Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2.   2

    Fastställande av föredragningslista

  3.   3

    Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)

  4.   4

    Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 andra stycket föräldrabalken (FB)

  5.   5

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § första stycket, punkt 4 föräldrabalken (FB)

  6. Förvaltningen har fått en skrivelse från Charlotte Lilja Pittuco med flera (V). Skrivelsens författare önskar få svar på frågor som uppstod med anledning av skjutning med dödlig utgång i Hammarby sjöstad. Frågorna besvaras i detta tjänsteutlåtande.

    Bilagor

  7. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att inrätta en hundrastgård i parken bakom Förskeppsgatan i Hammarby Sjöstad samt åtgärda parkens övervuxna spaljéer.

    Den del av parken som eventuellt skulle kunna göras om till hundrastgård är en öppen yta som är planerad att vara täckt av gräs men idag mestadels består av stampad jord. Att skapa en hundrastgård på ytan skulle innebära att den endast kan nyttjas av hundägare och dess hundar. Förvaltningen anser att ytan behöver fortsätta vara öppen för olika aktiviteter. Att ytan också är nära bostäder gör den heller inte lämplig som hundrastgård.

    I samband med hanteringen av ett tidigare medborgarförslag om parken tog stadsdelsnämnden den 25 mars 2021 beslut om att förse ytan med ett mer ändamålsenligt ytskikt i form av grus. Förvaltningen planerar att genomföra denna åtgärd under året.

    Piprankorna på pergolan hindrar idag sikten från parksofforna till kryddplanteringarna. Förvaltningen har därför som ambition att skapa nya planteringsytor mellan parksofforna i pergolan och att flytta piprankorna till dessa ytor.

    Bilagor

  8. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om etablering av en fritidsbank på Södermalm. En fritidsbank lånar gratis ut utrustning och syftar att främja såväl spontan som organiserad idrott och bidrar till ökat intresse för friluftsliv. Förslagsställaren föreslår att Södermalms stadsdelsnämnd eller Stockholms stad inrättar en fritidsbank i Hammarby sjöstad eller på Södermalm.

     

    Förvaltningen delar skribenternas uppfattning om att fritidsbank kan bidra till stadens långsiktiga hållbarhetsmål. Det kan särskilt gynna fler barn och unga att delta i sport- och friluftsaktiviteter på lika villkor. I ett remissvar oktober 2021 till kommunfullmäktige såg förvaltningen positivt på att staden utreder förutsättningarna för att inrätta ett fritidsbibliotek/fritidsbank för utlåning av utrustning i några av stadens stadsdelar.

    Bilagor

  9. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande att förbättra miljön i Ånghästparken under Ringvägen. I förslaget beskrivs att det under Ringvägen är mörkt och otryggt varför förslagsställaren efterfrågar om åtgärder kan genomföras för att förbättra miljön på denna plats, exempelvis genom att tillföra bättre belysning, asfaltera ytan under bron eller tillföra konst.

    Stadsdelsförvaltningen anser att förlaget är positivt då det innehåller förslag på åtgärder som syftar till att den aktuella platsen under Ringvägen ska upplevas trevligare och tryggare att passera.

    I ett tidigare medborgarförslag, ”Medborgarförslag om flytt av servicegruppens materialupplag vid Zinkens Väg till utrymme under Ringvägen”, beslutade stadsdelsnämnden i samband med nämndsammanträdet den 30 januari 2020 att förvaltningen närmare skulle undersöka möjligheten att anlägga ett upplagsområde för bland annat skräpkorgar och grus på ytan under Ringvägen. Förvaltningen har ett pågående planeringsarbete kring detta och planerar att under innevarande år (2022) ta ett beslut kring anläggandet av upplagsytan.

    Beträffande den del av förslaget som omfattar belysning är området under Ringvägen idag belyst under den mörka tiden på dygnet. Enligt trafikkontoret, som ansvarar för belysningen i det aktuella området, är belysningen vid platsen tillräcklig och det är i dagsläget inte aktuellt att tillföra ytterligare belysning.

