Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2.   2

    Fastställande av föredragningslista

  3.   3

    Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)

  4.   4

    Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)

  5.   5

    Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)

  6.   6

    Upphandling av kollo 2022-2023

  7. Två av förvaltningens vård- och omsorgsboende, Nytorgsgården och Katarinagården, har fått klagomål gällande begränsningar av besök. Klagomålen har av anhöriga skickats till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som har begärt ett yttrande från nämnden. I tjänsteutlåtandet svarar förvaltningen på begäran från IVO.

  8. Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande. Stockholms stads budget är överordnad och styrande för stadens verksamheter. Samtliga nämnder ska i enlighet med stadens regler för ekonomisk förvaltning upprätta en verksamhetsplan med utgångspunkt från den budget som kommunfullmäktige fattat beslut om.

    Verksamhetsplanen utgår från kommunfullmäktiges budget för 2021 och de tre inriktningsmålen:
     

    1. En modern storstad med möjligheter och valfrihet för alla
    2. En hållbart växande och dynamisk storstad med hög tillväxt
    3. En ekonomiskt hållbar och innovativ storstad för framtiden
       

    Verksamhetsplanen beskriver hur nämnden ska arbeta utifrån kommunfullmäktiges angivna inriktningsmål, verksamhetsområdesmål, indikatorer och aktiviteter. I verksamhetsplanen tar nämnden fram egna nämndmål, indikatorer och aktiviteter som stödjer och konkretiserar kommunfullmäktiges mål. Kommunfullmäktiges förslag till driftbudget för stadsdelsnämnden år 2021 är netto 2 514,6 mnkr. Jämfört med år 2020 har budgeten ökat med 82,1 mnkr.

    Bilagor

  9. Södermalms stadsdelsnämnd avsätter medel för fördelning av föreningsbidrag till verksamheter och aktiviteter som kompletterar nämndens kärnverksamhet. Bidrag kan enligt nämndens rutin för föreningsbidrag ges till verksamheter som är förenliga med stadsdelsnämndens mål och inriktning. Bidrag kan beviljas till ideella föreningar som har utpräglat lokal verksamhet inom Södermalms stadsdelsområde och som kompletterar nämndens kärnverksamheter inom förskoleavdelningen, sociala avdelningen och avdelningen för äldreomsorg.

    För år 2021 har det kommit in 27 ansökningar om föreningsbidrag och det totala ansökningsbeloppet uppgår till 5 610 603 kronor. I ärendet redovisas förslag till fördelning av föreningsbidrag till 21 föreningar samt medel till förtroende- och anhörigråd för år 2021 med ett totalt belopp på 3 325 000 kronor.

    Bilagor

  10. Vid nämndsammanträdet den 19 november 2019 gav stadsdelsnämnden förvaltningen i uppdrag att tillsammans med Statens fastighetsverk undersöka möjligheten att uppföra en dansbana på lämplig plats på Riddarholmen. Förvaltningen har med anledning av stadsdelsnämndens beslut vidarebefordrat en förfrågan till Statens fastighetsverk om det finns möjlighet att uppföra en dansbana på Riddarholmen.

    I det svar som Statens fastighetsverk lämnat med anledning av förvaltningens förfrågan anges att kajer och de friytor som finns på Riddarholmen behöver användas som uppehållsytor och för transporter samt för parkering till hyresgästerna och domstolarnas verksamhet. För närvarande och inom de närmaste åren behövs ovannämnda friytor även till ett flertal byggetableringar. Med anledning av ovannämnda meddelas att det i nuläget inte finns möjlighet att iordningställa en dansbana på den mark som Statens fastighetsverk förfogar över på Riddarholmen.

    Med hänvisning till svaret från Statens fastighetsverk, på förvaltningens förfrågan om möjligheten att placera en dansbana på Riddarholmen, konsterarar förvaltningen att det för närvarande saknas förutsättningar för detta.

    Bilagor

  11. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om nytt klubbhus åt fotbollsklubben IF Söderkamraterna.

    I medborgarförslaget framförs att behovet av en lokal eller ett förråd i närheten av Sofia bollplan, där klubben kan samla sin verksamhet, börjar bli akut. Eftersom området där klubben har sin verksamhet utvecklas med nya bostäder, vilket innebär en ökning av antalet barn och ungdomar, är det enligt förslagsställaren viktigt att IF Söderkamraterna kan utvecklas och därmed kunna erbjuda en fin och fungerande verksamhet.

