Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2.   2

    Fastställande av dagordning

  3.   3

    Ansökan enligt 2 a kap 8 § 2 punkten socialtjänstlagen (SoL)

  4.   4

    Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § första stycket, punkt 1 föräldrabalken

  5.   5

    Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)

  6.   6

    Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)

  7. Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande. Förvaltningen gör bedömningen att kommunfullmäktiges tre inriktningsmål kommer att uppfyllas under året. Bedömningen grundas på att samtliga tolv mål för verksamhetsområdet som är kopplade till inriktningsmålen bedöms uppfyllas och samtliga 27 nämndmål bedöms uppfyllas. Tertialrapport 1 med helårsprognos visar på ett överskott om 60,0 mnkr efter resultatöverföring. Denna bedömning har beaktat ekonomiska effekter av Covid-19-pandemin.

    Bilagor

  8. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett förslag om att det ska bli lättare att lämna medborgarförslag. Även om förvaltningen inte styr över innehållet på den stadsövergripande webbsidan har förvaltningen lyft frågan med stadens webbredaktion samt kommer att förtydliga informationen om hur man lämnar medborgarförslag på sin sida på Facebook.

    Bilagor

  9. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande att förbättra miljön kring skridskobanan på Medborgarplatsen. Förslagsställaren hänvisar till skridskobanan i Kungsträdgården, där det både finns god belysning, i form av många lampor, samt att det spelas musik för dem som åker skridskor.



    Stadsdelsförvaltningen uppskattar medborgarförslaget då det kan bidra till att göra Medborgarplatsen attraktivare och tryggare.



    Vad gäller belysning vid isbanan har stadsdelsförvaltningen inom ramen för platssamverkan tillfört isbanan fyra strålkastare som belyser själva isbanan i olika mönster och färger. Åtgärden genomfördes år 2019 i samverkan med trafikkontoret.



    Till kommande vintersäsong 2021/2022 kommer även åtta mindre julgranar med belysning att placeras ut på Medborgarplatsen, bland annat i anslutning till belysningsstolparna mellan isbanan och Medborgarhuset. Åtgärden kommer enligt förvaltningen att bidra till att öka trivseln i området vid isbanan.



    Trafikkontoret, som ansvarar för belysningen vid bland annat isbanan, bedömer att befintlig belysning är tillräcklig och meddelar att det för närvarande inte finns några planer på ytterligare insatser vid platsen.



    Eftersom ansvaret för isbanan ligger hos trafiknämnden, föreslår förvaltningen att stadsdelsnämnden överlämnar den del av medborgarförslaget som innebär att musik ska spelas vid isbanan till trafiknämnden för vidare hantering.

    Bilagor

  10. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande upprustning av parken mellan Bergsunds Strand 23 och 25. Förslaget går kortfattat ut på att en liten lekplats för mindre barn anläggs i parken.



    Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslaget är fint utformat med ambitionen att skapa en ny träffpunkt för barn och deras vårdnadshavare i närområdet.



    Förvaltning konstaterar att förslaget inte är förenligt med inriktningen i Parkplan Södermalm som beslutades 2019.



    Med anledning av att parken är omgiven av bostäder anser förvaltningen även att det inte är lämpligt att anlägga en lekplats i parken. Närheten till intilliggande bostäder skulle enligt förvaltningen innebära stor risk för störning för de som har sina bostäder ut mot parken.



    Förvaltningen anser vidare att redan befintliga lekplatser inom stadsdelsområdet ska prioriteras vad gäller reinvesterings- och investeringsåtgärder innan nya lekplatser anläggs inom stadsdelsområdet.

    Bilagor

  11. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att återställa murkrönet på Prästgatan i Gamla stan. I förslaget beskrivs att det försvunna koppartaket till muren vid Junotäppan ersattes med en provisorisk lagning som sitter kvar än i dag. Enligt förslagsställaren ser denna lagning tråkig och tillfällig ut och uppger även att stora sjok av rappningen lossnat från delar av själva muren. Förslagsställaren anser att det är hög tid att ersätta den provisoriska lagningen med en permanent lösning.



    Stadsdelsförvaltningen är medveten om att muren i Junotäppan ut mot Prästgatan är i behov av ett nytt permanent murtak och att delar av murens ytskikt måste lagas.



    Förvaltningen kommer under innevarande år, 2021, ta reda på kostnaderna att tillföra muren ett plåttak samt laga murens ytskikt. Utifrån kostnadens storlek kan förvaltningen ta ställning till om åtgärderna kan genomföras under innevarande år med hjälp av driftmedel eller om investeringsmedel behöver tillskjutas. I det fallet att investeringsmedel måste användas, kan åtgärderna inte genomföras förrän under nästa år, 2022.

    Bilagor

  12. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande badtrappa på badbryggan vid Reimersholme. Enligt förslagsställaren är det många barn och unga som nyttjar bryggan på den södra delen av ön för bad men uppger att även äldre personer vill kunna använda bryggan. Förslagsställaren önskar, tillsammans med andra seniorer i området, att bryggan förses med en enkel badtrappa med ett räcke på ena sidan, likt den badtrappa som finns vid Långholmens strandbad.



