Godkännnande av dagordning och tid för justering
Protokoll förvaltningsgruppen 2025
Nämndens och förvaltningens frågor
Sociala delegationens protokoll 2025
Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 § föräldrabalken
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § 2 st föräldrabalken (FB)
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § 2 st föräldrabalken (FB)
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § 2 st föräldrabalken (FB)
Godkännnande av dagordning och tid för justering
Nämnden överlämnar underlag för budget 2026 med inriktning för 2027 och 2028. I underlaget beskrivs de kommande årens utveckling och prioriteringar för stadsdelsnämndens kärnverksamheter inför den centrala budgetberedningen.
Bilagor
Förvaltningen föreslår ändringar för att förtydliga gränsdragningen i frågor om svar på yttranden och förelägganden. Förvaltningen föreslår också en justering av delegationen gällande bistånd i form av öppenvårdinsats eller behandling med anledning av den nya befattningen gruppledare.
Bilagor
Bromma stadsdelsnämnd delar varje år ut föreningsbidrag till ideella föreningar som är verksamma inom stadsdelsområdet. I
budget 2025 har 500 000 kronor avsatts för bidrag till föreningar i Bromma som i huvudsak riktar sig till stadsdelsområdets invånare. Förvaltningens förslag innebär att ett något högre belopp än det budgeterade fördelas.
I år har 16 föreningar ansökt om föreningsbidrag om sammanlagt 1 057 821 kronor. Förvaltningen föreslår att 13 föreningar beviljas stöd helt eller delvis enligt framställan i inkomna ansökningar.
Bilagor
I varje stadsdelsnämnd ska det finnas ett pensionärsråd knutet till stadsdelsnämnden. Ledamöter och ersättare väljs för ett år i taget. Fördelningen av ledamöter och ersättare ska ske proportionellt i förhållande till organisationernas medlemsantal i Bromma. Om ledamot eller ersättare avgår under året kan fyllnadsval hållas. I nuvarande råd finns representation från SPF Seniorerna och PRO.
Till följd av att en ledamot som representerade SPF seniorerna har avsagt sitt uppdrag i pensionärsrådet har SPF haft möjligheten att nominera en ersättare för ledamoten.
Bilagor
Förvaltningens Stadsmiljöenhet inom avdelning Ekonomi, lokal och stadsmiljö reviderar årligen parkförsörjningsplanen för Bromma. Reviderad plan anmäls årligen till nämnd. Målet med planen är att tydliggöra och sammanställa Brommas framtida behov av investeringar och reinvesteringar på parkmark och i naturreservaten. Parkförsörjningsplanen utgör förvaltningens underlag för investeringar och reinvesteringar under 2025 samt en preliminär budgetering för 2026 till 2029. Målet med planen är att godkänna planerade investeringsprojekt utifrån tilldelad budget för innevarande år samt att besluta om en inriktning för de kommande fyra åren. Parkförsörjningsplanen är nu reviderad och avser perioden 2025 till 2029 och den totala kostnaden för investeringar och reinvesteringar uppskattas uppgå till cirka 110 mnkr.
Bilagor
Ett medborgarförslag har inkommit till Bromma stadsdelsnämnd gällande anläggande av gångvägar vid Judarskogen till Lugnet, Ångby utegym och Åkeshovs slott, samt att information ska skickas till områdes skolor och förskolor för att undvika bland annat nedskräpning. Medborgaren menar att området är illa upptrampat och de många stigarna stör och förstör skogen och att anlagda gångvägar kan motverka detta.
Bilagor
I skrivelse till Bromma stadsdelsnämnd, daterad 2025-02-20 vill skribenterna att skolsociala team fortsätter spridas i stadens skolor, för att nå alla elever med hög frånvaro. Vidare att skolsociala teamens uppdrag vidgas för att också arbeta med beteendestörningar i skolmiljön, samt att de får den naturliga kopplingen till socialtjänstens utredningsenheter. Skribenterna vill dessutom att skolsociala team också ska finnas i förskolan. Barn och vårdnadshavare behöver få stöd i ett tidigt skede och det är därför viktigt med ett systematiskt arbeta med frågan om orosanmälningar i förskolan.
Förvaltningen ser behov av att utveckla det skolsociala arbetet tillsammans med skolorna för att även ge stöd genom skolsocionomer och/eller familjebehandlare till elever med högre skolfrånvaro. En utmaning är att de skolsociala insatserna är beroende av statliga medel därför ser förvaltningen behov av en mer långsiktig finansiering. Socialtjänsten behöver intensifiera samverkan för att tidigt upptäcka barn och unga som riskerar att fara illa och för ökad skolnärvaro.