    Möjligheten att tillföra konst till platsen kan enligt Stockholm konst utredas närmare tillsammans med trafikkontoret och stadsdelsförvaltningen i samband med en eventuell framtida upprustning av ytan eller av själva brokonstruktionen.

    Bilagor

  10. Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen fått ett förslag till inriktningsbeslut gällande Liljeholmsbroarna på remiss. Liljeholmsbroarnas brodelar är så pass nedgångna att det behöver utföras större åtgärder för att säkerhetsställa broarnas funktion. I remissen beskrivs olika alternativ till renoveringsåtgärder av broarna samt alternativ till nya broar i befintligt och i nytt läge.


    Utifrån trafikkontorets redogörelse kring de olika alternativen till renoveringar av Liljeholmsbroarna samt anläggning av nya broar som beskrivs i remissen anser förvaltningen att trafikkontorets och trafiknämndens bedömning att gå vidare med alternativ 1B och 1D vara de mest relevanta. De föreslagna alternativen innebär renoveringsåtgärder med en teknisk livslängd på 20 respektive 60 år samt med bärighetsklass BK4.


    Förvaltningen vill i detta sammanhang lyfta behovet av att se över trygghetsfrågorna i det vidare arbetet kring de olika renoveringsalternativen då detta kommer att beröra parkområden inom stadsdelsområdet som hyser ordnings- och trygghetsproblematik.


    Vid ett framtida ställningstagande kring valet av nya broar är det enligt förvaltningen viktigt att analysera påverkan på stadsmiljön med hänsyn till bland annat vattenkontakt, skuggeffekter, trygghet och stadsbild. Detta gäller speciellt förslaget som innebär en ny placering öster om befintliga broar vilket kommer att påverka bland annat den nordvästra delen av Drakenbergsparken.

    Bilagor

  11. Kommunstyrelsen har på uppdrag arbetat fram ett reviderat ramavtal i samarbete med SISAB. Det nya avtalet benämns samverkansavtal mellan Stockholms Stadshus AB och SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB. Förslaget till det nya samverkansavtalet avser förtydliga koncerngemensamma intressen samt öka incitamenten till samarbete och effektivisering av nämndens utbildningslokaler i SISAB:s fastigheter.

    Södermalms stadsdelsnämnd beräknas få en hyreshöjning med ca 8,1 procent, vilket innebär en ökad hyreskostnad om ca 1,4 mnkr. Nämndens nettolokalkostnader förväntas dock endast öka med ca 156 tkr eftersom SISAB utökar sitt åtagande i aktuella fastigheter. Förvaltningen noterar att kostnadsberäkningarna är schematiska i dagsläget vilket kan innebära viss avvikelse mot verkligt utfall. Förvaltningen instämmer med att föreslagna justeringar av samverkansavtalet är rationella och ändamålsenliga för alla parter.

    Bilagor

  12. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ärendet ”Färdplan för äldreomsorgens utveckling” på remiss från kommunstyrelsen. Förslaget är framtaget av stadsledningskontoret och färdplanen ska ses som ett ramverk för det pågående och kommande strategiska utvecklingsarbetet inom verksamhetsområdet.

    Färdplanen är uppbyggd runt fyra rubriker och under respektive rubrik finns ett antal centrala behov specificerade. Flera av dessa återfinns som konkreta uppdrag och aktiviteter i budget 2022. Andra är mer långsiktiga till sin karaktär och kommer inte att kunna färdigställas än på ett antal år.

    Färdplanen följer nämndernas ordinarie ansvar för frågorna i enlighet med budgetuppdrag och reglementen. Stadsdelsnämnderna föreslås ansvara för större delen av genomförandet i verksamhet. Äldrenämnden har en viktig roll i att hålla ihop det strategiska utvecklingsarbetet samt ges i uppdrag att, i samråd med kommunstyrelsen, leda och samordna det fortsatta arbetet med färdplanen.

