Hoppa över navigering
  1.   1

    Godkännande av dagordning och tid för justering

  2.   25

    Ej verkställda beslut avdelning äldreomsorg kvartal 1 2025

  3.   26

    Lex Sarah rapport Enheten för barn och unga

  4.   33

    Nämndens och förvaltningens frågor

  5.   34

    Sociala delegationens protokoll 2025

  6.   35

    Läkemedelsavvikelse på Traneberg vård- och omsorgsboende

  7.   36

    Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 a § föräldrabalken (FB)

  8.   37

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § Föräldrabalken

  1. § 1

    Godkännande av dagordning och tid för justering

  2. Tertialrapporterna är en del av den löpande uppföljningen som kommunstyrelsen ansvarar för. Uppföljningen baseras i huvudsak på prognostiserade avvikelser mot budget och verksamhetsmål. Rapporteringen ger kommunstyrelsen en samlad bild av budgethållning, effektivitet och kvalitet i relation till beslutade mål

    Bilagor

  3. Stadsrevisionens årsrapport granskar och bedömer nämndens verksamhet och resultat under verksamhetsåret 2024 inom följande områden:
    - Verksamhet och ekonomi
    - Intern kontroll
    - Räkenskaper

    I årsrapporten sammanfattas resultat och bedömningar utifrån revisionsårets granskningar med förslag på åtgärder och förbättringar. I rapporten redovisas även en uppföljning av tidigare års granskningar.

    Sammantaget bedömer revisionskontoret:
    - att Bromma stadsdelsnämnd i allt väsentligt har bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredställande sätt,
    - att den interna kontrollen varit delvis tillräcklig,
    - att räkenskaperna varit upprättade i enlighet med stadens anvisningar

    Bilagor

  4. Samtliga stadsdelsnämnder behöver göra omfattande ändringar i delegationsordningen med anledning av den nya socialtjänstlagen. Med anledning av detta föreslår förvaltningen ändringar i delegationer berörda av lagändringen inom delegationsordningens allmänna ärenden, äldreomsorgen, familjerätten och socialtjänstens verksamhetsområden.

    Bilagor

  5. En skrivelse har inkommit från Liberalerna och Centerpartiet gällande LVM. Skrivelsen innehåller tre frågor och nedan svarar förvaltningen på inkomna frågor.

    Bilagor

  6. Sverigedemokraterna har inkommit med en skrivelse om att inkludering och anpassat stöd i förskolan är avgörande för att alla barn ska få en trygg och utvecklande lärandemiljö. Sverigedemokraterna vill ha svar på frågor för att få en översikt hur det ser ut med anpassade avdelningar i stadsdelen för barn med autism och intellektuell funktionsnedsättning.

    Förvaltningen håller med om att inkludering och anpassat stöd är viktigt för barnens trygghet och att alla barn ska utvecklas utifrån sina förutsättningar. Utöver att svara på de frågor som finns i skrivelsen redogör förvaltningen hur de arbetar generellt kring barn i behov.

    Bilagor

  7. Hanna Wistrand med flera (L), Alexander Saednia med flera (M), Erik Thonfors (C) och Christopher Oscarsson (KD) har inkommit med en skrivelse avseende sociala satsningar som finansieras genom idrottsförvaltningens föreningsstöd. I skrivelsen framgår att en redovisning av de medel avseende sociala insatser som stadsdelarna har ansökt om från idrottsförvaltningen de tre senaste åren efterfrågas.

    Bilagor

  8. Ett medborgarförslag har inkommit till Bromma stadsdelsnämnd där medborgaren föreslår att parken vid Västerledstorget rustas upp och återställs till en lekpark för mindre barn. Medborgaren önskar även att den tidigare plaskdammen, som idag är överdäckad, görs om till en boulebana för alla åldrar.

