Hoppa över navigering
  1.   1

    Godkännande av dagordning och tid för justering

  2.   6

    Nomineringar för pensionärsrådet 2024

  3.   7

    Remissvar - Motion om vanskötsel av Lillsjönäs gård, KS 2023/1135

  4.   12

    Svar på medborgarförslag om en bastu vid Äppelvikshamnen samt en bastu vid Solviksbadet.

  5.   17

    Protokoll från rådet för funktionshinderfrågor 2023

  6.   19

    Protokoll från pensionärsrådet 2023

  7.   22

    Redovisning av ej verkställda beslut inom socialtjänst och fritid 2023

  8.   23

    Anmälningsärende – inkomna rapporter och beslut enligt Lex Sarah, SoF och ÄO

  9.   25

    Balanslista 2024

  10.   26

    Nämndens och förvaltningens frågor

  11.   27

    Protokoll från social delegation 2023

  12.   28

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken

  1. § 1

    Godkännande av dagordning och tid för justering

  2. I varje stadsdelsnämnd ska finnas ett pensionärsråd knutet till stadsdelsnämnden. Ledamöter och ersättare väljs för ett år i taget. Fördelningen av ledamöter och ersättare ska ske proportionellt i förhållande till organisationernas medlemsantal i Bromma.

    Nomineringar till Bromma pensionärsråd 2024 har inkommit från SPF Seniorerna och PRO. Förvaltningen föreslår att tre ordinarie ledamöter och tre ersättare utses från SPF och två ledamöter och två ersättare utses från PRO enligt föreningarnas nomineringar.

    Bilagor

  3. I en motion daterad 2023-10-16 har Gabriel Kroon (SD) och Anders Edin (SD) framfört synpunkter kring bristande underhåll av Lillsjönäs gård. Motionärerna menar att tomträttshavaren, Tunastiftelsen, brutit mot avtalsvillkoren.

    Stadsdelsnämnden är inte ägare av fastigheten och har således inte rådighet över frågan. Det är upp till exploateringsnämnden att avgöra om tomträttshavaren brutit mot avtalsvillkoren.

    Bilagor

  4. Bromma stadsdelsnämnd har ombetts inkomma med remissvar på Sverigedemokraternas motion (SD) om språktester vid rekrytering av förskolepersonal. SD föreslår att kommunfullmäktige beslutar att ge berörda nämnder i uppdrag att utreda hur ett språktest i svenska kan användas vid nyrekrytering i förskolan.

    Stockholms stad använder sig av kompetensbaserad rekrytering och i det ingår möjligheten att använda arbetsprover som ett komplement till ansökningshandlingar och intervjuer för att säkerställa att kandidaten har tillräckliga språkkunskaper utifrån uppsatt kravprofil. Därför anser stadsdelen att en särskild utredning inte är nödvändig.

    Stadsdelen har genomfört en kompetensutvecklingssatsning i egen regi under 2022-2023 för tillsvidareanställda medarbetare som behöver stärkas i sitt yrkesspråk.

    Bilagor

  5. Betänkandet lämnar förslag på förbättrade möjligheter till informationsutbyte mellan brottsbekämpande myndigheter och vissa andra statliga och kommunala myndigheter, enskilda huvudmän för fristående skolor m.fl. Syftet med uppdraget är att arbetet med att förebygga och bekämpa brott ska effektiviseras
    genom att möjligheterna att utbyta information förbättras i så stor utsträckning det är möjligt utan att det medför ett oproportionerligt intrång i enskildas personliga integritet.

    I ärendet presenteras förslag till att förbättra informationsdelningen till brottsbekämpningen för att åstadkomma förbättrade möjligheter att förebygga, förhindra och upptäcka brottslig verksamhet och att utreda och lagföra brott. Dessa förslag utgör nya rättsliga möjligheter och skyldigheter att lämna uppgifter till brottsbekämpningen. Förslagen innefattar även förenklingar av vissa befintliga bestämmelser som bryter sekretess. Sammantaget
    utgör förslagen en ny huvudregel för informationsdelning till brottsbekämpningen.

    Förslagen bedöms inte i någon större utsträckning påverka socialtjänsten och hälso- och sjukvården. I den nya lagen omfattas socialtjänsten och hälso- och sjukvården i huvudsak endast av skyldigheten att lämna ut kontaktuppgifter eftersom uppgifter som skyddas av socialtjänstsekretess och hälso- och sjukvårdssekretess undantas från de övriga bestämmelsernas tillämpningsområde.

    Dessa verksamheter berörs i övrigt framför allt av att förslag om utökade möjligheter att lämna uppgifter enligt befintliga sekretessbrytande bestämmelser och en förenkling av vissa bestämmelser.

    Bromma stadsdelsförvaltning ställer sig positiv till remissen. Det är av vikt att följa hur omfattande den administrativa bördan blir till följd av det ökade informationsutlämnandet. Förvaltningen instämmer med utredningen att det är av vikt att informera och utbilda personal inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården om tillämpningen av bestämmelserna. Förvaltningen föreslår att staden tar fram centrala utbildningar för detta.

    Bilagor

  6. Under våren 2023 genomförde Stockholms stad den återkommande trygghetsmätningen. Sammantaget visar resultaten från stadens trygghetsmätning att den upplevda otryggheten i Bromma och staden är oförändrad jämfört med tidigare mätning 2020. Gällande oro för att utsättas för brott av
    något slag visar resultatet för Bromma en fortsatt minskning föregående mätning. Andelen som uppger att de utsatts för olika typer av brott i Bromma är generellt sett lägre eller i samma nivå som andelen i hela staden.

