Hoppa över navigering
  1.   1

    Godkännande av dagordning och tid för justering

  2.   2

    Medborgarförslag om hundrastgård vid Bromma sjukhus

  3. Kommunfullmäktige har i budget 2019 beslutat att socialnämnden i

    samarbete med kommunstyrelsen ska ta fram en strategi för hur

    staden kan minska risken för att barn, unga och unga vuxna dras in i

    kriminalitet. Stadsledningskontoret och socialförvaltningen har tagit fram ett förslag på strategi. Strategin syftar till att skapa

    förutsättningar för ett strukturerat, kontinuerligt och långsiktigt

    arbete för att minska risken att barn, unga och unga vuxna dras in

    i kriminalitet. Förvaltningen är positiv till förslaget.

    Bilagor

  4. Socialförvaltningen har i samarbete med stadsdelsförvaltningarna tagit fram en modell för att begränsa möjligheterna till att ha anhörig- och objektanställningar inom insatserna ledsagarservice/ledsagning samt avlösarservice/avlösning som beviljas enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och Socialtjänstlagen (SoL). Modellen innebär att anställning av anhörig endast ska godkännas om det föreligger synnerliga skäl. Modellen syftar till att kvalitetssäkra insatserna ledsagning/avlösning och förutsättningar för att insatserna utförs på ett rättssäkert sätt.

    Bilagor

  5.   7

    Remiss Ansökan om serveringstillstånd Bistro Blå Hörnan, Långskeppsgatan 1

  6. Klimathandlingsplanen har som mål att Stockholm ska vara en fossilfri organisation år 2030. Planen ska tillsammans med andra planer ta fram en koldioxidbudget med kvarvarande utsläpp enligt Parisavtalet och utreda hur staden kan bli en klimatpositiv stad 2040. Planen redovisar konkreta åtgärder för att minska utsläpp samt växthusgaser och stadens ambition är att bli en internationell förebild i arbetet med att nå upp till Parisavtalet.



    Insatser riktas främst mot transportsektorn, fjärrvärme, elproduktion - användning samt gasanvändning. Vidare problematiseras utsläpp från konsumtion.



    Bromma stadsdelsförvaltning är positiv till klimathandlingsplanen. Planen är ambitiös på valda områden, men några typer av växthusgaser är utelämnade. Vidare finns det en risk med att förlita sig på klimatkompenserade åtgärder (CCS-teknik) då det inte är utprovat i tillräckligt hög utsträckning.

    Bilagor

  7. Stadens nya miljöprogram för 2020-2023 lyfter fram sju prioriterade mål inom ämnet hållbar utveckling. Programmet är ett paraplydokument för en rad andra handlingsplaner, bland annat kemikalieplanen och klimathandlingsplanen.



    Förvaltningen är positiv till programmet men önskar att även en förkortad version av miljöprogrammet utarbetas.

    Bilagor

  8. Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett planförslag som syftar till att i stadsdelen Riksby uppföra cirka 75 hyreslägenheter längs Spångavägen, i anslutning till Sedumbacken.



    Förvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till planförslaget. Angeläget är dock att de nya husen harmonierar väl med den övriga bebyggelsen utmed Spångavägen och att barns och äldres behov, i förhållande till trafikmiljön, prioriteras i den fortsatta planprocessen.

    Bilagor

  9. Clara Lindblom (V) har i en motion som skickats på remiss till bl.a. Bromma stadsdelsnämnd, lagt fram förslag på att exploateringsnämnden ska markanvisa minst 4 000 bostäder årligen till allmännyttan samt att hälften av dessa markanvisningar ska öronmärkas för Stockholmshus, Snabba hus och andra lösningar som kan pressa ner hyrorna i nyproduktionen.



    Stadsdelsförvaltningen är idag inte på något vis involverad i markanvisningsprocessen och innehar heller inte kompetens inom det aktuella området. Däremot är stadsdelsförvaltningen positiv till förslag som leder till bättre tillgång av bostäder och bostäder med lägre hyror för låginkomstgrupper (socialt utsatta, studerande, unga vuxna). Speciellt utifrån ett jämlikhetsperspektiv då alla medborgare bör erbjudas samma möjligheter till boende.

    Bilagor

  10. Clara Lindblom (V) har i en motion som skickats på remiss till bl.a. Bromma stadsdelsnämnd, lagt fram förslag på att kommunfullmäktige ska ge exploateringsnämnden i uppdrag att utreda hur markanvisningar kan öronmärkas för byggaktörer som uppför hyresbostäder och bostäder för studenter enligt motionens intentioner.



    Motionären efterfrågar nya och innovativa sätt att pressa ner hyror i nyproduktionen och säkerställa att sänkta produktionskostnader kommer hyresgästerna till del i form av lägre hyra.