Förvaltningen ser behov av mer fokus och insatser riktade mot mindre barn för att arbeta förebyggande. Fler familjerådgivare eller ”förskolesocionomer” skulle kunna ge stöd till fler föräldrar i tidigt skede och arbeta mer uppsökande.
Bilagor
I en motion till kommunfullmäktige föreslår Centerpartiet att en garanti ska införas som innebär att det ska gå högst 24 timmar från dess att en anmälan om potthål inkommit till dess att en åtgärd vidtagits.
Stadsdelsförvaltningen ansvarar endast för parkvägarna i Bromma och hänvisar till trafikkontoret för åtgärder i gatunätet. De primära och regionala cykelstråken löper endast längs gatunätet i Bromma.
Förvaltningen genomför löpande inventeringar av parkvägar för att upptäcka och åtgärda brister. Medan det förekommer felanmälningar avseende potthål anses det inte utgöra något utbrett problem då parkdriftentreprenören åtgärdar skadorna skyndsamt. Utöver det löpande underhållet görs årligen reinvesteringar i parkvägar och trappor.
Bilagor
Trafiknämnden inom Region Stockholm har tagit fram förslag på trafikförändringar inför tidtabellskiftet 2025/2026 (T26) och remitterat ärendet till Stockholms stad. Remissen innehåller förslag avseende bland annat linjesträckningar, turtäthet och trafikeringstid för kollektivtrafiken och skärgårdstrafiken. Förslagen har tagits fram i samarbete med trafikutövarna och bygger bland annat på kommunala bebyggelseplaner, resandestatistik samt input från kommunerna inom ramen för trafikförvaltningens kommundialog.
De föreslagna förändringar som rör Bromma stadsdelsnämndsområde är följande:
- För busstrafiken föreslås förändringar i turtäthet på flera linjer som trafikerar Bromma. En ny busslinje föreslås trafikera mellan Spånga station och Karolinska sjukhuset via Gamla Bromstensvägen – Mariehäll – Sundbyberg – Huvudsta. Linjen ska avlasta linje 112 och 113.
- För tunnelbanan föreslås de avgångar som idag vänder vid Odenplan förlängas till Alvik.
- Tvärbanans förlängning till Ursvik/Helenelund är försenad och kommer inte att vara färdigställd under T26.
Förvaltningen ställer sig positiv till att en ny busslinje föreslås avlasta bland annat linje 113 och utöka kollektivtrafikutbudet i Mariehäll.
Den indragna busstrafiken på linje 127 mellan Nockebyhov och Blackebergs gård bör återinrättas för att säkerställa tillgängligheten till bland annat Mälarbackens vård- och omsorgsboende.
Det lokala rådet för funktionshinderfrågor framför att det finns behov av en busshållplats vid Bromma sjukhus. Rådet framför även att färdtjänstchaufförer behöver informeras om att de har tillstånd att köra på torg och sommargågator. Vidare anser rådet att riktlinjen ”det ska vara en självklarhet för alla att kunna välja att resa kollektivt” behöver konkretiseras för att göra större nytta i styrningen.
Bilagor
Stadsdelsnämnden har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att besvara remissen kring program för barns rätt till kultur.
Kulturnämnden fick uppdrag i budget 2024 att ta fram ett stadsövergripande program om barns rätt till kultur och vad det innebär utifrån de tre perspektiven: kultur för barn, kultur med barn och kultur av barn. Uppdraget ska kopplas ihop med det kulturstrategiska programmet och ersätta nuvarande program Kultur i ögonhöjd.
Målet med programmet är att ge alla barn och ungdomar, oavsett förutsättning, goda möjligheter att upptäcka, uppleva och skapa många olika kulturuttryck. I programmet finns tre mål och till varje mål finns åtaganden som förtydligar hur målet ska uppnås samt vilka nämnder och bolagsstyrelser som är ansvariga.
Förvaltningen ställer sig positiv till programmet och upplever att det kan vara ett stöd i arbetet med barns rätt till kultur. Programmet tydliggör vilket ansvar respektive nämnd och bolagsstyrelse har och kan öka förståelsen för varandras uppdrag.
Bilagor
Svar på remiss - Reviderade riktlinjer för handläggning av försöks-, tränings- och Bostad Först-lägenheter, KS 2024/1
De reviderade riktlinjerna innehåller anvisningar för utredning, bedömning och beslut om bistånd enligt SoL till insatserna försöks-, tränings- samt Bostad Först-lägenheter. Riktlinjerna innehåller även anvisningar för hur socialtjänsten ska agera som hyresvärd i arbetet med dessa bostadssociala hyreskontrakt.
