Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2.   2

    Fastställande av dagordning

  3.   3

    Nedskrivning av fordringar

  4. Protokoll från sociala delegationens sammanträde den 6 december 2022 anmäls.

  5. Välkommen att presentera ditt inskickade medborgarförslag, framföra synpunkter eller ställa frågor till stadsdelsnämnden. Allmänhetens frågestund startar kl. 18.00.

  6. Förvaltningen har tagit fram ett förslag till sammanträdestider för stadsdelsnämnden år 2023. Förvaltningen föreslår att nämnden sammanträder vid tolv tillfällen. Sammanträdena föreslås som regel starta klockan 17.30 och huvudsakligen genomföras i förvaltningens lokaler med undantag för ett antal tillfällen då nämnden framfört önskemål om att sammanträda på andra platser på Södermalm.

    Förvaltningen har även tagit fram förslag på tider för nämndens informationsmöten. Som regel föreslås informationsmötena infalla en vecka innan nämndens sammanträden mellan klockan 17.00 och 18.30. Förslaget är att informationsmötena genomförs digitalt precis som tidigare.

    Bilagor

  7. Tantolunden är en av Södermalms största parker, anlagd på två bergshöjder med en dalgång emellan. Hela parken upplevs idag som natur och har stora historiska, sociala och ekologiska värden. Tantolunden har stora upprustningsbehov där framför allt gångvägar, möblering samt lekplatsen behöver rustas upp.

    Programmet består av tre delar. Del 1 beskriver parkens historia och dess kulturhistoriska värden. Del 2 redovisar den omfattande inventering som gjorts i parken samt presenterar analys och målbild för upprustning av entréer, gångvägar, belysning, möblering samt lek, idrott och andra aktiviteter. Del 3 redovisar inventering, analys och målbild för Tantolundens grönstruktur.

    Förvaltningen föreslår att insatserna som beskrivs i programmet genomförs utifrån den prioritetsordning som redovisas i tjänsteutlåtandet.

    Bilagor

  8. Enligt Stockholm stads regler för ekonomisk förvaltning, 3 kap 5 §, ska varje nämnd utse utanordnare med rätt att på nämndens vägnar beordra utbetalning av pengar. Nämnden ska ge denna befogenhet till förvaltningschefen samt till förvaltningschefen för Serviceförvaltningen. Förvaltningschefen ska utse ett lämpligt antal ställföreträdare med samma befogenhet som utanordnare. Rätten att begära utbetalning av pengar ska ges till namngivna personer. Stadsdelsnämnden har även rätt att bemyndiga representant för förvaltningen rätt att företräda nämnden och teckna dess firma och ge fullmakter.

    Alexandra Göransson tillträder sin tjänst som förvaltningschef i Södermalms stadsdelsförvaltning den 1 december 2022. Snorre Berglund har varit tillförordnad förvaltningschef under perioden 1 oktober – 30 november 2022.

    Bilagor

  9. Förvaltningen föreslår att priserna för brukarnas gemensamma måltider i grupp- och servicebostäder i egen regi ska revideras årligen och baseras på Konsumentverkets kostnadsberäkningar för livsmedel för unga och vuxna 18–74 år som regleras varje år utifrån konsumentprisindex.

    Bilagor

  10. Månadsrapport per november med helårsprognos visar på ett överskott om 75,0 mnkr före och ett överskott om 66,5 mnkr efter resultatöverföring.

    Sjukfrånvaron för Södermalms stadsdelsförvaltning är senaste månaden något lägre jämfört med samma period föregående år. Statistik för senaste rullande 12 månader var i september 9,06 procent vilket är en minskning från förra månaden. Förvaltningen har erhållit 10,5 mnkr i covidkompensation för ökade sjuklönekostnader för december 2021 – mars 2022.

    Äldreomsorg prognostiserar ett överskott om 35,0 mnkr, övrig verksamhet ett överskott om 15,0 mnkr, individ- och familjeomsorg ett överskott om 10,0 mnkr, stöd och service till personer med funktionsnedsättning ett överskott om 5,5 mnkr, ekonomiskt bistånd ett överskott om 3,5 mnkr, förskolan ett överskott om 3,0 mnkr, administration ett överskott om 2,0 mnkr och fritidsverksamhet ett överskott om 1,0 mnkr. Övriga verksamheter prognostiserar en budget i balans.

