Hoppa över navigering
  1.   1

    Godkännande av dagordning och tid för justering

  2. Områdesprogrammet i Blackeberg anger att 550-600 nya bostäder byggs i området. Utbyggnaden i området innebär att det över tid kommer att finnas behov av fler förskoleplatser än idag. Som en del av utbyggnadsprogrammet har Stadsbyggnadskontoret utrett möjligheterna om att kunna bygga en ny permanent förskola för 108 barn på fastigheten Blackeberg 3:1. Förslaget till detaljplan antogs av stadsbyggnadsnämnden den 26 september 2019. Idag finns där en förskola för 56 barn med ett tillfälligt bygglov. SISAB planerar att där uppföra en permanent förskola av typen ”Framtidens förskola” med sex avdelningar. Att förskolan ligger i anslutning till Blackebergsstråkets grönstråk är positivt. Den totala hyreskostnaden för den nya Framtidens förskola från SISAB beräknas av SISAB till 3,2 mnkr vilket motsvarar cirka 29 600 kr per barn/år.

  3. Förvaltningen har gjort en översyn av nu gällande delegationsordning. Vägledande i arbetet har varit att delegationsordningen ska vara användarvänlig, tydlig och korrekt. För att tydliggöra beslutsfattandet har bland annat en hel del rent språkliga ändringar gjorts och felaktiga hänvisningar till lagrum anpassats till nu gällande lagstiftning. Avsnittet ”Allmänt om delegation” har helt omarbetats. Vissa ändringar föreslås när det gäller delegat, främst inom individ- och familjeomsorg för vuxna.

  4. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har fått i uppdrag av kommunfullmäktige att ta fram en handlingsplan för stadens arbete med biologisk mångfald. Handlingsplanen var i februari 2020 ute på kontorsremiss inom staden där förvaltningen ombads inkomma med synpunkter på framtagen strategi. Bromma stadsdelsnämnd har nu tillsammans med ett antal andra remissinsatser fått den reviderade handlingsplanen för yttrande. Bromma stadsdelsförvaltning är positiv till det reviderade förslaget till handlingsplan för biologisk mångfald i Stockholms stad. De presenterade strategierna i handlingsplanen bedöms kunna bidra till att uppnå målet om biologisk mångfald som presenterades i Stockholm stads miljöprogram 2020-2023. Förslaget kring arbete med åtgärder i den bostadsnära naturen är något som stadsdelsförvaltningen ställer sig positiv till. Detta särskilt då den bostadsnära naturen har en artrik miljö samtidigt som den ofta utsätts för hög belastning. Förvaltningen ställer sig också positiv till att handlingsplanen kompletterats med aktiviteter för att belysa biologisk mångfald. Förvaltningen ser positivt på att kunskapen inom staden om invasiva arter ökar och att ansvarsfördelningen för detta utreds. I framtiden är det upprättandet av åtgärdsprogrammet för biologisk mångfald inom stadsdelarna samt resursbehoven som avgör det fortsatta arbetet med biologisk mångfald.

    Bilagor

  5. Stockholm Vatten och Avfall har tagit fram ett förslag till avfallsplan 2021 till 2024 i uppdrag av Avfallsnämnden. Stadens nuvarande avfallsplan utgår år 2020 och behöver förnyas. Avfallsbeskrivningen beskriver nuläge, mål och åtgärdsförslag för avfallshanteringen inom Stockholms kommun. Avfallsplanen innehåller fyra huvudmål med ett antal detaljerade delmål för planperioden, därefter följer ett antal förslag på åtgärder. De fyra huvudmålen handlar om att verka för en minskad total avfallsmängd och nedskräpning inom staden, en mer anpassad avfallshantering till människan samt att avfallshantering ska ingå som en självklar del i stadens framtida planering. Förvaltningen ställer sig positiva till föreslaget program. Avfalls-planens delmål och åtgärder skulle kunna kopplas tydligare till miljöprogrammet och klimathandlingsplanens mål om ett giftfritt Stockholm (planperiod 2020 till 2023). Stadsdelsförvaltningen ställer sig också positiv till en utökad verksamhet av mobila återvinningsstationer och ser ett ökat behov av fler bostadsnära återvinningsstationer.

