Val av justerare, dag för justering och godkännande av dagordning
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 § FB
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 § FB
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 § FB
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 § FB
Upphandling avseende Lokalvård Egna hem
Anmälan av sociala delegationens protokoll
Hemtjänstindex för 2024 visar att Stockholm stad fallit 18 placeringar sedan 2023 och finns nu på plats 62 av 290 kommuner. Resultatet påvisar också skillnader inom Stockholm, särskilt oroande är resultatet av biståndshandläggningen där Järva är sämst i staden.
Av verksamhetsberättelsen framgår det att Järvas hemtjänst redovisar ett underskott för 2024 samt att hemtjänsten ligger långt under stadens mål vad gäller andelen omsorgstagare som upplever att de kan påverka hur hjälpen utförs. Åsa Nilsson Söderström framför att Liberalerna är oroliga för den negativa utvecklingen av kvalitet när det gäller hemtjänsten. Liberalerna framför att det är alarmerande att skillnaden inom staden är så stor.
Med anledning av ovanstående vill Liberalerna att förvaltningen redogör för vilka åtgärder som avses vidtas. Detta för att öka kvaliteten på hemtjänsten i allmänhet samt mer specifikt angående biståndshandläggningen och brukarnas möjlighet till påverkan.
Bilagor
För att möta den kraftiga ökningen av barn i förskoleåldern i Bromsten i samband med utbyggnaden av Bromstensstadens 2500 bostäder föreslår stadsdelsförvaltningen att en ny förskola uppförs i kvarteret Tora på nuvarande fastigheten Bromstens Gård 1. SISAB har markanvisats den aktuella tomten och har, tillsammans med stadsdelsförvaltningen, tagit fram ett förslag på ny förskola. Förslaget innebär en förskola om 8 avdelningar i två plan med kapacitet för 144 barn till en beräknad årskostnad om ca 9,5 mnkr år 1.
Bilagor
Förändringen innebär inte en påverkan på barn eller medarbetare utifrån könstillhörighet och bedöms inte ha några negativa konsekvenser för jämställdhet.
Bilagor
Förskolan Rödluvan består av två avdelningar, en för yngre barn och en för äldre barn. Sammanlagt har förskolan i dagsläget 15 inskrivna barn. Förskolan Rödluvan är belägen i stadsdelen Tensta som de senaste åren haft ett sjuknade barnantal. Utifrån befolkningsprognosen sjunker antalet 1–5 åringar kontinuerligt fram till 2032 i Tensta-Hjulsta.
Bilagor
Förskolan Regnbågen består av två avdelningar, en för yngre barn och en för äldre barn. Sammanlagt har förskolan i dagsläget 26 inskrivna barn. Förskolan Regnbågen är belägen i stadsdelen Tensta som de senaste åren haft ett sjuknade barnantal. Utifrån befolkningsprognosen sjunker antalet 1–5 åringar kontinuerligt fram till 2032 i Tensta-Hjulsta.
Bilagor
Stadsrevisionen har granskat stadsdelsnämndens verksamhet under 2024. Utifrån genomförd granskning bedöms Järva stadsdelsnämnd från ekonomisk synpunkt ha bedrivit verksamheten på ett tillfredsställande sätt. Däremot bedöms nämnden delvis ha bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt sätt. Bedömningen grundas på att flera verksamhetsmål för nämndens kärnverksamhet uppfylls delvis eller i ett fall, inte alls. Utifrån årets granskningar har nämnden vidtagit åtgärder enligt rekommendationerna. Den interna kontrollen bedöms, utifrån genomförd granskning, vara i huvudsak tillräcklig. Utifrån genomförd granskning bedöms räkenskaperna vara upprättade i enlighet med stadens anvisningar. Revisionskontoret har följt upp hur nämnden har hanterat de rekommendationer som lämnats i tidigare granskningar. Nämnden har i huvudsak vidtagit åtgärder utifrån revisionens rekommendationer. Väsentliga rekommendationer som återstår åtgärdas av berörda verksamheter.
Förvaltningen föreslår att nämnden överlämnar tjänsteutlåtandet som yttrande över revisionsrapporten för 2024.
Bilagor
Kvalitetsutmärkelsen är Stockholms stads årliga pris för att stimulera och uppmuntra det systematiska kvalitetsarbetet och en långsiktigt hållbar utveckling. Utmärkelsen ger staden möjlighet att lyfta fram förebilder och goda exempel för att inspirera fler verksamheter till kvalitetsutveckling.
Genom att Bromstensgården deltar i kvalitetsutmärkelsen synliggörs och utvecklas verksamhetens systematiska kvalitetsarbete. Till hjälp i detta arbete finns examinatorer som gör en utvärdering av verksamheternas kvalitetsarbete. Kvalitetsutmärkelsen ska på så sätt stimulera och uppmuntra verksamheter att, utveckla sin kvalitet, öka servicen och nyttan för invånarna samt, skapa arbetsglädje och engagemang hos medarbetarna.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden nominerar Bromstensgården till Stockholms stads kvalitetsutmärkelse 2025.
Bilagor
Kvalitetsutmärkelsen är Stockholms stads årliga pris för att stimulera och uppmuntra det systematiska kvalitetsarbetet och en långsiktig hållbar utveckling. Utmärkelsen ger staden möjlighet att lyfta fram förebilder och goda exempel för att inspirera fler verksamheter till kvalitetsutveckling.