    Stadsdelsförvaltningen uppskattar medborgarförslaget då förslaget ökar vistelsevärden på platser vid vattnet. Förvaltningen konstaterar dock att det råder badförbud vid den aktuella bryggan, eftersom vattenområdet här är klassat som hamnområde. Förvaltningen kan med anledning av detta inte genomföra åtgärder som uppmuntrar och underlättar för bad från bryggan.



    Förvaltningen arbetar med att utveckla och renovera befintliga

    bryggor samt tillföra nya bryggor längs stadsdelsområdets stränder.

    Gällande utveckling av befintliga bryggor görs detta exempelvis

    genom att förse betongbryggor med trätrall och bänkar. Detta

    genomfördes bland annat på den i medborgarförslaget aktuella bryggan under 2019. Dessutom har förvaltningen under förra året, 2020, tillfört bänkar och bord i trä vid en brygga på Reimersholmes norra sida. De nya utemöblerna på bryggan används och uppskattas av bland annat boende från intilliggande äldreboende. Under förra året har förvaltningen även tagit över ansvaret för

    en ny träbrygga, tillgänglig för allmänheten, vid den västra delen av

    Anders Reimersväg på Reimersholme från idrottsförvaltningen.

    Förvaltningen är medveten om att det finns ett stort önskemål om att få tillgång till fler badplatser inom stadsdelsområdet. Förvaltningen deltar därför i arbetet med framtagandet av en handlingsplan för inrättande av fler badplatser i staden. Arbetet leds av miljö- och hälsoskyddsnämnden tillsammans med idrottsnämnden, trafiknämnden och exploateringsnämnden.

    Bilagor

  13. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande att ersätta bollplanen vid parken Sockerskålen med padelbana. I förslaget beskrivs att bollplanen till största delen inte används. Planen har, enligt förslagsställaren, samma mått som en padelbana och skulle vid en ombyggnation komma till stor användning.



    Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslaget i grunden

    är ett positivt förslag då det skulle innebära en utveckling av

    spontanidrotten på Södermalm och därmed främja folkhälsan.



    Stadsdelsnämnden har med anledning av två liknande

    medborgarförslag, dnr SÖD 2019/754 och dnr SÖD 2020/270 med förslag att anlägga padelbanor på bollplanerna i Pålsundsparken och på Reimersholme, i samband med nämndsammanträdena 2019-11-19 respektive 2020-08-27 beslutat att det är värdefullt att bevara de aktuella bollplanernas nuvarande funktion.



    Stadsdelsförvaltningen anser att nämndens beslut även bör gälla för bollplanen vid lekplatsen Sockerskålen. Det är enligt förvaltningen värdefullt att planens mångfunktionella funktion bevaras vilket innebär att den kan användas för olika aktiviteter, inte bara för bollspel.



    Därutöver vill förvaltningen påtala att förslag om padelbanor bör ställas till idrottsnämnden eftersom padelbanor är att betrakta som idrottsanläggningar vilka ligger inom idrottsnämndens ansvar.

    Bilagor

  14. Södermalms stadsdelsnämnd har fått två medborgarförslag. Det ena

    gäller öppenhet och transparens i de utvärderingar som görs inom

    socialtjänsten. Det andra gäller ett förslag om att all personal ska

    utbildas i neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

    Skribenten lyfter relevanta frågor gällande behov av ökad kunskap,

    kommunikation och transparens kopplat till systematiskt

    kvalitetsarbete. En del i det kvalitetsarbetet är undersökningar i

    form av utvärderingar som görs direkt till medborgare och andra

    intressenter för att förstå deras uttalade behov, krav, önskemål och

    förväntningar. Resultaten av undersökningarna är vägledande för

    förvaltningens beslut och handlande i syfte att nå framgångsfaktorer

    i verksamheten.

    Brukarundersökningar görs i vanliga fall minst en gång per år. Då

    den rådande pandemin innebar ett flertal snabba och drastiska

    förändringar i flera av verksamheterna, har vissa undersökningar

    haft tillfälliga uppehåll medan andra har gjorts i mindre omfattning

    under 2020.

    Stadsdelsförvaltningen avser att utveckla den digitala

    kommunikationen med målsättning att synliggöra resultaten på ett

    sådant sätt så att det skapar mervärde för Södermalms medborgare

    och andra intressenter.

    Förvaltningen välkomnar förslag på ämnesområden där det kan

    finnas behov av kontinuerlig utbildning för att säkerställa att god

    förståelse och kunskap finns. Ett viktigt kunskapsområde är

    neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som Stockholms stad som

    arbetsgivare, ger kontinuerligt utbildning i.

    Bilagor

  15. Södermalms stadsdelsnämnd har fått två medborgarförslag. Det ena gäller öppenhet och transparens i de utvärderingar som görs inom socialtjänsten. Det andra gäller ett förslag om att all personal ska utbildas i neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.