    Bilagor

  6. Bromma stadsdelsnämnd har av kommunstyrelsen fått en motion av Peter Wallmark (SD) och Martin Westmont (SD) på remiss. Motionen behandlar att hänvisa till det kommunala självbestämmandet vid mottagande av nyanlända anvisade av regeringen.



    Kommunernas mottagande är reglerat i lag. I förarbetena till lagen har kommunala självbestämmandet beaktats och det allmänna intresset av att förbättra förutsättningarna för nyanlända att snabbt etablera sig på arbetsmarknaden i syfte att bli självförsörjande ledde i detta fall till slutsatsen att det allmänna intresset väger över inskränkningen av det kommunala självbestämmandet. Förvaltningen anser därför att Stockholm stad inte kan hänvisa till kommunala självstyret, då det skulle strida mot lagstiftningen.

    Bilagor

  7. Bromma stadsdelsnämnd har av kommunstyrelsen fått en motion av Alexandra Mattsson Åkerström (V) på remiss. Motionen behandlar hur staden kan förstärka arbetet mot sexuellt våld. Motionären anför att sexualbrott är ett ökande problem i samhället och ett stort hot mot flickors och kvinnors hälsa och utveckling. Motionären menar att brotten ökat i takt med att pornografi blivit mer lättillgängligt för barn och unga på internet. Brotten har ofta en långtgående inverkan på offrens fysiska och psykiska hälsa. Mot bakgrund av detta vill motionären att Stockholms stad ska göra mer för att stoppa det sexuella våld som begås av unga förövare och förebygga uppkomsten av det. Vidare tar motionären upp att behandling för unga förövare som begått sexualbrott huvudsakligen finns inom kriminalvårdens och rättspsykiatrins regi. Socialtjänsten har ett särskilt ansvar för alla upp till 21 år, liksom för unga brottsoffer. Motionären anför att det troligtvis ser olika ut om socialtjänsten inleder utredning eller ej när en ung person misstänks för sexualbrott. Detsamma gäller huruvida socialtjänsten har insatser för att tillgodose behoven.

    Bilagor

  8. En motion från Bengt Herke, Jeanette Malmström, Björn Larsson och Joakim Hedelin, samtliga partilösa, om att ta tillbaka utsatta områden har inkommit till Kommunstyrelsen. Motionen har skickats ut till ett urval av remissinstanser inom staden. Motionen innehåller två huvudsakliga förslag till åtgärder. Dessa är att kommunstyrelsen tar kontakt med, i motionen, omnämnda myndigheter för att inrätta myndighetsgemensamma aktionsgrupper. Att kommunstyrelsen tar kontakt med polisen för att stärka den polisära förmågan i de särskilt utsatta områdena. Förvaltningen tycker det är viktigt med samverkan mellan olika aktörer för att lösa komplexa samhällsfrågor. Stockholm stad arbetar kontinuerligt tillsammans med andra samhällsaktörer för att utveckla arbetssätt och metoder som möter de aktuella behoven i samhället. Ett exempel på detta är att samtliga stadsdelar har slutit lokala samverkansöverenskommelser med polisen.

    Bilagor

  9.   10

    Remiss serveringstillstånd restaurang Di Manzo

  10.   11

    Ansökan om serveringstillstånd Ängby Slott

  11. Socialdemokraterna har inkommit med en skrivelse ang. att skydda och värna våra äldre med anledning av Covid-19. Svar önskas från förvaltningen på de frågor som ställs i skrivelsen.

    Bilagor

  12.   15

    Protokoll Rådet för funktionshinderfrågor

  13. Under kvartal 2 för 2020 hade avdelning Socialtjänst och fritid 38 beslut som inte verkställts inom tre månader, varav 8 inom område socialpsykiatri och missbruk och 30 stycken inom område funktionsnedsättning. Av dessa beslut har 6 verkställts och 4 avslutats utan verkställighet under kvartal 2 2020.

