Det finns ingen information att visa
Inget protokoll har publicerats
Val av justerare, dag för justering och godkännande av dagordning
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § FB
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § FB
Hemlighållande av vistelseort enligt 14 § 2 st. 2 p LVU
Hemlighållande av vistelseort enligt 14 § 2 st 2 p LVU
Hemlighållande av vistelseort enligt 14 § 2 st 2 p LVU
Hemlighållande av vistelseort enligt 14 § 2 st 2 p LVU
Upphörande av flyttningsförbud enligt 26 § LVU
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 § FB
Upphandling - Regelmässig Lokalvård i Västerort 2025
Anmälan av sociala delegationens protokoll
Bilagor
Sammantaget prognostiseras en budget i balans efter resultatöverföringar.
Bilagor
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd fattade genomförandebeslut i december 2020 avseende uppförande av en ny förskola på Gullingeplan i anslutning till Tensta Centrum. På bara ett år aviserade SISAB avsevärda fördyrningar på ca 20 % på totalkostnaden. Fördyrningarna kunde delvis härledas till ökade prisbilder på framförallt material men även till markrelaterade problem. Efter detta har materialkostnader och räntekostnader ökat mycket kraftigt vilket kan förväntas bidra till ytterligare kraftiga kostnadsökningar inom detta projekt. Därtill har befolkningsprognosen och det förväntade antalet barn i förskoleåldern skrivits ned kraftigt för Tensta den kommande tioårsperioden. Antalet barn i förskoleåldern förväntas minska med upp till 20 % under perioden. Med anledning av ovanstående föreslår stadsdelsförvaltningen att Järva stadsdelsnämnd återtar genomförandebeslutet om att bygga en ny förskola på Gullingeplan och att projektet avbryts.
Bilagor
Ole-Jörgen Persson (M) har inkommit med skrivelse om barn som försvinner från förskolor och skolor efter loven. Skribenten frågar om det finns barn som inte kommit åter till förskola och skola efter sommarlovet 2024 och jullovet 2024/2025 i Järva stadsdelsområde. Vidare frågar skribenten om det finns barn, unga, unga vuxna (upp till 25 år) som misstänkts förts bort mot deras vilja under 2024 i Järva stadsdelsområde. Skribenten efterfrågar också förvaltningens handlingsplan för att säkerställa att barn och unga inte förs bort mot sin vilja och förvaltningens rutiner för att fånga upp dessa.
Järva stadsdelsförvaltnings samlade svar på frågorna är att det finns viss kännedom om barn som är försvunna och att förvaltningen har etablerade rutiner och arbetssätt för att hantera och motverka bortförande av barn.
Förvaltningen delar skribentens synpunkter om att förebygga och förhindra att barn riskerar att föras bort mot sin vilja är en angelägen fråga och ser ett behov av förbättrad och samlad statistik.
Förvaltningen föreslår att Järva stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och lägger till handlingarna.
Bilagor
Enligt patientsäkerhetslagen (SFS 2010:659) ska vårdgivaren senast den första mars varje år upprätta en patientsäkerhetsberättelse för föregående år. Syftet med att upprätta patientsäkerhetsberättelser är att vårdgivaren får bättre kontroll över verksamhetens arbete med patientsäkerheten. Att underlätta utförandet av tillsyn och att det blir enklare att tilldela information till andra samverkanspartners som till exempel andra vårdgivare, patienter eller andra patientorganisationer.
I Järva stadsdelsförvaltning har patientsäkerhetsberättelse för 2024 upprättats för Kista vård- och omsorgsboende och Kista servicehus, Rinkeby vård- och omsorgsboende samt Elinsborgsbacken bostad med särskild service för psykosociala insatser. Elinsborgsbacken bostad med särskild service för psykosociala insatser, drivs på entreprenad av Novelia Omsorg AB. Verksamheterna har arbetat med att bland annat utveckla dokumentationen i patientjournalerna. Patientsäkerheten har följts upp bland annat genom egenkontroll, avvikelserapporter och dokumentationsgranskning. För att öka patientsäkerheten har det exempelvis införts regelbundna team-möten som leds av sjuksköterska. Det som de respektive verksamheterna har arbetat med under år 2024 beskrivs separat i deras respektive patientsäkerhetsberättelser, se bifogade bilagor.
Bilagor
Järva stadsdelsnämnd förordnar vid sidan av ordföranden ett antal nämndledamöter att fatta beslut enligt 6, 9, 11 och 27 §§, 31 d § 2st, 43 § 1st 1p samt 43 § 1st 2p lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU), 4 kap 1 §, 5 kap 1 §, 8 kap 7 § lag om placering av barn i skyddat boende och 13 § om lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM). Vidare delegeras beslut enligt 14 § 2st 1p och 2p, 30 § och 31 g § LVU samt 5 kap 4 § lag om placering av barn i skyddat boende.
