Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2.   2

    Godkännande av dagordning

  3. Ett medborgarförslag om en aktivitetspark för tonåringar har skickats in till stadsdelsnämnden. Förvaltningen tackar för medborgarförslaget om att anlägga aktivitetspark för tonåringar i stadsdelsområdet.

     

    Förvaltningen bedömer det inte aktuellt att anlägga ytterligare en aktivitetsyta i dagsläget. I stadsdelsområdet finns många aktivitetsytor med olika spontan – och idrottsanläggningar.

     

    Ett arbete pågår för att uppdatera information om stadsdelsområdets befintliga aktivitetsytor för att invånare lättare ska kunna finna platser för fritid och rekreation.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.

    Bilagor

  4. Ett medborgarförslag om en solbrygga i Rågsved har skickats in till stadsdelsnämnden. Författaren till medborgarförslaget skriver att det saknas tillgång till vatten i Vantör, trots närheten till sjön Magelungen. Hon föreslår att stadsdelsnämnden ska bekosta en längre solbrygga på Rågsvedssidan av Magelungen.

     

    Förvaltningen bedömer det inte som aktuellt att bygga ytterligare en anläggning inom Enskede-Årsta-Vantörs sida av sjön Magelungen. De senaste åren har en spång byggts över Magelungsdiket för att stärka kopplingen mellan västra och östra sidan av sjön, samt ett fågeltorn. Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.

    Bilagor

  5. Författaren av medborgarförslaget föreslår att förvaltningen sätter upp en informationsskylt där ett torp, som har gett namn till stadsdelen Högdalen, tidigare låg.

     

    Förslaget om att sätta upp en informationsskylt där torpet i Högdalen låg anser förvaltningen är bra. Sydost om torpets ursprungliga placering har Svenska kraftnät byggt en stamnätsstation och exploateringskontoret planerar att genomföra kompensationsåtgärder för det projektet under året.

     

    Förvaltningen inväntar det för att anpassa placeringen av skylten efter platsens nya utformning.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.

     

    Bilagor

  6. Emelie Wassermann (SD) har lämnat in en skrivelse till stadsdelsförvaltningen med frågor om den planerade flytten av förvaltningskontor från Slakthusplan till Rågsved.

     

    En flytt till Rågsved kommer ha stor betydelse för området samtidigt som det innebär en stor förändring för stadsdelsförvaltningens medarbetare. Förändringen ställer krav på god planering, förändringsledning och ändrade arbetssätt. En flytt innebär att stadsdelsförvaltningen kommer använda sina lokaler mer kostnadseffektivt. Alla utredningskostnader i projektet, oavsett skede, kommer att hyresföras under förutsättning att hyresavtal tecknas med Micasa. Den beräknade hyran i inriktningsärendet kommer att öka främst på grund av utökad yta och ny intern trappa. Den årliga kostnaden fördelas mellan hyra och hyrestillägg där den senare ska amorteras.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.

    Bilagor

  7. Emelie Wassermann (SD) har lämnat in en skrivelse till förvaltningen med frågor om de befintliga trädgårdarna som finns på taken i anslutning till det nu avvecklade Rågsveds servicehus. Frågorna rör hur trädgårdarna ska bevaras under tiden för den omfattande renovering som väntar byggnaden och om trädgårdarna kommer göras tillgängliga för allmänheten i framtiden.

     

    Förvaltningen svarar att trädgårdarna kommer att skyddas och skötas under tiden för byggprojektet. Det finns dock inga planer i dagsläget på att tillgängliggöra dem till någon annan än de boende och de verksamheter som finns i huset.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.

    Bilagor

  8. Emelie Wassermann (SD) har lämnat in en skrivelse till stadsdelsförvaltningen där frågor ställs om möjligheten att hyra stadsdelsförvaltningens parkleksbyggnader och fritidsgårdar till barnkalas och liknande.

     

    Stadsdelsförvaltningen erbjuder i dagsläget möjligheten för föreningar att hyra lokaler i Östberga Kulturhus. I dagsläget hyrs inte lokalerna ut till privatpersoner. Vidare undersöks möjligheten att erbjuda lokaler i det kommande förvaltningshuset i Rågsved och även det allaktivitetshus som kommer iordningsställas i Rågsved. Stadsdelsförvaltningen har också utrett förutsättningarna för uthyrning av andra lämpliga lokaler inom stadsdelsförvaltningens lokalbestånd. Stadsdelsförvaltningen gör för närvarande bedömningen att detta inte är möjligt inom befintliga budgetramar.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.