  14. Avdelning Äldreomsorg i Bromma har för kvartal 2 2020 rapporterat totalt 112 beslut som ej verkställts inom tre månader till Inspektionen för vård och omsorg. Varav 92 är beslut med avbrott i verkställigheten där biståndet inte åter verkställts inom tre månader. Av dessa beslut gällde 14 vård- och omsorgsboende och 2 beslut gällde servicehus, 31 beslut gällde dagverksamhet, 1 beslut gällde sysselsättning, 1 beslut gällde boendestöd och 63 beslut gällde hemtjänst. En stor del av besluten gäller avbrott i verkställigheten och har inte kunnat verkställas då enskild i huvudsak tackat nej med anledning av pågående Corona pandemi. Några beslut har inte kunnat verkställas inom tre månader på grund av att den enskilde valt att tacka nej till de erbjudanden som getts. Under perioden har tre personer avlidit. 100 rapporter var nya och avsåg beslut som för första gången rapporterats till Inspektionen för vård och omsorg som ej verkställda. 12 rapporter avsåg återrapportering i ärenden som tidigare skickats till Inspektionen för vård och omsorg.

  15. Redovisning av inkomna lex Sarah-rapporter från verksamheter i egen regi och information om rapporter från verksamheter som drivs i enskild regi samt beslut enligt lex Sarah tagna under perioden 2020-08-04 – 2020-08-31. Från verksamheter inom egen regi har 1 rapport inkommit gällande händelse enligt lex Sarah. 1 utredning har inletts. 2 beslut enligt lex Sarah har tagits. Från verksamheter som drivs i enskild regi har information om lex Sarah-rapporter inkommit från 1 verksamhet. 1 utredning har inletts. 0 beslut enligt lex Sarah har tagits.

    Bilagor

  16.   19

    Delegationsbeslut - anmälan till nämnden

  17. Redovisas i en pärm på sammanträdet.

  18.   21

    Nämndens och förvaltningens frågor

  19.   22

    Sociala delegationens protokoll

  1. § 1

    Godkännande av dagordning och tid för justering

  2. Områdesprogrammet i Blackeberg anger att 550-600 nya bostäder byggs i området. Utbyggnaden i området innebär att det över tid kommer att finnas behov av fler förskoleplatser än idag. Som en del av utbyggnadsprogrammet har Stadsbyggnadskontoret utrett möjligheterna om att kunna bygga en ny permanent förskola för 108 barn på fastigheten Blackeberg 3:1. Förslaget till detaljplan antogs av stadsbyggnadsnämnden den 26 september 2019. Idag finns där en förskola för 56 barn med ett tillfälligt bygglov. SISAB planerar att där uppföra en permanent förskola av typen ”Framtidens förskola” med sex avdelningar. Att förskolan ligger i anslutning till Blackebergsstråkets grönstråk är positivt. Den totala hyreskostnaden för den nya Framtidens förskola från SISAB beräknas av SISAB till 3,2 mnkr vilket motsvarar cirka 29 600 kr per barn/år.

    Bilagor

  3. Förvaltningen har gjort en översyn av nu gällande delegationsordning. Vägledande i arbetet har varit att delegationsordningen ska vara användarvänlig, tydlig och korrekt. För att tydliggöra beslutsfattandet har bland annat en hel del rent språkliga ändringar gjorts och felaktiga hänvisningar till lagrum anpassats till nu gällande lagstiftning. Avsnittet ”Allmänt om delegation” har helt omarbetats. Vissa ändringar föreslås när det gäller delegat, främst inom individ- och familjeomsorg för vuxna.

