Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2.   2

    Fastställande av dagordning

  3.   3

    Upplysningar till tingsrätten enligt 6 kap 19 och 20 §§ föräldrabalken (FB)

  4.   4

    Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)

  5.   5

    Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)

  6.   6

    Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)

  7. Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 26 februari, den 3 mars och den 17 mars 2020 anmäls.

  8.   8

    Information från förvaltningen

  9. Med anledning av rådande situation med coronaviruset är stadsdelsnämndens sammanträde den 26 mars stängt för allmänheten. Allmänhetens frågestund kommer därför att utgå på dagordningen.

  10. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att bedriva sophämtning med hjälp av häst på Södermalm.

    Stadsdelsförvaltningen uppskattar det trevliga och intressanta medborgarförslaget som beskriver att det i Malmö sedan flera år hämtas sopor med hjälp av häst och att det även bör kunna utföras på Södermalm, åtminstone på försök.

    Förvaltningen konstaterar att det råder helt olika förutsättningar mellan det i medborgarförslaget nämnda exemplet i Malmö och stadsdelsområdets parker. Till skillnad från det aktuella bostadsområdet i Malmö, med slutna bostadskvarter, ligger stadsdelsområdets parker i tätbebyggd storstadsmiljö, i många fall omgärdade av hårt trafikerade gator. Metoden att använda häst vid hämtning av hushållsavfall eller i samband med skräpkorgstömning, anser förvaltningen i första hand vara lämpligt inom begränsade bostadskvarter såsom i det aktuella fallet i Malmö. Exemplet från Malmö visar även att hämning av avfall med hjälp av häst är betydligt dyrare än om avfallet skulle hämtas med sopbil.

    Förvaltningen behöver använda tillgängliga medel på bästa möjliga resurseffektiva sätt. Den föreslagna hämtningen med häst skulle förutom ökade kostnader även innebära en betydande tillkommande arbetsinsats.

    Bilagor

  11. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag som innehåller förslag till åtgärder som kan leda till ökad trivsel i Rosenlundsparken samt att en hundrastgård anläggs vid Swedenborgsgatan.

    Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslaget innehåller bra och konkreta förlag som kan innebära ökad trivsel i Rosenlundsparken.

    Beträffande förslaget att tillföra belysning till parkens naturdamm och scen pågår ett samarbete mellan stadsdelsförvaltningen och trafikkontoret i syfte att förbättra belysningen i Rosenlundsparken. En utredning om vilka belysningsåtgärder som bör genomföras i parkens mellersta och östra del, där de i medborgarförslaget nämnda platserna ingår, är under framtagande av trafikkontoret.

    Vad gäller förslaget att förse den diagonalt gående gångvägen genom parken med grus pågår ett arbete med att åtgärda aktuella gångvägar utifrån hur behoven ser ut.

    Beträffande förslaget att anlägga en hundrastgård i parken, exempelvis vid Swedenborgsgatan intill den nya bostadsbebyggelsen, kan förvaltningen konstatera att lämpliga ytor för detta saknas i parken. Förvaltningen planerar däremot att under innevarande år, 2020, anlägga en hundrastgård i kvarteret Skjutsgossen och till år 2022 beräknas hundrastgården i Fatbursparken vara större då en utveckling av denna ingår i arbetena med att göra park av de ytor som tidigare varit inhägnade av arbetena med Citybanan och Getingmidjan.

    Bilagor

  12. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att anlägga lekplatser för vuxna.

    Stadsdelsförvaltningen är positiv till medborgarförslaget som kan främja både lek och rörelse samtidigt som det skulle bli en mötesplats där människor med olika bakgrund kan träffas. Förvaltningen föreslår att förslaget tas med i arbetet med att rusta upp Tantolunden, vars programskede ska påbörjas under året, för att se om en lekplats eller lekutrustning för vuxna kan tillföras parken.

    Bilagor

  13. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att rusta upp Rosenlundsparken med mer och bättre belysning.

    Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslaget är mycket positivt då förslaget om förbättrad belysning kan innebära ökad trivsel och större upplevd trygghet i parken under den mörka årstiden.

    Det pågår ett samarbete mellan stadsdelsförvaltningen och trafikkontoret i syfte att förbättra belysningen i Rosenlundsparken. En utredning om vilka belysningsåtgärder som bör genomföras i parkens mellersta och östra del, där de i medborgarförslaget nämnda platserna ingår, är under framtagande av trafikkontoret.