    Skribenten lyfter relevanta frågor gällande behov av ökad kunskap, kommunikation och transparens kopplat till systematiskt kvalitetsarbete. En del i det kvalitetsarbetet är undersökningar i form av utvärderingar som görs direkt till medborgare och andra intressenter för att förstå deras uttalade behov, krav, önskemål och förväntningar. Resultaten av undersökningarna är vägledande för förvaltningens beslut och handlande i syfte att nå framgångsfaktorer i verksamheten.



    Brukarundersökningar görs i vanliga fall minst en gång per år. Då den rådande pandemin innebar ett flertal snabba och drastiska förändringar i flera av verksamheterna, har vissa undersökningar haft tillfälliga uppehåll medan andra har gjorts i mindre omfattning under 2020.



    Stadsdelsförvaltningen avser att utveckla den digitala kommunikationen med målsättning att synliggöra resultaten på ett sådant sätt så att det skapar mervärde för Södermalms medborgare och andra intressenter.



    Förvaltningen välkomnar förslag på ämnesområden där det kan finnas behov av kontinuerlig utbildning för att säkerställa att god förståelse och kunskap finns. Ett viktigt kunskapsområde är neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som Stockholms stad som arbetsgivare, ger kontinuerligt utbildning i.

    Bilagor

  16. Under april månad 2021 har tre medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.

    Bilagor

  17. Förvaltningen har fått en skrivelse från Charlotte Lilja Pittuco med flera (V). Skrivelsens författare önskar få svar på följdfrågor som uppstod i samband med information om förvaltningens integrationsprojekt. Frågorna besvaras i detta tjänsteutlåtande.

    Bilagor

  18. Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen fått en motion av Peter Wallmark (SD) på remiss om en omläggning av cykelstråket på Götgatan mellan Högbergsgatan och Sankt Paulsgatan.



    I motionen framförs att Götgatan mellan Högbergsgatan och Hornsgatan präglas av butiker, kaféer och restauranger och att de två sistnämnda sommartid tar stora delar av trottoaren i anspråk. Enligt motionens författare är detta ett trevligt inslag i gaturummet men innebär samtidigt mindre plats för gående och cyklister vilket kan ge upphov till farliga situationer. Med anledning av detta framförs i motionen att cyklisterna bör ledas bort från den aktuella sträckningen av Götgatan och att Repslagargatan skulle vara ett lämpligt alternativ. Genom att leda om cykeltrafiken från den aktuella delen av Götgatan skulle gatan inte bara göras säkrare för gångtrafikanterna utan också innebära en bättre, säkrare och snabbare väg för cyklisterna. Åtgärden skulle även innebära att mer gatuyta kan användas för affärer, caféer och restauranger sommartid.



    Stadsdelsförvaltningen har stämt av motionens förslag med trafikkontoret som informerar att det under 2017 genomfördes ett antal enklare åtgärder för att förtydliga det parallella cykelstråket via Sankt Paulsgatan, Repslagargatan och Högbergsgatan. Vidare gavs trafiknämnden i budget 2017 uppdraget att genomföra en utredning om förslag på permanent alternativ sträckning av cykelstråket förbi Götgatsbacken. Utredning pågår och trafikkontoret kommer att redovisa uppdraget för trafiknämnden.

    Förvaltningen ser positivt på att trafikkontoret utreder möjligheten att förtydliga det parallella cykelstråket via Sankt Paulsgatan, Repslagargatan och Högbergsgatan. Insatser som medför att konflikter mellan cyklister, gående och näringsidkare minskar på den aktuella delen av Götgatan är positivt.



    Förvaltningen ser vidare positivt på motionens intention att möjliggöra större ytor för näringsidkare, exempelvis uteserveringar. Detta förutsätter dock att framkomlighet och säkerhet för trafikanter längs stråket kan säkerställas.

    Bilagor

  19. Kommunstyrelsen har remitterat betänkandet ”Boende på (o)lika villkor – merkostnader i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS” (SOU 2021:14) till stadsdelsnämnden.



    Utredningens uppdrag har varit att se över reglerna och klargöra rättsläget för boende med särskild service för vuxna enligt lagen om särskilt stöd till vissa funktionshindrade (LSS) i syfte att den enskilde inte ska drabbas av merkostnader för sitt boende på grund av sin funktionsnedsättning.



    Utredningen föreslår en schabloniserad ersättning med utgångspunkt från merkostnaderna för de nyttigheter som påverkar bruksvärdet vid hyressättningen. Utredningen föreslår också att en särskild satsning på ett investeringsstöd för att öka byggandet av bostäder med särskild service enligt LSS kan bidra till faktiska valmöjligheter. Även bostadstilläggets storlek bör på ett bättre sätt anpassas till de faktiska hyrorna för dem som bor i en bostad med särskild service för vuxna enligt LSS.



    Förvaltningen är positiv till utredningens förslag och delar bedömningen att det är bra att staten har ansvar för merkostnader för personer som bor i en bostad med särskild service enligt LSS.