    Gällande förhållandet mellan ordningsproblem i lokalområdet och hantering av problem i området utmärker sig Brommas resultat positivt i stadens mätning i förhållande till övriga stadsdelar. Främst utmärker sig Bromma gällande att de ordningsproblem som finns i högre grad hanteras.
     

    Stadens mätning visar att andelen i Bromma som har ett ”Ganska litet” eller ”Mycket litet” förtroende för stadsdelsförvaltningen har fortsatt minska med en procentenhet. Resultaten för personer med funktionsnedsättning utmärker sig negativt gällande upplevd otrygghet och utsatthet. Andelen kvinnor
    som upplever oro och otrygghet är högre inom vissa frågor.
     

    Ett urval av resultat från stadens trygghetsmätning redovisas här på stadsdelsnivå. Resultaten från stadens trygghetsmätning är ett viktigt bidrag till underlag för förvaltningens fortsatta trygghetsarbete.

    Bilagor

  7. Årsprognosen 2023 är positiv med 15,9 mnkr efter fond. Den positiva avvikelsen förklaras i huvudsak till följd av den buffert som finns hos stadsdelsdirektören med 15,4 mnkr.
     

    Bilagor

  8. I en skrivelse daterad 2023-09-26 föreslår Liberalerna, Moderaterna och Centerpartiet en ändring av hastighetsbegränsningen på en del av Västerled. Den aktuella sträckan är 200 meter lång och löper mellan korsningen Sigurdsvägen/Västerled och korsningen Skaldevägen/Västerled. På sträckan råder 50 km/h medan 30 km/h råder både före och efter sträckan. Den tillfälliga hastighetsändringen ger upphov till onödiga accelerationer och inbromsningar som orsakar buller och utsläpp samt klagomål från närboende, menar skribenterna.

    Skribenterna föreslår att Bromma stadsdelsförvaltning ska ge Trafikkontoret i uppdrag att undersöka möjligheterna att sänka hastighetsbegränsningen för sträckan till 30 km/h.

    Stadsdelsförvaltningen ser positivt på förslaget att jämna ut hastigheten på sträckan med syftet att minska trafikbuller samt utsläpp av växthusgaser. Förvaltningen har däremot inte mandat att tilldela andra förvaltningar uppdrag. Förvaltningen kommer att vidarebefordra ärendet till Trafikkontoret som ansvarar för investeringar i gator och vägar samt utveckling av trafiksäkerheten.

    Bilagor

  9. Alla kommuner har enligt socialtjänstlagen (SoL) en skyldighet att rapportera gynnande beslut, enligt 4 kap 1 § SoL, som ej verkställts
    inom tre månader till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), kommunens revisorer och till kommunfullmäktige.  Äldreomsorgen i Bromma stadsdelsförvaltning har för kvartal 3, 2023 rapporterat totalt 20 individrapporter till IVO avseende beslut som ej verkställts inom tre månader. Av dessa individrapporter gällde 1 rapport beslut om dagverksamhet och 19 rapporter gällde beslut om särskilt boende. Den vanligaste orsaken till att besluten
    inte har verkställas inom tre månader är att den enskilde har valt att tacka nej till de erbjudanden som getts. Det kan till exempel handla om att den enskilde vill bo på ett specifikt boende eller vill avvakta insats ytterligare en tid.

    Av det totala antalet rapporterade beslut som ej har verkställts inom tre månader har 1 beslut nu verkställts, 2 beslut har avslutats utan att verkställas och resterande 17 beslut har ännu ej verkställts.

    Bilagor

  10. Kommuner har enligt 16 kap 6 f-h §§ socialtjänstlagen (SoL), en skyldighet att rapportera gynnande beslut enligt 4 kap 1 § SoL som ej verkställts inom tre månader till Inspektionen för vård- och omsorg (IVO), kommunens revisorer samt till kommunfullmäktige. Samma rapporteringsskyldighet gäller enligt 28 f-h §§ lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), gynnande beslut enligt 9 § LSS.

    Under kvartal 3 för 2023 hade avdelning Socialtjänst och fritid 64 beslut som inte verkställts inom tre månader, varav ett inom barn och familj, tio inom socialpsykiatri, ett inom beroende och 52 inom område funktionsnedsättning. Detta är en minskning inom avdelningen med sju beslut jämfört med föregående kvartal (jmf 36 beslut kvartal 3 2022, 50 beslut kvartal 4 2022, 61 beslut kvartal 1 2023, 71 beslut kvartal 2 2023). Av de rapporterade besluten har nio beslut avslutats utan verkställande och åtta beslut har verkställts. Inga ej verkställda beslut är relaterat till Covid-19.

    Bilagor

  11. Redovisning av inkomna lex Sarah-rapporter från verksamheter i egen regi och information om rapporter från verksamheter som drivs i enskild regi samt beslut enligt lex Sarah tagna under perioden 2023-11-08 – 2023-11-23.

    Från verksamheter inom egen regi har två rapporter inkommit gällande händelser enligt lex Sarah. Båda händelserna rör brister i rättssäkerhet vid handläggning och genomförande. Inget beslut har fattats enligt lex Sarah under denna period. Från verksamheter som drivs i enskild regi har ingen lex Sarahrapport inkommit.

    Bilagor

  12. Stadsdelsdirektör Susanna Halldin Olsson informerar att ny avdelningschef för socialtjänst och fritid har anställts från och med 15 januari 2024.

    Ordförande Johan Heinonen (S) tackar nämnden, förvaltningen, alla anställda i de verksamheter som är verksamma i Bromma och alla Brommabor för ett fantastiskt 2023 och önskar alla god jul och gott nytt år.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.