Godkännande av dagordning och tid för justering
Anmälan av inkommen skrivelse - Inrättande av Biotopskydd i Olovslund
Socialnämnden svarar genom Socialjouren för stadens jourverksamhet inom individ- och familjeomsorgen. Socialnämnden har fattat ett beslut om vilka tjänstemän som ska ha rätt att begära polishandräckning enligt LVM och LVU och har överlämnat till samtliga stadsdelsnämnder att fatta motsvarande beslut
Bromma stadsdelsnämnd har av kommunstyrelsen fått en motion av Mirja Räihä (S) på remiss. Motionen behandlar Stockholms äldres rätt till en bra och sammanhållen omsorg och vård. Med en samlad organisation utan delat ansvar mellan kommun och region får personalen bättre kontroll på det samlade vårdbehovet. För att uppnå detta finns i motionen ett antal punkter som kommunstyrelsen föreslås besluta om.
Förvaltningen instämmer med motionären i att det är viktigt att följa upp hur samverkansöverenskommelsen mellan Region Stockholm och Storsthlm samt insatsen Tryggt mottagande fungerar.
Bilagor
Remissvar Rekommendation om att anta överenskommelse mellan kommunerna i Stockholms län och Region Stockholm om uppdrag och samverkan avseende ungdomsmottagningarna i länet
Storsthlm rekommenderar att kommunerna i länet antar den länsgemensam överenskommelse om ungdomsmottagningens uppdrag och samverkan som tagits fram. Syftet med överenskommelsen är att skapa förutsättningar för en likvärdig, jämställd och jämlik ungdomsmottagningsverksamhet för länets ungdomar, samt att vara ett stöd för ungdomsmottagningarna i organiseringen och utförandet av verksamheten.
En juridisk granskning har visat att driften av en ungdomsmottagning bör ske i samverkan mellan kommunen och regionen. En gemensam överenskommelse bidrar till samsyn om uppdraget vilket i sin tur skapar goda förutsättningar för gott samarbete i en verksamhet som bedrivs i samarbete mellan region och kommun.
Bromma stadsdelsförvaltning ombeds yttra sig över remiss från kommunstyrelsen senast 2020-09-21. Bromma har ingen egen ungdomsmottagning men Västerort ungdomsmottagning är ett samarbete mellan Bromma stadsdelsförvaltning och Hässelby/Vällingby stadsdelsförvaltning. Representanter från Västerort ungdomsmottagning har varit delaktiga vid framtagandet av överenskommelsen.
Bromma stadsdelsförvaltning ställer sig positiva till remissen om att anta överenskommelsen.
Bilagor
Enligt kommunfullmäktiges budget 2020 ska stadsövergripande riktlinjer för föreningsbidrag tas fram som möter stadens demokrativillkor. Ett förslag har tagits fram som ska säkerställa att bidrag inte ges till föreningar och organisationer som har en verksamhet som strider mot samhällets grundläggande värderingar om respekt för människors lika värde och enskildas grundläggande fri- och rättigheter. Förvaltningen är positiv till att det tas fram stadsövergripande riktlinjer som förtydligar vad nämndens regler ska innehålla och som stöd vid hantering av ansökningar. Nämndens regler för fördelning av föreningsbidrag uppdaterades 2019. Reglerna harmoniserar med förslaget på stadsövergripande riktlinjer. En uppdatering av reglerna behöver göras efter att kommunfullmäktige beslutat om riktlinjerna. Det kan förekomma ansökningar där det är svårbedömt om bidrag ska ges. Förvaltningen hade önskat ett tydligare stöd i riktlinjerna gällande bedömningen i de fall företrädares agerande strider mot samhällets grundläggande värderingar - oavsett om agerandet har en koppling till föreningen/organisationen eller inte, bedömningen av vad som utgör särskilda skäl som gör att bidrag får lämnas trots att föreningen/organisationen brutit mot demokrativillkoret.
Bilagor
Kommunstyrelsen har bl.a. till Bromma stadsdelsnämnd remitterat ärendet ”Stockholms stads riktlinjer avseende lokalupplåtelse” för yttrande. Bromma stadsdelsförvaltning ser positivt på att det tas fram gemensamma riktlinjer avseende lokalupplåtelser med fokus på demokrativillkor, för Stockholms stad. Det är positivt med riktlinjer som ger stöd i vilka aktörer, föreningar eller organisationer som det är möjligt att upplåta lokaler för.
Bilagor
Linnéa Vinge (SD) har i en motion yrkat om att kommunstyrelsen ska besluta om att Stockholms stad ska utreda förutsättningarna för att tillgänglighetsanpassa promenadstigen runt sjön Judarn inom Judarskogens naturreservat.
Bilagor
Remissvar Motion om att göra det lättare att återvinna – öka öppethållandet på återvinningscentralerna
Emilia Bjurgren och Ulf Walther (båda S) har i en motion som skickats på remiss till bland annat Bromma stadsdelsnämnd, lagt fram förslag på att Stockholms stad ska utarbeta en strategi för att öka återvinningsgraden i kommunen. Strategin behöver enligt motionärerna även innehålla konkreta förslag som underlättar återvinning och återbruk.