    Stadsdelsförvaltningen är idag inte på något sätt involverad i markanvisningsprocessen och innehar heller inte kompetens inom det aktuella området. Däremot är stadsdelsförvaltningen allmänt positiv till förslag som leder till bättre tillgång av bostäder och bostäder med lägre hyror för låginkomstgrupper (socialt utsatta, studerande, unga vuxna). Speciellt utifrån ett jämlikhetsperspektiv då alla medborgare bör erbjudas samma möjligheter till boende.

    Bilagor

  11. Nämnden skriver ned kundfordringar med 1138993,49 kronor enligt stadens riktlinjer för ekonomisk förvaltning.

  12.   14

    Parkförsörjningsplan 2020-2025

  13. Bromma stadsdelsförvaltning genomför årligen minst två trygghetspromenader. Promenaden vid Brommaplan genomfördes 2019-11-25. Protokollet från promenaden bifogas. Påtalade brister och förslag på åtgärder kommer att ses över.

    Bilagor

  14. Kommuner har enligt 16 kap 6 f-h §§ socialtjänstlagen (SoL), en skyldighet att rapportera gynnande beslut enligt 4 kap 1 § SoL som ej verkställts inom tre månader till Inspektionen för vård- och omsorg (IVO), kommunens revisorer samt till kommunfullmäktige. Samma rapporteringsskyldighet gäller enligt 28 f-h §§ lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), gynnande beslut enligt 9 § LSS. Under kvartal 3 för 2019 hade avdelning Socialtjänst och fritid 42 beslut som inte verkställts inom tre månader, varav 10 inom område socialpsykiatri och missbruk och 32 stycken inom område funktionsnedsättning. Av dessa beslut har 6 verkställts och 4 avslutats utan verkställighet under kvartal 3 2019.

    Bilagor

  15.   17

    Anmälningsärende – Inkomna rapporter och beslut enligt Lex Sarah, SoF och ÄO

  16. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) genomför en granskning av samtliga kommuner i Stockholm och Gotland som kan använda sig av konsulentverksamheter, dvs. verksamheter som har till uppgift att till socialnämnden föreslå familjehem och jourhem till barn samt som lämnar stöd och handledning till sådana hem som tar emot barn. Granskningen omfattar även stödboende för barn och unga (16-20 år). Förvaltningen har besvarat granskningen med en sammanställning av alla anlitade verksamheter. Totalt har 37 verksamheter varit anlitade av förvaltningen under tidsperioden. 35 av verksamheterna har antingen varit upphandlade av Stockholm Stad eller haft tillstånd från IVO. En (1) verksamhet som är avslutad har inte haft tillstånd. En (1) verksamhet som är avslutad har gått i konkurs och uppgift om avtal har ej kunnat säkerställas.

  17.   19

    Svar Medborgarförslag om handlingsplaner för att minska antalet självmord och antalet sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa

  18.   20

    Svar Medborgarförslag om förbättrad säkerhet i Bromma

  19.   22

    Svar Medborgarförslag Plan för underhåll och röjning av sly

  20.   26

    Delegationsbeslut - anmälan till nämnden

  21. Ärendet redovisas i en pärm på sammanträdet

  22.   28

    Nämndens och förvaltningens frågor

  23. Protokoll från den 2 januari och den 23 januari 2020.

  24.   30

    Lex Sarah rapport Beckomberga gruppboende

  25.   31

    Lex Sarahrapport inom enheten för barn och unga

  26.   32

    Nedläggning av faderskapsutredning

  27.   33

    Nedläggning av faderskasutredning

  28.   34

    Yttrande till Riksdagens ombudsmän (JO)

  1. § 1

    Godkännande av dagordning och tid för justering

  2. Revisionskontoret har genomfört en granskning i syfte att bedöma om nämnderna bedriver ett systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänstens individ- och familjeomsorg, i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2009:11). Granskningen har avgränsats till myndighetsutövning gällande barn och unga inom Bromma stadsdelsnämnd.

    Bilagor

  3. Kommunfullmäktige har i budget 2019 beslutat att socialnämnden i samarbete med kommunstyrelsen ska ta fram en strategi för hur staden kan minska risken för att barn, unga och unga vuxna dras in i kriminalitet. Stadsledningskontoret och socialförvaltningen har tagit fram ett förslag på strategi. Strategin syftar till att skapa förutsättningar för ett strukturerat, kontinuerligt och långsiktigt arbete för att minska risken att barn, unga och unga vuxna dras in
    i kriminalitet. Förvaltningen är positiv till förslaget.