    Förvaltningen ser det som mycket positivt att det tas fram en gemensam plan och ett ramverk för hur stadens arbete behöver utvecklas för att möta nuvarande och kommande behov av äldreomsorg. Förvaltningen vill framföra att det finns ett antal utmaningar med färdplanens olika avgränsningar och konkretiseringsnivåer. Med nuvarande omfattning och detaljnivå blir planen något svår att överblicka. För att det inte ska uppstå glapp mellan policynivån och genomförandet på olika nivåer i organisationen efterfrågar förvaltningen tydligare skrivningar kring hur färdplanen är tänkt att genomföras. Slutligen vill förvaltningen föra fram att färdplanen skulle gagnas av att brytas ned till mer konkreta aktiviteter i en kompletterande handlingsplan, där prioriteringsordning liksom ansvar för genomförandet för respektive aktivitet framgår.

    Bilagor

  13. En remiss har inkommit till stadsdelsnämnden från kommunstyrelsen angående nya riktlinjer för familjehemsvård för barn och unga. Remissen ska besvaras senast 1 mars 2022.

    Ny lagstiftning och föreskrifter har trätt i kraft inom området familjehemsvård för barn och unga. Socialstyrelsen har också gett ut nya vägledningar och handläggningsstöd som påverkar arbetet med familjehemsvård. Förslaget till nya riktlinjer har uppdaterats i enlighet med de nya regelverken och rekommendationerna. Även barnrättsperspektivet har setts över och förtydligats i och med att barnkonventionen blev svensk lag den 1 januari 2020. Skolan som skyddsfaktor och vikten av en fungerande skolgång för barn i familjehem har särskilt poängterats i de nya riktlinjerna. För att förenkla för läsaren har riktlinjernas struktur setts över och i förslaget finns också tydligare hänvisningar till bland annat Socialstyrelsens föreskrifter, allmänna råd och handböcker i syfte att göra det lättare att hitta fördjupad information.

    Bilagor

  14. En remiss har inkommit till stadsdelsnämnden från kommunstyrelsen angående förslag till reviderade riktlinjer för omsorg på obekväm arbetstid och reviderade riktlinjer för

    barnsäkerhet i Stockholms stads kommunala förskolor. Remissen ska besvaras senast 1 mars 2022.

    Riktlinjerna avseende omsorg på obekväm arbetstid har förtydligats på flera områden. De viktigaste förändringarna är:

    • Förtydligande av när omsorg ges i lokal och när det finns möjlighet till omsorg i hemmet.
    • Att omsorg på obekväm arbetstid kan sökas per kalenderår istället för per termin.
    • Att utbildningsförvaltningen har möjlighet att ifrågasätta det angivna behovet av omsorg på obekväm arbetstid och vid misstanke om överutnyttjande kunna ändra beslut.

    Vad avser riktlinjerna för barnsäkerhet har ett avsnitt om åtgärder för värmebölja lagts till och länkar i dokumentet har uppdaterats för

    att vara aktuella.

    Förvaltningen är positiv till de uppdaterade riktlinjerna för omsorg på obekväm arbetstid och riktlinjerna för barnsäkerhet.

    Förvaltningen anser att de bidrar till att öka tydligheten för vårdnadshavare samt underlättar tillämpningen för beslutsfattare och utförare jämfört med tidigare. Förslaget till uppdaterade riktlinjer för barnsäkerhet där värmebölja ingår anser förvaltningen är mycket bra utifrån de senare årens erfarenheter för verksamheterna sommartid.

    Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen som svar på remissen.

