-Årsta-Vantör ska ta emot alla barn oavsett om barnet har en funktionsnedsättning eller inte, och det finns ingen särskild avdelning för barn med autism. 

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd godkänner tjänsteutlåtandet som svar på skrivelsen.

    Bilagor

  11. Emelie Wassermann (SD) har inkommit med en skrivelse. Skrivelsen tar upp frågor kring uppdraget att öka inskrivningsgraden i förskolan. Frågorna handlar bland annat om vilken information som skickas ut, hur många barn som berörs och hur barnen väljs ut.  

     

    Stadsdelsförvaltningen har tagit fram en informationsfolder som skickas ut till familjerna. Det senaste utskicket med information om förskola berörde 98 barn i åldrarna 3–5 år. Erbjudande om allmän förskola gick ut till vårdnadshavare för 9 barn i åldrarna 3–5 år. Det är bestämmelser i skollagen som reglerar vilka barn som ska få information om förskola samt erbjudande om plats i allmän förskola. 

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen. ?

    Bilagor

  12. Emelie Wassermann (SD) har inkommit med en skrivelse. Skrivelsen tar upp frågor om utbildning i svenska för förskolepersonal. Frågorna handlar om hur många medarbetare som har gått utbildning, vilket innehåll och upplägg utbildningen har samt om utbildningen har visat någon dokumenterad effekt.  

     

    Utbildningen erbjuds av Skolverket. Stadsdelsförvaltningen har genomfört utbildningen under tre terminer för totalt 59 medarbetare. Utbildningen omfattar språkutveckling utifrån förskolans uppdrag. Tester som genomförs av deltagarna under utbildningen har visat en språklig utveckling och en ökad förmåga att leda sin egen språkutveckling.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.

    Bilagor

  13. Emelie Wassermann (SD) har inkommit med en skrivelse. Skrivelsen tar upp frågor kring utbildningen Flerspråkighet i förskolan. Frågorna handlar bland annat om utbildningens innehåll och syfte.

     

    Förvaltningen svarar att kursen är en basutbildning utifrån forskning och läroplanen om modersmål, flerspråkighet, interkulturellt förhållningsätt och vikten av samarbete med hemmen. Syftet med kursen är att sprida kunskap om aktuella teorier och rön kring flerspråkighet och språkutveckling för förskolan. Två pedagoger inom förvaltningen, som utbildats till kursledare håller i kursen och förskoleförvaltningen uppdaterar kursens material kontinuerligt.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.

    Bilagor

  14. Stadsdelsförvaltningen fick i 2025 års verksamhetsplan i uppdrag av Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd att utreda hur uppföljning av föreningsbidrag kan stärkas.

     

    Stadsdelsförvaltningen arbetar i dagsläget med att följa upp och kontrollera både föreningar och deras ansökningar. Det finns ett behov av att effektivisera handläggningsprocessen och förtydliga vilka kontroller som görs samt när och hur. Genom att tillföra en tydlig struktur av uppföljning i processen kan fler kompetenser hjälpa till med kontroller av olika slag.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner stadsdelsförvaltningen utredning om stärkning av uppföljning av föreningsbidrag.

    Bilagor

  15. Stadsdelsnämnden kan begära hjälp av Polismyndigheten och i särskilda fall Kriminalvården för att genomföra beslut om vård eller omhändertagande enligt lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Detta kallas för handräckning.

     

    Stadsdelsnämnden kan förordna särskilt namngivna tjänstepersoner att begära handräckning i nämndens ställe enligt 43 § 1 st. 2 p. LVU. I samband med personalförändringar samt för att möjliggöra täckning under sommarsemestern behöver stadsdelsnämnden besluta om ett nytt förordnande.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd ger namngivna tjänstepersoner rätt att begära handräckning i nämndens ställe enligt 43 § 1 st. 2 p. LVU.

    Bilagor

  16. Lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende trädde i kraft den 1 april 2024. I denna lag finns bestämmelser om förutsättningar och förfarande för att bevilja ett barn skyddat boende tillsammans med en vårdnadshavare.

     

    Stadsdelsnämnden kan begära hjälp av Polismyndigheten för att genomföra beslut om skyddat boende eller om en omedelbar sådan insats enligt lag (2024:79) om placering av barn i skyddat boende. Detta kallas för handräckning.