    Stadsdelsförvaltningen har förståelse för att det kan finnas behov av ett klubbhus eller ett förråd för fotbollsklubbens verksamhet så att den kan utvecklas till glädje för barn och vuxna.

    Anläggande av ett klubbhus eller ett förråd för verksamheten ligger utanför stadsdelsnämndens ansvarsområde då ansvaret för olika idrottsfrågor inom staden ligger hos idrottsnämnden.

    Förvaltningen har varit i kontakt med idrottsförvaltningen angående önskemålet. Idrottsförvaltningen meddelar att ansvariga för planering på förvaltningen kommer att undersöka hur förutsättningarna ser ut för ett eventuellt klubbhus eller ett förråd i området.

    Förvaltningen föreslår med anledning av redogörelsen ovan att stadsdelsnämnden överlämnar medborgarförslaget till idrottsnämnden för vidare hantering.

    Bilagor

  12. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande att anlägga fler badbryggor vid Årstaviken samt se över de redan existerande. I medborgarförslaget beskrivs att de två badbryggor som finns vid Årstavikens norra strandpromenad är mycket populära att använda och att det borde finnas fler badbryggor längs med det aktuella stråket.

    Södermalms stadsdelsförvaltning uppskattar medborgarförslaget som innebär att medborgarnas tillgång till vattnet längs med stadsdelsområdets stränder utvecklas.

    Gällande utveckling av befintliga bryggor görs detta exempelvis genom att förse betongbryggor med trätrall och bänkar. Detta genomfördes bland annat på en brygga på södra Reimersholme under år 2019. Dessutom har förvaltningen under 2020 tillfört bänkar och bord i trä vid en brygga på Reimersholmes norra sida. De nya utemöblerna på bryggan används och uppskattas av bland annat boende från intilliggande äldreboende. Under föregående år har förvaltningen även tagit över ansvaret för en ny träbrygga, tillgänglig för allmänheten, vid den västra delen av Anders Reimersväg på Reimersholme från idrottsförvaltningen.

    Under innevarande år 2021 planerar förvaltningen att fortsätta projektering inför renovering av befintlig brygga vid Eriksdalslundens koloniträdgårdsförening. Vid denna plats är bad tillåtet. Förvaltningen arbetar även för att på sikt hitta lämpliga platser för nya bryggor där bad är tillåtet.

    Bilagor

  13. Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått en motion om minskning av allmän visstidsanställning i förskola och skola. Författarna till motionen att staden ska vara en bra arbetsgivare med trygga anställningar och goda arbetsvillkor för alla medarbetare. Vidare skriver motionärerna att det är förskolan och skolan som har flest allmänna visstidsanställningar. I motionen lyfter motionärerna stadens handlingsplan för att förbättra arbetssituationen för förskollärare och barnskötare och slutrapporten som kom under våren 2019. Motionärerna vill koppla samma åtgärdsförslag i slutrapporten med arbetet för trygga anställningar.

    Förvaltningen anser att trygga anställningar och goda arbetsvillkor för alla medarbetare är viktigt. Inom förvaltningens förskolor pågår ett medvetet arbete för att minska de allmänna visstidsanställningarna för alla personalgrupper. Förvaltningen ser att det finns en utmaning att hitta en bra nivå i förskoleverksamheterna kopplat till grundbemanningen och det varierande antalet barn under ett verksamhetsår. Av den anledningen, anser förvaltningen, att det behöver finnas ett lokalt utrymme att använda anställningsformen allmän visstidsanställning.

    Bilagor

  14. Kommunstyrelsen har remitterat Socialdepartementets promemoria ”Efterlevandestöd för barn som får vård eller boende bekostat av det allmänna” till Södermalms stadsdelsnämnd. I promemorian lämnar Socialdepartementet förslag om att efterlevandestöd inte ska lämnas för barn eller unga som får vård eller boende som bekostas av det allmänna. Förslaget innebär att bestämmelserna motsvarar vad som gäller för underhållsstöd till barn och unga i motsvarande situationer. Nuvarande bestämmelser för efterlevandestödet har inneburit en mer förmånlig tillämpning än motsvarande bestämmelser för underhållsstöd. I promemorian konstateras att denna effekt inte har varit lagstiftarens avsikt.

