Val av justerare och dag för justering
Fastställande av dagordning
Ett medborgarförslag har skickats in till förvaltningen där författaren föreslår en kampanj för att informera om den nya lagen mot nedskräpning. Förslaget riktar sig både till trafikkontoret och stadsdelsnämnden i Enskede-Årsta-Vantör. Båda förvaltningarna ser positivt på förslaget.
Trafikkontoret ser just nu över hur man på bästa sätt ska utforma sitt arbete för minskad nedskräpning under 2022, och där finns informationen om lagen mot nedskräpning med.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner tjänsteutlåtandet som svar på medborgarförslaget.
Bilagor
Tobias Karlsson (SD) och Inge Pihlström (SD) har den 25 november 2021 inkommit med en skrivelse med frågor till förvaltningen kring arbetet med Snösätra. Frågorna som ställs är:
Vad vi har erfarit finns det en del föreningar kopplade till Snösätra som erhåller föreningsbidrag. Vilka är dessa föreningar, hur mycket bidrag har de fått, och hur följer förvaltningen upp att bidragen används ändamålsenligt?
Förvaltningen svarar att det finns en projektorganisation och en projektplan för arbetet med Kulturplats Snösätra. Det finns ännu inte någon utarbetad gestaltning för den framtida kulturplatsen, men många intressanta idéer. Projektet fokuserar just nu på att få nödvändig infrastruktur på plats inför popup-kulturplatsen sommaren 2022.
Under hösten 2021 har förvaltningen låtit göra markprover på stadsdelsförvaltningens arrende, eftersom den delen är tänkt att användas som kulturplats och kommer att vara en publik del av Snösätra. Kortfattat kan sägas om resultaten att de föroreningshalter som hittats inte är akuttoxiska. Enligt den samlade riskbedömningen så är det ingen hälsofara att vistas på platsen kort tid. Relativt höga halter av PFAS har påträffats i grundvattnet och fler prover kommer att tas.
När det gäller frågan om föreningsbidrag har inga föreningar som kopplas till Snösätra fått föreningsbidrag från stadsdelsförvaltningen 2021.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner tjänsteutlåtandet som svar på skrivelsen.
Bilagor
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning har den 25 november 2021 tagit emot en skrivelse från Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna undrar om det finns en tystnadskultur i nämnden och förvaltningen, och har med anledning av det ställt fem frågor till förvaltningen.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen
Bilagor
Stadsdelsförvaltningen har svarat på en skrivelse om förvaltningens hantering av uppföljningar av placerade barn under pandemin.
Skrivelsen till förvaltningen kom från Veronica Palm m.fl. (S), Hassan Jama m.fl. (V) och Lisa Palm (Fi) e.y. De skriver att stadens enhetschefer uppger att pandemin har påverkat kvaliteten i vissa utredningar och att handläggare inte har kunnat följa upp ärenden som planerat utan att en del skötts på telefon vilket inte har varit för barnets bästa.
Det har även framkommit att ett fyraårigt barn, placerat av socialtjänsten i Stockholm, misstänks ha utsatts för svält och våld i sitt familjehem utan att detta har uppmärksammats då uppföljningen varit undermålig.
Skribenterna önskar utifrån detta svar på hur stadsdelsförvaltningen har hanterat uppföljningen av placerade barn under pandemin. Förvaltningens bedömning är att uppföljningar har hanterats korrekt enligt lagar och riktlinjer.
Bilagor
Stadsdelsförvaltningen bedömer att målen för verksamheten i stort har uppfyllts och därmed bidragit till uppfyllelse av kommunfullmäktiges tre inriktningsmål för år 2021. Nämndmålen bedöms i huvudsak ha uppnåtts. Verksamheten har också kunnat inrymmas inom givna ekonomiska ramar och därför beräknar en budget i balans.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förslag till verksamhetsberättelse med bokslut och tillhörande bilagor och översänder den till kommunstyrelsen.