    Förvaltningen ser också positivt på förslaget att införa ett särskilt investeringsstöd för att öka byggandet av bostäder med särskild service enligt LSS. Förvaltningen bedömer att förslaget i sig inte genererar kommunala ökade kostnader.

    Bilagor

  20. Stadsbyggnadskontoret har översänt för yttrande ett förslag till ändring genom tillägg för detaljplan för del av Nya Östbergatunneln. Nya Östbergatunneln är en dagvattenledning som ska gå från Stockholm Vatten och Avfalls anläggning i Sickla, vid Hammarbybacken, förbi Henriksdals reningsverk med ett utlopp i Saltsjön. Syftet med Nya Östbergatunneln är bland annat att öka kapaciteten och möjliggöra för underhåll av befintligt system för dag- och spillvatten.



    Stadsdelsförvaltningen ser positivt på planförslaget då den Nya Östbergatunneln uppges utgör en del av lösningen för att förbättra kapaciteten och avleda dagvatten samt minska risken för att mängden orenat avloppsvatten breddas ut i Saltsjön och Hammarby sjö vid skyfall.



    Förvaltningen konstaterar att konsekvenser i samband med byggskedet, som berör grundvatten, ytvatten, boendemiljö och transportvägar, omhändertas i tillståndsansökan om vattenverksamhet som är inskickad till mark- och miljödomstolen. Inom de områden som berörs av planförslaget finns förskolan Ekbacken på Vävare Johans gata 1-3 och ett stödboende på Skeppsmäklargatan 25-29 som nämnden ansvarar för. I närheten av berörda områden finns även förskolan Vågdalen på Vävare Johans gatan 30 och ett stödboende på Skeppsmäkargatan 5-7.



    Förvaltningen vill framföra att arbetsområdet i Hammarbyskogen ligger i nära anslutning till Sickla Park som är en del av Nackareservatet. Vid val av bland annat transportväg för borttransport av bergskross är det enligt förvaltningen viktigt att naturresevarets värden inte påverkas negativt.

    Bilagor

  21. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Hernö Gin Bar, Hornsgatan 1. Ansökan gäller servering i restaurang kl. 11.00 - 01.00. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan

    Bilagor

  22. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Mikkeller Södermalm, Östgötagatan 33. Förvaltningen avstyrker serveringstillstånd till kl. 01.00 i uteserveringen och har inget i övrigt att invända mot ansökan.

    Bilagor

  23. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Tastory Hammarby, Hammarbybacken 31. Ansökan gäller servering i restaurang kl. 11.00 - 01.00 och i uteservering kl. 11.00 - 22.00. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan

    Bilagor

  24. ialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Bistro Sommarstugan, Ringvägen 142. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  25. ocialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Lykke Parkeringen, Bondegatan 21B. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  26. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang United Spaces Götgatan, Götgatan 22A. Ansökan gäller servering till slutet sällskap kl. 11.00 – 00.00. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan

    Bilagor

  27. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang N´Yoi, Långholmsgatan 12. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  28. Södermalms stadsdelsnämnd har för kvartal 1 2021 rapporterat

    109 individrapporter till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avseende ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).



    Sju rapporter var nya och avsåg gynnande beslut som för första gången rapporterades till IVO som ej verkställda. 102 avsåg återrapportering i ärenden som tidigare insänts till IVO. Merparten av ej verkställda beslut återfinns inom äldreomsorgen.

    Bilagor

  29. Protokoll från sociala delegationens sammanträde den 11 maj 2021 anmäls.

  30. Beslut fattade på delegation anmäls.

    SÖD 2021/498

    SÖD 2021/480

  31. Protokoll från rådets sammanträde den 17 maj 2021 anmäls.

    Bilagor

  32. Protokoll från rådets sammanträde den 18 maj 2021 anmäls.

    Bilagor

  33. Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträde den 17 maj 2021 anmäls.

    Bilagor

  34.   36

    Information från förvaltningen

  35.   37

    Övriga frågor

  1. § 1

    Val av justerare och dag för justering

  2. § 2

    Fastställande av dagordning

  3. § 3

    Ansökan enligt 2 a kap 8 § 2 punkten socialtjänstlagen (SoL)

  4. § 4

    Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § första stycket, punkt 1 föräldrabalken

  5. § 5

    Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)

  6. § 6

    Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)

  7. Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande. Förvaltningen gör bedömningen att kommunfullmäktiges tre inriktningsmål kommer att uppfyllas under året. Bedömningen grundas på att samtliga tolv mål för verksamhetsområdet som är kopplade till inriktningsmålen bedöms uppfyllas och samtliga 27 nämndmål bedöms uppfyllas. Tertialrapport 1 med helårsprognos visar på ett överskott om 60,0 mnkr efter resultatöverföring. Denna bedömning har beaktat ekonomiska effekter av Covid-19-pandemin.

