Hoppa över navigering
  1.   1

    Godkännande av dagordning och tid för justering

  2.   2

    Medborgarförslag om utegym Bällsta

  3.   3

    Medborgarförslag om fler bra utomhusbasketplaner

  4.   4

    Skrivelse om Pumptrack i Bromma

  5.   5

    Skrivelse angående Nockebytorg sommar och vinter

  6. I varje stadsdelsnämnd ska det finnas ett pensionärsråd knutet till stadsdelsnämnden. Ledamöter och ersättare väljs för ett år i taget. Fördelningen av ledamöter och ersättare ska ske proportionellt i förhållande till organisationernas medlemsantal i Bromma. Nomineringar till Bromma pensionärsråd 2021 har inkommit från SPF-Seniorerna och PRO. Förvaltningen föreslår att tre ledamöter och tre ersättare utses från SPF-seniorerna, och två ledamöter och två ersättare utses från PRO enligt föreningarnas nomineringar.

  7. Kommunstyrelsen har remitterat ärende dnr 2020/1413 angående skolbiblioteksplan för skolor och förskolor i Stockholms stad. Utbildningsförvaltningen har fått i uppdrag från kommunfullmäktige under 2020 att utvärdera den nuvarande skolbiblioteksplanen och har sedan tagit fram en ny plan i syfte att barn, elever och lärare ska ha god tillgång till välfungerande bibliotek i skolan respektive förskolan. Skolbiblioteksplanen ska vara ett styr- och stöddokument för fortsatt skolbiblioteksutveckling i stadens skolor och förskolor. Förvaltningen är i huvudsak positiv till Skolbiblioteksplanen för Stockholms stads skolor och förskolor. Planen blir ett styr- och stöddokument som bidrar till att roller och ansvarområden tydliggörs.

    Bilagor

  8. Kristina Kratz, Cecilia Herrström och Maria Ljuslin (alla V) har i en motion föreslagit fyra åtgärder för en bättre utemiljö för förskolebarn. Motionen innehåller bland annat fyra striktare krav på gårdar i plan- och byggprocessen, större inflytande från huvudmannen samt mer konsekvensanalyser. Förvaltningen är generellt positiv till idén om ett mer strategiskt arbete kring barns utemiljö.

    Bilagor

  9. Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett förslag till detaljplan för Futharken 2 (Nya Elementarskolan) i Norra Ängby. Planförslaget syftar till att möjliggöra en utökad byggrätt för skoländamål på Fastigheten Futharken 2. Förslaget innebär även en justering av den befintliga byggrätten i den norra delen av fastigheten, där del av skolbyggnaden uppfördes planstridigt. Om- och tillbyggnader ska utföras med hänsyn till skolbyggnadens höga kulturvärden, det angränsande riksintresset Norra Ängby samt med beaktande av naturvärden och koppling till Kyrksjölötens naturreservat som ligger i direkt anslutning till planområdet. Stockholm växer och det är viktigt att kunna möta stadens ökade behov av skolplatser i takt med detta. Bromma stadsdelsförvaltning har inga synpunkter avseende de förändringar som rör stadsdelsförvaltningens ansvarsområde utan ställer sig positiv till förslaget.

    Bilagor

  10. Äldreförvaltningen har utarbetat ett förslag till revidering av Riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg. Nuvarande riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg är beslutade av kommunfullmäktige den 11 december 2017. Riktlinjerna har genomgått redaktionella ändringar och en språklig granskning. Riktlinjerna har en ny disposition för att göra dokumentet mer användarvänligt, samt nya avsnitt. Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget om reviderade riktlinjer. På några punkter ser förvaltningen behov av ytterligare förtydligande och kompletteringar. Riktlinjerna är ett stöd för de biståndshandläggare som fattar myndighetsbeslut inom socialtjänstens äldreomsorg till personer som är 65 år och äldre och som kan vara i behov av bistånd enligt socialtjänstlagen (2001:453) (SoL) eller lagen (1993:387) om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS). Riktlinjerna ska ge vägledning för biståndshandläggarna samt säkerställa en stadsgemensam rättssäkerhet och likabehandling. Riktlinjerna tar i första hand upp den del av handläggningsprocessen som är specifik inom Stockholms stads äldreomsorg och innebär inte någon inskränkning av den enskildes möjligheter att få sin ansökan individuellt prövad.