    Under innevarande år, 2020, planerar trafikkontoret, som ansvarar för merparten av belysningen på allmän mark, att byta ut befintlig armatur vid gångvägen som löper längs den norra sidan av parken till mer effektiv belysning. Fortsatta belysningsåtgärder, utifrån resultatet av ovan nämnda utredning, planeras att genomföras i samarbete mellan trafikkontoret och stadsdelsförvaltningen.

    Bilagor

  14. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att  göra Tjurbergsparken till en försökspark för biologisk mångfald.

    Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslaget innehåller många fina förslag som innebär att Tjurbergsparkens ekologiska värden kan utvecklas.

    De i medborgarförslaget föreslagna åtgärderna stämmer bra överens med den beskrivning som finns i Parkplan Södermalm där parkens ekologiska infrastruktur och hur den ska utvecklas finns redovisad.

    Några av de i medborgarförslaget föreslagna åtgärderna kan förvaltningen genomföra under innevarande år, såsom att spara delar av träd som måste fällas och omvandla dessa till insektshotell. Förvaltningen anser däremot att genomförandet av mer omfattande åtgärder i parken bör avvakta beslut om en eventuell bostadsbebyggelse i parken.

    Bilagor

  15. Månadsrapport per februari med helårsprognos visar på en budget i balans efter resultatöverföring.

    Individ- och familjeomsorg prognostiserar ett underskott om 15,0 mnkr.

    Äldreomsorg prognostiserar ett överskott om 5,0 mnkr och övrig verksamhet ett överskott om 10,0 mnkr.

    Övriga verksamhetsområden prognostiserar en budget i balans.

    Sjukfrånvaron för januari är 7,3 procent för rullande 12 månader.

    Bilagor

  16. Kommunerna och Polismyndigheten ansvarar för tillsynen av försäljning av folköl, tobak och elektroniska cigaretter. I Stockholm är det stadsdelsnämnderna som ansvarar för tillsynen. Varje år upprättar stadsdelsnämnderna en tillsynsplan för hur arbetet med tillsynen ska bedrivas. Under år 2020 kommer varje försäljningsställe inom Södermalms stadsdelsområde att få minst ett tillsynsbesök. Från och med den 1 juli 2019 gäller tillståndsplikt för den som säljer tobak. Socialnämnden ansvarar för tillståndsgivning. Kommunfullmäktige har gett socialnämnden uppdraget att i samråd med stadsdelsnämnderna utreda och tydliggöra ansvaret för tillsynen. Tills vidare ligger ansvaret för tillsynen på stadsdelsnämnderna. Socialnämndens utredning kan eventuellt leda till att fullmäktige beslutar om annan ansvarsfördelning. Förvaltningen föreslår därför att nämnden delegerar till stadsdelsdirektören att besluta om eventuell revidering av planen.

    Bilagor

  17. I Stadens budget framgår att socialförvaltningen ska samordna arbetet med boendeplanen för bostäder för personer med funktionsnedsättning och bearbeta stadsdelsnämndernas/regionernas förslag samt föreslå beslut om åtgärder utifrån en sammanvägd övergripande bedömning av behov och framtida trender.



    Region innerstaden, som består av stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm, har gjort en sammanställning av stadsdelsförvaltningarnas existerande boenden, befintliga individuella avtal, pågående projekt av boenden och uppskattat behov av boenden år 2030. Sammanställningen levereras till socialförvaltningen som bidrag till stadens övergripande boendeplan.



    Sammanställningen presenteras i ett av socialförvaltningen framtaget excelformulär och kommenteras av stadsdelsförvaltningarna i tillhörande textdokument.



    Innerstadens sammanställning visar att stadsdelsförvaltningarna har pågående projekt där lägenheter inom den kategori bostäder som efterfrågas mest ingår, men att fler lägenheter kommer behövas i flera av kategorierna ifall de bedömda framtida behoven ska täckas.

    Bilagor

  18. Stadsdelsnämnden gav den 19 november 2019 förvaltningen i uppdrag att bereda en skrivelse från Anders Göransson med flera (S). Skrivelsen tar upp 2019 års varsel på Karolinska sjukhuset. Författarna av skrivelsen vill ge förvaltningen i uppdrag att undersöka möjligheten att genomföra en särskild rekryteringsinsats mot de varslade undersköterskorna för att på så sätt matcha dem mot olika anställningar i staden. Stockholm stad medverkade i Sveriges största mässa för jobb, utbildning och starta eget som genomfördes den 13-14 februari den så kallade Bazaren. Södermalms stadsdelsförvaltning annonserar på Arbetsförmedlingens platsbank när behov av att anställa undersköterskor finns. Förvaltningen ser därför i nuläget inte något behov av att någon extra rekryteringssatsning görs.