Därutöver förordar stadsdelsnämnden ett antal tjänstepersoner i förvaltningen att begära polishandräckning för att genomföra beslut enligt 43§ 1st 2p LVU samt 8 kap 7 § lag om placering av barn i skyddat boende.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat Stockholms stads program för barns rätt till kultur till Järva stadsdelsnämnd för yttrande.
Styrdokumentet avses ersätta det tidigare programmet för barn- och ungdomskultur, Kultur i ögonhöjd.
Programmet har tre mål som konkretiserar stadens ambition för barns rätt till kultur i förskolan och skolan, på fritiden och i den nära stadsmiljön. Programmet ska ge stadens verksamheter en gemensam utgångspunkt för arbetet med barns rätt till kultur samt tydliggöra det ansvar som nämnder och bolagsstyrelser har inom programmets verksamhetsområden.
Förvaltningen bedömer att programmet som helhet är tydligt, välavvägt och skapar goda förutsättningar för staden att förbättra barns möjligheter att ta del av kultur.
Förvaltningen anser att det hade varit önskvärt om inriktningen avseende olika samarbetsmöjligheter hade formuleras tydligare genom mål och aktiviteter samt att huvudansvarig för respektive målområde tar en aktiv roll i att bjuda in till arbetet.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat ”Trafikförändringar i SL- och WÅAB-trafiken 2025/2026” till alla stadsdelsnämnder och berörda facknämnder. Ärendet har beretts inom avdelningen stadsutveckling, medborgarservice och fritid. Remissen innehåller en lista på möjliga trafikförändringar som beräknas träda i kraft i december 2025. Remissen är en del av den kontinuerliga dialog som trafikförvaltningen för med Stockholms stad.
Förvaltningen ser positivt på det underliggande trafik-försörjningsprogrammet där långsiktig hållbarhet står i fokus samt arbete för att främja kollektivt resande.
Förvaltningen anser att konsekvenserna av genomförda förändringar för linje 518 med minskad turtäthet under högtrafik på högsommaren behöver ses över. En direktförbindande buss mellan Kista och Barkarbystaden/ handelsplatsen saknas, vilket är ett behov förvaltningen ser. Förvaltningen ser fortsatt ett behov av förstärkning av busslinje 179 mellan Sollentuna och Vällingby, då linjen har hög belastning med stort antal resenärer.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Stadsdelsnämnden har mottagit en remiss från kommunstyrelsen angående en motion om försäljning av Hästa gård.
Motionärerna menar att staden står inför ekonomiska utmaningar och att det därför är viktigt att göra strategiska prioriteringar när det gäller fastigheter och planerade investeringar. De hävdar vidare att planerade renoveringar av Hästa gård kommer bli kostsamma och innebära stora ekonomiska åtaganden. Av den anledningen anser motionärerna att en försäljning av Hästa gård är det bästa alternativet för att säkerställa en hållbar utveckling av området.
Förvaltningen instämmer i att staden behöver inta en ansvarsfull hantering av Hästa gård. Samtidigt ser förvaltningen positivt på den inriktning som fastighetsnämnden fattat beslut om för Hästa gård.
Inriktningen är att göra Hästa gård levande och tillgänglig för en bred målgrupp med fokus på hållbarhet och biologisk mångfald. Förvaltningen är medveten om att gårdens byggnader samt trädgård har ett stort renoveringsbehov, men menar att fastighetskontoret har en plan för nödvändig upprustning, utveckling och investering i gården.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
Kommunstyrelsen har skickat en remiss av reviderade riktlinjer för handläggning av försöks-, tränings- och Bostad Först lägenheter upprättade av socialförvaltningen. Syftet med riktlinjerna är rättssäkerhet och likabehandling när det gäller utredning, bedömning och tillgång till insatserna försöks- och träningslägenheter.
Förvaltningens bedömning är att de nya riktlinjerna till viss del kommer påverka berörda verksamheter då befintligt boendestöd behöver breddas eftersom förslaget inkluderar de nya målgrupperna våldsutsatta och personer som skrivs ut från långvarig intuitions- eller kriminalvård. Utöver detta bedöms förslaget inte i någon större utsträckning påverka det befintliga uppdraget då det redan finns befintliga strukturer och arbetssätt.
Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget i sin helhet och föreslår att Järva stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
Järva stadsdelsnämnd har fått en begäran från kommunstyrelsen om att inkomma med yttrande avseende betänkandet Avgift för områdessamverkan – och andra åtgärder för trygghet i byggd miljö.
Betänkandet innehåller två delar. Dels en analys med förslag på åtgärder för obligatorisk områdessamverkan mellan det offentliga och fastighetsägare. Dels förslag på ytterligare insatser för trygghetsskapande- och brottsförebyggande åtgärder i den byggda miljön.
