Val av justerare och tid för justering
Förvaltningen informerar
Nämndens frågor till förvaltningen
En motion har inkommit till socialnämnden från Andrea Hedin (M) och Per Rosencrantz (M) om regelbunden kartläggning av hedersrelaterat våld och förtryck. Motionen framhåller förslag om återkommande kartläggning av hedersrelaterat våld och förtryck med en regelbundenhet om en gång var fjärde år. Motionärerna ämnar med sitt förslag säkerställa att Stockholms stad fortsätter att ha ett aktuellt och relevant kunskapsunderlag att kunna följa utveckling och kontinuerligt anpassa stadens insatser i syfte att förebygga och förhindra hedersrelaterat våld och förtryck. Den senaste studien som mäter omfattningen av hedersrelaterat våld är från 2019, och datainsamlingen för den genomfördes 2017–2018.
Förvaltningen ser i nuläget inte något behov av att genomföra en ny kartläggning av hedersrelaterat våld i Stockholms stad. Det bedöms vara mer prioriterat med pågående samarbete mellan socialförvaltningen, förskoleförvaltningen och utbildningsförvaltningen att ta fram gemensamma rutiner och sammanhållen kedja för förskola, skola och socialtjänst, i syfte att upptäcka och motverka att barn och unga utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Vidare samarbetar förvaltningen med Länsstyrelsen i Stockholm för kunskapshöjande insatser till stadsdelsförvaltningarna om Socialstyrelsens nyligen lanserade bedömningsstöd, Heva, för utredningar av barn i en hederskontext.
Förvaltningen föreslår att socialnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på motionen.
Bilagor
Kulturnämnden har tagit fram ett nytt förslag på program för barns rätt till kultur som ersätter Kultur i ögonhöjd. Syftet är att alla barn och ungdomar ska få möjlighet att uppleva och skapa kultur utifrån sina egna intressen, med särskilt fokus på inkludering och jämlikhet.
Programmet har tre mål:
Kultur i förskola och skola – Säkerställa att alla barn får kulturupplevelser och eget skapande i samverkan med professionella kulturaktörer.
Kultur på fritiden – Erbjuda ett brett kulturutbud i stadens fritidsverksamheter och öka tillgängligheten för underrepresenterade grupper.
Kultur i stadsmiljön – Skapa tillgängliga platser för kultur i hela staden.
Särskild vikt läggs vid att nå grupper som riskerar att exkluderas, såsom barn i socioekonomiskt utsatta områden och barn med funktionsnedsättning. Förvaltningen ser positivt på programmet men efterlyser ännu tydligare fokus på att nå barn med funktionsnedsättning.
Bilagor
I kommunfullmäktiges budget 2024 fick förskolenämnden i uppdrag att, i samarbete med stadsdelsnämnderna och i samråd med kommunstyrelsen ta fram en strategi för barnhälsa för förskolan i Stockholms stad. Programmets huvudsakliga målsättning är att minska skillnader i barns livsvillkor samt att säkerställa att alla barn, oavsett bakgrund och individuella förutsättningar, får tillgång till en trygg, inkluderande och hälsofrämjande förskolemiljö.
Socialförvaltningen stöder programmet och ser det som ett steg mot ett mer jämlikt samhälle samt uppskattar att programmet betonar vikten av samarbete mellan förskola, socialtjänst och andra aktörer, särskilt inom tidiga och förebyggande insatser.
Då programmet är omfattande ser förvaltningen att en mer kondenserad version skulle underlätta implementeringen och förståelsen. En barnkonsekvensanalys föreslås för att säkerställa att barnets bästa tas tillvara på ett mer genomgripande sätt.
Socialförvaltningen anser att stycket om tidiga och samordnade insatser (TSI) med fördel skulle kunna placeras under fokusområdet Samverkan istället för Psykosocial hälsa. Socialförvaltningen välkomnar att programmet tydliggör förskolepersonalens anmälningsskyldighet samt processen kring orosanmälningar. Möjligheten att konsultera mottagningsfunktionen utan att personuppgifter röjs hade med fördel kunnat nämnas i den annars välbeskrivna processen för orosanmälningar.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen om Program för barnhälsa i Stockholms stad.