    Bilagor

  4. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har fått i uppdrag av kommunfullmäktige att ta fram en handlingsplan för stadens arbete med biologisk mångfald. Handlingsplanen var i februari 2020 ute på kontorsremiss inom staden där förvaltningen ombads inkomma med synpunkter på framtagen strategi. Bromma stadsdelsnämnd har nu tillsammans med ett antal andra remissinsatser fått den reviderade handlingsplanen för yttrande. Bromma stadsdelsförvaltning är positiv till det reviderade förslaget till handlingsplan för biologisk mångfald i Stockholms stad. De presenterade strategierna i handlingsplanen bedöms kunna bidra till att uppnå målet om biologisk mångfald som presenterades i Stockholm stads miljöprogram 2020-2023. Förslaget kring arbete med åtgärder i den bostadsnära naturen är något som stadsdelsförvaltningen ställer sig positiv till. Detta särskilt då den bostadsnära naturen har en artrik miljö samtidigt som den ofta utsätts för hög belastning. Förvaltningen ställer sig också positiv till att handlingsplanen kompletterats med aktiviteter för att belysa biologisk mångfald. Förvaltningen ser positivt på att kunskapen inom staden om invasiva arter ökar och att ansvarsfördelningen för detta utreds. I framtiden är det upprättandet av åtgärdsprogrammet för biologisk mångfald inom stadsdelarna samt resursbehoven som avgör det fortsatta arbetet med biologisk mångfald.

    Bilagor

  5. Stockholm Vatten och Avfall har tagit fram ett förslag till avfallsplan 2021 till 2024 i uppdrag av Avfallsnämnden. Stadens nuvarande avfallsplan utgår år 2020 och behöver förnyas. Avfallsbeskrivningen beskriver nuläge, mål och åtgärdsförslag för avfallshanteringen inom Stockholms kommun. Avfallsplanen innehåller fyra huvudmål med ett antal detaljerade delmål för planperioden, därefter följer ett antal förslag på åtgärder. De fyra huvudmålen handlar om att verka för en minskad total avfallsmängd och nedskräpning inom staden, en mer anpassad avfallshantering till människan samt att avfallshantering ska ingå som en självklar del i stadens framtida planering. Förvaltningen ställer sig positiva till föreslaget program. Avfalls-planens delmål och åtgärder skulle kunna kopplas tydligare till miljöprogrammet och klimathandlingsplanens mål om ett giftfritt Stockholm (planperiod 2020 till 2023). Stadsdelsförvaltningen ställer sig också positiv till en utökad verksamhet av mobila återvinningsstationer och ser ett ökat behov av fler bostadsnära återvinningsstationer.

    Bilagor

  6. Bromma stadsdelsnämnd har av kommunstyrelsen fått en motion av Peter Wallmark (SD) och Martin Westmont (SD) på remiss. Motionen behandlar att hänvisa till det kommunala självbestämmandet vid mottagande av nyanlända anvisade av regeringen. Kommunernas mottagande är reglerat i lag. I förarbetena till lagen har kommunala självbestämmandet beaktats och det allmänna intresset av att förbättra förutsättningarna för nyanlända att snabbt etablera sig på arbetsmarknaden i syfte att bli självförsörjande ledde i detta fall till slutsatsen att det allmänna intresset väger över inskränkningen av det kommunala självbestämmandet. Förvaltningen anser därför att Stockholm stad inte kan hänvisa till kommunala självstyret, då det skulle strida mot lagstiftningen.

    Bilagor

  7. En motion från Bengt Herke, Jeanette Malmström, Björn Larsson och Joakim Hedelin, samtliga partilösa, om att ta tillbaka utsatta områden har inkommit till Kommunstyrelsen. Motionen har skickats ut till ett urval av remissinstanser inom staden. Motionen innehåller två huvudsakliga förslag till åtgärder. Dessa är att kommunstyrelsen tar kontakt med, i motionen, omnämnda myndigheter för att inrätta myndighetsgemensamma aktionsgrupper. Att kommunstyrelsen tar kontakt med polisen för att stärka den polisära förmågan i de särskilt utsatta områdena. Förvaltningen tycker det är viktigt med samverkan mellan olika aktörer för att lösa komplexa samhällsfrågor. Stockholm stad arbetar kontinuerligt tillsammans med andra samhällsaktörer för att utveckla arbetssätt och metoder som möter de aktuella behoven i samhället. Ett exempel på detta är att samtliga stadsdelar har slutit lokala samverkansöverenskommelser med polisen.