    Bilagor

  15. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Aleks y Filip, Bjälbogatan 32. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  16. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Il Nostro, Tegelviksgatan 67. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  17. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang CASA DEL CAVA, Hornsgatan 2. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  18. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Crusco, Söder Mälarstrand 81 Kajplats 23. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  19. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för Restaurang Skeppsbron 10, Skeppsbron 10. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  20. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Sushi med Mera, Skeppar Karls Gränd 3. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  21. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Le Petit Riche, Götgatan 40. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  22. Beslut fattade på delegation anmäls:

    • Anmälan om yttrande till Spelinspektionen 2021, dnr SÖD 2022/51
    • Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i egen regi, dnr. SÖD 2022/175
    • Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i enskild regi, dnr. SÖD 2022/174

  23. Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 1 februari 2022, 15 februari 2022 och 23 februari 2022 anmäls.

  24. Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträde den 14 februari 2022 anmäls.

    Bilagor

  25. Protokoll från rådet för funktionshinderfrågors sammanträde den 15 februari 2022 anmäls.

    Bilagor

  26. Protokoll från pensionärsrådets sammanträde den 14 februari 2022 anmäls.

    Bilagor

  27.   30

    Information från förvaltningen

  28.   31

    Övriga frågor

  1. § 1

    Val av justerare och dag för justering

  2. § 2

    Fastställande av föredragningslista

  3. § 3

    Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)

  4. § 4

    Nedläggning faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § andra stycket föräldrabalken (FB)

  5. § 5

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § första stycket, punkt 4 föräldrabalken (FB)

  6. § 6

    Upphandling av drift avseende öppen verksamhet för personer med synnedsättning -Kreativt center

  7. Förvaltningen gör bedömningen att kommunfullmäktiges tre inriktningsmål har uppfyllts. Bedömningen grundas på att samtliga tolv verksamhetsområdesmål som är kopplade till inriktningsmålen och samtliga 27 nämndmål bedöms vara uppfyllda. Nämnden redovisar år 2021 ett överskott om 91,9 mnkr efter resultatdispositioner. Ärendet redovisas i förvaltningens tjänsteutlåtande.

    Bilagor

  8. Förvaltningen har fått en skrivelse från Charlotte Lilja Pittuco med flera (V). Skrivelsens författare önskar få svar på frågor som uppstod med anledning av skjutning med dödlig utgång i Hammarby sjöstad. Frågorna besvaras i detta tjänsteutlåtande.

    Bilagor

  9. Under januari månad 2022 har åtta medborgarförslag lämnats in till Södermalms stadsdelsnämnd. Nämnden beslutar om förslagen ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.

    Bilagor

  10. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om att inrätta en hundrastgård i parken bakom Förskeppsgatan i Hammarby Sjöstad samt åtgärda parkens övervuxna spaljéer.

    Den del av parken som eventuellt skulle kunna göras om till hundrastgård är en öppen yta som är planerad att vara täckt av gräs men idag mestadels består av stampad jord. Att skapa en hundrastgård på ytan skulle innebära att den endast kan nyttjas av hundägare och dess hundar. Förvaltningen anser att ytan behöver fortsätta vara öppen för olika aktiviteter. Att ytan också är nära bostäder gör den heller inte lämplig som hundrastgård.

    I samband med hanteringen av ett tidigare medborgarförslag om parken tog stadsdelsnämnden den 25 mars 2021 beslut om att förse ytan med ett mer ändamålsenligt ytskikt i form av grus. Förvaltningen planerar att genomföra denna åtgärd under året.

    Piprankorna på pergolan hindrar idag sikten från parksofforna till kryddplanteringarna. Förvaltningen har därför som ambition att skapa nya planteringsytor mellan parksofforna i pergolan och att flytta piprankorna till dessa ytor.

    Bilagor

  11. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag om etablering av en fritidsbank på Södermalm. En fritidsbank lånar gratis ut utrustning och syftar att främja såväl spontan som organiserad idrott och bidrar till ökat intresse för friluftsliv. Förslagsställaren föreslår att Södermalms stadsdelsnämnd eller Stockholms stad inrättar en fritidsbank i Hammarby sjöstad eller på Södermalm.