  11.   14

    Ekonomisk månadsrapport

  12. Förvaltningen har under året genomfört verksamhetsuppföljning hos följande verksamheter som bedrivs i egen regi:


    Lillsjönäs gruppbostad

    Söderberga gruppbostad 22

    Söderberga gruppbostad 68

    Nyängens gruppbostad



    Den samlade bedömningen av respektive verksamhetsuppföljning är att de, till största del, bedriver en god och säker verksamhet men det förekommer behov av viss utveckling inom samtliga verksamheter.

    Bilagor

  13.   16

    Protokoll Pensionärsrådet

  14.   17

    Protokoll Rådet för funktionshinderfrågor

  15.   19

    Anmälningsärende – Inkomna rapporter och beslut enligt Lex Sarah, SoF och ÄO

  16. I en skrivelse till stadsdelsnämnden ställer Lillemor Samuelsson (V) och Johan Heinonen m fl (S) frågor till stadsdelsnämnden om förändringar i sjukvårdsutbudet i Bromma. För att ge Brommas äldre en så god och säker vård och omsorg som möjligt eftersträvar förvaltningen alltid ett bra samarbete och en god kommunikation med regionens alla aktörer.

    Bilagor

  17. Johan Heinonen m.fl. (S) har lämnat en skrivelse till nämnden angående stadsdelsnämndens sammanträden under den rådande pandemin. Förvaltningen fick i uppdrag att besvara skrivelsen. I skrivelsen betonar man att den öppna delen av mötena samt den öppna frågestunden är viktiga demokratiska pelare, där medborgarna ges insyn i det politiska arbetet och ett demokratiskt forum där medborgarna ges möjlighet att lyfta frågor samt lyssna på nämndes möten. Av den anledningen är det viktigt att nämndens möten är tillgängliga för alla medborgare. Vidare skriver man att man vill uppdra åt förvaltningen att återkomma med möjliga förslag på lösningar där Bromma stadsdelsnämnds möten fortsatt kan vara tillgängliga för allmänheten samt ser över möjligheten att komplettera med digitala lösningar.

    Bilagor

  18.   22

    Svar på medborgarförslag om inrätta en discgolf på parkmark runt Bromma flygplats

  19.   23

    Svar på medborgarförslag om att tillgängliggöra stadsdelsnämndens sammanträden för medborgarna

  20. Redovisas i en pärm på sammanträdet

  21.   25

    Delegationsbeslut - anmälan till nämnden

  22.   26

    Nämndens och förvaltningens frågor

  23.   27

    Sociala delegationens protokoll

  24.   28

    Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 a § föräldrabalken (FB)

  25.   29

    Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 a § föräldrabalken (FB)

  26.   30

    Nedläggning av faderskapsutredning

  27.   31

    Nedläggning av faderskapsutredning

  28.   32

    Nedläggning av faderskapsutredning

  29.   33

    Nedläggning av faderskapsutredning

  1. § 1

    Godkännande av dagordning och tid för justering

  2. I varje stadsdelsnämnd ska det finnas ett pensionärsråd knutet till stadsdelsnämnden. Ledamöter och ersättare väljs för ett år i taget. Fördelningen av ledamöter och ersättare ska ske proportionellt i förhållande till organisationernas medlemsantal i Bromma. Nomineringar till Bromma pensionärsråd 2021 har inkommit från SPF-Seniorerna och PRO. Förvaltningen föreslår att tre ledamöter och tre ersättare utses från SPF-seniorerna, och två ledamöter och två ersättare utses från PRO enligt föreningarnas nomineringar.

    Bilagor

  3. Kommunstyrelsen har remitterat slutbetänkandet Hållbar socialtjänst - En ny socialtjänstlag (SOU 2020:47) till Bromma stadsdelsnämnd. 2017 beslutade regeringen om en översyn av socialtjänstlagen (2001:453) och vissa av socialtjänstens uppgifter. I förvaltningens tjänsteutlåtande lyfts de delar av utredningen där förvaltningen har valt att lämna synpunkter och förslag.