    Bilagor

  8. § 9

    Remiss serveringstillstånd restaurang Di Manzo

  9. Bromma stadsdelsnämnd har av kommunstyrelsen fått en motion av Alexandra Mattsson Åkerström (V) på remiss. Motionen behandlar hur staden kan förstärka arbetet mot sexuellt våld. Motionären anför att sexualbrott är ett ökande problem i samhället och ett stort hot mot flickors och kvinnors hälsa och utveckling. Motionären menar att brotten ökat i takt med att pornografi blivit mer lättillgängligt för barn och unga på internet. Brotten har ofta en långtgående inverkan på offrens fysiska och psykiska hälsa. Mot bakgrund av detta vill motionären att Stockholms stad ska göra mer för att stoppa det sexuella våld som begås av unga förövare och förebygga uppkomsten av det. Vidare tar motionären upp att behandling för unga förövare som begått sexualbrott huvudsakligen finns inom kriminalvårdens och rättspsykiatrins regi. Socialtjänsten har ett särskilt ansvar för alla upp till 21 år, liksom för unga brottsoffer. Motionären anför att det troligtvis ser olika ut om socialtjänsten inleder utredning eller ej när en ung person misstänks för sexualbrott. Detsamma gäller huruvida socialtjänsten har insatser för att tillgodose behoven.

    Bilagor

  10. § 11

    Ansökan om serveringstillstånd Ängby Slott

  11. Socialdemokraterna har inkommit med en skrivelse angående att skydda och värna våra äldre med anledning av Covid-19. Svar önskas från förvaltningen på de frågor som ställs i skrivelsen.

    Bilagor

  12. Under kvartal 2 för 2020 hade avdelning Socialtjänst och fritid 38 beslut som inte verkställts inom tre månader, varav 8 inom område socialpsykiatri och missbruk och 30 stycken inom område funktionsnedsättning. Av dessa beslut har 6 verkställts och 4 avslutats utan verkställighet under kvartal 2 2020.

    Bilagor

  13. Avdelning Äldreomsorg i Bromma har för kvartal 2 2020 rapporterat totalt 112 beslut som ej verkställts inom tre månader till Inspektionen för vård och omsorg. Varav 92 är beslut med avbrott i verkställigheten där biståndet inte åter verkställts inom tre månader. Av dessa beslut gällde 14 vård- och omsorgsboende och 2 beslut gällde servicehus, 31 beslut gällde dagverksamhet, 1 beslut gällde sysselsättning, 1 beslut gällde boendestöd och 63 beslut gällde hemtjänst. En stor del av besluten gäller avbrott i verkställigheten och har inte kunnat verkställas då enskild i huvudsak tackat nej med anledning av pågående Corona pandemi. Några beslut har inte kunnat verkställas inom tre månader på grund av att den enskilde valt att tacka nej till de erbjudanden som getts. Under perioden har tre personer avlidit. 100 rapporter var nya och avsåg beslut som för första gången rapporterats till Inspektionen för vård och omsorg som ej verkställda. 12 rapporter avsåg återrapportering i ärenden som tidigare skickats till Inspektionen för vård och omsorg.

    Bilagor

  14. Redovisning av inkomna lex Sarah-rapporter från verksamheter i egen regi och information om rapporter från verksamheter som drivs i enskild regi samt beslut enligt lex Sarah tagna under perioden 2020-08-04 – 2020-08-31. Från verksamheter inom egen regi har 1 rapport inkommit gällande händelse enligt lex Sarah. 1 utredning har inletts. 2 beslut enligt lex Sarah har tagits. Från verksamheter som drivs i enskild regi har information om lex Sarah-rapporter inkommit från 1 verksamhet. 1 utredning har inletts. 0 beslut enligt lex Sarah har tagits.

    Bilagor

  15. § 19

    Delegationsbeslut - anmälan till nämnden

  16. § 21

    Nämndens och förvaltningens frågor

  17. § 22

    Sociala delegationens protokoll

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.