     

    Förvaltningen delar skribenternas uppfattning om att fritidsbank kan bidra till stadens långsiktiga hållbarhetsmål. Det kan särskilt gynna fler barn och unga att delta i sport- och friluftsaktiviteter på lika villkor. I ett remissvar oktober 2021 till kommunfullmäktige såg förvaltningen positivt på att staden utreder förutsättningarna för att inrätta ett fritidsbibliotek/fritidsbank för utlåning av utrustning i några av stadens stadsdelar.

    Bilagor

  12. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ett medborgarförslag gällande att förbättra miljön i Ånghästparken under Ringvägen. I förslaget beskrivs att det under Ringvägen är mörkt och otryggt varför förslagsställaren efterfrågar om åtgärder kan genomföras för att förbättra miljön på denna plats, exempelvis genom att tillföra bättre belysning, asfaltera ytan under bron eller tillföra konst.

    Stadsdelsförvaltningen anser att förlaget är positivt då det innehåller förslag på åtgärder som syftar till att den aktuella platsen under Ringvägen ska upplevas trevligare och tryggare att passera.

    I ett tidigare medborgarförslag, ”Medborgarförslag om flytt av servicegruppens materialupplag vid Zinkens Väg till utrymme under Ringvägen”, beslutade stadsdelsnämnden i samband med nämndsammanträdet den 30 januari 2020 att förvaltningen närmare skulle undersöka möjligheten att anlägga ett upplagsområde för bland annat skräpkorgar och grus på ytan under Ringvägen. Förvaltningen har ett pågående planeringsarbete kring detta och planerar att under innevarande år (2022) ta ett beslut kring anläggandet av upplagsytan.

    Beträffande den del av förslaget som omfattar belysning är området under Ringvägen idag belyst under den mörka tiden på dygnet. Enligt trafikkontoret, som ansvarar för belysningen i det aktuella området, är belysningen vid platsen tillräcklig och det är i dagsläget inte aktuellt att tillföra ytterligare belysning.

    Möjligheten att tillföra konst till platsen kan enligt Stockholm konst utredas närmare tillsammans med trafikkontoret och stadsdelsförvaltningen i samband med en eventuell framtida upprustning av ytan eller av själva brokonstruktionen.

    Bilagor

  13. Stadsdelsnämnden har av kommunstyrelsen fått ett förslag till inriktningsbeslut gällande Liljeholmsbroarna på remiss. Liljeholmsbroarnas brodelar är så pass nedgångna att det behöver utföras större åtgärder för att säkerhetsställa broarnas funktion. I remissen beskrivs olika alternativ till renoveringsåtgärder av broarna samt alternativ till nya broar i befintligt och i nytt läge.


    Utifrån trafikkontorets redogörelse kring de olika alternativen till renoveringar av Liljeholmsbroarna samt anläggning av nya broar som beskrivs i remissen anser förvaltningen att trafikkontorets och trafiknämndens bedömning att gå vidare med alternativ 1B och 1D vara de mest relevanta. De föreslagna alternativen innebär renoveringsåtgärder med en teknisk livslängd på 20 respektive 60 år samt med bärighetsklass BK4.


    Förvaltningen vill i detta sammanhang lyfta behovet av att se över trygghetsfrågorna i det vidare arbetet kring de olika renoveringsalternativen då detta kommer att beröra parkområden inom stadsdelsområdet som hyser ordnings- och trygghetsproblematik.


    Vid ett framtida ställningstagande kring valet av nya broar är det enligt förvaltningen viktigt att analysera påverkan på stadsmiljön med hänsyn till bland annat vattenkontakt, skuggeffekter, trygghet och stadsbild. Detta gäller speciellt förslaget som innebär en ny placering öster om befintliga broar vilket kommer att påverka bland annat den nordvästra delen av Drakenbergsparken.

    Bilagor

  14. Kommunstyrelsen har på uppdrag arbetat fram ett reviderat ramavtal i samarbete med SISAB. Det nya avtalet benämns samverkansavtal mellan Stockholms Stadshus AB och SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB. Förslaget till det nya samverkansavtalet avser förtydliga koncerngemensamma intressen samt öka incitamenten till samarbete och effektivisering av nämndens utbildningslokaler i SISAB:s fastigheter.