    Bilagor

  19. Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått en motion gällande en egen tävlingsklass för Stöd och service till personer med funktionsnedsättning i stadens Kvalitetsutmärkelse. Skribenterna menar att det är dags att lyfta fram verksamhetsområdet som en egen tävlingsklass i Stockholms stads årliga Kvalitetsutmärkelse. Bakgrunden till detta är bland annat att det är ett område som i många sammanhang hamnar i skuggan av den övriga socialtjänsten och att det är ett omfattande område som inrymmer flera olika typer av verksamheter.

    Förvaltningen ser positivt på förslaget att införa en egen tävlingsklass för stöd och service till personer med funktionsnedsättning.

    Bilagor

  20. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Riddarholmsterrassen Yta A, B, C, D, E, F, Norra Riddarholmshamnen 5-7. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  21. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för Hammarby Sjöstads Kött & Deli, Hammarby allé 130. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  22. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Pinchos, Heliosgången 2 i Hammarby sjöstad. Förvaltningen tillstyrker serveringstillstånd inne i restaurangen enligt ansökan men avstyrker servering till kl 01.00 i uteserveringen.

    Bilagor

  23. Beslut fattade enligt delegation från stadsdelsnämnden anmäls vid sammanträdet.

  24. Protokoll från styrgruppens sammanträde den 13 februari 2020 anmäls.

  25. Sammanträdet den 16 mars 2020 ställdes in så inget protokoll finns att anmäla.

  26. Protokoll från rådets sammanträde den 16 mars 2020 anmäls.

    Bilagor

  27. Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträde den 16 mars 2020 anmäls.

    Bilagor

  28.   30

    Övriga frågor

  1. § 1

    Val av justerare och dag för justering

  2. § 2

    Fastställande av dagordning

  3. § 3

    Upplysningar till tingsrätten enligt 6 kap 19 och 20 §§ föräldrabalken (FB)

  4. § 4

    Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)

  5. § 5

    Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)

  6. § 6

    Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)

  7. Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 26 februari, den 3 mars och den 17 mars 2020 anmäls.

  8. Stadsdelsdirektör Ann-Christine Jenvén ger en lägesbild för Södermalms stadsdelsförvaltning med anledning av coronapandemin.

  9. § 9

    Allmänhetens frågestund - UTGÅR

  10. Under perioden 1 februari till 29 februari 2020 har åtta medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.

    Bilagor

  11. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att bedriva sophämtning med hjälp av häst på Södermalm.

    Stadsdelsförvaltningen uppskattar det trevliga och intressanta medborgarförslaget som beskriver att det i Malmö sedan flera år hämtas sopor med hjälp av häst och att det även bör kunna utföras på Södermalm, åtminstone på försök.

    Förvaltningen konstaterar att det råder helt olika förutsättningar mellan det i medborgarförslaget nämnda exemplet i Malmö och stadsdelsområdets parker. Till skillnad från det aktuella bostadsområdet i Malmö, med slutna bostadskvarter, ligger stadsdelsområdets parker i tätbebyggd storstadsmiljö, i många fall omgärdade av hårt trafikerade gator. Metoden att använda häst vid hämtning av hushållsavfall eller i samband med skräpkorgstömning, anser förvaltningen i första hand vara lämpligt inom begränsade bostadskvarter såsom i det aktuella fallet i Malmö. Exemplet från Malmö visar även att hämning av avfall med hjälp av häst är betydligt dyrare än om avfallet skulle hämtas med sopbil.

    Förvaltningen behöver använda tillgängliga medel på bästa möjliga resurseffektiva sätt. Den föreslagna hämtningen med häst skulle förutom ökade kostnader även innebära en betydande tillkommande arbetsinsats.

    Bilagor

  12. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag som innehåller förslag till åtgärder som kan leda till ökad trivsel i Rosenlundsparken samt att en hundrastgård anläggs vid Swedenborgsgatan.

    Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslaget innehåller bra och konkreta förlag som kan innebära ökad trivsel i Rosenlundsparken.

    Beträffande förslaget att tillföra belysning till parkens naturdamm och scen pågår ett samarbete mellan stadsdelsförvaltningen och trafikkontoret i syfte att förbättra belysningen i Rosenlundsparken. En utredning om vilka belysningsåtgärder som bör genomföras i parkens mellersta och östra del, där de i medborgarförslaget nämnda platserna ingår, är under framtagande av trafikkontoret.