    Den mest svårbedömda kostnadsutvecklingen har varit behovet av platser inom vård- och omsorgsboende som succesivt har ökat under året.

    Bilagor

  11. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att anlägga en badbrygga vid Skanstull. I förslaget beskrivs att det varje sommar är många som badar i området intill den restaurang som är placerad vid strandkanten sydväst om Eriksdalsbadet. Med anledning av detta föreslås att en badbrygga med badstege, liknande de bryggor som finns längs med gångvägen mellan Skanstull och Hornstull, anläggs på denna plats.


    Den 30 augusti 2022 godkände miljö- och hälsoskyddsnämnden ”Handlingsplan för nya bad 2022” som syftar till att peka ut förslag på platser där nya bad skulle kunna etableras och därmed förbättra tillgången till bad för stockholmarna.


    Beträffande den plats som är aktuell i medborgarförslaget så ligger den inom stadens hamnområde där badförbud råder. Vidare finns platsen inte med bland de platser som är identifierade och utredda i ”Handlingsplan för nya bad 2022”.


    Mot bakgrund av ovannämnda är det enligt förvaltningen i dagsläget inte prioriterat att undersöka ytterligare platser för nya bad än de som finns med i den framtagna handlingsplanen.

    Bilagor

  12. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande trygghet i området kring kvarteret Plankan vid korsningen Hornsgatan/Varvsgatan. I förslaget anges att området runt Högalidskyrkan och vid det pågående bygget inne i kvarteret Plankan används som toalett och sovplats. På dessa platser kan man enligt förslagsställaren påträffa bland annat kanyler, kläder, flaskor, urin och avföring. Med anledning av beskrivningen ovan föreslås att merparten av de buskar som finns i Högalidsparken tas bort och ersätts med planteringar som inte kan utgöra gömställen.


    Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget lyfter en viktig fråga som rör trygghet på allmän plats.


    I Parkplan Södermalm, som anger den långsiktiga planeringen för stadsdelsområdets parkmiljöer, framgår att Högalidsparkens treskiktade vegetation samt täta buskage bör bevaras. Förvaltningen anser därav att förslaget att ta bort merparten av parkens buskage och ersätta dessa med andra planteringar inte är lämpligt. Förvaltningen ska däremot fortsätta att vårda Högalidsparken bland annat genom kontinuerliga slyröjningar. Beträffande renhållning är den prioriterad och förvaltningen följer upp att inkomna felanmälningar kring renhållning åtgärdas inom 24 timmar.


    Trygghetsarbetet kommer under nästkommande år, 2023, att intensifieras med stöd av sociala myndigheter där målsättningen är att hitta långsiktiga och hållbara lösningar på den missbruksproblematik som finns i området. Förvaltningen har även lämnat in en ansökan om LOV3 (utökad möjlighet för ordningsvakter att patrullera och ingripa) till polismyndigheten som även innefattar Högalidsparken.


    Eftersom kvarteret Plankan ansvaras av Svenska Bostäder, föreslår förvaltningen att stadsdelsnämnden överför den del av förslaget som rör kvarteret Plankan till Svenska Bostäder för vidare hantering.

    Bilagor

  13. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att placera ut skyltar vid basketplanen i Rosenlundsparken där det framgår att det är ett brott mot ordningslagen att framkalla störande ljud efter klockan 22:00. Förslaget har sin bakgrund i att förslagsställaren upplever störande ljud kvällstid från den aktuella basketplanen.


    Enligt stadsdelsförvaltningen lyfter förslagsställaren ett problem som kan förekomma i tät stadsmiljö där många olika intressen samsas på en liten yta.


    Förvaltningen anser det positivt att det finns möjlighet att utöva bollspel i parken då det främjar fysisk aktivitet.

    Samtidigt är det enligt förvaltningen viktigt att boende intill planen exempelvis inte får sin nattsömn störd. Med anledning av detta har förvaltningen under våren 2021 placerat ut en skylt vid planen med uppmaningen att undvika bollspel mellan klockan 22:00 och 07:00.


    För att tydliggöra informationen som framgår på ovannämnda skylt planerar förvaltningen att under nästa år, 2023, även komplettera med en större skylt så att informationen lättare kan uppfattas.

    Bilagor

  14. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för Eriksdalshallen Mat och Café, Ringvägen 68-70.

    Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  15. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för Pizza Fritta, Renstiernas gata 23.

    Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  16. Förvaltningen bedömer sammantaget att förskriften SOSFS 2009:6 kan tas bort och att dess innehåll kan ersättas med den nya lagen om egenvård (2021/33:244). Förvaltningen vill dock lyfta vikten av att ett tydligt kunskapsstöd finns på plats så att det finns vägledning för hälso- och sjukvårdspersonal som ska utföra bedömning av egenvård. Vidare vill förvaltningen lyfta risken att samverkan mellan region och kommun försvåras då ansvarsfördelningen för egenvård kan uppfattas som otydlig.

    Förvaltningen delar Socialstyrelsens uppfattning att patientdelaktighet, samordning och planering för en samordnad och personcentrerad vård och omsorg kan bli mer enhetlig vid upphävandet.

    Bilagor

  17. Södermalms stadsdelsnämnd har för kvartal 3 2022 rapporterat 46 individrapporter till IVO avseende ej verkställda beslut enligt SoL och LSS. 13 rapporter var nya och avsåg gynnande beslut som för första gången rapporterades till IVO som ej verkställda. 33 rapporter avsåg återrapportering i ärenden som tidigare insänts till IVO.

    Bilagor

  18. Beslut fattade på delegation anmäls:

    • Nedskrivning av fordringar i förvaltningens räkenskaper, dnr. SÖD 2022/1292
    • Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i egen regi dnr. SÖD 2022/175
    • Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i enskild regi dnr. SÖD 2022/174
  19. Protokoll från rådets sammanträde den 5 december 2022 anmäls.

    Bilagor

  20. Protokoll från rådets sammanträde den 6 december 2022 anmäls.

    Bilagor

  21. Protokoll från rådets sammanträde den 5 december 2022 anmäls.

    Bilagor

  22.   23

    Information från förvaltningen

  23.   24

    Övriga frågor

  1. § 1

    Val av justerare och dag för justering

  2. § 2

    Fastställande av dagordning

  3. § 3

    Nedskrivning av fordringar

  4. Protokoll från sociala delegationens sammanträde den 6 december 2022 anmäls.

    • Förslagslämnaren till medborgarförslag gällande närpolisstation vid Ringen samt blankett för medborgarförslag (SÖD 2022/1307), ärende 14 på dagordningen, deltar och presenterar sitt förslag.
    • Förslagslämnaren till medborgarförslag gällande basketplan under Liljeholmsbron (SÖD 2022/1294), ärende 14 på dagordningen, deltar och presenterar sitt förslag.
    • Förslagslämnaren till medborgarförslag gällande julbelysning längs tvärbanans spår (SÖD 2022/1317), ärende 14 på dagordningen, deltar och presenterar sitt förslag.
  5. Förvaltningen har tagit fram ett förslag till sammanträdestider för stadsdelsnämnden år 2023. Förvaltningen föreslår att nämnden sammanträder vid tolv tillfällen. Sammanträdena föreslås som regel starta klockan 17.30 och huvudsakligen genomföras i förvaltningens lokaler med undantag för ett antal tillfällen då nämnden framfört önskemål om att sammanträda på andra platser på Södermalm.

    Förvaltningen har även tagit fram förslag på tider för nämndens informationsmöten. Som regel föreslås informationsmötena infalla en vecka innan nämndens sammanträden mellan klockan 17.00 och 18.30. Förslaget är att informationsmötena genomförs digitalt precis som tidigare.

    Bilagor

  6. Tantolunden är en av Södermalms största parker, anlagd på två bergshöjder med en dalgång emellan. Hela parken upplevs idag som natur och har stora historiska, sociala och ekologiska värden. Tantolunden har stora upprustningsbehov där framför allt gångvägar, möblering samt lekplatsen behöver rustas upp.

    Programmet består av tre delar. Del 1 beskriver parkens historia och dess kulturhistoriska värden. Del 2 redovisar den omfattande inventering som gjorts i parken samt presenterar analys och målbild för upprustning av entréer, gångvägar, belysning, möblering samt lek, idrott och andra aktiviteter. Del 3 redovisar inventering, analys och målbild för Tantolundens grönstruktur.

    Förvaltningen föreslår att insatserna som beskrivs i programmet genomförs utifrån den prioritetsordning som redovisas i tjänsteutlåtandet.