    Södermalms stadsdelsnämnd beräknas få en hyreshöjning med ca 8,1 procent, vilket innebär en ökad hyreskostnad om ca 1,4 mnkr. Nämndens nettolokalkostnader förväntas dock endast öka med ca 156 tkr eftersom SISAB utökar sitt åtagande i aktuella fastigheter. Förvaltningen noterar att kostnadsberäkningarna är schematiska i dagsläget vilket kan innebära viss avvikelse mot verkligt utfall. Förvaltningen instämmer med att föreslagna justeringar av samverkansavtalet är rationella och ändamålsenliga för alla parter.

    Bilagor

  15. Södermalms stadsdelsnämnd har fått ärendet ”Färdplan för äldreomsorgens utveckling” på remiss från kommunstyrelsen. Förslaget är framtaget av stadsledningskontoret och färdplanen ska ses som ett ramverk för det pågående och kommande strategiska utvecklingsarbetet inom verksamhetsområdet.

    Färdplanen är uppbyggd runt fyra rubriker och under respektive rubrik finns ett antal centrala behov specificerade. Flera av dessa återfinns som konkreta uppdrag och aktiviteter i budget 2022. Andra är mer långsiktiga till sin karaktär och kommer inte att kunna färdigställas än på ett antal år.

    Färdplanen följer nämndernas ordinarie ansvar för frågorna i enlighet med budgetuppdrag och reglementen. Stadsdelsnämnderna föreslås ansvara för större delen av genomförandet i verksamhet. Äldrenämnden har en viktig roll i att hålla ihop det strategiska utvecklingsarbetet samt ges i uppdrag att, i samråd med kommunstyrelsen, leda och samordna det fortsatta arbetet med färdplanen.

    Förvaltningen ser det som mycket positivt att det tas fram en gemensam plan och ett ramverk för hur stadens arbete behöver utvecklas för att möta nuvarande och kommande behov av äldreomsorg. Förvaltningen vill framföra att det finns ett antal utmaningar med färdplanens olika avgränsningar och konkretiseringsnivåer. Med nuvarande omfattning och detaljnivå blir planen något svår att överblicka. För att det inte ska uppstå glapp mellan policynivån och genomförandet på olika nivåer i organisationen efterfrågar förvaltningen tydligare skrivningar kring hur färdplanen är tänkt att genomföras. Slutligen vill förvaltningen föra fram att färdplanen skulle gagnas av att brytas ned till mer konkreta aktiviteter i en kompletterande handlingsplan, där prioriteringsordning liksom ansvar för genomförandet för respektive aktivitet framgår.

    Bilagor

  16. En remiss har inkommit till stadsdelsnämnden från kommunstyrelsen angående nya riktlinjer för familjehemsvård för barn och unga. Remissen ska besvaras senast 1 mars 2022.

     

    Ny lagstiftning och föreskrifter har trätt i kraft inom området familjehemsvård för barn och unga. Socialstyrelsen har också gett ut nya vägledningar och handläggningsstöd som påverkar arbetet med familjehemsvård. Förslaget till nya riktlinjer har uppdaterats i enlighet med de nya regelverken och rekommendationerna. Även barnrättsperspektivet har setts över och förtydligats i och med att barnkonventionen blev svensk lag den 1 januari 2020. Skolan som skyddsfaktor och vikten av en fungerande skolgång för barn i familjehem har särskilt poängterats i de nya riktlinjerna. För att förenkla för läsaren har riktlinjernas struktur setts över och i förslaget finns också tydligare hänvisningar till bland annat Socialstyrelsens föreskrifter, allmänna råd och handböcker i syfte att göra det lättare att hitta fördjupad information.