    Bilagor

  9. Ett medborgarförslag har inkommit till Bromma stadsdelsnämnd där medborgaren föreslår att staden ska placera ut fler papperskorgar på offentliga platser i Blackeberg, såsom parker, gångvägar, busshållplatser och vid populära promenadstråk. Syftet med förslaget är att minska nedskräpningen i staden, underlätta för invånarna att hålla rent och bidra till en bättre miljö. Vidare föreslår medborgaren att lokala konstnärer och hantverkare involveras i utformningen av papperskorgarna för att skapa lokalt engagemang för miljön och bidra till den lokala identiteten. Detta skulle också kunna bidra till områdets attraktivitet, menar förslagsställaren.

    Bilagor

  10. Bromma stadsdelsnämnd har mottagit ett medborgarförslag om att genomföra trygghetsskapande åtgärder i skogspartiet vid Runda vägen och Alviks strand med anledning av att det förekommer droghandel i området. Medborgaren föreslår röjning av träd och gömställen, anläggning av gångvägar med belysning samt anläggande av ett utegym.

    Förvaltningen känner till problematiken på platsen och bevakar situationen. I samverkan med polis tas veckovisa lägesbilder fram och utifrån dessa planeras förebyggande och uppsökande insatser. Förvaltningen uppmuntrar närboende att fortsatt rapportera händelser till polisen samt att inkomma med felanmälningar och synpunkter via Tyck till.

    Då området kommer att utvecklas på sikt har förvaltningen inte möjlighet att göra investeringar i form av exempelvis utegym. Däremot planerar vi att röja sly och se till så att växtligheten inte skymmer belysningen. En trygghetsvandring planeras i Alvik under året som kommer att ligga till grund för åtgärder i den mån det är möjligt.

    Bilagor

  11. Bromma stadsdelsnämnd har tagit emot ett medborgarförslag om att förvaltningen ska anlägga en träspång på gångstigen som går längs Västerled, mellan Stora Mossen och Nockeby. Förslagsställaren menar att marken är sank vid Urbergsvägen, vilket försämrar framkomligheten längs stigen. Medborgaren hänvisar till att träspänger anlagts i Ljudarskogen och föreslår att detsamma görs på denna plats.

    Bilagor

  12. Ett medborgarförslag har inkommit till Bromma stadsdelsnämnd den 27 februari 2025. Medborgarförslaget innehåller förslag om att stadsdelsnämnden ska:
    • webbsända stadsdelsnämndens sammanträden tillsammans med en chattfunktion
    • möjliggöra frågeställningar från allmänheten, genom en chattfunktion under den öppna frågestunden som inleder mötena
    • göra sändningen tillgänglig för allmänheten i ett webbarkiv.

    Insändaren av medborgarförslaget anser att genom att webbsända stadsdelsnämndens sammanträden så förbättras tillgänglighet, engagemang och deltagande.

    Bilagor

  13. Kristin Jacobsson och Ismail Ali (båda C) har lämnat in en motion om familjesociala team i förskolan.

    Förvaltningen är eniga med motionärerna kring att fler barn i riskzon ska uppmärksammas och tidigt stöd ska erbjudas. Hur samverkan ska organiseras, genom särskilda funktioner eller genom utvecklade arbetssätt, bör förvaltningen själv avgöra utifrån lokala behov, tilldelade resurser och beprövad erfarenhet.

    Bilagor

  14. Stadsdelsnämnden har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att besvara remissen avseende rapporten Förskola i Stockholm 2024. Förskolenämnden har i uppdrag från kommunfullmäktige att årligen ta fram en förskolerapport.

    Rapporten syftar till att ge en stadsövergripande bild av kvaliteten i både fristående och kommunal förskola i Stockholms stad 2024. Förvaltningen tycker att rapporten utvecklats positivt genom en tydligare disposition. Dessutom har innehållet avgränsats och upplevs mera relevant utifrån de utmaningar förskolan står inför.