Förvaltningen har en bred erfarenhet av samverkan med de olika fastighetsägare som finns i Järva stadsdelsområde inom olika forum. Förvaltningen ser ingen nödvändighet i att införa avgifter från fastighetsägarna. Det gemensamma engagemang som redan finns på frivillig basis bör istället vårdas och vidareutvecklas. Förvaltningen ser mer risker än nyttor med att införa en lagstiftning som syftar till att genom krav och potentiella uttag av utgifter bygga incitament för områdessamverkan.
Förvaltningen ställer sig positiv till att införa ett nationellt kunskapscentrum och på att tillsätta en utredning om brister och förbättringsförslag i tillsynen av den byggda miljön.
Förvaltningen ser mycket positivt på att tillsätta en utredning om att införa krav på tillstånd för fastighetsägares rätt att ta ut hyra eftersom det har potential att skapa bättre bostadsförhållanden för invånarna i Järva.
Förvaltningen föreslår att lämna tjänsteutlåtandet som svar på remissen.
Bilagor
Kommunfullmäktige har gett förskolenämnden i uppdrag att, i samverkan med stadsdelsnämnderna och kommunstyrelsen, ta fram en strategi för barnhälsa inom förskolan. Arbetet inleddes våren 2024 och har genomförts i dialog med referensgrupper där förvaltningen varit delaktig.
Syftet med programmet är att skapa goda och jämlika förutsättningar för barns hälsa och utveckling i hela staden genom tydliga riktlinjer och strukturerade arbetssätt. Programmet bygger på forskning, nationella och lokala styrdokument samt barnkonventionen och omfattar flera aspekter av barnhälsoarbetet. Det gäller för kommunala förskolor men kan även fungera som stöd för fristående verksamheter.
Programmet vilar på tre strategiska inriktningar – hälsofrämjande, förebyggande och inkluderande insatser – och konkretiseras genom fem centrala fokusområden: fysisk hälsa, hälsosamma matvanor, psykosocial hälsa, miljö och barnsäkerhet samt samverkan.
Förvaltningen ser positivt på ett gemensamt program samtidigt som flera utvecklingsområden identifieras. Programmet saknar en tydlig röd tråd och referenser till aktuell pedagogisk forskning, vilket försvårar kopplingen till ett utbildnings- och specialpedagogiskt perspektiv. Vidare behandlar programmet frågor som redan regleras i andra styrdokument, vilket i kombination med dess omfattande innehåll kan leda till oklarheter samt bidra till överlappningar. Förvaltningen ifrågasätter även varför vissa grupper lyfts fram särskilt, då barnhälsoarbetet ska omfatta alla barn. En mer inkluderande och väl avgränsad framställning skulle säkerställa att programmet blir tydligare, mer ändamålsenligt och bättre anpassat efter stadens behov.
Bilagor
Järva stadsdelsnämnd har mottagit en remiss från kommunstyrelsen angående en motion om att införa en potthålsgaranti. I motionen föreslås att staden inför en 24-timmars potthålsgaranti, för att säkerställa att gator och cykelbanor håller en hög kvalitet. Motionärerna önskar främja säkerhet och framkomlighet, men menar att det idag finns brister i infrastrukturen och potthål (även kallat tjälskott) lyfts som ett särskilt problem på stadens gator och cykelbanor.
Förvaltningen instämmer med motionärerna om att Stockholms gator och cykelbanor ska hålla en hög kvalitet för att främja säkerhet och framkomlighet. De vägar som förvaltningen råder över där potthål (tjälskott) kan uppstå är parkvägar såsom gång- och cykelvägar. Förvaltningen inventerar och åtgärdar årligen de parkvägar i stadsdelen som är i störst behov av ny asfalt. Skulle ett stort problem uppstå som orsakas av potthål, där allvarlig fara för allmänhet råder, åtgärdas det med hög prioritet. Det kan vara svårt för förvaltningen att ha kunskap om exakt alla kvadratmeter parkväg. Då är synpunkter angående exempelvis potthål via tyck-till appen ett värdefullt verktyg.
Att införa en 24 timmarsgaranti ser förvaltningen inte som realistiskt. Snabb åtgärd av potthål skulle behöva innebära tillfälliga lösningar med kallasfalt, vilket kort efter åtgärd behöver göras om för att hålla över tid. Förvaltningen anser också att en 24 timmarsgaranti skulle vara utmanande i ett resurs- och kostnadsperspektiv.
Problematiken med potthål på bilvägar som lyfts i motionen är inom Trafikkontorets ansvarsområde.
Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
Stadsdelsnämnden har mottagit en remiss från kommunstyrelsen. Motionen som nämnden ska besvara lyfter att trafiksituationen på Danmarksgatan i Kista är ineffektiv för både kollektivtrafik och privatbilister. Motionärerna menar att olämplig placering av busshållplats och olovlig körning skapar allvarliga trafikproblem på platsen. I motionen föreslås att kommunfullmäktige uppdrar till trafiknämnden att initiera en dialog med trafikförvaltningen i Region Stockholm i syfte att flytta busshållplatsen och åter öppna Danmarksgatan för övrig trafik i båda riktningarna.
Förvaltningen instämmer med motionärerna att det är viktigt med en fungerande, trygg och tillgänglig trafik kring Danmarksgatan och Kistaplans knutpunkt. Förvaltningen deltar i forumet Kista i samverkan som samordnas av trafikkontoret. I det forumet finns möjlighet till dialog kring platsens utformning och trygghet. Förvaltningen har dock inte rådighet över platsen och trafikplaneringen där. Trafikförvaltningen i Region Stockholm och trafikkontoret i Stockholms stad har en samverkan kring Kista busstorg för att bland annat öka trygghet och funktionalitet för alla trafikanter. Ett arbete pågår för att identifiera åtgärder för att göra torget tryggare. I arbetet har frågor om placering och utökning av möjliga hållplatslägen lyfts. Förvaltningen menar att det arbete som pågår kan utmynna i lösningar som ligger i linje med motionärernas önskemål. Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen som svar på remissen.
Bilagor
Kommunstyrelsen har bett Järva stadsdelsnämnd att yttra sig över socialnämnden och äldrenämndens gemensamma förslag: Socialtjänstens tillhandahållande av insatser i samband med ikraftträdande av ny socialtjänstlag, inklusive bilagan Insatser som Stockholms stad socialtjänst ger utan individuell behovsprövning.
Regeringen föreslår i proposition En förebyggande socialtjänstlag - för ökade rättigheter, skyldigheter och möjligheter (proposition 2024/25:89) att en ny socialtjänstlag ska träda i kraft den 1 juli. Enligt propositionen kommer kommunerna, med vissa undantag, ges möjlighet att tillhandahålla insatser utan behovsprövning. Förslaget syftar till att individer som har behov enklare ska få tillgång till insatser.
Socialnämnden och äldrenämnden föreslår att insatser som i dagsläget ges utan behovsprövning i Stockholm stad ska fortsätta tillhandahållas på det sättet under en omställningsperiod från den 1 juli 2025 till den 31 oktober 2026. Under samma period ska insatser utan behovsprövning undantas dokumentationskrav om det finns risk att uppgifter om enskildas identitet kan röjas.
I remissen föreslås även att socialnämnden och äldrenämnden ska få i uppdrag att lämna förslag på vilka insatser som ska ges utan individuell behovsprövning från och med den 1 november 2026 och vilka insatser som ska undantas dokumentationskrav samt att socialnämnden, äldrenämnden och stadsdelsnämnderna får i uppdrag att genomföra pilotprojekt för att pröva och utvärdera om insatser som idag kräver individuell behovsprövning kan erbjudas utan en sådan prövning i framtiden.
Förvaltningen tillstyrker socialnämndens samtliga förslag till beslut.
Bilagor
Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen mottagit remiss gällande betänkandet En socionomutbildning i tiden (SOU 2025:27). Utredningen föreslår förändringar i examensordningen för socionomexamen, med syfte att stärka utbildningen och säkerställa likvärdighet och kvalitet i socionomutbildningarna vid landets olika lärosäten. Förslagen omfattar bland annat en tydligare inriktning mot aktuella samhällsutmaningar, juridisk kompetens samt stärkt verksamhetsförlagd utbildning. Förvaltningen ställer sig positiv till utredningens ambition att stärka socionomutbildningen så att den möter dagens komplexa samhällsutmaningar. Vidare så vill förvaltningen lyfta vikten av att balans upprätthålls mellan teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter och stödjer därför särskilt förslaget om kvalitetssäkrad verksamhetsförlagd utbildning. Förvaltningen föreslår att Järva stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande och överlämnar det som svar på remissen till kommunstyrelsen.
Bilagor
Den 12 februari inkom ett medborgarförslag som föreslår att befintliga anslagstavlor ska göras om så att ytan för uppsättning av affischer blir större, samt skyddar uppsatta affischer mot regn. Den 3 mars inkom information om kontaktperson för medborgarförslaget.
Bilagor
Inkommet medborgarförslag om att inrätta ett ungdomsråd i Järva
Bilagor
Anmälan av inkomna och upprättade handlingar under mars 2025
Inkomna rapporter, protokollsutdrag med mera
Inkomna skrivelser från nämndens ledamöter
Förvaltningens och nämndens information och frågor