Bilagor
Socialförvaltningen har ombetts att yttra sig över remiss av revidering av program med mål och riktlinjer för utförare av kommunala angelägenheter. Socialförvaltningen ser positivt på de punkter som ingår i stadens program, och anser att flertalet punkter är återspeglade i förvaltningens avtal med privata utförare.
Förvaltningen har några synpunkter på programmet, bland annat att det är utmanande för privata utförare att förhålla sig till kommunfullmäktiges budget och inriktningsmål när avtalen vanligen löper i upp till 6 års tid samtidigt som privata utförare har avtal med många olika kommuner. Förvaltningen anser också att det bör bli tydligare att privata utförare kan använda andra system för sitt kvalitetsarbete än ILS. Gällande punkten om uppföljning och kontroll kan staden i vissa fall välja att ställa högre krav på utförare i privat regi, vilket medför att uppföljning till viss del kan skilja sig mellan regiformerna. Slutligen anser förvaltningen att det bör bli tydligare om punkten ”Kvalitetsprogram” avser både stadens egen verksamhet och privat verksamhet.
Bilagor
Stadsledningskontoret har reviderat Stockholms stads program för inköp 2020-2023. Det nya programmet, Stockholms stads program för inköp, har ett särskilt fokus på att motverka ekonomisk brottslighet och oegentligheter inom upphandlade verksamheter. Programmet bygger på de nuvarande inköpsmålen, men med några viktiga ändringar.
Viktiga ändringar är:
Programmet har också reviderats med utgångspunkt i olika händelser i omvärlden, såsom ett förändrat säkerhetsläge och klimatförändringar, samt ett behov av samarbete inom staden.
Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Remiss av Tillhandahållande av insatser utan individuell behovsprövning i samband med ikraftträdande av ny socialtjänstlag
Kommunstyrelsen har remitterat arbetsmarknadsnämndens tjänsteutlåtande Tillhandahållande av insatser utan individuell behovsprövning i samband med ikraftträdande av ny socialtjänstlag till socialnämnden för yttrande. I ärendet föreslås vilka av de socialtjänstinsatser som arbetsmarknadsnämnden ska tillhandahålla som insatser utan individuell behovsprövning till följd av förslaget om en ny socialtjänstlag. I ärendet föreslås också vilka målgrupper som ska kunna ta del av insatserna.
Förvaltningen instämmer med arbetsmarknadsförvaltningen att de arbetsmarknadsrelaterade insatser som föreslås att tillhandahållas utan individuell behovsprövning är relevanta i ett förebyggande syfte. Förvaltningen är vidare positiv till att de berörda insatserna riktas mot målgrupper som inte sällan har en svag arbetsmarknadsanknytning och som därmed kan ha behov av stöd för att etablera sig på arbetsmarknaden. Förvaltningen vill i sammanhanget lyfta att utbudet av arbetsmarknadsrelaterade insatser utan individuell behovsprövning behöver vara flexibelt för att kunna möta eventuellt förändrade behov över tid. Förvaltningen är vidare positiv till att arbetsmarknadsförvaltningen inte föreslår undantag från dokumentationskravet, eftersom detta ger möjligheter att följa upp och utvärdera vilka metoder som ger goda resultat och därmed stärker socialtjänstens kunskapsbaserade arbete när det gäller arbetsmarknadsrelaterade insatser.
Förvaltningen föreslår att socialnämnden godkänner detta tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Kommunstyrelsen har remitterat Promemorian – Avveckling av studiestartsstödet till socialnämnden för yttrande. I promemorian föreslås att lagen (2017:527) om studiestartsstöd upphävs den 1 januari 2026.
Studiestartsstödet är en sorts studiebidrag för arbetslösa personer med en kort utbildningsbakgrund och med ett stort behov av utbildning, för att de bättre ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden.
Av promemorian framgår att när studiestartsstödet infördes var tanken att personer med gymnasieexamen endast i undantagsfall skulle kunna få ta del av stödet samt att stödet inte skulle lämnas vid eftergymnasiala studier. Vid granskning av bland annat Riksrevisionen har dock visat sig att ett stort antal personer med gymnasieexamen har mottagit stödet och att stödet i vissa fall även beviljats för eftergymnasial utbildning. Eftersom studiestartsstödet i stor utsträckning betalas ut till fel målgrupp föreslår regeringen att stödet avvecklas.