    Förvaltningen tycker att det är till viss del är problematiskt att statistiken är från olika mätdatum. Statistik bör mätas mot varandra vilket inte är möjligt med mätdatum från olika år. Förvaltningen känner igen sig generellt i beskrivningarna men tycker att vissa resonemang behöver problematiseras mera och att analyserna behöver utgå ifrån flera parametrar.

    Bilagor

  15. Föreslagen kemikalieplan 2025 – 2031 konkretiserar vilka åtgärder som behöver vidtas för att nå miljöprogrammets mål ”Ett giftfritt Stockholm”. För att nå målet måste bland annat sårbara grupper skyddas och särskilt hälsovådliga och svårnedbrytbara kemikalier fasas ut ur stadens verksamheter. Förvaltningen ställer sig positiv till föreslagen kemikalieplan och utpekade åtgärder, men ser att kemikaliecentrum kommer spela en avgörande roll i förverkligandet av planen, särskilt genom att tillhandahålla stöd, vägledning och spetskompetens som saknas ute i verksamheterna.

    Bilagor

  16. Trafiknämnden har tagit fram ett förslag till ny parkeringsplan och reviderade parkeringstaxeområden. Parkeringsplanen är en fördjupning av Stockholms stads framkomlighetsstrategi och beskriver hur parkering kan användas som styrmedel för att bidra till stadens övergripande mål om bland annat minskad klimatpåverkan, förbättrad framkomlighet och attraktiva offentliga rum. Förslaget på reviderade parkeringstaxeområden är svar på budgetuppdrag om att utreda och införa parkeringsavgifter i områden där beläggningen är hög, i syfte att ordna trafiken.

    För Bromma stadsdelsnämndsområde föreslås Stockholms parkeringstaxa 5 införas för Blackeberg och Äppelvikens avgiftsfria del. Ny boendeparkering föreslås även inrättas för Blackeberg.

    Förvaltningen ställer sig positiv till att parkeringsavgifter används som ett styrmedel för att skapa en bättre framkomlighet, en mer trivsam stadsmiljö och en minskad klimatpåverkan från biltrafik. Förvaltningen konstaterar att de berörda områdena i Bromma uppfyller många av de kriterier som presenteras. I Blackeberg har boende i området efterfrågat att taxa 5 införs. Förvaltningen önskar ett förtydligande kring aktiviteten om medborgardeltagande som involverar stadsdelsnämnderna

    Bilagor

  17. Förskoleförvaltningen har tagit fram ett förslag om nya riktlinjer för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg. Stadsdelsförvaltningen lämnar i detta remissvar synpunkter kring förslaget. Förvaltningen menar att det förslagna införandet av begränsad vistelsetid för barn till arbetslösa vårdnadshavare är svårt att följa upp hos förvaltningen då kontrollfunktioner saknas. Vidare anser förvaltningen att den förlängda svarstiden för erbjudande om plats i förskola riskerar att förlänga handläggningstiden. Förvaltningen föreslår också att formuleringar förtydligas gällande uttag av föräldraavgift vid interkommunala förskoleplaceringar.

    Bilagor

  18. I en motion till kommunfullmäktige föreslår Liberalerna att Stockholms stad ska inrätta en miljöcontroller för stadsutvecklingsprojektet Bromma flygplats med syftet att säkerställa att området utvecklas till en hållbar stadsdel. Miljöcontrollern föreslås ansvara för att saneringsarbetet uppnår hög hälsokvalitet, att projektet har så låg klimatpåverkan som möjligt, ha en samordnande funktion mellan aktörer för att optimera resursanvändningen samt utgöra ett stöd i strategiska beslut.

    Förvaltningen ser positivt på att hållbarhetsfrågorna skulle ges ett uttalat fokus i utvecklingen av flygplatsområdet. Förvaltningen känner till att ett arbete pågår för att skapa en förvaltningsöverskridande specialistgrupp inom hållbarhet med syftet att vara stödjande och rådgivande till projektets arbete med hållbarhets- och klimatfrågor. Huruvida det finns behov av att inrätta en ny samordnande funktion för hållbarhetsfrågorna får bedömas av berörda förvaltningar.