Förvaltningen ställer sig positiv till de reviderade riktlinjerna för handläggning av försöks-, tränings- och Bostad Först-lägenheter. Förslaget att insatsen i form av bostadssocialt kontrakt alltid ska kombineras med insats i form av personligt boendestöd i syfte att stärka personens förmåga att uppfylla sina åtaganden som hyresgäst och kunna upprätthålla ett kvarboende över tid är en viktig ändring i riktlinjerna. Det är även bra att det finns anvisningar för hur socialtjänsten ska agera som hyresvärd i arbetet med dessa bostadssociala hyreskontrakt.
Bilagor
Svar på remiss - Socialtjänstens tillhandahållande av insatser i samband med ikraftträdande av ny socialtjänstlag, KS
I slutbetänkandet Hållbar socialtjänst – en ny socialtjänstlag (SOU 2020:47) föreslås en ny socialtjänstlag. Förutsatt att riksdagen fattar beslut i enlighet med propositionen En förebyggande socialtjänstlag - för ökade rättigheter, skyldigheter och möjligheter (prop. 2024/25:89) träder den nya socialtjänstlagen i kraft den 1 juli 2025.
Som ett led i att socialtjänstens regelverk bör bli mer flexibelt för att verksamheten i större utsträckning ska kunna anpassas efter lokala förutsättningar och behov, föreslås enligt propositionen att socialnämnden får tillhandahålla insatser för personliga behov utan individuell behovsprövning.
Insatser utan individuell behovsprövning kan vara insatser som är öppna för alla eller riktade mot specifika målgrupper eller viss problematik. Det klargörs dock att en insats som innebär en ekonomisk transaktion alltid bör föregås av en individuell behovsprövning. Insatser för ekonomiska behov ska därför inte få ges utan behovsprövning.
Förvaltningen ställer sig positiv till Socialnämndens förslag att socialtjänsten inom socialnämnden och stadsdelsnämnderna i Stockholms stad under en omställningsperiod från och med den 1 juli 2025 fram till och med den 31 oktober 2026 får tillhandahålla insatserna i bilagan till tjänsteutlåtandet på det sätt som de ges idag utan individuell behovsprövning.
Bilagor
År 2023 tillkom ett förslag att genomföra en översyn av nuvarande socionomexamen för att öka möjligheterna att motverka ungdomskriminalitet. Uppdraget utvidgades till att även se över om målen i examensbeskrivningen behöver anpassas till dagens sociala samhällsutmaningar och om behovet finns av en bredare samt djupare kompetens hos de studerande som examineras.
Förändringsförslagen ska i första hand ses som delar i en större och integrerad lösning. Sammantaget innebär utredningens förslag en bred reformering av socionomprogrammet, där programmets karaktär av generalistutbildning bibehålls, men med tydligare ramar för de delar i programmet som är bärande. För de studerande innebär detta stärkta förutsättningar för progression i utvecklingen av deras ämnesmässiga, professionella och vetenskapliga kunskaper i kombination med handledd praktik.
De tydligare ramarna inom utbildningsprogrammet kräver även ökad likvärdighet mellan socionomprogrammen vid olika lärosäten, och därmed även likvärdighet i de studerandes kunskaper efter erlagd examen. Förslagen syftar även till att ge ökad tyngd åt färdighetsträning inom socionomprogrammet.
Bromma stadsdelsförvaltning ställer sig positiv till remissen och förändringsförslaget gällande examensordningen för socionomutbildningen. Det är positivt att utbildningen dels bibehålls som en generalistutbildning men också föreslår fördjupade kunskaper för att hantera ungdomsbrottslighet utifrån dagens sociala problematik. Vidare är det positivt att mer omfattande kunskapskrav föreslås i och med examen, gällande bland annat juridik och verksamhetsförlagd utbildning.
Bilagor
Svar på remiss - Motion om fler tillfällen för mänskliga möten och sociala interaktioner, KS 2025/166
I en motion till kommunfullmäktige har Sverigedemokraterna genom Liliane Åkerlund föreslagit att så kallade ”vänskapsbänkar” ska installeras i parker och på andra lämpliga platser, med syftet att främja sociala interaktioner.
Förvaltningen ser positivt på förslaget och anser att ett eventuellt införande bör samordnas av trafikkontoret samt att bänkarna bör föras in i stadens möbelprogram för en enhetlig utformning över staden.
Bilagor
Stadsdelsnämnden har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att besvara remissen kring program för barnhälsa.
I kommunfullmäktiges budget 2024 fick förskolenämnden i uppdrag att i samarbete med stadsdelsnämnderna och i samråd med kommunstyrelsen ta fram en strategi för barnhälsa för förskolan i Stockholms stad. Utifrån Stockholms stads nya tillämpningsanvisningar benämns strategin framöver som program.
