Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2.   2

    Fastställande av dagordning

  3. Ett medborgarförslag har inkommit till förvaltningen där förslagsställaren föreslår en varsam utveckling av parkområdet Häradsdomaren 1.

     

    Förslagsställaren ser gärna att grönområdets skogskänsla bevaras samt att rekreativa inslag som lekredskap och sociala mötesplatser skapas. Den bostadsutveckling som planeras i parkområdet skapar oro för brist på plats för lek, rofylldhet och återhämtning. Förslagsställaren påpekar att ett högre antal invånare ska efter olika bostadsutvecklingsprojekt i stadsdelen samsas om en mindre parkyta.

     

    Ett detaljplanearbete för området är nu i antagandeskedet. Planförslaget medger bostadsutveckling med en ny gata samt parkområden med tre olika inslag som skogskänsla, lek och fruktträdgård.

     

    Förvaltningen står bakom bevarandet och utveckling av parkmark. I detaljplaneskeden bevakas natur- och stadsmiljöns rekreativa och biologiska värden samt klimathantering.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.

    Bilagor

  4. Ett medborgarförslag har inkommit till förvaltningen där förslagsställaren lyfter två punkter:

    1. Satsa på en utomhuspool i Högdalen, förslagsvis Bandängen då många barn och ungdomar inte har möjlighet att åka bort över sommarlovet och att det inte finns många badplatser i närheten.
    2. Ordna plats för nationaldagsfirande i Högdalen/Bandhagen där många barn och nyinflyttade bor. Skapa en tradition med avstamp i att nationaldagen firar 500 år 2023.

     

    Förvaltningen ställer sig generellt positiv till båda förslagen då en utomhuspool främjar rekreation och motion för unga. Båda förslagen skapar positiva och inkluderande mötesplatser för alla åldrar.

     

    I Bandängen finns det redan en plaskdamm för mindre barn. Förvaltningen bedömer att en placering här skulle bli svår då det är många aktiviteter som samsas om ytan redan idag.

     

    De två förslagen ligger inte inom stadsdelsförvaltningens ansvar eller befogenheter. Förvaltningen kommer att skicka medborgarförslaget vidare till idrottsförvaltningen gällande utomhuspool i Högdalen/Bandängen.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget.

    Bilagor

  5. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning har den 25 maj 2022 tagit emot en skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet om Kommunals uttalande till nämnden om löneöversynen 2022.

    Stadsdelsförvaltningens uppfattning är att medarbetarnas engagemang, professionalitet samt uthållighet och förmåga att anpassa verksamheterna till nya förutsättningar varit avgörande faktorer när Stockholms stad visat såväl styrka som uthållighet under pandemin.

    Kommunstyrelsen beslöt därför under våren 2022 att göra en extra satsning på friskvårdsbidrag och på insatser som bygger teamkänsla. Under 2022 och 2023 höjs friskvårdsbidraget för alla medarbetare i staden till 5 000 kronor per år och alla förvaltningar får dessutom 2 000 kronor per medarbetare till personalsociala aktiviteter under 2022.

    Friskvårdsbidraget kan utnyttjas av samtliga tillsvidareanställda. När det gäller personalsociala aktiviteter för stadsdelsnämndens anställda kommer de extra medlen användas till en gemensam tackfest för alla tillsvidareanställda.

    Frågor som rör löner och anställningsvillkor i övrigt förhandlas centralt mellan arbetsgivare och berörd facklig organisation, i detta fall mellan Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Kommunal. Det utrymme som fördelats i årets löneöversyn är således ett resultat av dessa centrala förhandlingar vilket Stockholms stad följer.

    På alla arbetsplatser inom förvaltningen sker ett systematiskt arbetsmiljöarbete för en god arbetsmiljö för samtliga anställda.

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner tjänsteutlåtandet som svar på skrivelsen.