    Bilagor

  8. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett förslag om att det ska bli lättare att lämna medborgarförslag. Även om förvaltningen inte styr över innehållet på den stadsövergripande webbsidan har förvaltningen lyft frågan med stadens webbredaktion samt kommer att förtydliga informationen om hur man lämnar medborgarförslag på sin sida på Facebook.

    Bilagor

  9. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande att förbättra miljön kring skridskobanan på Medborgarplatsen. Förslagsställaren hänvisar till skridskobanan i Kungsträdgården, där det både finns god belysning, i form av många lampor, samt att det spelas musik för dem som åker skridskor.

    Stadsdelsförvaltningen uppskattar medborgarförslaget då det kan bidra till att göra Medborgarplatsen attraktivare och tryggare.

    Vad gäller belysning vid isbanan har stadsdelsförvaltningen inom ramen för platssamverkan tillfört isbanan fyra strålkastare som belyser själva isbanan i olika mönster och färger. Åtgärden genomfördes år 2019 i samverkan med trafikkontoret.

    Till kommande vintersäsong 2021/2022 kommer även åtta mindre julgranar med belysning att placeras ut på Medborgarplatsen, bland annat i anslutning till belysningsstolparna mellan isbanan och Medborgarhuset. Åtgärden kommer enligt förvaltningen att bidra till att öka trivseln i området vid isbanan.

    Trafikkontoret, som ansvarar för belysningen vid bland annat isbanan, bedömer att befintlig belysning är tillräcklig och meddelar att det för närvarande inte finns några planer på ytterligare insatser vid platsen.

    Eftersom ansvaret för isbanan ligger hos trafiknämnden, föreslår förvaltningen att stadsdelsnämnden överlämnar den del av medborgarförslaget som innebär att musik ska spelas vid isbanan till trafiknämnden för vidare hantering.

    Bilagor

  10. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande upprustning av parken mellan Bergsunds Strand 23 och 25. Förslaget går kortfattat ut på att en liten lekplats för mindre barn anläggs i parken.

    Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslaget är fint utformat med ambitionen att skapa en ny träffpunkt för barn och deras vårdnadshavare i närområdet.

    Förvaltning konstaterar att förslaget inte är förenligt med inriktningen i Parkplan Södermalm som beslutades 2019.

    Med anledning av att parken är omgiven av bostäder anser förvaltningen även att det inte är lämpligt att anlägga en lekplats i parken. Närheten till intilliggande bostäder skulle enligt förvaltningen innebära stor risk för störning för de som har sina bostäder ut mot parken.

    Förvaltningen anser vidare att redan befintliga lekplatser inom stadsdelsområdet ska prioriteras vad gäller reinvesterings- och investeringsåtgärder innan nya lekplatser anläggs inom stadsdelsområdet.

    Bilagor

  11. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande att inrätta en eller flera fontäner på centrala platser i Stockholms vatten. Enligt förslagsställaren vore den mest passande placeringen vara i vattnet utanför Strömparterren eller mellan Strömparterren och Strömbron. Alternativa placeringar av en fontän uppges vara vid Slussen, utanför Munkbron, eller utanför Stadshuset.

    Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslaget är trevligt ur ett estetiskt hänseende om en placering som är lämplig utifrån bland annat båttrafiksynpunkt kan hittas. Förvaltningen ser utmaningar med de platser som föreslås, men anser att förslaget är positivt och värt att utreda vidare.

    Ansvaret för stadens fontändammar, med undantag för konstnärlig utsmyckning, ligger hos trafiknämnden. Ansvaret för eventuella fontäner i stadens vatten är däremot i dagsläget inte helt klarlagt. Vid kontakt med Stockholm Konst, som är en del av kulturförvaltningen, framkommer dock att förslaget kan betraktas som konstnärlig utsmyckning på allmän plats. Ansvaret för konstnärlig utsmyckning i staden ligger hos Stockholm Konst.

    Förvaltningen föreslår med anledning av redogörelsen ovan att stadsdelsnämnden överlämnar medborgarförslaget till Stockholm Konst för vidare hantering.

    Bilagor

  12. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att återställa murkrönet på Prästgatan i Gamla stan. I förslaget beskrivs att det försvunna koppartaket till muren vid Junotäppan ersattes med en provisorisk lagning som sitter kvar än i dag. Enligt förslagsställaren ser denna lagning tråkig och tillfällig ut och uppger även att stora sjok av rappningen lossnat från delar av själva muren. Förslagsställaren anser att det är hög tid att ersätta den provisoriska lagningen med en permanent lösning.

    Stadsdelsförvaltningen är medveten om att muren i Junotäppan ut mot Prästgatan är i behov av ett nytt permanent murtak och att delar av murens ytskikt måste lagas.

    Förvaltningen kommer under innevarande år, 2021, ta reda på kostnaderna att tillföra muren ett plåttak samt laga murens ytskikt. Utifrån kostnadens storlek kan förvaltningen ta ställning till om åtgärderna kan genomföras under innevarande år med hjälp av driftmedel eller om investeringsmedel behöver tillskjutas. I det fallet att investeringsmedel måste användas, kan åtgärderna inte genomföras förrän under nästa år, 2022.