    Vad gäller förslaget att förse den diagonalt gående gångvägen genom parken med grus pågår ett arbete med att åtgärda aktuella gångvägar utifrån hur behoven ser ut.

    Beträffande förslaget att anlägga en hundrastgård i parken, exempelvis vid Swedenborgsgatan intill den nya bostadsbebyggelsen, kan förvaltningen konstatera att lämpliga ytor för detta saknas i parken. Förvaltningen planerar däremot att under innevarande år, 2020, anlägga en hundrastgård i kvarteret Skjutsgossen och till år 2022 beräknas hundrastgården i Fatbursparken vara större då en utveckling av denna ingår i arbetena med att göra park av de ytor som tidigare varit inhägnade av arbetena med Citybanan och Getingmidjan.

    Bilagor

  13. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att anlägga lekplatser för vuxna.

    Stadsdelsförvaltningen är positiv till medborgarförslaget som kan främja både lek och rörelse samtidigt som det skulle bli en mötesplats där människor med olika bakgrund kan träffas. Förvaltningen föreslår att förslaget tas med i arbetet med att rusta upp Tantolunden, vars programskede ska påbörjas under året, för att se om en lekplats eller lekutrustning för vuxna kan tillföras parken.

    Bilagor

  14. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att rusta upp Rosenlundsparken med mer och bättre belysning.

    Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslaget är mycket positivt då förslaget om förbättrad belysning kan innebära ökad trivsel och större upplevd trygghet i parken under den mörka årstiden.

    Det pågår ett samarbete mellan stadsdelsförvaltningen och trafikkontoret i syfte att förbättra belysningen i Rosenlundsparken. En utredning om vilka belysningsåtgärder som bör genomföras i parkens mellersta och östra del, där de i medborgarförslaget nämnda platserna ingår, är under framtagande av trafikkontoret.

    Under innevarande år, 2020, planerar trafikkontoret, som ansvarar för merparten av belysningen på allmän mark, att byta ut befintlig armatur vid gångvägen som löper längs den norra sidan av parken till mer effektiv belysning. Fortsatta belysningsåtgärder, utifrån resultatet av ovan nämnda utredning, planeras att genomföras i samarbete mellan trafikkontoret och stadsdelsförvaltningen.

    Bilagor

  15. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att  göra Tjurbergsparken till en försökspark för biologisk mångfald.

    Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslaget innehåller många fina förslag som innebär att Tjurbergsparkens ekologiska värden kan utvecklas.

    De i medborgarförslaget föreslagna åtgärderna stämmer bra överens med den beskrivning som finns i Parkplan Södermalm där parkens ekologiska infrastruktur och hur den ska utvecklas finns redovisad.

    Några av de i medborgarförslaget föreslagna åtgärderna kan förvaltningen genomföra under innevarande år, såsom att spara delar av träd som måste fällas och omvandla dessa till insektshotell. Förvaltningen anser däremot att genomförandet av mer omfattande åtgärder i parken bör avvakta beslut om en eventuell bostadsbebyggelse i parken.

    Bilagor

  16. Månadsrapport per februari med helårsprognos visar på en budget i balans efter resultatöverföring.

    Individ- och familjeomsorg prognostiserar ett underskott om 15,0 mnkr.

    Äldreomsorg prognostiserar ett överskott om 5,0 mnkr och övrig verksamhet ett överskott om 10,0 mnkr.

    Övriga verksamhetsområden prognostiserar en budget i balans.

    Sjukfrånvaron för januari är 7,3 procent för rullande 12 månader.

    Bilagor

  17. Kommunerna och Polismyndigheten ansvarar för tillsynen av försäljning av folköl, tobak och elektroniska cigaretter. I Stockholm är det stadsdelsnämnderna som ansvarar för tillsynen. Varje år upprättar stadsdelsnämnderna en tillsynsplan för hur arbetet med tillsynen ska bedrivas. Under år 2020 kommer varje försäljningsställe inom Södermalms stadsdelsområde att få minst ett tillsynsbesök. Från och med den 1 juli 2019 gäller tillståndsplikt för den som säljer tobak. Socialnämnden ansvarar för tillståndsgivning. Kommunfullmäktige har gett socialnämnden uppdraget att i samråd med stadsdelsnämnderna utreda och tydliggöra ansvaret för tillsynen. Tills vidare ligger ansvaret för tillsynen på stadsdelsnämnderna. Socialnämndens utredning kan eventuellt leda till att fullmäktige beslutar om annan ansvarsfördelning. Förvaltningen föreslår därför att nämnden delegerar till stadsdelsdirektören att besluta om eventuell revidering av planen.