    Ändringen påverkar inte det enskilda barnet eller den unge eftersom dessa får sin omsorg och försörjning tillgodosedd av socialtjänsten och efterlevandestödet är därmed inte nödvändigt för att tillgodose deras grundläggande behov.

    Förvaltningen delar utredningens förslag att reglerna om efterlevandestöd till barn, när de får vård eller bor i familjehem, stödboende eller HVB-hem inom socialtjänsten, ska anpassas till reglerna om underhållsstöd. Eftersom det rör sig om förhållandevis få barn i hela landet som kan beröras av regeländringen bedöms detta inte få några ekonomiska konsekvenser för en enskild kommun.

    Bilagor

  15. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Falafelbaren, Hornsgatan 39. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  16. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Babel Bazaar, Långholmsgatan 27. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  17. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Fåtöljen, Hornsgatan 55. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  18. Beslut fattade enligt delegation från stadsdelsnämnden anmäls vid sammanträdet.

  19. Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 5 januari, 8 januari och 26 januari 2021 anmäls vid sammanträdet.

  20. Protokoll från rådets sammanträde den 18 januari 2021 anmäls.

    Bilagor

  21. Protokoll från rådets sammanträde den 19 januari 2021 anmäls.

    Bilagor

  22. Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträden den 11 januari och den 18 januari 2021 anmäls.

    Bilagor

  23.   24

    Information från förvaltningen

  24.   25

    Övriga frågor

  1. § 1

    Val av justerare och dag för justering

  2. § 2

    Fastställande av föredragningslista

  3. § 3

    Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)

  4. § 4

    Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)

  5. § 5

    Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)

  6. § 6

    Upphandling av kollo 2022-2023

  7. Borttaget pga sekretess

  8. Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande. Stockholms stads budget är överordnad och styrande för stadens verksamheter. Samtliga nämnder ska i enlighet med stadens regler för ekonomisk förvaltning upprätta en verksamhetsplan med utgångspunkt från den budget som kommunfullmäktige fattat beslut om.

    Verksamhetsplanen utgår från kommunfullmäktiges budget för 2021 och de tre inriktningsmålen:
     

    1. En modern storstad med möjligheter och valfrihet för alla
    2. En hållbart växande och dynamisk storstad med hög tillväxt
    3. En ekonomiskt hållbar och innovativ storstad för framtiden
       

    Verksamhetsplanen beskriver hur nämnden ska arbeta utifrån kommunfullmäktiges angivna inriktningsmål, verksamhetsområdesmål, indikatorer och aktiviteter. I verksamhetsplanen tar nämnden fram egna nämndmål, indikatorer och aktiviteter som stödjer och konkretiserar kommunfullmäktiges mål. Kommunfullmäktiges förslag till driftbudget för stadsdelsnämnden år 2021 är netto 2 514,6 mnkr. Jämfört med år 2020 har budgeten ökat med 82,1 mnkr.

    Bilagor

  9. Södermalms stadsdelsnämnd avsätter medel för fördelning av föreningsbidrag till verksamheter och aktiviteter som kompletterar nämndens kärnverksamhet. Bidrag kan enligt nämndens rutin för föreningsbidrag ges till verksamheter som är förenliga med stadsdelsnämndens mål och inriktning. Bidrag kan beviljas till ideella föreningar som har utpräglat lokal verksamhet inom Södermalms stadsdelsområde och som kompletterar nämndens kärnverksamheter inom förskoleavdelningen, sociala avdelningen och avdelningen för äldreomsorg.

    För år 2021 har det kommit in 27 ansökningar om föreningsbidrag och det totala ansökningsbeloppet uppgår till 5 610 603 kronor. I ärendet redovisas förslag till fördelning av föreningsbidrag till 21 föreningar samt medel till förtroende- och anhörigråd för år 2021 med ett totalt belopp på 3 325 000 kronor.