    Bilagor

  4. Kommunstyrelsen har remitterat ärende dnr 2020/1413 angående skolbiblioteksplan för skolor och förskolor i Stockholms stad. Utbildningsförvaltningen har fått i uppdrag från kommunfullmäktige under 2020 att utvärdera den nuvarande skolbiblioteksplanen och har sedan tagit fram en ny plan i syfte att barn, elever och lärare ska ha god tillgång till välfungerande bibliotek i skolan respektive förskolan. Skolbiblioteksplanen ska vara ett styr- och stöddokument för fortsatt skolbiblioteksutveckling i stadens skolor och förskolor. Förvaltningen är i huvudsak positiv till Skolbiblioteksplanen för Stockholms stads skolor och förskolor. Planen blir ett styr- och stöddokument som bidrar till att roller och ansvarområden tydliggörs.

    Bilagor

  5. Kristina Kratz, Cecilia Herrström och Maria Ljuslin (alla V) har i en motion föreslagit fyra åtgärder för en bättre utemiljö för förskolebarn. Motionen innehåller bland annat fyra striktare krav på gårdar i plan- och byggprocessen, större inflytande från huvudmannen samt mer konsekvensanalyser. Förvaltningen är generellt positiv till idén om ett mer strategiskt arbete kring barns utemiljö.

    Bilagor

  6. Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett förslag till detaljplan för Futharken 2 (Nya Elementarskolan) i Norra Ängby. Planförslaget syftar till att möjliggöra en utökad byggrätt för skoländamål på Fastigheten Futharken 2. Förslaget innebär även en justering av den befintliga byggrätten i den norra delen av fastigheten, där del av skolbyggnaden uppfördes planstridigt. Om- och tillbyggnader ska utföras med hänsyn till skolbyggnadens höga kulturvärden, det angränsande riksintresset Norra Ängby samt med beaktande av naturvärden och koppling till Kyrksjölötens naturreservat som ligger i direkt anslutning till planområdet. Stockholm växer och det är viktigt att kunna möta stadens ökade behov av skolplatser i takt med detta. Bromma stadsdelsförvaltning har inga synpunkter avseende de förändringar som rör stadsdelsförvaltningens ansvarsområde utan ställer sig positiv till förslaget.

    Bilagor

  7. Äldreförvaltningen har utarbetat ett förslag till revidering av Riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg. Nuvarande riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg är beslutade av kommunfullmäktige den 11 december 2017. Riktlinjerna har genomgått redaktionella ändringar och en språklig granskning. Riktlinjerna har en ny disposition för att göra dokumentet mer användarvänligt, samt nya avsnitt. Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget om reviderade riktlinjer. På några punkter ser förvaltningen behov av ytterligare förtydligande och kompletteringar. Riktlinjerna är ett stöd för de biståndshandläggare som fattar myndighetsbeslut inom socialtjänstens äldreomsorg till personer som är 65 år och äldre och som kan vara i behov av bistånd enligt socialtjänstlagen (2001:453) (SoL) eller lagen (1993:387) om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS). Riktlinjerna ska ge vägledning för biståndshandläggarna samt säkerställa en stadsgemensam rättssäkerhet och likabehandling. Riktlinjerna tar i första hand upp den del av handläggningsprocessen som är specifik inom Stockholms stads äldreomsorg och innebär inte någon inskränkning av den enskildes möjligheter att få sin ansökan individuellt prövad.

    Bilagor

  8. Förvaltningen prognostiserar ett överskott med 19,0 miljoner kronor efter fonddispositioner för 2020.

    Bilagor

  9. Förvaltningen har under året genomfört verksamhetsuppföljning hos följande verksamheter som bedrivs i egen regi:


    Lillsjönäs gruppbostad

    Söderberga gruppbostad 22

    Söderberga gruppbostad 68

    Nyängens gruppbostad



    Den samlade bedömningen av respektive verksamhetsuppföljning är att de, till största del, bedriver en god och säker verksamhet men det förekommer behov av viss utveckling inom samtliga verksamheter.

    Bilagor

  10. I en skrivelse till stadsdelsnämnden ställer Lillemor Samuelsson (V) och Johan Heinonen m fl (S) frågor till stadsdelsnämnden om förändringar i sjukvårdsutbudet i Bromma. För att ge Brommas äldre en så god och säker vård och omsorg som möjligt eftersträvar förvaltningen alltid ett bra samarbete och en god kommunikation med regionens alla aktörer.