Bilagor
Trafikförvaltningen har genomfört en utredning om hur Stockholmsregionens sjötrafik ska utformas med planeringsår 2025 och framåtblick. Flertalet fartyg som trafikerar skärgården idag kommer att inom 10 år behöva ersättas av nya fartyg. Val av fartyg påverkar trafikupplägget, den kollektivtrafik på vatten som trafikförvaltningen beställer genom regionens dotterbolag, Waxholmsbolaget. Av utredningen har det framkommit att det är alternativet med ett större fokus på bastrafiken mellan kärnöar och kollektivtrafikknutpunkter på fastlandet som förordas av befolkningen i skärgården och som ska dimensionera behovet av fartyg.
Bromma stadsdelsförvaltning har ingen aktuell koppling till kärnöarna och skärgårdstrafiken och har därför inga synpunkter på undersökningen och resultatet av densamma. Förvaltningen anser det vara extra glädjande om de föreslagna båtlinjerna mellan Norra Ulvsunda – Gamla Stan samt Norra Ulvsunda – Hägersten, kan komma till stånd i framtiden.
Bilagor
Förvaltningen prognostiserar ett underskott med 0,5 miljoner kronor innan fonddispositioner och ett överskott med 0,2 miljoner kronor efter fonddispositioner.
Bilagor
Bromma stadsdelsförvaltning genomför årligen minst två trygghetspromenader. Promenaden i Abrahamsberg genomfördes 2020-06-02. Protokollet från promenaden bifogas. Påtalade brister kommer att ses över.
Bilagor
En trygghetsmätning har genomförts under perioden 20 februari-23 mars 2020. Syftet var att inhämta synpunkter om hur Brommaplan upplevs och hur Brommaplan kan bli en mer levande plats. Resultatet från enkäten bifogas. Det kommer att ligga till grund för fortsatta åtgärder vid Brommaplan framöver.
Bilagor
Svar på medborgarförslag om gångväg mellan Vidängsvägen och Hunnebergsvägen
Protokoll från Pensionärsrådet
Protokoll Rådet för funktionshinderfrågor
Redovisas i en pärm på sammanträdet.
Delegationsbeslut - anmälan till nämnden
Protokoll sociala delegationen
Information om beslut från IVO
Nedläggning av faderskapsutredning
Nedläggning av faderskapsutredning
Godkännande av dagordning och tid för justering
Efter nämndens beslut i maj har det framkommit skäl som gör att förvaltningen vill häva beslut om flytten av den teckenspråkiga gruppbostaden till Blackebergsbacken. Det beslut som gällde att omvandla Blackebergsbacken till gruppbostad från servicebostad kvarstår, och har genomförts enligt planering.
Bilagor
Delegation enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) och förordnande enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU)
Socialnämnden svarar genom Socialjouren för stadens jourverksamhet inom individ- och familjeomsorgen. Socialnämnden har fattat ett beslut om vilka tjänstemän som ska ha rätt att begära polishandräckning enligt LVM och LVU och har överlämnat till samtliga stadsdelsnämnder att fatta motsvarande beslut
Bilagor
Bromma stadsdelsnämnd har av kommunstyrelsen fått en motion av Mirja Räihä (S) på remiss. Motionen behandlar Stockholms äldres rätt till en bra och sammanhållen omsorg och vård. Med en samlad organisation utan delat ansvar mellan kommun och region får personalen bättre kontroll på det samlade vårdbehovet. För att uppnå detta finns i motionen ett antal punkter som kommunstyrelsen föreslås besluta om. Förvaltningen instämmer med motionären i att det är viktigt att följa upp hur samverkansöverenskommelsen mellan Region Stockholm och Storsthlm samt insatsen Tryggt mottagande fungerar.
Bilagor
Remissvar Rekommendation om att anta överenskommelse mellan kommunerna i Stockholms län och Region Stockholm om uppdrag och samverkan avseende ungdomsmottagningarna i länet
Storsthlm rekommenderar att kommunerna i länet antar den länsgemensam överenskommelse om ungdomsmottagningens uppdrag och samverkan som tagits fram. Syftet med överenskommelsen är att skapa förutsättningar för en likvärdig, jämställd och jämlik ungdomsmottagningsverksamhet för länets ungdomar, samt att vara ett stöd för ungdomsmottagningarna i organiseringen och utförandet av verksamheten. En juridisk granskning har visat att driften av en ungdomsmottagning bör ske i samverkan mellan kommunen och regionen. En gemensam överenskommelse bidrar till samsyn om uppdraget vilket i sin tur skapar goda förutsättningar för gott samarbete i en verksamhet som bedrivs i samarbete mellan region och kommun. Bromma stadsdelsförvaltning ombeds yttra sig över remiss från kommunstyrelsen senast 2020-09-21. Bromma har ingen egen ungdomsmottagning men Västerort ungdomsmottagning är ett samarbete mellan Bromma stadsdelsförvaltning och Hässelby/Vällingby stadsdelsförvaltning. Representanter från Västerort ungdomsmottagning har varit delaktiga vid framtagandet av överenskommelsen. Bromma stadsdelsförvaltning ställer sig positiva till remissen om att anta överenskommelsen.