    Bilagor

  4. Socialförvaltningen har i samarbete med stadsdelsförvaltningarna tagit fram en modell för att begränsa möjligheterna till att ha anhörig- och objektanställningar inom insatserna ledsagarservice/ledsagning samt avlösarservice/avlösning som beviljas enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och Socialtjänstlagen (SoL). Modellen innebär att anställning av anhörig endast ska godkännas om det föreligger synnerliga skäl. Modellen syftar till att kvalitetssäkra insatserna ledsagning/avlösning och förutsättningar för att insatserna utförs på ett rättssäkert sätt.

    Bilagor

  5. § 7

    Remiss Ansökan om serveringstillstånd Bistro Blå Hörnan, Långskeppsgatan 1

  6. Klimathandlingsplanen har som mål att Stockholm ska vara en fossilfri organisation år 2030. Planen ska tillsammans med andra planer ta fram en koldioxidbudget med kvarvarande utsläpp enligt Parisavtalet och utreda hur staden kan bli en klimatpositiv stad 2040. Planen redovisar konkreta åtgärder för att minska utsläpp samt växthusgaser och stadens ambition är att bli en internationell förebild i arbetet med att nå upp till Parisavtalet. Insatser riktas främst mot transportsektorn, fjärrvärme, elproduktion - användning samt gasanvändning. Vidare problematiseras utsläpp från konsumtion. Bromma stadsdelsförvaltning är positiv till klimathandlingsplanen. Planen är ambitiös på valda områden, men några typer av växthusgaser är utelämnade. Vidare finns det en risk med att förlita sig på klimatkompenserade åtgärder (CCS-teknik) då det inte är utprovat i tillräckligt hög utsträckning.

    Bilagor

  7. Stadens nya miljöprogram för 2020-2023 lyfter fram sju prioriterade mål inom ämnet hållbar utveckling. Programmet är ett paraplydokument för en rad andra handlingsplaner, bland annat kemikalieplanen och klimathandlingsplanen. Förvaltningen är positiv till programmet men önskar att även en förkortad version av miljöprogrammet utarbetas.

    Bilagor

  8. Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett planförslag som syftar till att i stadsdelen Riksby uppföra cirka 75 hyreslägenheter längs Spångavägen, i anslutning till Sedumbacken. Förvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till planförslaget. Angeläget är dock att de nya husen harmonierar väl med den övriga bebyggelsen utmed Spångavägen och att barns och äldres behov, i förhållande till trafikmiljön, prioriteras i den fortsatta planprocessen.

    Bilagor

  9. Clara Lindblom (V) har i en motion som skickats på remiss till bl.a. Bromma stadsdelsnämnd, lagt fram förslag på att exploateringsnämnden ska markanvisa minst 4 000 bostäder årligen till allmännyttan samt att hälften av dessa markanvisningar ska öronmärkas för Stockholmshus, Snabba hus och andra lösningar som kan pressa ner hyrorna i nyproduktionen. Stadsdelsförvaltningen är idag inte på något vis involverad i markanvisningsprocessen och innehar heller inte kompetens inom det aktuella området. Däremot är stadsdelsförvaltningen positiv till förslag som leder till bättre tillgång av bostäder och bostäder med lägre hyror för låginkomstgrupper (socialt utsatta, studerande, unga vuxna). Speciellt utifrån ett jämlikhetsperspektiv då alla medborgare bör erbjudas samma möjligheter till boende.

    Bilagor

  10. Clara Lindblom (V) har i en motion som skickats på remiss till bl.a. Bromma stadsdelsnämnd, lagt fram förslag på att kommunfullmäktige ska ge exploateringsnämnden i uppdrag att utreda hur markanvisningar kan öronmärkas för byggaktörer som uppför hyresbostäder och bostäder för studenter enligt motionens intentioner. Motionären efterfrågar nya och innovativa sätt att pressa ner hyror i nyproduktionen och säkerställa att sänkta produktionskostnader kommer hyresgästerna till del i form av lägre hyra. Stadsdelsförvaltningen är idag inte på något sätt involverad i markanvisningsprocessen och innehar heller inte kompetens inom det aktuella området. Däremot är stadsdelsförvaltningen allmänt positiv till förslag som leder till bättre tillgång av bostäder och bostäder med lägre hyror för låginkomstgrupper (socialt utsatta, studerande, unga vuxna). Speciellt utifrån ett jämlikhetsperspektiv då alla medborgare bör erbjudas samma möjligheter till boende.

    Bilagor

  11. Nämnden skriver ned kundfordringar med 1138993,49 kronor enligt stadens riktlinjer för ekonomisk förvaltning.

    Bilagor

  12. Förvaltningens Lokal- och parkenhet inom avdelning administration reviderar årligen parkförsörjningsplanen för Bromma. Reviderad plan anmäls till stadsdelsnämnden årligen i februari. Målet med planen är att tydliggöra och sammanställa Brommas framtida behov av nya investeringar samt reinvesteringar på parkmark. Planen avser även underhåll och bevarandet av det som är befintligt på parkmarken, i naturreservaten, lekplatserna, strandbaden samt övriga ytor. Parkförsörjningsplanen är förvaltningens underlag till ansökningar om investeringsmedel och preliminär budgetering. Parkförsörjningsplanen är nu reviderad och avser perioden 2020-2025. Den totala kostnaden för investeringar, reinvesteringar samt underhåll uppskattas under perioden att uppgå till 112,6 mnkr varav 54,5 mnkr avser ansökta medel för investering/reinvestering.