    Bilagor

  18. I Stadens budget framgår att socialförvaltningen ska samordna arbetet med boendeplanen för bostäder för personer med funktionsnedsättning och bearbeta stadsdelsnämndernas/regionernas förslag samt föreslå beslut om åtgärder utifrån en sammanvägd övergripande bedömning av behov och framtida trender.

    Region innerstaden, som består av stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm, har gjort en sammanställning av stadsdelsförvaltningarnas existerande boenden, befintliga individuella avtal, pågående projekt av boenden och uppskattat behov av boenden år 2030. Sammanställningen levereras till socialförvaltningen som bidrag till stadens övergripande boendeplan.

    Sammanställningen presenteras i ett av socialförvaltningen framtaget excelformulär och kommenteras av stadsdelsförvaltningarna i tillhörande textdokument.

    Innerstadens sammanställning visar att stadsdelsförvaltningarna har pågående projekt där lägenheter inom den kategori bostäder som efterfrågas mest ingår, men att fler lägenheter kommer behövas i flera av kategorierna ifall de bedömda framtida behoven ska täckas.

    Bilagor

  19. Stadsdelsnämnden gav den 19 november 2019 förvaltningen i uppdrag att bereda en skrivelse från Anders Göransson med flera (S). Skrivelsen tar upp 2019 års varsel på Karolinska sjukhuset. Författarna av skrivelsen vill ge förvaltningen i uppdrag att undersöka möjligheten att genomföra en särskild rekryteringsinsats mot de varslade undersköterskorna för att på så sätt matcha dem mot olika anställningar i staden. Stockholm stad medverkade i Sveriges största mässa för jobb, utbildning och starta eget som genomfördes den 13-14 februari den så kallade Bazaren. Södermalms stadsdelsförvaltning annonserar på Arbetsförmedlingens platsbank när behov av att anställa undersköterskor finns. Förvaltningen ser därför i nuläget inte något behov av att någon extra rekryteringssatsning görs.

    Bilagor

  20. Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått en motion gällande en egen tävlingsklass för Stöd och service till personer med funktionsnedsättning i stadens Kvalitetsutmärkelse. Skribenterna menar att det är dags att lyfta fram verksamhetsområdet som en egen tävlingsklass i Stockholms stads årliga Kvalitetsutmärkelse. Bakgrunden till detta är bland annat att det är ett område som i många sammanhang hamnar i skuggan av den övriga socialtjänsten och att det är ett omfattande område som inrymmer flera olika typer av verksamheter.

    Förvaltningen ser positivt på förslaget att införa en egen tävlingsklass för stöd och service till personer med funktionsnedsättning.

    Bilagor

  21. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Riddarholmsterrassen Yta A, B, C, D, E, F, Norra Riddarholmshamnen 5-7. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  22. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för Hammarby Sjöstads Kött & Deli, Hammarby allé 130. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  23. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Pinchos, Heliosgången 2 i Hammarby sjöstad. Förvaltningen tillstyrker serveringstillstånd inne i restaurangen enligt ansökan men avstyrker servering till kl 01.00 i uteserveringen.

    Bilagor

  24. Under kvartal 4 2019 rapporterade Södermalms stadsdelsnämnd 61 individrapporter till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avseende ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

    13 rapporter var nya och avsåg gynnande beslut som för första gången rapporteras till IVO som ej verkställda. 48 avsåg återrapportering i ärenden som tidigare insänts till IVO.

    Bilagor

  25. Följande beslut fattade enligt delegation från stadsdelsnämnden anmäls vid sammanträdet:
     

    • Beslut att stadsdelsnämndens sammanträde den 26 mars 2020 hålls inom stängda dörrar (SÖD 2020/282)
    • Beslut om tillfälligt besöksstopp med anledning av Covid-19, bostad med särskild service, sociala avdelningen (SÖD 2020/300)
    • Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i egen regi (SÖD 2020/13)
    • Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i enskild regi (SÖD 2020/14)

    Bilagor

  26. Protokoll från styrgruppens sammanträde den 13 februari 2020 anmäls.

  27. Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträde den 16 mars 2020 anmäls.

    Bilagor

  28. § 30

    Övriga frågor

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.