    Bilagor

  7. Enligt Stockholm stads regler för ekonomisk förvaltning, 3 kap 5 §, ska varje nämnd utse utanordnare med rätt att på nämndens vägnar beordra utbetalning av pengar. Nämnden ska ge denna befogenhet till förvaltningschefen samt till förvaltningschefen för Serviceförvaltningen. Förvaltningschefen ska utse ett lämpligt antal ställföreträdare med samma befogenhet som utanordnare. Rätten att begära utbetalning av pengar ska ges till namngivna personer. Stadsdelsnämnden har även rätt att bemyndiga representant för förvaltningen rätt att företräda nämnden och teckna dess firma och ge fullmakter.

    Alexandra Göransson tillträder sin tjänst som förvaltningschef i Södermalms stadsdelsförvaltning den 1 december 2022. Snorre Berglund har varit tillförordnad förvaltningschef under perioden 1 oktober – 30 november 2022.

    Bilagor

  8. Förvaltningen föreslår att priserna för brukarnas gemensamma måltider i grupp- och servicebostäder i egen regi ska revideras årligen och baseras på Konsumentverkets kostnadsberäkningar för livsmedel för unga och vuxna 18–74 år som regleras varje år utifrån konsumentprisindex.

    Bilagor

  9. Månadsrapport per november med helårsprognos visar på ett överskott om 75,0 mnkr före och ett överskott om 66,5 mnkr efter resultatöverföring.

    Sjukfrånvaron för Södermalms stadsdelsförvaltning är senaste månaden något lägre jämfört med samma period föregående år. Statistik för senaste rullande 12 månader var i september 9,06 procent vilket är en minskning från förra månaden. Förvaltningen har erhållit 10,5 mnkr i covidkompensation för ökade sjuklönekostnader för december 2021 – mars 2022.

    Äldreomsorg prognostiserar ett överskott om 35,0 mnkr, övrig verksamhet ett överskott om 15,0 mnkr, individ- och familjeomsorg ett överskott om 10,0 mnkr, stöd och service till personer med funktionsnedsättning ett överskott om 5,5 mnkr, ekonomiskt bistånd ett överskott om 3,5 mnkr, förskolan ett överskott om 3,0 mnkr, administration ett överskott om 2,0 mnkr och fritidsverksamhet ett överskott om 1,0 mnkr. Övriga verksamheter prognostiserar en budget i balans.

    Den mest svårbedömda kostnadsutvecklingen har varit behovet av platser inom vård- och omsorgsboende som succesivt har ökat under året.

    Bilagor

  10. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att anlägga en badbrygga vid Skanstull. I förslaget beskrivs att det varje sommar är många som badar i området intill den restaurang som är placerad vid strandkanten sydväst om Eriksdalsbadet. Med anledning av detta föreslås att en badbrygga med badstege, liknande de bryggor som finns längs med gångvägen mellan Skanstull och Hornstull, anläggs på denna plats.


    Den 30 augusti 2022 godkände miljö- och hälsoskyddsnämnden ”Handlingsplan för nya bad 2022” som syftar till att peka ut förslag på platser där nya bad skulle kunna etableras och därmed förbättra tillgången till bad för stockholmarna.


    Beträffande den plats som är aktuell i medborgarförslaget så ligger den inom stadens hamnområde där badförbud råder. Vidare finns platsen inte med bland de platser som är identifierade och utredda i ”Handlingsplan för nya bad 2022”.


    Mot bakgrund av ovannämnda är det enligt förvaltningen i dagsläget inte prioriterat att undersöka ytterligare platser för nya bad än de som finns med i den framtagna handlingsplanen.

    Bilagor

  11. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande trygghet i området kring kvarteret Plankan vid korsningen Hornsgatan/Varvsgatan. I förslaget anges att området runt Högalidskyrkan och vid det pågående bygget inne i kvarteret Plankan används som toalett och sovplats. På dessa platser kan man enligt förslagsställaren påträffa bland annat kanyler, kläder, flaskor, urin och avföring. Med anledning av beskrivningen ovan föreslås att merparten av de buskar som finns i Högalidsparken tas bort och ersätts med planteringar som inte kan utgöra gömställen.


    Stadsdelsförvaltningen anser att förslaget lyfter en viktig fråga som rör trygghet på allmän plats.