    Bilagor

  13. Bromma stadsdelsförvaltning genomför årligen minst två trygghetspromenader. Promenaden vid Brommaplan genomfördes 2019-11-25. Protokollet från promenaden bifogas. Påtalade brister och förslag på åtgärder kommer att ses över.

    Bilagor

  14. Kommuner har enligt 16 kap 6 f-h §§ socialtjänstlagen (SoL), en skyldighet att rapportera gynnande beslut enligt 4 kap 1 § SoL som ej verkställts inom tre månader till Inspektionen för vård- och omsorg (IVO), kommunens revisorer samt till kommunfullmäktige. Samma rapporteringsskyldighet gäller enligt 28 f-h §§ lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), gynnande beslut enligt 9 § LSS. Under kvartal 3 för 2019 hade avdelning Socialtjänst och fritid 42 beslut som inte verkställts inom tre månader, varav 10 inom område socialpsykiatri och missbruk och 32 stycken inom område funktionsnedsättning. Av dessa beslut har 6 verkställts och 4 avslutats utan verkställighet under kvartal 3 2019.

    Bilagor

  15. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) genomför en granskning av samtliga kommuner i Stockholm och Gotland som kan använda sig av konsulentverksamheter, dvs. verksamheter som har till uppgift att till socialnämnden föreslå familjehem och jourhem till barn samt som lämnar stöd och handledning till sådana hem som tar emot barn. Granskningen omfattar även stödboende för barn och unga (16-20 år). Förvaltningen har besvarat granskningen med en sammanställning av alla anlitade verksamheter. Totalt har 37 verksamheter varit anlitade av förvaltningen under tidsperioden. 35 av verksamheterna har antingen varit upphandlade av Stockholm Stad eller haft tillstånd från IVO. En (1) verksamhet som är avslutad har inte haft tillstånd. En (1) verksamhet som är avslutad har gått i konkurs och uppgift om avtal har ej kunnat säkerställas.

    Bilagor

  16. § 19

    Svar Medborgarförslag om handlingsplaner för att minska antalet självmord och antalet sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa

  17. Johan Heinonen m.fl. (S) överlämnade en skrivelse till stadsdelsnämnden den 24 oktober 2019. Nämnden beslutade att skrivelsen skulle besvaras. I skrivelsen tog man upp den pågående omstruktureringen inom Brommas förskoleverksamhet och ställde frågan till förvaltningen hur förskolepersonal påverkas av omstruktureringen och den nya indelningen av förskoleområden.

    Bilagor

  18. § 26

    Delegationsbeslut - anmälan till nämnden

  19. (Ärendet redovisades i en pärm på sammanträdet)

     

    Postlista 2019-12-18 – 2020-02-02

     

    Protokollsutdrag från Kommunstyrelsen 2019-12-18  § 22, PM: Boendeplan 2019-2023 – Bostad med särskild service SoL och LSS, framställan från Socialnämnden, KS 2019/913

     

    Protokollsutdrag från Socialnämnden 2019-12-17 § 24, Delaktighet och självbestämmande – granskning av insatsen stödboende inom socialpsykiatrin, Långskeppet, Säteritakets och Hammarby sjöstads stödboende, Dnr 3.4.2-227/2019

     

    Protokollsutdrag från Socialnämnden 2019-12-17 § 22, Hur nås nyanlända och personer i utsatta områden av lättillgänglig och korrekt information om socialtjänsten, Dnr 3.1.1-687/2019

     

    Protokollsutdrag från Socialnämnden 2019-12-17 § 14, Handlingsplan för suicidprevention, Dnr 3.1.1-512/2019

     

    Protokollsutdrag från Socialnämnden 2019-12-17 § 13, Rapport – översyn av stadens ungdomsmottagningar, Dnr 3.1.1-619/2019

    Bilagor

  20. § 28

    Nämndens och förvaltningens frågor

  21. Protokoll från den 2 januari, den 23 januari och den 5 februari 2020.

  22. § 30

    Lex Sarah rapport Beckomberga gruppboende

  23. § 31

    Lex Sarahrapport inom enheten för barn och unga

  24. § 32

    Nedläggning av faderskapsutredning

  25. § 33

    Nedläggning av faderskapsutredning

  26. § 34

    Yttrande till Riksdagens ombudsmän (JO)

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.