    Bilagor

  6. Tertialrapport 2 följer upp de mål och indikatorer som kommunfullmäktige fastställt i stadens budget 2022. I tertialrapporten redovisas resultat och analyser av nämndens arbete under perioden januari - augusti. Förvaltningen bedömer att nämnden bidrar till att två av kommunfullmäktiges tre inriktningsmål kommer att uppfyllas helt under året och att ett kommer att uppfyllas delvis. Bedömningen har gjorts utifrån att sju av kommunfullmäktiges tolv verksamhetsområdesmål beräknas uppnås helt och fem delvis. Fjorton av sjutton nämndmål bedöms uppnås helt och tre delvis. I bilaga 5 återrapporteras de uppdrag som stadsdelsnämnden gav förvaltningen i samband med verksamhetsplanen 2022.

    Bilagor

  7. Stadsledningskontoret har på uppdrag från kommunfullmäktige tagit fram en utredning om hur delaktighet och inflytande kan stärkas i stadens råd för funktionshinderfrågor. Kommunstyrelsen har skickat utredningen på remiss till funktionshinderråden inom staden, berörda nämnder och bolag samt intresseorganisationer för yttrande.

     

    Utredningen innehåller förslag om förändringar gällande stadens råd för funktionshinderfrågor. Syftet är att rådens möten ska bli mer ändamålsenliga och att samlade sakkunskaper ska tas till vara systematiskt och sammanhållet samt kopplas till mer övergripande frågor.

     

    Förslagen som presenteras rör främst de stadsdelsanknutna råden som föreslås minska i antal, från 13 råd till sex råd, samt att dess ledamöter ska öka från sju till åtta. Förslag som framförs är att rådens ledamöter ska kunna få ersättning för förlorad inkomst, att rådens uppdrag får en tydligare koppling till nämndernas och bolagsstyrelsernas strategiska arbete, att ett nomineringsutskott bildas för att rekrytera ledamöter samt att kommunstyrelsen tar fram en vägledning som stöd för att genomföra förslagen.

     

    Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning välkomnar att utredningen har fokus på strategiska frågor kopplade till tillgänglighet och delaktighet och uppfattar att förslagen ligger i linje med förvaltningens ambition att funktionshinderperspektivet ska vara en integrerad del av ordinarie verksamheter. Förvaltningen ser också ett behov av att vägledningen som tas fram beaktar hur förändringarna praktiskt ska genomföras och samordnas både på nämndnivå och strategisk nivå.

     

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.

    Bilagor

  8. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning har fått lämna synpunkter på ett förslag om en arbetsmarknadsinsats. Målgrupper för insatsen är personer som nås av arbetsmarknadsförvaltningens uppsökande verksamhet. Insatsen ska utföras av arbetsmarknadsnämndens Jobbtorg. Syftet är att fler ska få stöd att komma ut i arbete.

    Förslaget innebär att fler personer får möjlighet att ta del av insatsen. Insatsen ska vara biståndsprövad. Förslaget förväntas leda till större rättssäkerhet och likabehandling för målgrupperna.

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner tjänsteutlåtandet som svar på remissen.

    Bilagor

  9. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning har fått lämna synpunkter på kompletteringar till ett tidigare förslag om att inrätta en biståndsbedömd stödinsats för personer med funktionsnedsättningar. Syftet med insatsen är att främja övergången från sysselsättning och daglig verksamhet till arbetsmarknaden.

    Insatsen erbjuds redan till målgruppen men är idag inte biståndsbedömd. Det tidigare ärendet har kompletterats med beslutspunkter som saknades vid beslutstillfället samt riktlinjer för insatsen. Förvaltningen är positiv till förslaget. Förslaget möjliggör bättre uppföljning av insatsens effekter och säkerställer att insatsen erbjuds brukare på lika villkor.

    Förvaltningen föreslår att Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd godkänner tjänsteutlåtandet som svar på remissen.

    Bilagor

  10.   10

    Stadsdelsdirektörens information

  11.   11

    Anmälningar för kännedom

  12.   12

    Redovisning av delegationsbeslut

  13.   13

    Stadsdelsnämndens frågor

  14.   14

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken

  15.   15

    Anmälan av behov av särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 9 § föräldrabalken

  16.   16

    Anmälan av behov av särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 9 § föräldrabalken

  17.   17

    Anmälan av behov av särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 9 § föräldrabalken

  18.   18

    Anmälan av behov av särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 9 § föräldrabalken

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.