    Bilagor

  17. En remiss har inkommit till stadsdelsnämnden från kommunstyrelsen angående förslag till reviderade riktlinjer för omsorg på obekväm arbetstid och reviderade riktlinjer för barnsäkerhet i Stockholms stads kommunala förskolor. Remissen ska besvaras senast 1 mars 2022.

     

    Riktlinjerna avseende omsorg på obekväm arbetstid har förtydligats på flera områden. De viktigaste förändringarna är:

    • Förtydligande av när omsorg ges i lokal och när det finns möjlighet till omsorg i hemmet.
    • Att omsorg på obekväm arbetstid kan sökas per kalenderår istället för per termin.
    • Att utbildningsförvaltningen har möjlighet att ifrågasätta det angivna behovet av omsorg på obekväm arbetstid och vid misstanke om överutnyttjande kunna ändra beslut.

    Vad avser riktlinjerna för barnsäkerhet har ett avsnitt om åtgärder för värmebölja lagts till och länkar i dokumentet har uppdaterats för att vara aktuella.

     

    Förvaltningen är positiv till de uppdaterade riktlinjerna för omsorg på obekväm arbetstid och riktlinjerna för barnsäkerhet.

     

    Förvaltningen anser att de bidrar till att öka tydligheten för vårdnadshavare samt underlättar tillämpningen för beslutsfattare och utförare jämfört med tidigare. Förslaget till uppdaterade riktlinjer för barnsäkerhet där värmebölja ingår anser förvaltningen är mycket bra utifrån de senare årens erfarenheter för verksamheterna sommartid.

     

    Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden överlämnar förvaltningens tjänsteutlåtande till kommunstyrelsen som svar på remissen.

    Bilagor

  18. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Aleks y Filip, Bjälbogatan 32. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  19. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Il Nostro, Tegelviksgatan 67. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  20. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang CASA DEL CAVA, Hornsgatan 2. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  21. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Crusco, Söder Mälarstrand 81 Kajplats 23. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  22. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för Restaurang Skeppsbron 10, Skeppsbron 10. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  23. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Sushi med Mera, Skeppar Karls Gränd 3. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  24. Socialförvaltningens tillståndsenhet har remitterat en ansökan om serveringstillstånd för restaurang Le Petit Riche, Götgatan 40. Förvaltningen har inget att invända mot ansökan.

    Bilagor

  25. Beslut fattade på delegation anmäls:

    • Anmälan om yttrande till Spelinspektionen 2021, dnr SÖD 2022/51
    • Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i egen regi, dnr. SÖD 2022/175
    • Anmälan om lex Sarah avseende verksamheter i enskild regi, dnr. SÖD 2022/174

    Bilagor

  26. Protokoll från sociala delegationens sammanträden den 1 februari 2022, 15 februari 2022 och 23 februari 2022 anmäls.

  27. Protokoll från förvaltningsgruppens sammanträde den 14 februari 2022 anmäls.

    Bilagor

  28. Protokoll från rådet för funktionshinderfrågors sammanträde den 15 februari 2022 anmäls.

    Bilagor

  29. Protokoll från pensionärsrådets sammanträde den 14 februari 2022 anmäls.

    Bilagor

  30. § 30

    Information från förvaltningen

  31. § 31

    Övriga frågor

  32. Charlotte Lilja Pittuco m.fl. (V) väcker ett ärende genom en skrivelse om utredning av möjligheter för upprättande av vikariepool i kommunala förskolan.

    Bilagor

  33. Anders Göransson m.fl. (S) och Charlotte Lilja Pittuco m.fl. (V) väcker ett ärende genom en skrivelse om ett hotat föreningsliv. Även ersättare Antonia Simon (Fi) står bakom skrivelsen.

    Bilagor

  34. Anders Göransson m.fl. (S) och Charlotte Lilja Pittuco m.fl. (V) väcker ett ärende genom en skrivelse om trädfällningen på Södermalm. Även ersättare Antonia Simon (Fi) står bakom skrivelsen.

    Bilagor

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.