Hoppa över navigering
  1.   1

    Godkännande av dagordning och tid för justering

  2.   6

    Svar på medborgarförslag om skatepark vid Nockebyhov

  3.   8

    Svar på skrivelse från Liberalerna gällande lågtröskelboende för Brommabor

  4.   12

    Kvalitetsberättelse 2024

  5.   20

    Protokoll förvaltningsgruppen 2025

  6.   23

    Nämndens och förvaltningens frågor

  7.   24

    Sociala delegationens protokoll 2025

  8.   25

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken

  9.   26

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken

  10.   27

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken

  11.   28

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken

  1. Tre skrivelser har inkommit till stadsdelsnämnden.

    Från Liberalerna med rubriken "Skrivelse om en sammanhållen kedja för arbetsmarknadsinsatser":
    "I Stockholms stad ska alla stockholmare få den hjälp som behövs för att kunna stå på egna ben och leva ett självständigt liv. Det behövs ofta individuellt utformade insatser för att ge personer långt ifrån arbetsmarknaden stöd att bli självförsörjande, inte minst för unga utan fullgjord skolgång. Insatserna ska syfta till att hjälpa personer att snabbt nå egen försörjning för att undvika långvarigt behov av bistånd. Ett viktigt fokusområde för det arbetet är gruppen UVAS 16-29 år, unga i varken arbete eller studier.

    Målgruppen UVAS är heterogen och anledningarna till en svag ställning på arbetsmarknaden varierar och kan bero på exempelvis kriminalitet, fysisk eller psykisk ohälsa, hemmasittarproblematik, försörjningsstöd eller att personen är nyanländ. Insatser och verktyg för att hjälpa målgruppen in på arbetsmarknaden behöver därför vara mångfacetterade och individuellt anpassade. Det krävs även ett aktivt uppsökande arbete, både fysiskt och digitalt, för att nå målgruppen som sällan själva ansöker om stödinsatser.

    En av de främsta riskfaktorerna är när ungdomar inte klarar gymnasiet av olika anledningar. Det innebär i sig en högre tröskel för att sen komma in på arbetsmarknaden som vuxen. Därför är det viktigt att planering och arbetsmarknadsinsatser påbörjas så tidigt som möjligt, om insatser för att ungdomen ska klara skolgången misslyckats. 

    För att lyckas få den här den här målgruppen att bli självförsörjande finns ett behov av en sammanhållen kedja för arbetsmarknadsinsatser. Vi vill därför få svar på följande frågor:

    1. Hur ser stadsdelens arbete ut för att få gruppen UVAS 16-29 år att bli självförsörjande?
    2. Vilket samarbete finns mellan stadsdelens skolor och förvaltningens arbetsmarknadsinsatser?
    3. Bedriver stadsdelen något uppsökande arbete för att nå målgruppen?
    4. Hur har utvecklingen av andelen UVAS i stadsdelen sett ut över tid?"

    Från Liberalerna och Centerpartiet med rubriken "Skrivelse om LVM":
    "Lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM, var menad för att möjliggöra vård för personer som är fast i skadligt missbruk utan egen vilja att söka vård. Lagstiftarens intention var inte att det skulle handla om rent fysiskt livräddande insatser, utan att det skulle innebära vård och rehabilitering från ett beroende. Men idag är praxis att man väntar alltför länge med att använda sig av ett LVM-beslut, vilket resulterat i att när individer med missbruk väl kommer till vårdinstitutioner så är de i extremt dåligt skick. Tyvärr leder det ibland även till dödsfall innan vården kommit tillstånd.

    Som landets största kommun har Stockholms stad möjlighet att påverka rättspraxis. Men det kräver en god översiktsbild och en förståelse för hur staden jobbar idag.

    Vi vill med anledning av detta ställa följande frågor till förvaltningen:
    1. Hur ser rutinerna i stadsdelen ut vad gäller användandet av LVM?
    2. Har det skett någon förändring över tid gällande när socialtjänsten tar beslut om LVM?
    3. Hur fungerar samverkan med vårdinstitutioner när LVM används, samt utslussningen?"

    Från Sverigedemokraterna med rubriken "Anpassade avdelningar på förskolor för barn med autism och intellektuell funktionsnedsättning":
    "Inkludering och anpassat stöd i förskolan är avgörande för att alla barn ska få en trygg och utvecklande lärandemiljö. Barn med autism och intellektuell funktionsnedsättning har ofta behov av särskilt anpassade pedagogiska miljöer, strukturerat stöd och specialiserad personal. För att säkerställa en likvärdig tillgång till förskoleverksamhet för dessa barn är det av vikt att det finns anpassade avdelningar med rätt kompetens och resurser.
    Vi önskar därför få en översikt av hur det ser ut med anpassade avdelningar för barn med autism och intellektuell funktionsnedsättning inom förskolorna i stadsdelen.


    Vi vill därför fråga följande:
    1. Hur många förskolor i stadsdelen har särskilda avdelningar eller resursteam anpassade för barn med autism och intellektuell funktionsnedsättning?2. Finns det några fastställda riktlinjer eller strategier för hur sådana avdelningar ska organiseras och utformas?
    3. Vilken kompetens och utbildning har personalen på dessa avdelningar?
    4. Finns det planer på att utöka eller förbättra dessa resurser?"

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.