Förvaltningen ser fördelar med studiestartsstödet som är ett viktigt verktyg i arbetet med att hjälpa personer som står långt från arbetsmarknaden att på sikt kunna komma ut i arbete och egen försörjning. Förvaltningen ser dock ett behov av att se över studiestartsstödets utformning. Istället för att avveckla stödet bör regeringen se över möjligheterna att förändra stödet till det bättre till exempel genom tydligare styrning i form av nationella riktlinjer eller tydligare krav på uppföljning vid fortsatta lokala riktlinjer.
Förvaltningen föreslår att socialnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Socialnämnden har ombetts att svara på remiss av En socionomutbildning i tiden (SOU 2025:27). Utredningens förslag innebär en omstrukturering av socionomprogrammet och att utbildningen fortsätter vara en generalistutbildning. Detta bedöms stärka utvecklingen av studenternas kunskaper och öka likvärdigheten mellan socionomprogrammen vid olika lärosäten. Förslagen syftar också till att ge större fokus åt färdighetsträningen. Socialnämnden välkomnar att det görs en översyn av socionomutbildningen för att säkerställa att utbildningen motsvarar de behov och utmaningar som samhället står inför.
Socialnämnden stödjer de förslag som Förbundet Sveriges Socionomutbildningar med flera presenterar i en skuggutredning, däribland införandet av specialistutbildningar med yrkesexamen på avancerad nivå samt delar SKR:s bedömning att socionomprogrammet bör utformas på ett sätt som motsvarar den verklighet studenterna kommer att möta i sin yrkespraktik.
Socialnämnden delar bilden av behov av mer likvärdig utbildning på de olika lärosätena, mer fokus på färdighetsträning och att lärosätena behöver samverka mer med arbetsgivare. Socialnämnden anser däremot inte att utbildningen ska förlängas och ställer sig frågande till utredningens fokus på ungdomar i kriminalitet och önskar istället att utbildningen i större utsträckning anpassas till de förändringar som följer av den nya socialtjänstlagen.
Förvaltningen föreslår att socialnämnden godkänner förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på remissen.
Bilagor
Socialdepartementet gav den 5 april 2024 den dåvarande kammarrättslagmannen i uppdrag att biträda departementet med att se över 2021 års bidragsbrottsutrednings (S 2021:03) förslag om ett administrativt sanktionssystem och förslag om en bidragsspärr. I uppdraget ingår också att lämna förslag om att inrätta en särskild avgränsad verksamhet för utredning av bidragsbrott vid Försäkringskassan.
Förslagen innebär att försäkringskassan får rätt att besluta om sanktionsavgifter när en person lämnar oriktiga uppgifter eller inte anmäler förändringar som påverkar ersättning och kan besluta om avstängning från vissa socialförsäkringsförmåner (bidragsspärr) vid upprepade eller allvarliga överträdelser. Pensionsmyndigheten får samma befogenheter som Försäkringskassan, men inom de pensionsrelaterade ersättningarna, såsom bostadstillägg och garantipension.
Sammanfattningsvis ser förvaltningen positivt på lagförslagen då det på sikt kan minska felaktiga utbetalningar inom välfärdsområdet som helhet. Förvaltningen lyfter dock att införandet av sanktionsavgifter och avstängning från en förmån i socialförsäkringsbalken kan påverka andra myndigheter indirekt samt få en avskräckande effekt då personer av rädsla för att lämna fel uppgifter kan avstå från att söka förmåner och stöd som de är berättigade till.
Förvaltningen föreslår att socialnämnden godkänner tjänsteutlåtandet som svar på kommunstyrelsens remiss av Administrativa sanktioner i socialförsäkringen (Ds 2025:8).
Bilagor
Socialnämnden och övriga nämnder och bolag i Stockholms stad gör årligen en analys av de kommande årens utveckling och dess konsekvenser för staden. Ärendet beslutas i nämnd i april.
Stadsledningskontoret använder nämndernas underlag som ett av flera underlag i planeringsarbetet inför budgetarbetet under hösten
Bilagor
Prognosen baseras på utfallet per 31 mars 2025 samt utifrån dialog med samtliga chefer om eventuella avvikelser från budget.