Bilagor
Stadsdelsnämnden bestämmer tid och plats för sina sammanträden enligt 6 kap. 23 § kommunallagen (2017:725).
Enligt stadsdelsnämndens sammanträdesplan för 2022 är det nämndinformation torsdagen den 14 april 2022. Den 14 april 2022 är det skärtorsdag.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden ändrar datum för nämndinformation i april från torsdagen den 14 april 2022 till onsdagen den 13 april 2022.
Bilagor
Ärendet syftar till en mindre revidering av riktlinjerna för föreningsbidrag för Enskede-Årsta-Vantör. Förvaltningen planerar under år 2022 att genomföra en större revidering av stadsdelsnämndens riktlinjer för föreningsbidrag.
Nuvarande riktlinjer samt delegationsordning möjliggör för avdelningschefer och stadsdelsdirektör att fatta löpande beslut om aktivitetsstöd under året. Denna möjlighet föreslås tas bort.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd beslutar i enlighet med förvaltningens förslag.
Bilagor
Förskolan Ädelstenen håller till i en tillfällig lokal i de centrala delarna av Östberga efter en brand år 2014. Förskolan kommer att flytta till en nybyggd förskolelokal som planeras att byggas på Kinnardesgränd 69 en liten bit ifrån den tillfälliga lokalen.
Den planerade förskolan ligger i bottenplanen i ett studentbostadshus. Då marken lutar kommer köket att ligga längst ner i byggnaden och avdelningarna en våning upp.
Den nya förskolan kommer att bestå av 4 avdelningar och totalt kommer det att gå 72 barn på den. Förskolan planeras att stå färdig för inflyttning i oktober 2024.
Bilagor
Stadsdelsförvaltningen fick i samband med Verksamhetsplanen 2022 i uppdrag av stadsdelsnämnden att undersöka möjligheterna att göra den del av Högdalstopparna som ligger inom Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsområde till parkmark, samt ta fram en plan för hur området kan komma att användas i framtiden.
Högdalstopparna består av Hökarängstoppen, Fagersjötoppen och Högdalstoppen. Det som är i fokus för den här utredningen är Högdalstoppen som ligger inom Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsområde.
Stadsdelsförvaltningen har kontaktat exploateringskontoret och stadsbyggnadskontoret för att undersöka hur ärendet ska hanteras.
Exploateringskontoret behöver en beställning över detaljplaneändring för att kunna göra en kostnadsuppskattning av detaljplanearbetet. I samband med beställningen kan de inkomma med en tidplan.
Stadsdelsförvaltningen kommer därefter i samband med tertialrapport 2 ta fram en idéskiss och kostnadsberäkning över hur området kan användas i framtiden.
Stadsdelsförvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner rapporten och ger förvaltningen i uppdrag att utreda och senast i tertialrapport 1 2022 redovisa den fortsatta processen inklusive en kostnadsberäkning för att utveckla Högdalstoppen till parkmark.
Bilagor
Stadsdelsnämnden kan begära hjälp av Polismyndigheten och, i särskilda fall, Kriminalvården för att genomföra beslut om vård eller omhändertagande enligt lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Detta kallas för handräckning.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd ger namngivna tjänstepersoner rätt att begära handräckning i nämndens ställe enligt 43 § 1 st. 2 p. LVU.
Bilagor
Remiss av förslag till reviderade riktlinjer för omsorg på obekväm arbetstid och reviderade riktlinjer för barnsäkerhet i Stockholms stads kommunala förskolor
Kommunstyrelsen har skickat förslag på reviderade riktlinjer för omsorg på obekväm arbetstid och reviderade riktlinjer för barnsäkerhet i Stockholms stads kommunala förskolor, på remiss till stadsdelsnämnden.
Förändringarna i riktlinjer för omsorg på obekväm arbetstid innebär i huvudsak:
Riktlinjerna för barnsäkerhet har reviderats med korrekta länkar till stöddokument på Stockholms stads webbplatser. Ett avsnitt om åtgärder vid värmebölja är tillagt.