    Bilagor

  10. Vid nämndsammanträdet den 19 november 2019 gav stadsdelsnämnden förvaltningen i uppdrag att tillsammans med Statens fastighetsverk undersöka möjligheten att uppföra en dansbana på lämplig plats på Riddarholmen. Förvaltningen har med anledning av stadsdelsnämndens beslut vidarebefordrat en förfrågan till Statens fastighetsverk om det finns möjlighet att uppföra en dansbana på Riddarholmen.

    I det svar som Statens fastighetsverk lämnat med anledning av förvaltningens förfrågan anges att kajer och de friytor som finns på Riddarholmen behöver användas som uppehållsytor och för transporter samt för parkering till hyresgästerna och domstolarnas verksamhet. För närvarande och inom de närmaste åren behövs ovannämnda friytor även till ett flertal byggetableringar. Med anledning av ovannämnda meddelas att det i nuläget inte finns möjlighet att iordningställa en dansbana på den mark som Statens fastighetsverk förfogar över på Riddarholmen.

    Med hänvisning till svaret från Statens fastighetsverk, på förvaltningens förfrågan om möjligheten att placera en dansbana på Riddarholmen, konsterarar förvaltningen att det för närvarande saknas förutsättningar för detta.

    Bilagor

  11. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om nytt klubbhus åt fotbollsklubben IF Söderkamraterna.

    I medborgarförslaget framförs att behovet av en lokal eller ett förråd i närheten av Sofia bollplan, där klubben kan samla sin verksamhet, börjar bli akut. Eftersom området där klubben har sin verksamhet utvecklas med nya bostäder, vilket innebär en ökning av antalet barn och ungdomar, är det enligt förslagsställaren viktigt att IF Söderkamraterna kan utvecklas och därmed kunna erbjuda en fin och fungerande verksamhet.

    Stadsdelsförvaltningen har förståelse för att det kan finnas behov av ett klubbhus eller ett förråd för fotbollsklubbens verksamhet så att den kan utvecklas till glädje för barn och vuxna.

    Anläggande av ett klubbhus eller ett förråd för verksamheten ligger utanför stadsdelsnämndens ansvarsområde då ansvaret för olika idrottsfrågor inom staden ligger hos idrottsnämnden.

    Förvaltningen har varit i kontakt med idrottsförvaltningen angående önskemålet. Idrottsförvaltningen meddelar att ansvariga för planering på förvaltningen kommer att undersöka hur förutsättningarna ser ut för ett eventuellt klubbhus eller ett förråd i området.

    Förvaltningen föreslår med anledning av redogörelsen ovan att stadsdelsnämnden överlämnar medborgarförslaget till idrottsnämnden för vidare hantering.

    Bilagor

  12. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande att anlägga fler badbryggor vid Årstaviken samt se över de redan existerande. I medborgarförslaget beskrivs att de två badbryggor som finns vid Årstavikens norra strandpromenad är mycket populära att använda och att det borde finnas fler badbryggor längs med det aktuella stråket.

    Södermalms stadsdelsförvaltning uppskattar medborgarförslaget som innebär att medborgarnas tillgång till vattnet längs med stadsdelsområdets stränder utvecklas.

    Gällande utveckling av befintliga bryggor görs detta exempelvis genom att förse betongbryggor med trätrall och bänkar. Detta genomfördes bland annat på en brygga på södra Reimersholme under år 2019. Dessutom har förvaltningen under 2020 tillfört bänkar och bord i trä vid en brygga på Reimersholmes norra sida. De nya utemöblerna på bryggan används och uppskattas av bland annat boende från intilliggande äldreboende. Under föregående år har förvaltningen även tagit över ansvaret för en ny träbrygga, tillgänglig för allmänheten, vid den västra delen av Anders Reimersväg på Reimersholme från idrottsförvaltningen.

    Under innevarande år 2021 planerar förvaltningen att fortsätta projektering inför renovering av befintlig brygga vid Eriksdalslundens koloniträdgårdsförening. Vid denna plats är bad tillåtet. Förvaltningen arbetar även för att på sikt hitta lämpliga platser för nya bryggor där bad är tillåtet.