De flesta verksamheterna har en prognos i balans med budget. Underskott prognostiseras främst inom område jour- och rådgivande verksamhet, strategi och utveckling samt ledning och administration. Underskotten täcks inom nämndens budgetram. Nämnden återkommer i samband med tertialrapport 2 med begäran om medel för LSS-kollo och nyanlända.
Förvaltningen föreslår nämnden besluta om ändring av vårdavgifter inom det skyddade boendet Kriscentrum-Kruton enligt förvaltningens förslag.
Bilagor
Socialförvaltningen föreslår att socialnämnden godkänner förvaltningens förslag till hemställan om ändring i alkohollagen, samt att Socialnämnden överlämnar förslaget till kommunfullmäktige för godkännande.
Stockholms stad har sedan många är en praxis att bevilja serveringstillstånd till serveringsställen med sittplatser enbart utomhus. Detta under förutsättning att det finns ett fullt utrustat kök och övriga krav i lagen är uppfyllda. Det kan gälla säsongsbetonade serveringar som vissa takbarer, boulebarer, minigolfbarer eller trädgårdsserveringar. Efter en kammarrättsdom begränsas nu helt möjligheten att bevilja sådana serveringstillstånd, om serveringsställena saknar sittplatser inomhus (serveringslokal).
Domen innebär att staden numera nekar denna typen av serveringar. Serveringar av detta slag är ett uppskattat inslag i stadsmiljön och bidrar till en levande stad. Risken för alkoholpolitiska olägenheter är vidare låg. Staden vill undanröja onödiga hinder för näringsidkare att bedriva sin verksamhet och vill därför se en ändring i alkohollagen som möjliggör denna typ av servering. Förvaltningen föreslår därför att staden hemställer till regeringen att föreslå en ändring i 8 kap. 15 § alkohollagen på så sätt att ordet serveringslokal ändras till serveringsutrymme.
Bilagor
Den 23 april 2025 förväntas riksdagen besluta om ändring i alkohollagen. Ändringen innebär att gårdsförsäljning av alkoholdrycker tillåts i samband med besöksarrangemang. Bestämmelserna om gårdsförsäljning föreslås gälla i sex år. Kommunen ska hantera ansökningsförfarandet och planera och genomföra tillsynsbesök gällande alkohollagen och gårdsförsäljningstillstånd.
Detta gäller förutsatt att riksdagen beslutar i enlighet med regeringens proposition (prop. 2024/25:86, Bättre förutsättningar för besöksnäringen i fråga om småskalig produktion av alkoholdrycker).
Avgifter
En kommun har rätt att ta ut en avgift för prövningen av tillståndsansökan samt för sin tillsyn av den som bedriver tillståndspliktig försäljning. Förvaltningen föreslår därför att socialnämnden godkänner förvaltningens förslag till avgifter, samt att socialnämnden hemställer till kommunfullmäktige att besluta i enlighet med förslaget.
Försäljningstider
Syftet med lagändringen att införa möjlighet att ansökan om gårdsförsäljningstillstånd är att främja lokal besöksnäring i hela landet. Samtidigt innebär den att konsumenters tillgång till alkohol ökar. Kommunen föreslås i lagförslaget ges rätt att besluta under vilka tider gårdsförsäljning får bedrivas. Mot bakgrund av risken för alkoholpolitiska olägenheter i en storstad som Stockholm med förväntad hög efterfrågan på alkoholdrycker, finns skäl att ange tidsramarna för försäljningstider till att stämma överens med Systembolagets öppettider.
Förvaltningen föreslår att socialnämnden godkänner förvaltningens förslag avseende försäljningstider med anledning av gårdsförsäljningstillstånd enligt alkohollagen, samt att socialnämnden överlämnar förslaget till kommunfullmäktige för godkännande.
Bilagor
Socialförvaltningen följer stadens efterfrågan av platser för olika målgrupper och en anpassning av förvaltningens platsutbud måste ske löpande. I detta tjänsteutlåtande redogörs för bakgrunden till förvaltningens förslag till omställningen av akutboenden. Akutboende är en drogtolerant verksamhet som erbjuder boende-plats i akuta situationer. Stockholms stad garanterar genom tak-över-huvudet garantin (TÖG) att personer i hemlöshet som befinner sig i akuta situationer och själva saknar möjlighet att ordna boende, ska erbjudas akutboende.