    Bilagor

  9. Gustav Johansson m.fl. (M), Peter Backlund (L) och Christina Persson (C) har lämnat in en skrivelse, där de ställer flera frågor som handlar om hur stadsdelsförvaltningen ska följa upp och säkerställa en hög kvalitet på parkskötseln om den går över till egen regi. De anser att befintligt upplägg, där drift och underhåll av parker utförs av entreprenörer och regleras genom avtal, fungerar väl både med avseende på kvalitet och kostnadseffektivitet.

     

    Som del i den planerade övergången till egen regi har stadsdelsförvaltningen genomfört ett omfattande utredningsarbete för att skapa bästa möjliga förutsättningar inför den planerade uppstarten under 2026. Stadsdelsförvaltningen anser att förutsättningar för att säkerställa en tillfredsställande standard på utfört arbete kan förbättras vid övergång till egen regi, men det kräver tydliga krav och mål för den egna verksamheten.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.

    Bilagor

  10. Förvaltningen har tagit emot en skrivelse från Emelie Wassermann (SD) och rörande sommarkolloverksamheten.

     

    Sommarkollo är en uppskattad lovverksamhet som ger mycket glädje till barn och unga samt deras vårdnadshavare. Förvaltningen redogör för sommarkolloverksamheten utifrån inkomna frågor.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.

    Bilagor

  11. Stadsdelsförvaltningen har tagit emot en skrivelse om öppna förskolan i Årsta av Emelie Wassermann (SD). I skrivelsen ställer skribenten följdfrågor kring öppna förskolans lokal utifrån ett ärende som behandlades av stadsdelsnämnden den 23 januari 2025 (dnr EÅV 2024/813).

     

    Stadsdelsförvaltningen redogör för nuvarande lägesbild för öppna förskolan i Årsta utifrån inkomna frågor.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen.

    Bilagor

  12. I Underlag för budget 2026 med inriktning för 2027 och 2028 ska nämnderna beskriva och analysera de kommande årens utveckling och konsekvenserna för staden. Bland annat ska lokala utvecklingsbehov och strategiska prioriteringar kopplade till sex tematiska områden redovisas. Prioriteringarna ska ha tagits fram gemensamt med berörda facknämnder och bolag. Prioriteringar inom verksamhetsområdena ska vara kopplade till nämndens kärnverksamhet, uppföljningsbara och ha beaktat direktiven till alla nämnder och bolag.

     

    Förvaltningen redovisar strategiska och prioriterade frågor med fokus på frågor och faktorer som bedöms ha störst påverkan på verksamhetens utveckling och ekonomi under perioden.

    Bilagor

  13. Ärendet syftar till att redovisa prognos på helårsutfall för Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd.

     

    För hela nämndens verksamhetsområde prognostiseras ett överskott om 0,5 mnkr före resultatöverföringar och ett utfall inom fastställd budget efter resultatöverföringar. För investeringar prognostiseras ett utfall inom fastställd budget.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner månadsrapport för mars 2025.

  14. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd kan som huvudregel delegera beslutanderätt i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden till presidiet, sociala delegationen, en politiker i nämnden, en anställd i Stockholms stad eller en automatiserad beslutsfunktion. Syftet med att delegera beslutanderätt är att avlasta nämnden från rutinartade ärenden och möjliggöra en effektivare förvaltning.

     

    Nämnden beslutade den 12 december 2024 om en delegationsordning för 2025. Efter det har behov av uppdateringar tillkommit.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner de föreslagna uppdateringarna och att de gäller från och med den 25 april 2025.

    Bilagor

  15. Nuvarande avtal för lokalvårdstjänster löper snart ut och ny upphandling behöver genomföras. Förvaltningen deltar i diskussioner med intilliggande stadsdelar om samarbete kring upphandling av lokalvård. Samtidigt ska förvaltningen undersöka om behov finns för städning i egen regi vid risk för välfärdsbrott. I upphandlingsdokument och avtalsvillkor föreslås möjlighet för förvaltningen att kunna säga upp delar av upphandlad städning för utförande i egen regi.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd ger förvaltningen i uppdrag att genomföra en upphandling av ramavtal för städtjänster för verksamhetslokaler. Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd ger stadsdelsdirektören i uppdrag att på nämndens vägnar fatta beslut i alla frågor avseende upphandlingen innefattande beslut om upphandlingsdokument, tilldelningsbeslut, undertecknade av ramavtal och andra erforderliga beslut i ärendet. Vidare föreslår förvaltningen att stadsdelsdirektören får rätt att besluta att upphandlingen genomförs tillsammans med annan nämnd eller andra nämnder i Stockholms stad samt att stadsdelsdirektören får vidaredelegera beslutanderätten till förvaltningschef inom annan nämnd i Stockholms stad.