    I Parkplan Södermalm, som anger den långsiktiga planeringen för stadsdelsområdets parkmiljöer, framgår att Högalidsparkens treskiktade vegetation samt täta buskage bör bevaras. Förvaltningen anser därav att förslaget att ta bort merparten av parkens buskage och ersätta dessa med andra planteringar inte är lämpligt. Förvaltningen ska däremot fortsätta att vårda Högalidsparken bland annat genom kontinuerliga slyröjningar. Beträffande renhållning är den prioriterad och förvaltningen följer upp att inkomna felanmälningar kring renhållning åtgärdas inom 24 timmar.


    Trygghetsarbetet kommer under nästkommande år, 2023, att intensifieras med stöd av sociala myndigheter där målsättningen är att hitta långsiktiga och hållbara lösningar på den missbruksproblematik som finns i området. Förvaltningen har även lämnat in en ansökan om LOV3 (utökad möjlighet för ordningsvakter att patrullera och ingripa) till polismyndigheten som även innefattar Högalidsparken.


    Eftersom kvarteret Plankan ansvaras av Svenska Bostäder, föreslår förvaltningen att stadsdelsnämnden överför den del av förslaget som rör kvarteret Plankan till Svenska Bostäder för vidare hantering.

    Bilagor

  12. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att placera ut skyltar vid basketplanen i Rosenlundsparken där det framgår att det är ett brott mot ordningslagen att framkalla störande ljud efter klockan 22:00. Förslaget har sin bakgrund i att förslagsställaren upplever störande ljud kvällstid från den aktuella basketplanen.


    Enligt stadsdelsförvaltningen lyfter förslagsställaren ett problem som kan förekomma i tät stadsmiljö där många olika intressen samsas på en liten yta.


    Förvaltningen anser det positivt att det finns möjlighet att utöva bollspel i parken då det främjar fysisk aktivitet.

    Samtidigt är det enligt förvaltningen viktigt att boende intill planen exempelvis inte får sin nattsömn störd. Med anledning av detta har förvaltningen under våren 2021 placerat ut en skylt vid planen med uppmaningen att undvika bollspel mellan klockan 22:00 och 07:00.


    För att tydliggöra informationen som framgår på ovannämnda skylt planerar förvaltningen att under nästa år, 2023, även komplettera med en större skylt så att informationen lättare kan uppfattas.

    Bilagor

  13. Under november månad har åtta medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.

    Bilagor

  14. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för Eriksdalshallen Mat och Café, Ringvägen 68-70.

    Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  15. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för Pizza Fritta, Renstiernas gata 23.

    Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  16. Förvaltningen bedömer sammantaget att förskriften SOSFS 2009:6 kan tas bort och att dess innehåll kan ersättas med den nya lagen om egenvård (2021/33:244). Förvaltningen vill dock lyfta vikten av att ett tydligt kunskapsstöd finns på plats så att det finns vägledning för hälso- och sjukvårdspersonal som ska utföra bedömning av egenvård. Vidare vill förvaltningen lyfta risken att samverkan mellan region och kommun försvåras då ansvarsfördelningen för egenvård kan uppfattas som otydlig.

    Förvaltningen delar Socialstyrelsens uppfattning att patientdelaktighet, samordning och planering för en samordnad och personcentrerad vård och omsorg kan bli mer enhetlig vid upphävandet.

    Bilagor

  17. Södermalms stadsdelsnämnd har för kvartal 3 2022 rapporterat 46 individrapporter till IVO avseende ej verkställda beslut enligt SoL och LSS. 13 rapporter var nya och avsåg gynnande beslut som för första gången rapporterades till IVO som ej verkställda. 33 rapporter avsåg återrapportering i ärenden som tidigare insänts till IVO.

    Bilagor

  18. Beslut fattade på delegation anmäls:

    • Nedskrivning av fordringar i förvaltningens räkenskaper, dnr. SÖD 2022/1292
    • Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i egen regi dnr. SÖD 2022/175
    • Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i enskild regi dnr. SÖD 2022/174

    Bilagor

  19. § 23

    Information från förvaltningen

  20. § 24

    Övriga frågor

  21. Jonas Nilsson m.fl. (M) väcker ett ärende genom en skrivelse om föreningsbidrag.

    Bilagor

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.