I dagsläget finns totalt 196 ordinarie akutplatser att tillgå. Dessa är fördelade på 81 platser i egen regi och 115 platser som drivs i annan form. Det faktiska platsbehovet har under 2023 och 2024 varit lägre än antalet tillgängliga akutboendeplatser. Antalet platser som har nyttjats på helårsbasis är cirka 160 stycken. Förvaltningens bedömning är att tillkomsten av Hjorthagens boende, projektet med SHIS Bostäder och socialförvaltningen, att utökade stödinsatser på akutboende permanentas samt en fortsatt ökning av antalet Bostad Först-insatser kommer att innebära att nyttjandet av akutplatser minskar ytterligare.
Förvaltningen föreslår nämnden att besluta om en avveckling av Aspuddens akut- och planeringsboende (30 platser), start av akutboende i andra lokaler (30+12 platser), upphandling av 60 akutplatser genom reserverad upphandling. Förvaltningen bedömer att kvarvarande platser för akutboende är tillräckliga för att staden ska kunna upprätthålla tak-över-huvud-garantin (TÖG).
Bilagor
Statliga stimulansmedel inom psykisk hälsa och suicidprevention - Rapportering 2024 samt delegation för 2025
Psykisk ohälsa är en stor utmaning för folkhälsan och samhällsekonomin i Sverige och globalt. Under början av 2025 lanserades en nationell strategi inom området, Det handlar om livet. Det är en bred och målmedveten ansats från nationellt håll för att långsiktigt utveckla arbetet inom området psykisk hälsa och suicidprevention.
Staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har sedan 2012 gemensamt bedrivit ett långsiktigt arbete för att stärka och utveckla insatserna inom området genom årliga överenskommelser om utvecklingsmedel till kommuner och regioner. Parterna enades i januari 2025 om en ny överenskommelse som följer inriktningen i den nationella strategin. Den andel som tillfaller Stockholms stad är totalt 28,6 mnkr, dvs 12 procent mindre jämfört med 2024.
I föreliggande tjänsteutlåtande beskriver förvaltningen övergripande hur medel för 2024 har fördelats och ber om delegation att fördela 2025 års medel. Förvaltningen efterfrågar även ett uppdrag att i dialog med stadsledningskontoret se över hur arbetet kan bedrivas framåt med anledning av den nationella strategin och det breda grepp som den åkallar.
Bilagor
Förvaltningen föreslår i ärendet en ny period av den pågående överenskommelsen om idéburet offentligt partnerskap för insatser till EU-medborgare i utsatthet. Nuvarande överenskommelse avslutas den 30 april 2025 och den nya överenskommelsen föreslås gälla för perioden 1 maj 2025 till och med 30 april 2026, med möjlighet till förlängning till och med den 30 april 2028. I partnerskapet ingår de idéburna organisationerna Convictus, Frälsningsarmén, Ny Gemenskap och Stockholms Stadsmission. Partnerskapet syftar till att erbjuda insatser som lindrar nöd, bidrar till att målgruppen kan tillgodogöra sig sina rättigheter, uppfylla sina skyldigheter samt som skapar förutsättningar för en positiv förändring av målgruppens situation. Målgruppen för partnerskapet är EU-medborgare utan försörjning eller bostad i Sverige, som befinner sig i socialt och ekonomiskt utsatta livssituationer och vistas tillfälligt i Stockholms stad med begränsade lagliga rättigheter till socialt stöd. Partnerskapet omfattar nattverksamhet, dagverksamheter, en uppsökande verksamhet samt socialförvaltningens verksamheter EU-teamet och socialjouren.
EU-teamets senaste uppskattning är att cirka 300 EU- och tredjelandsmedborgare vistas i Stockholms stad och befinner sig i en socialt utsatt situation. Detta innebär en minskning av målgruppens storlek jämfört med partnerskapets tidigare år. Även beläggningen på nattplatserna har minskat över tid. Under perioden maj 2023 till och med oktober 2024 låg beläggningen på mellan 55-60 procent.