    Bilagor

  16. Gruppbostaden Gesunden på Svärdlångsvägen 25 bedöms av Storstockholms brandförsvar som brandsäkerhetsmässigt otillräcklig då den endast har en utrymningsväg. Beslutet inkom i oktober 2024 och överklagades. Överklagan avslogs av Länsstyrelsen. Verksamheten måste därför upphöra i de angivna lokalerna och de boende evakueras. Fastighetskontoret utreder möjligheten att anordna en sekundär utrymningsväg.

     

    I januari 2025 presenterade förvaltningen, i samverkan med socialförvaltningen, två alternativ för de boende via deras företrädare: privat boende inom lagen om valfrihetssystem (LOV) eller evakuering till Tussmötevägen hus 173. Företrädarna valde det senare. Förvaltningen fortsätter utreda en långsiktig lösning i samråd med socialförvaltningen, samtidigt som lokalerna i hus 173 iordningsställs i samråd med Micasa och upphandlad entreprenör.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens redovisning av situationen kring Gesundens gruppbostad, beslutar att evakuera gruppbostad Gesunden och dess fyra brukare till tillfälliga lokaler på Tussmötevägen hus 173, säger upp hyreskontraktet för Gesundens gruppbostad under förutsättning att sekundär utrymning inte kan anordnas och ansöker kompensation för merkostnader för evakuering av brukarna till Tussmötevägen hus 173.

    Bilagor

  17. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning har genomfört en uppföljning av avtalet med NR Drift AB/Mersmak av produktionskök samt tillagning och leverans av mat samt matlådor till äldreomsorgen. Verksamheten levererar dagligen cirka 1 600 portioner och följer i stort avtal och anbud, med näringsrika och varierade måltider. Brukarenkäter visar att majoriteten av de äldre är nöjda med maten, men brister har noterats i efterlevnad av vissa rutiner och målet kring andelen ekologiska livsmedel.

     

    För att säkerställa god rådighet och beredskap samt hållbar hantering över tid ser förvaltningen att måltidsverksamheten bör återtas i egen regi efter avtalets utgång 2026.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner redovisningen av uppföljningen av avtalet med NR Drift AB/Mersmak samt ger förvaltningen i uppdrag att återta verksamheten till drift i egen regi.

    Bilagor

  18. Kollektivtrafikplanen syftar till att långsiktigt säkerställa förutsättningar som möjliggör en önskad utveckling av kollektivtrafik på stadens väg- och gatunät. Region Stockholm ansvarar för planeringen av kollektivtrafiken i regionen, men planen fastställer hur staden kan bidra till attraktivare kollektivtrafik.

     

    Förvaltningen anser att kollektivtrafikplanen kan bidra till en stadsutveckling som skapar goda förutsättningar för framtidens kollektivtrafik. Förvaltningen planerar att flytta förvaltningshuset från Slakthusområdet till Rågsved 2027 och bedömer att detta kommer att påverka resmönster inom stadsdelsområdet. Robusta bussförbindelser mellan Älvsjö och Rågsved kommer vara viktigt för att koppla samman de södra ändarna av den nya gula linjen och linje 19, och skapa förutsättningar för anställda och invånare i hela stadsdelsområdet att resa kollektivt till det planerade förvaltningshuset.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.

    Bilagor

  19. Trafikförvaltningen på Region Stockholm har arbetat fram ett förslag på förändringar i kollektivtrafiken, som ska träda i kraft vid tidtabellsskiftet i december 2025. Inom stadsdelsområdet är det jämfört med tidigare år få planerade förändringar.

     

    Förvaltningen kan konstatera att de förändringar som trafikförvaltningen föreslår har begränsad påverkan på kollektivtrafiken inom stadsdelsområdet. Trafikförvaltningens nedläggning av buss 168 i slutet av 2023 försämrade förutsättningarna att resa kollektivt från Östberga till förvaltningshuset i Slakthusområdet, såväl som till andra delar av stadsdelsområdet. Förvaltningen vill därför framhäva att det finns ett behov av tvärförbindelser österut från Östberga.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.

    Bilagor

  20. Jonas Naddebo och Svante Linusson (båda C) har skrivit en motion där de föreslår att kommunfullmäktige beslutar att ge kommunstyrelsen, tillsammans med andra berörda nämnder, i uppdrag att initiera ett arbete med att införa ett cykelråd inom staden. Ett cykelråd skulle fylla funktionen som en referensgrupp för staden i olika frågor som rör cyklister.