    Bilagor

  13. Stadsdelsnämnden har på remiss från kommunstyrelsen fått en motion om minskning av allmän visstidsanställning i förskola och skola. Författarna till motionen att staden ska vara en bra arbetsgivare med trygga anställningar och goda arbetsvillkor för alla medarbetare. Vidare skriver motionärerna att det är förskolan och skolan som har flest allmänna visstidsanställningar. I motionen lyfter motionärerna stadens handlingsplan för att förbättra arbetssituationen för förskollärare och barnskötare och slutrapporten som kom under våren 2019. Motionärerna vill koppla samma åtgärdsförslag i slutrapporten med arbetet för trygga anställningar.

    Förvaltningen anser att trygga anställningar och goda arbetsvillkor för alla medarbetare är viktigt. Inom förvaltningens förskolor pågår ett medvetet arbete för att minska de allmänna visstidsanställningarna för alla personalgrupper. Förvaltningen ser att det finns en utmaning att hitta en bra nivå i förskoleverksamheterna kopplat till grundbemanningen och det varierande antalet barn under ett verksamhetsår. Av den anledningen, anser förvaltningen, att det behöver finnas ett lokalt utrymme att använda anställningsformen allmän visstidsanställning.

    Bilagor

  14. Kommunstyrelsen har remitterat Socialdepartementets promemoria ”Efterlevandestöd för barn som får vård eller boende bekostat av det allmänna” till Södermalms stadsdelsnämnd. I promemorian lämnar Socialdepartementet förslag om att efterlevandestöd inte ska lämnas för barn eller unga som får vård eller boende som bekostas av det allmänna. Förslaget innebär att bestämmelserna motsvarar vad som gäller för underhållsstöd till barn och unga i motsvarande situationer. Nuvarande bestämmelser för efterlevandestödet har inneburit en mer förmånlig tillämpning än motsvarande bestämmelser för underhållsstöd. I promemorian konstateras att denna effekt inte har varit lagstiftarens avsikt.

    Ändringen påverkar inte det enskilda barnet eller den unge eftersom dessa får sin omsorg och försörjning tillgodosedd av socialtjänsten och efterlevandestödet är därmed inte nödvändigt för att tillgodose deras grundläggande behov.

    Förvaltningen delar utredningens förslag att reglerna om efterlevandestöd till barn, när de får vård eller bor i familjehem, stödboende eller HVB-hem inom socialtjänsten, ska anpassas till reglerna om underhållsstöd. Eftersom det rör sig om förhållandevis få barn i hela landet som kan beröras av regeländringen bedöms detta inte få några ekonomiska konsekvenser för en enskild kommun.

    Bilagor

  15. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Falafelbaren, Hornsgatan 39. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  16. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Babel Bazaar, Långholmsgatan 27. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  17. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Fåtöljen, Hornsgatan 55. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  18. Följande beslut fattade enligt delegation från stadsdelsnämnden anmäls vid sammanträdet:
     

    • Anmälan om Lex Sarah avseende verksamheter i egen regi (dnr SÖD 2021/61)
    • Anmälan om Lex Sarah avseende verksamheter i enskild regi (dnr SÖD 2021/62)
    • Tilläggsavtal med ArkivIT: Konsultkompetens arkiv och registratur, arkivarier (dnr SÖD 2020/1230)
    • Tilläggsavtal med ArkivIT: Konsultkompetens arkiv och registratur, registrator, februari-mars 2021 (dnr SÖD 2020/1231)
    • Tilläggsavtal med Veolia för rapportering av farligt avfall, m.m. (dnr SÖD 2020/1232)
    • Nyanställda kvartal 4, 2020 (dnr SÖD 2020/361)

     

  19. Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 5 januari, 8 januari och 26 januari 2021 anmäls vid sammanträdet.

  20. Protokoll från rådets sammanträde den 18 januari 2021 anmäls.

    Bilagor

  21. Protokoll från rådets sammanträde den 19 januari 2021 anmäls.

    Bilagor

  22. Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträden den 11 januari och den 18 januari 2021 anmäls.

    Bilagor

  23. Förvaltningen hade ingen information att ge.

  24. Inga övriga frågor.

  25. Anders Göransson m.fl. (S) och Charlotte Lilja Pittuco m.fl. (V) väcker ett ärende genom en skrivelse om digitala verksamhetsbesök. Även ersättare Antonia Simon (Fi) står bakom skrivelsen.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.