Som en följd av målgruppens minskade storlek och den minskade beläggningen föreslås att antalet nattplatser i partnerskapet justeras till 56, samtliga på Frälsningsarméns natthärbärge som vänder sig till kvinnor och män.
Bilagor
Socialnämnden och äldrenämnden har fått ett utökat uppdrag att samordna socialtjänsten och äldreomsorgens utveckling med stöd av digitalisering.
Inom ramen för detta uppdrag behövs konsultstöd under 2025-2026 för att bidra i arbetet med att implementera en ny modell för samordning av arbetet i enlighet med den av staden beslutade modell för digitalisering pm3.
Socialförvaltningen och äldreförvaltningen ser behov av konsultstöd under resterande del av 2025. Inför 2026 bedömer förvaltningarna att organisationen har stärkts upp med nya roller och att strukturer och arbetssätt för det fortsatta arbetet finns på plats varför arbetet bedöms kunna fortgå utan omfattande konsultstöd.
Bilagor
Socialförvaltningen har av Stiftelsen Svenska Frälsningsarmén, sedan 2024-09-03, förhyrt ett boende beläget på fastigheten Jägarbacken 5, adress Kolargatan 2 A, tidigare det så kallade Värtahemmet. Initialt förhyrdes byggnaden för eventuell evakuering av verksamheten Hvilan. Förflyttningen av Hvilan kom ej till stånd och nuvarande hyresavtal för boendet på Kolargatan löper till och med 2025-08-31. Förvaltningen sökte initialt lokaler i stadens egna bestånd dock utan resultat varför förhyrning av Frälsningsarméns lokaler blev aktuellt.
Förvaltningen önskar fortsatt förhyra byggnaden då det finns potential för annan verksamhet för akut hemlösa samtidigt som ett av uppdragen i kommunfullmäktiges budget är att under året öppna ett tt nytt boende för hemlösa med missbruksproblematik. Förvaltningen ser även ett fortsatt behov av boenden för hemlösa för lång tid framåt. Byggnaden, om totalt 2 221 kvm, är nyrenoverad och består av 38 fullt utrustade lägenheter för självhushåll om mellan ett och två rum och kök fördelade på fem våningsplan. Förvaltningen vill nyttja byggnaden för att ta emot män, kvinnor och par som kan ha en aktiv beroendeproblematik, psykisk ohälsa och tidigare levt under utsatta förhållanden. Om nämnden godkänner förvaltningens förslag beräknas inflyttning av brukare under våren 2025.
Årshyran är 4 743 000 kr vilket får ses som en rimlig hyra utifrån läge och standard. Byggnadens livscykel bedöms som mångårig. Huset är i mycket gott skick med en potential för fortsatt och längre förhyrning då det genomgått en renovering under år 2021. Den föreslagna avtalstiden för fortsatt förhyrning är till och med 2030-08-31. Ärendet har samverkats med stadsledningskontoret som gör samma bedömning av ärendet. Med tanke på beloppsgränsen måste ärendet vidare till kommunstyrelsens ekonomi- och trygghetsutskott (KSEKTU) för beslut om årshyran för år 1. Förvaltningen föreslår därför att socialnämnden godkänner förvaltningens förslag till beslut för att därefter skicka ärendet vidare till KSEKTU för slutligt ställningstagande och beslut.
Bilagor
I samband med beslut om kommunfullmäktiges budget för 2025 så fick socialnämnden i uppdrag att starta ytterligare ett HVB-hem (hem för vård och boende) i egen regi och i detta fallet för pojkar i åldern 13-15 år på väg in i kriminalitet.
Under slutet av år 2024 och under första kvartalet år 2025 så har socialförvaltningen sökt lämpliga lokaler och identifierat ett lämpligt objekt på Åminnevägen 25 som ägs av AB Stockholmshem.
Fastighetens beteckning är Humanisten 1. Lokalerna är i form av moduler som byggts samman och är utformade i tre plan samt utrustade med trapphus och hiss. Ytan uppgår till totalt 2 244 kvm och årshyran uppgår till 4 389 554 kr. Kostnader för lokalanpassningar tillkommer om 5 000 000 kr och som ska amorteras under en femårsperiod. Hyra år 1 inklusive hyrestillägg för lokalanpassningar är då 4 678 929 kr. Anpassningarna är nödvändiga för att säkerställa ett tryggt, tillgängligt och ändamålsenligt boende för målgruppen samt ha en god arbetsmiljö för medarbetarna. För fastigheten och planerad verksamhet finns idag ett tillfälligt bygglov som löper till 2028-01-25. Förlängning av beslutet är möjligt att söka för ytterligare två femårsperioder. I händelse av att framtida bygglov inte beviljas så upphör avtalet mellan parterna att gälla.