     

    Förvaltningen anser generellt att det är bra att inhämta kunskap från användargrupper som berörs av stadens åtgärder. I det avseendet är förslaget om ett cykelråd intressant, men förvaltningen är osäker på hur utbrett behovet är i dagsläget i stadsdelsområdet. Flera av de problem som lyfts fram i skrivelsen kan motverkas genom att kravställa tydligare mot entreprenörer. Ett förslag är att stadens cykelplan skulle kunna innehålla checklistor eller liknande för tillfälliga arbeten eller evenemang, för att säkerställa att framkomligheten för cyklister inte kompromissas.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.

    Bilagor

  21. Annika Elmlund (M) och Johan Nilsson (M) har skrivit en motion där de föreslår att kommunfullmäktige beslutar att ge exploateringsnämnden och stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att identifiera outnyttjade ytor i staden för att anlägga miniparker. Samma nämnder föreslås få i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan för att genomföra det.

     

    Förvaltningen tolkar motionen som främst fokuserad på innerstadsmiljöer, bland annat med förslaget om miniparker. Inom stadsdelsområdet är andel parkytor generellt större än i innerstaden, så förslaget om att tillskapa miniparker bedömer förvaltningen inte är lika relevant i stadens mer perifera delar. Motionen är riktad till exploaterings- och stadsbyggnadsnämnden, men förvaltningen vill påpeka att flera av ytorna de hänvisar till ligger inom andra nämnders ansvarsområden.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.

    Bilagor

  22. Förutsatt att riksdagen fattar beslut i enlighet med propositionen En förebyggande socialtjänstlag - för ökade rättigheter, skyldigheter och möjligheter (prop. 2024/25:89) kommer en ny socialtjänstlag träda i kraft den 1 juli 2025.

     

    En av de stora förändringarna som föreslås i propositionen innebär att socialnämnden ges möjlighet att erbjuda insatser på två sätt, efter individuell behovsprövning och utan individuell behovsprövning.

     

    Utifrån det nya lagförslaget har socialnämnden tagit fram förslag gällande socialtjänstens tillhandahållande av insatser i samband med att den nya socialtjänstlagen ska börja gälla.

     

    Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning ser positivt på införandet av den nya socialtjänstlagen och de utökade möjligheterna att erbjuda insatser utan individuell behovsprövning och ställer sig positiv till ärendets förslag.

     

    Förvaltningen föreslår Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.

    Bilagor

  23. Stockholms stads nuvarande riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter antogs av kommunfullmäktige den 23 maj 2011 och uppdaterades den 14 januari 2014. Socialförvaltningen har med anledning av JO-beslut som tillkommit, behov av att modernisera begrepp, bostadsförmedlingens förändrade roll samt ändringar i jordabalken reviderat riktlinjerna. De reviderade riktlinjerna ska ge vägledning för hur utredning, bedömning och beslut om bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) ska hanteras för försöks-, tränings- och Bostad Först-lägenheter. De innehåller också anvisningar för hur socialtjänsten ska agera som hyresvärd i arbetet med bostadssociala hyreskontrakt.

     

    De reviderade riktlinjerna har strukturerats om både vad gäller biståndsbeslut, hyresförhållanden och biståndsinsatser och förändringarna från nuvarande riktlinjer är relativt omfattande. Förvaltningen ställer sig överlag positiv till revideringen av riktlinjer för handläggning av försöks-, tränings och Bostad-först-lägenheter.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.

    Bilagor

  24. Remissen behandlar hanteringen av trygghetslarm enligt den nya socialtjänstlagen. Lagändringen innebär att kommuner kan erbjuda insatser utan individuell behovsprövning, förutsatt att kommunfullmäktige beslutar om det.

     

    Trygghetslarm har hittills beviljats genom ett förenklat förfarande. Förvaltningen stöder äldrenämndens förslag att fortsatt erbjuda larm utan behovsprövning för personer över 65 år i ordinärt boende. Förslaget förenklar tillgången, minskar administrationen och säkerställer snabb hjälp vid behov.

     

    Förvaltningen bedömer att förslaget inte medför ökade kostnader men att individuell behovsprövning skulle kräva mer resurser.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.

    Bilagor

  25. Nämnden har fått program för barnhälsa i Stockholms stad på remiss av kommunstyrelsen. Programmets mål är att minska skillnader i barns livsvillkor och främja deras fysiska, psykiska och sociala utveckling. Programmet har tre strategiska inriktningsområden som stadens barnhälsoarbete ska fokusera på; hälsofrämjande, förebyggande och inkluderande. Programmet konkretiseras vidare genom fem fokusområden; fysisk hälsa, hälsosamma matvanor, psykosocial hälsa, miljö- och barnsäkerhet samt samverkan.