Trondheimsgatans servicebostad drivs på entreprenad av Nytida AB. Genom att delta i kvalitetsutmärkelsen synliggörs och utvecklas verksamhetens systematiska kvalitetsarbete. Till hjälp i detta arbete finns examinatorer som gör en utvärdering av verksamhetens kvalitetsarbete. Kvalitetsutmärkelsen ska på så sätt stimulera och uppmuntra verksamheter att utveckla sin kvalitet, öka servicen och nyttan för innevånarna samt skapa arbetsglädje och engagemang hos medarbetarna.
Bilagor
Ett medborgarförslag om att sätta ut en förvaringslåda med tillhörande skötselutrustning intill den nya skateparken i Tenstadelen i Tensta har inkommit. Förvaringslådan ska kunna användas för att förvara skateboardutrustning som föreningar och andra skateboardåkare använder. I förslaget framkommer det även att det ska finnas verktyg att hålla skateanläggningen ren från grus och vatten samt ett första hjälpen-kit. Enligt medborgarförslaget skulle detta leda till att fler använder skateparken och underlätta för föreningar att hålla aktiviteter i parken.
Förvaltningen ser positivt på att skateparken får en förvaringslåda och bedömer att det kan bidra till att parken används mer.
Förvaltningen ser att det finns möjlighet att finansiera förvaringslådan genom parkinvesteringsmedel som finns för 2025. Då det kan ta tid att bygga en permanent förvaringsbox på platsen föreslår förvaltningen att en tillfällig förvaringslåda ställs ut på platsen till dess att den permanenta förvaringslådan är byggd.
Bilagor
Förskolenämndens stadsövergripande rapport beskriver nuläge och utvecklingsbehov inom tre prioriterade områden: systematiskt kvalitetsarbete och nationell måluppfyllelse, förutsättningar för barns språkutveckling samt förskolans kompensatoriska uppdrag. Rapporten bygger på underlag från statistik, uppföljningar och egenkontroller inom både kommunala och fristående verksamheter och har tagits fram i nära samverkan med stadsdelsförvaltningarna.
Järva stadsdelsförvaltning känner igen sig i stora delar av rapportens beskrivningar och slutsatser. Förvaltningen bedömer att rapporten ger en relevant och balanserad bild av såväl styrkor som utmaningar inom förskolans verksamhetsområde. Särskilt positivt är betoningen på behovet av gemensamma system och strukturer för uppföljning, likvärdighet och tidiga insatser.
Förvaltningen redovisar i sitt yttrande pågående lokala insatser som svarar mot rapportens identifierade utvecklingsområden, bland annat inom kvalitetsuppföljning, språkutvecklande undervisning samt arbetet med närvaro, orosanmälningar och samverkan med socialtjänst.
Förvaltningen föreslår att Järva stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat en motion om fler mänskliga möten och sociala interaktioner. I motionen framförs vänskapsbänkar på lämpliga platser som förslag att leda till minskad ensamhet och ökad gemenskap i samhället. Motionären föreslår att berörda förvaltningar ges i uppdrag att utreda möjligheten att installera vänskapsbänkar i parker eller på andra lämpliga platser för att främja sociala interaktioner.
Förvaltningen instämmer i motionärens ambition om att skapa möjligheter till sociala möten i den yttre miljön. Förvaltningen bedömer att konceptet vänskapsbänkar skulle kräva en utformning och någon form av skyltning för att informera om ambitionen om ny gemenskap och möjlighet att hitta nya vänner. Förvaltningen ser då att en sådan utformning och underhåll av skyltar kommer kräva resurser. Vidare menar förvaltningen att arbete görs för att skapa gemenskap i stadsdelsområdet genom att aktivera platser. Förvaltningen kommer under året att utveckla arbetet med platsaktivering. De insatser som planeras inom ramen för platsaktivering anser förvaltningen kan möta det behov som motionären identifierat på ett mer effektivt vis.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen som svar på remissen
Bilagor
Anmälan av kontorsyttrande avseende Etableringsboendelagen – Ett nytt system för bosättning för vissa nyanlända (SOU 2025:35)
Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen mottagit remiss gällande betänkandet Etableringsboendelagen - ett nytt system för bosättning för vissa nyanlända (SOU 2025:35).
Utredningen föreslår ett nytt system för bosättning för vissa nyanlända. Syftet är att åstadkomma en mer jämlik och planerad fördelning av nyanlända för samtliga kommuner, stärka kommunernas inflytande och motverka trångboddhet och segregation. Förslaget innebär bland annat att kommunerna ges möjlighet att lämna önskemål om antalet nyanlända som de kan ta emot, men beslut om fördelning fattas av Migrationsverket utifrån nationella nyckeltal. Vidare ges möjlighet att anmäla områden med allvarlig social problematik där undantag från bosättning bör göras.
Förvaltningen ställer sig positiv till utredningens ambition att stärka nyanländas rätt till tryggt boende och effektiv etablering genom etableringsboendelagen. Samtidigt vill förvaltningen påpeka att insatserna innebär ökade kostnader och resursbehov för kommunen, särskilt vad gäller boende, stöd och samordning.
Förvaltningen vill även lyfta behovet av tydliga riktlinjer för vad som utgör aktivt deltagande i etableringen samt hur information kan delas mellan myndigheter. Vidare så välkomnar förvaltningen att utredningen öppnar för att på sikt överväga parallella reformer för att förstärka systemet gällande en mer jämlik och planerad fördelning av nyanlända.
Förvaltningen föreslår att Järva stadsdelsnämnd lägger kontorsyttrandet till handlingarna.
Bilagor
Bilagor
Bilagor
Anmälan av inkomna och upprättade handlingar under april 2025
Inkomna rapporter, protokollsutdrag med mera
Inkomna skrivelser från nämndens ledamöter
Förvaltningens och nämndens information och frågor
Upphandling avseende Lokalvård Egna hem