Målet med programmet är att minska skillnader i barns livsvillkor och främja deras fysiska, psykiska och sociala utveckling. Programmet ska styra och ange riktning i arbetet med barnhälsa i stadens förskolor. Programmet ska kompletteras med en handlingsplan och ska baseras på en årlig sammanställning och analys av stadsdelsnämndernas behov. En digital plattform ska utvecklas som stöd för verksamheternas utvecklingsarbete.
Förvaltningen är positiv till ett gemensamt program för barnhälsa för att öka likvärdigheten i staden i arbetet kring barnhälsa för att säkerställa att alla barn i staden får en trygg, inkluderande och hälsofrämjande miljö. Programmet upplevs för omfattande och berör områden som redan följs upp enligt andra riktlinjer. Programmet skulle med fördel även behöva förtydliga gränsdragningarna mellan de verksamheter som verkar inom de förebyggande insatserna och ger stöd till barnen, utifrån deras olika ansvars- och kompetensområde, för att stärka samverkan.
Bilagor
Näringsidkare med serveringsstället Rasmus grill ansöker för FMA Izgin AB om stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i restaurang, måndag-söndag kl. 11:00-01:00 och stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten, i uteservering (pergola), måndag-söndag kl. 11:00-23:00. De ansökta alkoholdryckerna är vin och starköl. Rasmus grill är belägen på Tunnlandet 2, Brommaplan, i Bromma. Stadsdelsförvaltningen finner att serveringstillstånd enligt ansökan skulle kunna medföra risker utifrån en social bedömning och föreslår därför stadsdelsnämnden att avslå ansökan.
Bilagor
Årsprognosen 2025 visar på en positiv budgetavvikelse för året med 21,6 mnkr. Den positiva prognosen består i en positiv prognos inom äldreomsorgen med 10,0 mnkr och i den buffert som finns avsatt med 11,6 mnkr.
Bilagor
Enligt patientsäkerhetslagen ska vårdgivaren senast den 1 mars varje år upprätta en patientsäkerhetsberättelse. Den ska beskriva hur verksamhetens patientsäkerhetsarbete har bedrivits under året, vilka resultat som uppnåtts, vilka åtgärder som vidtagits samt övergripande mål och strategier inför kommande år. Patientsäkerhetsberättelsen ska finnas tillgänglig från den 1 mars varje år för den som önskar ta del av den.
Patientsäkerhetsberättelser för 2024 har upprättats för Bromma stadsdelsförvaltnings samtliga vård- och omsorgsboenden i egen regi.
Bilagor
Det här ärendet redovisar inkomna lex Sarah-rapporter från verksamheter i kommunal och enskild regi samt beslut tagna enligt lex Sarah.
Rapporteringen avser perioden 2025-02-28 – 2025-04-02. Under perioden har en lex Sarah-rapporter inkommit från verksamheter i kommunal regi inom avdelning socialtjänst och fritid. Rapporten rör brister i rättssäkerhet vid handläggning eller genomförande. Ingen lex Sarah-rapport har inkommit från verksamheter i privat regi.
Under perioden har tre beslut fattats enligt lex Sarah. Samtliga beslutet rörde verksamheter i kommunal regi inom både avdelning socialtjänst och fritid och avdelning äldreomsorg. En lex Sarah utredning visade att det inträffade utgjorde en påtaglig risk för allvarligt missförhållande, medan två utredningar visade att det rapporterade utgjorde ett missförhållande.
Bilagor
En skrivelse med rubriken "Idrotten får mindre pengar trots ökad verksamhet" har inkommit från Liberalerna och Moderaterna. Skrivelsen lyder:
"De senaste åren har en utökning av sociala satsningar som finansieras inom föreningsstödet
tillkommit, till exempel spontanfotboll. Idrottsförvaltningen får allt fler förfrågningar från
stadsdelsförvaltningar för den typen av verksamhet.
Då majoriteten inte har avsatt särskilda resurser för dessa sociala satsningar innebär det nu att stödet för idrottsverksamhet behöver minska, trots att denna ökar volymmässigt. Vi anser att idrottens kärnverksamhet måste ha en egen finansiering. Övriga insatser som ligger utanför idrottens egentliga uppdrag ska finansieras med egna definierade medel.
Det är inte rimligt att idrottsföreningarna i Stockholm får mindre pengar för att bedriva sin viktiga, långsiktiga verksamhet för att de ställer upp och stöttar staden med sociala insatser.
För att få insikt i hur mycket och till vilka insatser stadsdelarna ansöker om medel ifrån idrottsförvaltningen ber vi om en redovisning i från de senaste 3 årens ansökningar av medel
för sociala insatser och vilka dessa har varit."