     

    Stadsdelsnämnden kan förordna särskilt namngivna tjänstepersoner att begära handräckning i nämndens ställe enligt 8 kap. 7 § lag om placering av barn i skyddat boende. I samband med personalförändringar samt för att möjliggöra täckning under sommarsemestern behöver stadsdelsnämnden besluta om ett nytt förordnande.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd ger namngivna tjänstepersoner rätt att begära handräckning i nämndens ställe enligt 8 kap. 7 § lag om placering av barn i skyddat boende.

    Bilagor

  17.   17

    Inhyrningsärende för lokaler på Selaövägen 13 i Högdalen för park- och naturskötsel i egen regi (publiceras senare)

  18. Högdalens vård- och omsorgsboende ligger på Ripsavägen 38-40 och ägs av Micasa. Boendet har totalt 158 lägenheter, varav 135 lägenheter används till olika vårdformer (demens-, somatik-, korttids- och växelvårdsplatser).

     

    I äldreboendeplanen konstateras att möjligheterna att anpassa boendet till ett godkänt vård- och omsorgsboende är mycket begränsade. Avdelningarna 1A och 2A har sedan flera år inte använts för sitt primära syfte som är gruppboende. Ytorna är lätta att avskilja från övriga verksamheter och därmed möjliga att hyra ut till annan verksamhet. De kan också användas som evakueringsplatser för stadens andra boenden som är föremål för renovering eller annat. Enligt förvaltningens beräkningar kommer avvecklingen innebära ca 2,0 mnkr/år i minskad hyreskostnad efter den tvååriga uppsägningstiden.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd beslutar att avveckla avdelningarna 1A och 2A på Högdalens vård- och omsorgsboende och att förvaltningen får i uppdrag att säga upp hyresavtalen med fastighetsägaren Micasa.

     

    Bilagor

  19. En uppföljning av Vantörs gruppbostäder, som drivs av Unika LSS omsorg, har genomförts för att säkerställa att verksamheten följer gällande avtal och anbud. Stadsdelsförvaltningen bedömer att gruppbostäderna uppfyller avtalskraven. Det finns ett ledningssystem för det systematiska kvalitetsarbetet. Verksamheten arbetar hälsofrämjande, har en fungerande social dokumentation och ett fokuserat arbete kring bemötande och avvikelser. Personalens kompetens är hög, och det finns en plan för kompetensutveckling. Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner redovisningen av uppföljningen. Vidare föreslår förvaltningen att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd förlänger avtalet.

    Bilagor

  20. Skolinspektionen har genomfört en tematisk kvalitetsgranskning av förskolan Rödmyran och Enskede-Årsta-Vantör som huvudman för förskolan avseende arbetet för att fler barn ska delta i utbildningen i förskola. Skolinspektionen har identifierat följande utvecklingsområden: att rektorn behöver tydliggöra hur arbetet med att främja närvaro ska bedrivas samt att huvudmannen behöver fortsätta utveckla arbetet med att följa upp och analysera rektorns arbete med att främja närvaro.

     

    Stadsdelsförvaltningen beskriver de förbättringsåtgärder som har genomförts, resultat och planering för fortsatt arbete. Bland annat följer rektorn upp närvaron med pedagoger på barnkonferenser och en arbetsgrupp har startats för att ta reda på vilket stöd rektorer behöver i arbetet med närvaro. Arbetsgruppen har tagit fram en ny rutin, handlingsplan och stöddokument för arbetet. Stadsdelsförvaltningen har även beslutat att ta fram gemensamma rutiner för att följa närvarostatistik. 

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner redogörelsen som svar till Skolinspektionen.

    Bilagor

  21. Kommunstyrelsen har sänt en remiss av motion om oanmälda årliga besök hos bidragsmottagande föreningar. I motionen från (SD) föreslås att Stockholms stad ska genomföra minst ett oanmält besök per år hos varje förening som beviljats föreningsbidrag. Detta i syfte att säkerställa att kraven på öppenhet och tillgänglighet följs.