    Bilagor

  13. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande badtrappa på badbryggan vid Reimersholme. Enligt förslagsställaren är det många barn och unga som nyttjar bryggan på den södra delen av ön för bad men uppger att även äldre personer vill kunna använda bryggan. Förslagsställaren önskar, tillsammans med andra seniorer i området, att bryggan förses med en enkel badtrappa med ett räcke på ena sidan, likt den badtrappa som finns vid Långholmens strandbad.

    Stadsdelsförvaltningen uppskattar medborgarförslaget då förslaget ökar vistelsevärden på platser vid vattnet. Förvaltningen konstaterar dock att det råder badförbud vid den aktuella bryggan, eftersom vattenområdet här är klassat som hamnområde. Förvaltningen kan med anledning av detta inte genomföra åtgärder som uppmuntrar och underlättar för bad från bryggan.

    Förvaltningen arbetar med att utveckla och renovera befintliga bryggor samt tillföra nya bryggor längs stadsdelsområdets stränder. Gällande utveckling av befintliga bryggor görs detta exempelvis genom att förse betongbryggor med trätrall och bänkar. Detta genomfördes bland annat på den i medborgarförslaget aktuella bryggan under 2019. Dessutom har förvaltningen under förra året, 2020, tillfört bänkar och bord i trä vid en brygga på Reimersholmes norra sida. De nya utemöblerna på bryggan används och uppskattas av bland annat boende från intilliggande äldreboende. Under förra året har förvaltningen även tagit över ansvaret för en ny träbrygga, tillgänglig för allmänheten, vid den västra delen av Anders Reimersväg på Reimersholme från idrottsförvaltningen.

    Förvaltningen är medveten om att det finns ett stort önskemål om att få tillgång till fler badplatser inom stadsdelsområdet. Förvaltningen deltar därför i arbetet med framtagandet av en handlingsplan för inrättande av fler badplatser i staden. Arbetet leds av miljö- och hälsoskyddsnämnden tillsammans med idrottsnämnden, trafiknämnden och exploateringsnämnden.

    Bilagor

  14. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande att ersätta bollplanen vid parken Sockerskålen med padelbana. I förslaget beskrivs att bollplanen till största delen inte används. Planen har, enligt förslagsställaren, samma mått som en padelbana och skulle vid en ombyggnation komma till stor användning.

    Stadsdelsförvaltningen anser att medborgarförslaget i grunden är ett positivt förslag då det skulle innebära en utveckling av spontanidrotten på Södermalm och därmed främja folkhälsan. Stadsdelsnämnden har med anledning av två liknande medborgarförslag, dnr SÖD 2019/754 och dnr SÖD 2020/270 med förslag att anlägga padelbanor på bollplanerna i Pålsundsparken och på Reimersholme, i samband med nämndsammanträdena 2019-11-19 respektive 2020-08-27 beslutat att det är värdefullt att bevara de aktuella bollplanernas nuvarande funktion.

    Stadsdelsförvaltningen anser att nämndens beslut även bör gälla för bollplanen vid lekplatsen Sockerskålen. Det är enligt förvaltningen värdefullt att planens mångfunktionella funktion bevaras vilket innebär att den kan användas för olika aktiviteter, inte bara för bollspel. Därutöver vill förvaltningen påtala att förslag om padelbanor bör ställas till idrottsnämnden eftersom padelbanor är att betrakta som idrottsanläggningar vilka ligger inom idrottsnämndens ansvar.

    Bilagor

  15. Södermalms stadsdelsnämnd har fått två medborgarförslag. Det ena gäller öppenhet och transparens i de utvärderingar som görs inomsocialtjänsten. Det andra gäller ett förslag om att all personal ska utbildas i neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

    Skribenten lyfter relevanta frågor gällande behov av ökad kunskap, kommunikation och transparens kopplat till systematiskt kvalitetsarbete. En del i det kvalitetsarbetet är undersökningar i form av utvärderingar som görs direkt till medborgare och andra intressenter för att förstå deras uttalade behov, krav, önskemål och förväntningar. Resultaten av undersökningarna är vägledande för förvaltningens beslut och handlande i syfte att nå framgångsfaktorer i verksamheten. Brukarundersökningar görs i vanliga fall minst en gång per år. Då den rådande pandemin innebar ett flertal snabba och drastiska förändringar i flera av verksamheterna, har vissa undersökningar haft tillfälliga uppehåll medan andra har gjorts i mindre omfattning under 2020.

    Stadsdelsförvaltningen avser att utveckla den digitala kommunikationen med målsättning att synliggöra resultaten på ett sådant sätt så att det skapar mervärde för Södermalms medborgare och andra intressenter. Förvaltningen välkomnar förslag på ämnesområden där det kan finnas behov av kontinuerlig utbildning för att säkerställa att god förståelse och kunskap finns. Ett viktigt kunskapsområde är neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som Stockholms stad som arbetsgivare, ger kontinuerligt utbildning i.