Förvaltningen har inga synpunkter på reviderade riktlinjer för omsorg på obekväm arbetstid. Förvaltningen ser positivt på att värmebölja ingår i riktlinjer för barnsäkerhet.
Bilagor
Framkomlighetsstrategin från 2012 har reviderats och skickats ut på remiss till berörda förvaltningar och bolag.
Framkomlighetsstrategin, Stockholms trafikstrategi, tillsammans med strategin för offentliga rum är två pusselbitar som tillsammans beskriver utvecklingen av stadens gator, vägar, torg och kajer.
Med utgångspunkt i framkomlighetsstrategin har det vuxit fram ett ramverk med planer och styrdokument som innehåller mål och inriktningar för transportsystemets olika delar.
Styrdokument som Cykelplanen, Skyfallsstrategi och Godstrafikplan konkretiserar genom mål, inriktning för planering och åtgärder den utveckling av transportsystemet som framkomlighetsstrategin beskriver. Nya uppdrag och mål sätts också kontinuerligt i stadens budget som är överordnad ramverket.
Framkomlighetsstrategins mål är att hantera utmaningar som ökad konkurrens om utrymme i staden, brist på fysisk aktivitet och social interaktion samt klimatförändringarnas påverkan på staden. De övergripande inriktningarna konkretiseras i fyra planeringsinriktningar för hur stadens vägar och gator kan tillgodose framtida behov på ett balanserat sätt, Kapacitet, Framkomlighet, Attraktivitet och Hållbarhet.
Förvaltningen ser positivt på att staden reviderar framkomlighetsstrategin för att säkerställa att planeringsinriktningen är anpassad efter dagens förutsättningar, nya innovationer och arbetssätt.
Förvaltningens synpunkter på framkomlighetsstrategin är framförallt kopplade till att den tydligare borde rikta in sig på att jämna ut skillnader i resvanor mellan innerstaden och omgivande områden samt att tillgången till offentliga mötesplatser även ska vara attraktiva för boende och besökare i ytterstadsområden.
Bilagor
Den 10 december 2021 inkom en remiss till förvaltningen från kommunstyrelsen. Remissen ska besvaras senast den 15 mars 2022.
Förvaltningen ombeds att yttra sig kring en färdplan för äldreomsorgens utveckling i Stockholms stad. Färdplanen utgör ett ramverk för pågående och kommande utvecklingsarbete inom verksamhetsområdet. Till färdplanen hör en rapport som ger en övergripande bild av kompetensförsörjningsarbetet för verksamheter i egen regi.
Förvaltningen tycker att färdplanen utgör ett bra ramverk för pågående och kommande utvecklingsarbete inom verksamhetsområdet. Rapporten om kompetensutvecklingsinsatser i äldreomsorgen ger en bra översikt av pågående och planerade kompetensförsörjningsaktiviteter och tydliggör vem som ansvarar för vad.
Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Socialförvaltningens tillståndsenhet bereder ansökningar från Stockholms stads restauranger om serveringstillstånd för spritdrycker, vin, öl och andra jästa alkoholhaltiga drycker. Socialförvaltningens tillståndsenhet skickar ansökan på remiss till stadsdelsnämnderna.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har fått ansökan om serveringstillstånd på remiss. Remissen inkom den 30 december 2021. Genom att skicka ansökningar om serveringstillstånd på remiss till stadsdelsnämnderna ges en möjlighet att yttra sig om nyetablering av serveringsställen och sena serveringstider.
Förvaltningen föreslår att nämnden tillstyrker ansökan om serveringstillstånd för Infused Liquid AB, Lindetorpsvägen 24, 121 63 Johanneshov, måndag till söndag mellan klockan 11:00 – 01:00 till slutet sällskap i restaurangen.
Bilagor
Stadsdelsdirektörens information
Anmälningar för kännedom
Stadsdelsnämndens frågor
Lokal upphandling av verksamhetsdrift för Vantörs gruppbostäder 2022
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § föräldrabalken (FB)
Anmälan av sociala delegationens protokoll