Bilagor
Enligt kommunfullmäktiges budget 2020 ska stadsövergripande riktlinjer för föreningsbidrag tas fram som möter stadens demokrativillkor. Ett förslag har tagits fram som ska säkerställa att bidrag inte ges till föreningar och organisationer som har en verksamhet som strider mot samhällets grundläggande värderingar om respekt för människors lika värde och enskildas grundläggande fri- och rättigheter. Förvaltningen är positiv till att det tas fram stadsövergripande riktlinjer som förtydligar vad nämndens regler ska innehålla och som stöd vid hantering av ansökningar. Nämndens regler för fördelning av föreningsbidrag uppdaterades 2019. Reglerna harmoniserar med förslaget på stadsövergripande riktlinjer. En uppdatering av reglerna behöver göras efter att kommunfullmäktige beslutat om riktlinjerna. Det kan förekomma ansökningar där det är svårbedömt om bidrag ska ges. Förvaltningen hade önskat ett tydligare stöd i riktlinjerna gällande bedömningen i de fall företrädares agerande strider mot samhällets grundläggande värderingar - oavsett om agerandet har en koppling till föreningen/organisationen eller inte, bedömningen av vad som utgör särskilda skäl som gör att bidrag får lämnas trots att föreningen/organisationen brutit mot demokrativillkoret.
Bilagor
Kommunstyrelsen har bl.a. till Bromma stadsdelsnämnd remitterat ärendet ”Stockholms stads riktlinjer avseende lokalupplåtelse” för yttrande. Bromma stadsdelsförvaltning ser positivt på att det tas fram gemensamma riktlinjer avseende lokalupplåtelser med fokus på demokrativillkor, för Stockholms stad. Det är positivt med riktlinjer som ger stöd i vilka aktörer, föreningar eller organisationer som det är möjligt att upplåta lokaler för.
Bilagor
Linnéa Vinge (SD) har i en motion yrkat om att kommunstyrelsen ska besluta om att Stockholms stad ska utreda förutsättningarna för att tillgänglighetsanpassa promenadstigen runt sjön Judarn inom Judarskogens naturreservat.
Bilagor
Remissvar Motion om att göra det lättare att återvinna – öka öppethållandet på återvinningscentralerna
Emilia Bjurgren och Ulf Walther (båda S) har i en motion som skickats på remiss till bland annat Bromma stadsdelsnämnd, lagt fram förslag på att Stockholms stad ska utarbeta en strategi för att öka återvinningsgraden i kommunen. Strategin behöver enligt motionärerna även innehålla konkreta förslag som underlättar återvinning och återbruk.
Bilagor
Trafikförvaltningen har genomfört en utredning om hur Stockholmsregionens sjötrafik ska utformas med planeringsår 2025 och framåtblick. Flertalet fartyg som trafikerar skärgården idag kommer att inom 10 år behöva ersättas av nya fartyg. Val av fartyg påverkar trafikupplägget, den kollektivtrafik på vatten som trafikförvaltningen beställer genom regionens dotterbolag, Waxholmsbolaget. Av utredningen har det framkommit att det är alternativet med ett större fokus på bastrafiken mellan kärnöar och kollektivtrafikknutpunkter på fastlandet som förordas av befolkningen i skärgården och som ska dimensionera behovet av fartyg.
Bromma stadsdelsförvaltning har ingen aktuell koppling till kärnöarna och skärgårdstrafiken och har därför inga synpunkter på undersökningen och resultatet av densamma. Förvaltningen anser det vara extra glädjande om de föreslagna båtlinjerna mellan Norra Ulvsunda – Gamla Stan samt Norra Ulvsunda – Hägersten, kan komma till stånd i framtiden.
Bilagor
Förvaltningen prognostiserar ett underskott med 0,5 miljoner kronor innan fonddispositioner och ett överskott med 0,2 miljoner kronor efter fonddispositioner.
Bilagor
Bromma stadsdelsförvaltning genomför årligen minst två trygghetspromenader. Promenaden i Abrahamsberg genomfördes 2020-06-02. Protokollet från promenaden bifogas. Påtalade brister kommer att ses över.
Bilagor
En trygghetsmätning har genomförts under perioden 20 februari-23 mars 2020. Syftet var att inhämta synpunkter om hur Brommaplan upplevs och hur Brommaplan kan bli en mer levande plats. Resultatet från enkäten bifogas. Det kommer att ligga till grund för fortsatta åtgärder vid Brommaplan framöver.
Bilagor
Delegationsbeslut - anmälan till nämnden
Nämndens och förvaltningens frågor