    Bilagor

  16. Södermalms stadsdelsnämnd har fått två medborgarförslag. Det ena gäller öppenhet och transparens i de utvärderingar som görs inom socialtjänsten. Det andra gäller ett förslag om att all personal ska utbildas i neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

    Skribenten lyfter relevanta frågor gällande behov av ökad kunskap, kommunikation och transparens kopplat till systematiskt kvalitetsarbete. En del i det kvalitetsarbetet är undersökningar i form av utvärderingar som görs direkt till medborgare och andra intressenter för att förstå deras uttalade behov, krav, önskemål och förväntningar. Resultaten av undersökningarna är vägledande för förvaltningens beslut och handlande i syfte att nå framgångsfaktorer i verksamheten.

    Brukarundersökningar görs i vanliga fall minst en gång per år. Då den rådande pandemin innebar ett flertal snabba och drastiska förändringar i flera av verksamheterna, har vissa undersökningar haft tillfälliga uppehåll medan andra har gjorts i mindre omfattning under 2020.

    Stadsdelsförvaltningen avser att utveckla den digitala kommunikationen med målsättning att synliggöra resultaten på ett sådant sätt så att det skapar mervärde för Södermalms medborgare och andra intressenter.

    Förvaltningen välkomnar förslag på ämnesområden där det kan finnas behov av kontinuerlig utbildning för att säkerställa att god förståelse och kunskap finns. Ett viktigt kunskapsområde är neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som Stockholms stad som arbetsgivare, ger kontinuerligt utbildning i.

    Bilagor

  17. Under april månad 2021 har tre medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.

    Bilagor

  18. Förvaltningen har fått en skrivelse från Charlotte Lilja Pittuco med flera (V). Skrivelsens författare önskar få svar på följdfrågor som uppstod i samband med information om förvaltningens integrationsprojekt. Frågorna besvaras i detta tjänsteutlåtande.

    Bilagor

  19. Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen fått en motion av Peter Wallmark (SD) på remiss om en omläggning av cykelstråket på Götgatan mellan Högbergsgatan och Sankt Paulsgatan.

    I motionen framförs att Götgatan mellan Högbergsgatan och Hornsgatan präglas av butiker, kaféer och restauranger och att de två sistnämnda sommartid tar stora delar av trottoaren i anspråk. Enligt motionens författare är detta ett trevligt inslag i gaturummet men innebär samtidigt mindre plats för gående och cyklister vilket kan ge upphov till farliga situationer. Med anledning av detta framförs i motionen att cyklisterna bör ledas bort från den aktuella sträckningen av Götgatan och att Repslagargatan skulle vara ett lämpligt alternativ. Genom att leda om cykeltrafiken från den aktuella delen av Götgatan skulle gatan inte bara göras säkrare för gångtrafikanterna utan också innebära en bättre, säkrare och snabbare väg för cyklisterna. Åtgärden skulle även innebära att mer gatuyta kan användas för affärer, caféer och restauranger sommartid.

    Stadsdelsförvaltningen har stämt av motionens förslag med trafikkontoret som informerar att det under 2017 genomfördes ett antal enklare åtgärder för att förtydliga det parallella cykelstråket via Sankt Paulsgatan, Repslagargatan och Högbergsgatan. Vidare gavs trafiknämnden i budget 2017 uppdraget att genomföra en utredning om förslag på permanent alternativ sträckning av cykelstråket förbi Götgatsbacken. Utredning pågår och trafikkontoret kommer att redovisa uppdraget för trafiknämnden.

    Förvaltningen ser positivt på att trafikkontoret utreder möjligheten att förtydliga det parallella cykelstråket via Sankt Paulsgatan, Repslagargatan och Högbergsgatan. Insatser som medför att konflikter mellan cyklister, gående och näringsidkare minskar på den aktuella delen av Götgatan är positivt.

    Förvaltningen ser vidare positivt på motionens intention att möjliggöra större ytor för näringsidkare, exempelvis uteserveringar. Detta förutsätter dock att framkomlighet och säkerhet för trafikanter längs stråket kan säkerställas.

    Bilagor

  20. Kommunstyrelsen har remitterat betänkandet ”Boende på (o)lika villkor – merkostnader i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS” (SOU 2021:14) till stadsdelsnämnden.



    Utredningens uppdrag har varit att se över reglerna och klargöra rättsläget för boende med särskild service för vuxna enligt lagen om särskilt stöd till vissa funktionshindrade (LSS) i syfte att den enskilde inte ska drabbas av merkostnader för sitt boende på grund av sin funktionsnedsättning.



    Utredningen föreslår en schabloniserad ersättning med utgångspunkt från merkostnaderna för de nyttigheter som påverkar bruksvärdet vid hyressättningen. Utredningen föreslår också att en särskild satsning på ett investeringsstöd för att öka byggandet av bostäder med särskild service enligt LSS kan bidra till faktiska valmöjligheter. Även bostadstilläggets storlek bör på ett bättre sätt anpassas till de faktiska hyrorna för dem som bor i en bostad med särskild service för vuxna enligt LSS.