    Bilagor

  19. Stadsbyggnadskontoret har tagit fram ett förslag till naturreservat för Ålstensskogen och Storskogen i Bromma. Syftet är att bevara biologisk mångfald och skydda värdefulla natur- och kulturmiljöer. Syftet är också att bevara, utveckla och tillgängliggöra ett tätortsnära naturområde av stor betydelse för allmänhetens friluftsliv, naturupplevelser, folkhälsa och rekreation.

    Förvaltningen ser positivt på förslaget om inrättande av naturreservat för Ålstensskogen-Storskogen men vill lämna följande synpunkter:
    - Förvaltningen önskar ett förtydligande gällande den del av naturmarken vid Alviksvägen som utelämnats från föreslaget reservatsområde. Området innehåller en bevarandevärd entré och gångstråk.
    - Förvaltningen föreslår att eldning endast ska vara tillåten på avsedd plats, även med medhavd grill.
    - Förvaltningen anser att det bör förtydligas i reservatsföreskrifterna huruvida det är tillåtet att cykla på parkvägar i reservatet.

    Bilagor

  20. Bakgrund I sin motion lyfter Kristin Jacobsson och Jonas Naddebo (båda C) fram följande:

    Den organiserade brottsligheten i Sverige är mer komplex än vad som ofta framställs i media, där fokus ligger på unga män och narkotikahandel. I verkligheten handlar det om nätverk som tjänar stora pengar på att infiltrera seriösa verksamheter, exempelvis genom att vinna offentliga upphandlingar utan avsikt att fullfölja dem. Ett exempel är sophantering, där kriminella aktörer likt maffian i Italien agerar utan ansvar för miljön.

    Botkyrka kommun har utvecklat en framgångsrik metod för att bekämpa osund konkurrens genom ett operativt tillsynsteam (OTTO) där kommunens tillsynsverksamhet samverkar med polis, räddningstjänst och andra myndigheter. Detta möjliggör gemensamma tillsyner som avslöjar bland annat illegal arbetskraft, miljöbrott och människohandel.

    Stockholms stad uppmanas att ta efter Botkyrkas modell men även inkludera socialtjänsten för att upptäcka utsatta personer och hjälpa dem. Genom ett breddat samarbete mellan myndigheter kan man både skydda utsatta människor och minska kriminella nätverks inflytande. Att bekämpa denna typ av brottslighet är en viktig del i arbetet mot gängvåld och för att förhindra att barn rekryteras in i kriminalitet.

    Bilagor

  21. I sin motion anför Gabriel Kroon och Tapani Juntunen (båda SD) följande:

    I Sverige ska det offentliga rummet präglas av det svenska språket, särskilt i kommersiell skyltning. Inspirerat av Quebecs lokala riktlinjer föreslås att Stockholm inför krav på att all reklam, skyltar och affischer främst ska vara på svenska. Andra språk får förekomma, men den svenska texten ska dominera tydligt. Det innebär att den svenska texten ska uppta minst dubbelt så stor yta som andra språk och vara minst lika läsbar och synlig. Målet är att stärka svenskans ställning i det offentliga rummet och säkerställa att alla invånare lätt kan ta till sig kommersiell information.

    Bilagor

  22. I sin motion anföra Jan Jönsson och Sara Svanström (båda L) följande:

    Liberalerna vill effektivisera och tydliggöra stadens resursförvaltning genom att samla ägandet av parkeringshus i ett specialiserat bolag. I dag äger och förvaltar exempelvis Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) flera parkeringshus, trots att deras kärnuppdrag är att hantera fastigheter för skolverksamhet. Detta splittrade ägande skapar ineffektivitet, drar fokus från huvuduppdraget och kräver att varje enhet utvecklar egen kompetens för något utanför deras expertis.