    Bilagor

  11. Johan Heinonen m.fl. (S) har lämnat en skrivelse till nämnden angående stadsdelsnämndens sammanträden under den rådande pandemin. Förvaltningen fick i uppdrag att besvara skrivelsen. I skrivelsen betonar man att den öppna delen av mötena samt den öppna frågestunden är viktiga demokratiska pelare, där medborgarna ges insyn i det politiska arbetet och ett demokratiskt forum där medborgarna ges möjlighet att lyfta frågor samt lyssna på nämndes möten. Av den anledningen är det viktigt att nämndens möten är tillgängliga för alla medborgare. Vidare skriver man att man vill uppdra åt förvaltningen att återkomma med möjliga förslag på lösningar där Bromma stadsdelsnämnds möten fortsatt kan vara tillgängliga för allmänheten samt ser över möjligheten att komplettera med digitala lösningar.

    Bilagor

  12. Redovisades i en pärm på sammanträdet:

     

    Postlista 2020-11-24 -2020-12-08

     

    § 10 utdrag ur socialnämndens protokoll 2020-11-17, Kartläggning inom socialpsykiatri
    Dnr 3.3.3-134/2020
     

    § 13 utdrag ur socialnämndens protokoll 2020-11-17, Samsjuklighet och boendestöd inom socialpsykiatrin och vuxen/missbruk
    Dnr 3.1.1-649/2019

     

    § 14 utdrag ur socialnämndens protokoll 2020-11-17, Utredning av införande av en stadsövergripande uppföljning av socialtjänstens insatser
    Dnr 3.1.1-660/2020

     

    § 7 utdrag ur kommunstyrelsens protokoll 2020-11-25, PM: Boendeplan 2021 med utblick mot 2040 – boendeformer för äldre
    Dnr KS 2020/1084

     

    §7 utdrag ur Kommunfullmäktiges sammanträde 2020-11-30, Uppföljning av budget 2020 - Tertialrapport 2 med delårsbokslut per den 31 augusti

     

    Stadsrevisionen – Revisionsplan 2021-2022
    Dnr 3.1.1-149/2020

     

    §6 utdrag ur Kommunfullmäktiges sammanträde 2020-11-30, Riktlinjer för bostadsförsörjning 2021-2024
    Dnr KS 2020/791

     

    §21 utdrag ur Kommunfullmäktiges sammanträde 2020-11-30, Handlingsplan för biologisk mångfald i Stockholm stad Dnr KS 2020/931
     

    Föreläggande från Förvaltningsrätten gällande laglighetsprövning enligt kommunallagen, målnr, 27046-20
    dnr BRO 2020/554
     

    Bilagor

  13. § 25

    Delegationsbeslut - anmälan till nämnden

  14. § 26

    Nämndens och förvaltningens frågor

  15. Protokoll från den 7 december och den 17 december 2020.

  16. § 28

    Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 a § föräldrabalken (FB)

  17. § 29

    Överflyttning av vårdnad till särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 8 a § föräldrabalken (FB)

  18. § 30

    Nedläggning av faderskapsutredning

  19. § 31

    Nedläggning av faderskapsutredning

  20. § 32

    Nedläggning av faderskapsutredning

  21. § 33

    Nedläggning av faderskapsutredning

  22. Sedan tidigare beslut har den preliminära kostnaden för förskolan gått ner från 3,2 mnkr till 2,6 mnkr.Områdesprogrammet i Blackeberg anger att 550-600 nya bostäder byggs i området. Utbyggnaden i området innebär att det över tid kommer att finnas behov av fler förskoleplatser än idag. Som en del av utbyggnadsprogrammet har Stadsbyggnadskontoret utrett möjligheterna om att kunna bygga en ny permanent förskola för 108 barn på fastigheten Blackeberg 3:1. Förslaget till detaljplan antogs av stadsbyggnadsnämnden den 26 september 2019. Idag finns där en förskola för 56 barn med ett tillfälligt bygglov. SISAB planerar att där uppföra en permanent förskola av typen ”Framtidens förskola” med sex avdelningar. Att förskolan ligger i anslutning till Blackebergsstråkets grönstråk är positivt. Den totala hyreskostnaden för den nya Framtidens förskola från SISAB beräknas av SISAB till 2,6 mnkr vilket otsvarar 24 531 kr per barn/år.

    Bilagor

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.