Bilagor
En ny gruppbostad för personer med funktionsnedsättning enligt socialtjänstlagen (SoL) i Hägersten-Älvsjö, Midsommarkransen
Detta inriktningsbeslut har som syfte att fastställa principer och mål som ska vägleda planering och uppförande av en gruppbostad enligt socialtjänstlagen (SoL). Beslutet baseras på stadens funktionsprogram för bostäder med särskild service enligt SoL och LSS samt för stödboenden.
I stadens boendeplan 2024-2034 noteras en betydande brist på bostäder för personer med funktionsnedsättningar enligt SoL och behovet förväntas öka. Socialförvaltningen planerar att beställa en ny gruppbostad på fastigheten violen 8, som ska hyras av stadsdelsförvaltningen.
Boendet är en gruppbostad med 12 lägenheter och gemensamhetsytor med en total yta på 723 kvadratmeter. Hyresvärden Balder beräknar tillträde till gruppbostaden kvartal tre år 2026.
Den totala årshyran för gruppbostaden är cirka 2,9 miljoner kronor. Nettohyreskostnaden för gruppbostaden uppgår år 4 till cirka 295 kronor per lägenhet per dygn.
Hägerstens-Älvsjös stadsdelsförvaltningens förslag till beslut:
Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd godkänner inriktningsärendet för inhyrning av en gruppbostad enligt SoL på fastigheten Violen 8 i Midsommarkransen, med en uppskattad hyreskostnad på cirka 2,9 miljoner kronor per år.
Socialförvaltningens förslag till beslut:
Socialnämnden godkänner inriktningsärendet för inhyrning av en gruppbostad enligt SoL på fastigheten Violen 8 i Midsommarkransen.
Bilagor
Ärendet handlar om en upphandling av en digital utbildning i delegering och läkemedelshantering, som ska genomföras av Stockholms stad via Socialnämnden. Upphandlingen kommer att annonseras som en direktupphandling. Utbildningen ska säkerställa att både sjuksköterskor och omvårdnadspersonal har aktuella och tillräckliga kunskaper för att hantera läkemedel på ett korrekt och säkert sätt, i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter. Den digitala utbildningen ska vara evidensbaserad och uppdaterad, och omfattar grundutbildning, förnyad delegering, insulinhantering samt en option för avancerade omvårdnadsmoment. Upphandlingen syftar till att teckna avtal med en leverantör som kan erbjuda hela utbildningspaketet.
Upphandlingen avser att bidra till ökad trygghet i offentliga miljöer för målgruppen barn och ungdomar. Tjänsten ska vara ett komplement till stadens eget utbud av trygghetsskapande arbete som Ungdomsjouren inom område social beredskap vid socialförvaltningen bedriver.
Tjänsten består i att ge unga stöd vid utsatta platser i Stockholm såsom Sergels torg vid kvällar och tidig natt i form av vandrande trygghetsvärdar.
Upphandlingen har ett sammanlagt värde om 4 930 000 kronor per år. 4 830 000 kronor per år ska användas till ”trygghetsskapande tjänster” för att komplettera stadens eget trygghetsskapande arbete. De trygghetsskapande tjänsterna ska omfatta hela Stockholms stad.
100 000 kronor per år avsätts för att vid behov kunna avropa ”förstärkning av trygghetsskapande tjänster” vid tillfällen som exempelvis ungdomsfestivaler, skolavslutning, nyårsafton och midsommarafton.
Upphandlingen avser ett ramavtal och endast en leverantör kommer att antas för hela uppdraget.
Avtalet ska preliminärt börja gälla från och med den 1 september 2025 och löper med en tid om två år med möjlighet att förlänga avtalet med ett år plus ett år.
För upphandlingen föreslås bifogat upphandlingsdokument.
Bilagor