    Förvaltningen är positiv till utredningens förslag och delar bedömningen att det är bra att staten har ansvar för merkostnader för personer som bor i en bostad med särskild service enligt LSS.

    Förvaltningen ser också positivt på förslaget att införa ett särskilt investeringsstöd för att öka byggandet av bostäder med särskild service enligt LSS. Förvaltningen bedömer att förslaget i sig inte genererar kommunala ökade kostnader.

    Bilagor

  21. Stadsbyggnadskontoret har översänt för yttrande ett förslag till ändring genom tillägg för detaljplan för del av Nya Östbergatunneln. Nya Östbergatunneln är en dagvattenledning som ska gå från Stockholm Vatten och Avfalls anläggning i Sickla, vid Hammarbybacken, förbi Henriksdals reningsverk med ett utlopp i Saltsjön. Syftet med Nya Östbergatunneln är bland annat att öka kapaciteten och möjliggöra för underhåll av befintligt system för dag- och spillvatten.



    Stadsdelsförvaltningen ser positivt på planförslaget då den Nya Östbergatunneln uppges utgör en del av lösningen för att förbättra kapaciteten och avleda dagvatten samt minska risken för att mängden orenat avloppsvatten breddas ut i Saltsjön och Hammarby sjö vid skyfall.



    Förvaltningen konstaterar att konsekvenser i samband med byggskedet, som berör grundvatten, ytvatten, boendemiljö och transportvägar, omhändertas i tillståndsansökan om vattenverksamhet som är inskickad till mark- och miljödomstolen. Inom de områden som berörs av planförslaget finns förskolan Ekbacken på Vävare Johans gata 1-3 och ett stödboende på Skeppsmäklargatan 25-29 som nämnden ansvarar för. I närheten av berörda områden finns även förskolan Vågdalen på Vävare Johans gatan 30 och ett stödboende på Skeppsmäkargatan 5-7.



    Förvaltningen vill framföra att arbetsområdet i Hammarbyskogen ligger i nära anslutning till Sickla Park som är en del av Nackareservatet. Vid val av bland annat transportväg för borttransport av bergskross är det enligt förvaltningen viktigt att naturresevarets värden inte påverkas negativt.

    Bilagor

  22. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Hernö Gin Bar, Hornsgatan 1. Ansökan gäller servering i restaurang kl. 11.00 - 01.00. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan

    Bilagor

  23. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Mikkeller Södermalm, Östgötagatan 33. Förvaltningen avstyrker serveringstillstånd till kl. 01.00 i uteserveringen och har inget i övrigt att invända mot ansökan.

    Bilagor

  24. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Tastory Hammarby, Hammarbybacken 31. Ansökan gäller servering i restaurang kl. 11.00 - 01.00 och i uteservering kl. 11.00 - 22.00. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan

    Bilagor

  25. ialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Bistro Sommarstugan, Ringvägen 142. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  26. ocialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Lykke Parkeringen, Bondegatan 21B. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  27. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang United Spaces Götgatan, Götgatan 22A. Ansökan gäller servering till slutet sällskap kl. 11.00 – 00.00. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan

    Bilagor

  28. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang N´Yoi, Långholmsgatan 12. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  29. Södermalms stadsdelsnämnd har för kvartal 1 2021 rapporterat 109 individrapporter till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avseende ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

    Sju rapporter var nya och avsåg gynnande beslut som för första gången rapporterades till IVO som ej verkställda. 102 avsåg återrapportering i ärenden som tidigare insänts till IVO. Merparten av ej verkställda beslut återfinns inom äldreomsorgen.

    Bilagor

  30. Protokoll från sociala delegationens sammanträde den 11 maj 2021 anmäls.

  31. Beslut fattade på delegation anmäls.

    Tilläggsavtal med ArkivIT: Konsultkompetens arkiv och registratur, arkivarier (dnr SÖD 2021/498)

    Tilläggsavtal med ArkivIT: Konsultkompetens arkiv och registratur, registrator, juli 2021 (dnr SÖD 2021/480)

     

    Bilagor

  32. Protokoll från rådets sammanträde den 17 maj 2021 anmäls.

    Bilagor

  33. Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträde den 17 maj 2021 anmäls.

    Bilagor

  34. Ingen information presenterades från förvaltningen.

  35. Inga övriga frågor ställdes.

  36. Anders Göransson (S), Britten Lagerkvist Tranströmer (S), Birgitta Sevefjord (V) och Charlotte Lilja Pittuco (V) väcker ett ärende genom en skrivelse om meddelarskydd inom äldreomsorgen. Även ersättare Antonia Simon (Fi) står bakom skrivelsen.

  37. Anders Göransson (S), Britten Lagerkvist Tranströmer (S), Birgitta Sevefjord (V) och Charlotte Lilja Pittuco (V) väcker ett ärende genom en skrivelse om avgifter för förskola och inkasso. Även ersättare Antonia Simon (Fi) står bakom skrivelsen.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.