    Liberalerna föreslår därför att stadens parkeringshus ska samlas under Stockholm Stads Parkering AB, som har rätt kompetens för denna uppgift. En sådan centralisering skulle inte bara ge bättre förvaltning utan också öka transparensen och möjligheten till ansvarsutkrävande. Det skulle även frigöra resurser och tid för andra förvaltningar att fokusera på sina kärnuppdrag. Förslaget syftar till att säkerställa en klok och rationell hantering av kommunens tillgångar, där varje verksamhet bidrar till stadens utveckling utifrån sin specifika roll.

    Bilagor

  23. I sin motion anför Jonas Naddebo (C) följande:

    Medborgarförslag ger invånare i Stockholm möjlighet att påverka sin närmiljö genom att lämna idéer till sina stadsdelsnämnder. Dessa förslag är viktiga för det lokala demokratiska deltagandet och kan bidra till stadens utveckling. Men systemet brister i transparens och uppföljning. Förslagen hanteras olika beroende på om de rör stadsdelsnämndens eller facknämnders ansvarsområden, och ofta uteblir återkoppling både till förslagsställaren och nämnden. Detta skapar frustration och riskerar att underminera förtroendet för den lokala demokratin.

    Information om medborgarförslag är dessutom splittrad och svårtillgänglig, då de enbart publiceras under specifika möten på plattformen Meetings Plus. Det finns ingen central överblick eller möjlighet att söka och filtrera förslag utifrån ämne, stadsdel eller tid. Andra kommuner visar exempel på bättre transparens genom att samla alla förslag och beslut på sina hemsidor.

    För att förbättra insyn och delaktighet föreslås därför att Stockholm utvecklar en central webbportal för medborgarförslag. Portalen bör inkludera sökfunktioner och filtrering likt evenemangskalendern på Upplev Stockholm. En sådan lösning skulle göra det enklare för medborgare att följa förslag, beslut och svar, samt stärka demokratin och invånarnas engagemang.

    Bilagor

  24. Förvaltningen har genom ett kontorsyttrande besvarat en remiss gällande etableringsboendelagen - Ett nytt system för bosättning för vissa nyanlända. 

    Förvaltningens svar återrapporteras till nämnden i ärendets tjänsteutlåtande.

    Bilagor

  25. § 25

    Ej verkställda beslut avdelning äldreomsorg kvartal 1 2025

  26. § 26

    Lex Sarah rapport Enheten för barn och unga

  27. En skrivelse har inkommit från Centerpartiet med en fråga om Mariehällstorget.

    Skrivelsen lyder:

    "Vid Mariehällstorget och närliggande Bällstavägen i Bromma har sju företagare sin verksamhet. Ett av företagen syr bröllopsklänningar dit förlovade par vallfärdar. Ett annat av företagen är en matkedja som många människor från närområdet besöker.  Ett problem i området är bristen på tillfälliga parkeringsplatser för verksamheternas kunder, vilket har påtalats från lokala företagare i omgångar. I mariehällstorgets omedelbara närhet finns ca fyra tillfälliga parkeringsplatser. I mötet med gatan skapar Mariehällstorget därutöver också illusionen av att bilar kan parkera på mariehällstorgets ena långsida vilket görs på daglig basis pga bristen på tillfälliga parkeringsplatser. Centerpartiet stödjer företagarna och vill lyfta det skriande behovet av tillfälliga parkeringar som uppenbarligen finns utifrån pågående användning. Fokus bör vara på att hitta enkla och kostnadseffektiva lösningar givet platsens förutsättningar.

    Centerpartiet vill med detta ställa följande frågor till förvaltningen:
    1. Kan Brommas stadsdelsförvaltning, i samarbete med ansvariga trafikförvaltningen, undersöka möjligheten och föreslå platser för tillfälliga parkeringsplatser för besökande till verksamheterna vid Mariehällstorget? "

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.