     

    Stadsdelsförvaltningen ser att arbetet med kontroll och uppföljning av föreningsbidrag är viktigt för att försäkra att stadens regler följs. Under våren har ytterligare uppföljning planerats med hjälp av olika kompetenser internt. Med kontroller, delad kännedom om föreningarna samt deras verksamheter, bedömer stadsdelsförvaltningen att oanmälda besök ska ske stickprovsvis samt vid misstanke om oegentligheter.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.

    Bilagor

  22. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har fått Förskola i Stockholm 2024 – samlad rapport för förskola i Stockholms stad, på remiss av kommunstyrelsen. Rapporten ska ge en övergripande nulägesbeskrivning av förskola i staden.

     

    Rapporten inleds med ett avsnitt om förutsättningar för förskolan i Stockholms stad och är sedan uppdelad i avsnitten: systematiskt kvalitetsarbete och nationell måluppfyllelse, förutsättningar för att främja barns språkliga utveckling samt förskolans kompensatoriska uppdrag.

     

    Stadens socioekonomiska spridning och andel legitimerade förskollärare tas upp i rapporten. Gällande systematiskt kvalitetsarbete lyfts att kvalitet kan mätas utifrån utbildningens utformning, förutsättningar samt effekter.

     

    För att främja barns språkliga utveckling beskriver rapporten vikten av kompetensutveckling. Förskolans kompensatoriska uppdrag beskrivs utifrån ökad inskrivningsgrad, barns trygghet och orosanmälningar samt samverkan med socialtjänsten.

     

    Stadsdelsförvaltningen ser positivt på uppdraget för ökad likvärdighet i kvalitetsarbetet. Både utformandet av undervisningen och effekter behöver bedömas. Språkutvecklande arbete är viktigt, liksom det kompensatoriska uppdraget. Det är en fortsatt utmaning att nå vårdnadshavare utifrån ökad inskrivningsgrad och det finns ett behov av stadsövergripande rutiner och mätmetoder.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.

    Bilagor

  23. Socialförvaltningens tillståndsenhet bereder ansökningar från Stockholms stads restauranger om serveringstillstånd för spritdrycker, vin, öl och andra jästa alkoholhaltiga drycker. De svarar även för tillsyn av restauranger som beviljats serveringstillstånd. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har fått ansökan om serveringstillstånd på remiss den 14 april 2025.

     

    Förvaltningen föreslår att nämnden tillstyrker ansökan om serveringstillstånd för Matateljén Slakthuset AB (Matateljén Slakthusområde), Hallvägen 9, 121 62 Johanneshov, måndag till söndag klockan 11:00 – 00:00 till allmänheten i restaurang samt klockan 11:00 – 00:00 till allmänheten på uteservering. Vidare föreslår förvaltningen att stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens yttrande till socialförvaltningens tillståndsenhet.

    Bilagor

  24.   24

    Stadsdelsdirektörens information

  25.   25

    Anmälningar för kännedom

  26. För att uppmärksamma och belöna framgångsrik verksamhetsutveckling delar Stockholms stad årligen ut Kvalitetsutmärkelsen. Syftet är att stimulera och uppmuntra arbetet med en långsiktigt hållbar kvalitetsutveckling. Genom att delta i Kvalitetsutmärkelsen synliggör verksamheten sitt systematiska kvalitetsarbete.

     

    Enheter som deltar i Kvalitetsutmärkelsen behöver ha en chef med verksamhets-, budget- och personalansvar, en verksamhetsplan med mål för verksamheten samt minst fem medarbetare inklusive chef. Deltagandet ska anmälas till nämnden och protokollsutdrag ska skickas in till stadsledningskontoret senast den 4 juni 2025. Prisutdelning sker den 25 november i Blå hallen i Stadshuset.

     

    Från Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning kommer Enheten för fritidsgårdar inom Avdelning förebyggande och främjande att delta i Kvalitetsutmärkelsen 2025.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd lägger informationen till handlingarna.

    Bilagor

  27.   27

    Redovisning av delegationsbeslut

  28.   28

    Stadsdelsnämndens frågor

  29.   29

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken

  30.   30

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken

  31.   31

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7§ föräldrabalken

  32.   32

    Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 8 § föräldrabalken

Det finns ingen information att visa

Inget protokoll har publicerats

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.