     

    Stadsdelsnämnderna har ansvar för att implementera programmets mål och fokusområden i sina verksamheter, med stöd och samordning från förskolenämnden.

     

    Förvaltningen anser att programmet med fördel skulle kunna avgränsas. Nuvarande innehåll är omfattande och tar upp vitt skilda områden såsom extremväder, orosanmälningar, kost och tandvård. Vidare anser förvaltningen att om programmet ska lyfta diagnoser, ska fler diagnoser än NPF-diagnoser lyftas. Stödet till barn i behov av särskilt stöd behöver tydliggöras utifrån vilket ansvar förskolan respektive regionen har, samt var beslut om stöd fattas.

     

    Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner tjänsteutlåtandet som svar på remissen.

    Bilagor

  26. Kommunstyrelsen har remitterat Stockholms stads program för barns rätt till kultur. Programmet syftar till att alla barn och unga i Stockholm ska få upptäcka, uppleva och skapa många olika sorters kulturuttryck.

     

    Förvaltningen välkomnar det nya programmet för barns rätt till kultur. Förvaltningen tycker det är positivt att det finns ett särskilt program som stärker stadens arbete med att säkerställa att kulturen är en del av alla barns och ungdomars liv.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.

    Bilagor

  27. Jonas Naddebo (C) och Johan Kling (C) ha skrivit en motion om att bättre rusta ungdomar för den reguljära arbetsmarknaden. Skribenterna till motionen föreslår att en obligatorisk CV-kurs ska erbjudas till ungdomar som erhållit feriejobb samt att ansökningsprocessen till feriejobb ska utökas genom krav på personligt brev eller annan motivering.

     

    Förvaltningen instämmer med skribenterna om att feriejobb är ett viktigt första möte med arbetsmarknaden. Förvaltningen anser att det skulle vara möjligt att erbjuda en digital CV-kurs för de äldre ungdomar som erhåller feriejobb, som förslagsvis samordnas av arbetsmarknadsnämnden. Förvaltningen bedömer att det inte kommer vara möjligt att utöka ansökningsprocessen till feriejobb med ett personligt brev utifrån de stora volymerna av feriearbetare som anställs idag.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner tjänsteutlåtandet som svar på remissen.

    Bilagor

  28.   28

    Stadsdelsdirektörens information

  29.   29

    Anmälningar för kännedom

  30. Ärendet syftar till att följa upp de föreningsbidrag som stadsdelsnämnden beviljat för verksamhetsåret 2023. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd beviljade 30 av 33 sökande föreningar bidrag om totalt 1 060 000 kronor för verksamhetsåret 2023.

     

    Vid granskning av redovisningar valdes fem föreningar ut för vidare kontroll. Föreningarna kontaktades för att svara på frågor om redovisningarna och/eller för att lämna ytterligare uppgifter.

     

    Förvaltningen understryker vikten av att följa upp de avsedda bidragen för att säkerställa att de används till beviljade ändamål. Arbetet med att stärka uppföljning och kontroll av hur föreningar använder tilldelade medel fortsätter.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd lägger rapporten till handlingarna.

    Bilagor

  31. Förvaltningen bedömer att följsamheten till de överenskommelser om idéburet offentligt partnerskap (IOP) som Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd haft under 2024 överlag har varit god och gett bra resultat.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd lägger rapporten till handlingarna.

    Bilagor

  32. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd och den ideella föreningen Street Minds ingick ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) den 1 juni 2021.

     

    Överenskommelsen innebar, att med gemensamma krafter erbjuda betalda arbeten och sysselsättning för människor i stadsdelsområdet som på olika sätt lever i social utsatthet och som står utanför ordinarie arbetsmarknadsinsatser.

     

    Överenskommelsen förväntades leda till att målgruppen, genom att erbjudas aktiviteter, på sikt skulle kunna få kontakter, goda referenser, egen försörjning och en plats på arbetsmarknaden.

     

    De förväntade resultatet av överenskommelsen med Street Minds har, enligt förvaltningens bedömning, uppnåtts.

     

    Överenskommelsen upphörde att gälla den 31 december 2024.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner och lägger slutrapporten till handlingarna.

    Bilagor

  33.   33

    Redovisning av delegationsbeslut

  34.   34

    Stadsdelsnämndens frågor

  35.   35

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken

  36.   36

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken

  37.   37

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken

  38.   38

    Anmälan av behov av särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 9 § föräldrabalken

  39.   39

    Begränsning av umgänge enligt 14 § 2 st 1 p LVU

Det finns ingen information att visa

Inget protokoll har publicerats

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.