Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2.   20

    Nämndens och förvaltningens frågor

  3.   21

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt FB

  4.   22

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt FB

  5.   23

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt FB

  6.   25

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

  1. § 1

    Val av justerare och dag för justering

  2. Bestämmelserna om lex Sarah innebär att var och en som fullgör uppgifter inom socialtjänsten eller i verksamhet enligt LSS ska medverka till att den verksamhet som bedrivs och de insatser som genomförs är av god kvalitet. Den nämnd som ansvarar för verksamhet inom socialtjänsten eller enligt LSS ska fastställa rutiner för bestämmelserna om lex Sarah. Förvaltningen har uppmärksammat behov av att revidera nämndens lokala rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att nämnden godkänner förvaltningens förslag till reviderad rutin.

    Bilagor

  3. Under hösten 2023 gjordes en verksamhetsuppföljning av Hägersten-Älvsjös vård- och omsorgsboenden (VoB) inklusive korttidsvård. Uppföljningen har gjorts enligt stadsgemensam modell. Syftet med verksamhetsuppföljning är att bedöma verksamhetens sammantagna kvalitet samt följsamhet till lagar, författningar och avtal eller uppdragsbeskrivning, utifrån angivna underlag. Den samlade bedömningen är att verksamheterna sammantaget har de förutsättningar som krävs för en god och säker verksamhet. Verksamheterna behöver dock fortsätta utveckla vissa områden för att öka förutsättningarna.
    Uppföljningen påvisar även den utmaning verksamheterna har med att trygga sin kompetensförsörjning.
     

    Bilagor

  4. Utifrån de underlag som har legat till grund för uppföljningen är bedömningen att verksamheten har förutsättningar att ge en säker vård och omsorg av god kvalitet. För att öka förutsättningarna bör verksamheten utveckla sitt arbete med kompetensutvecklingsplanen samt fortsätta utveckla sitt systematiska kvalitetsarbete. Detta genom att stärka sitt arbetssätt med riskanalyser och avvikelsehantering inklusive synpunkter och klagomål.

    Bilagor

  5. Nämnden beslutade den 1 juli 2020 att utnämna Jessica Hillergård till dataskyddsombud enligt både brottsdatalagen och dataskyddsförordningen. Då Jessica Hillergård avslutar sitt uppdrag blir hon även entledigad som dataskyddsombud.

    Bilagor

  6. Enligt dataskyddsförordningen (GDPR) och brottsdatalagen ska Hägersten Älvsjö stadsdelsnämnd, som personuppgiftsansvarig, utse ett dataskyddsombud. Dataskyddsombudets uppdrag är att övervaka efterlevnaden av lagstiftningarna och vara kontaktperson för den registrerade. Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd har sedan 2020 haft en upphandlad konsult som dataskyddsombud. Gällande upphandling har gått ut och en ny har genomförts, varpå ett nytt dataskyddsombud behöver utnämnas. Förvaltningen föreslår att nämnden utser Alexandre Emonide till dataskyddsombud.

    Bilagor

  7. Nämndens delegationsordning ses över regelbundet för att beslutsfattandet ska vara så effektivt som möjligt. I denna uppdatering har en genomgång av alla kapitel och ärendegrupper gjorts. Ett par nya ärendegrupper har lagts till samt borttag av en ärendegrupp som redovisas i tjänsteutlåtandet. Inom familjeenheten, avdelningen för individ och familjeomsorg kommer efter årsskiftet en omorganisation att ske. Detta kommer bland annat innebära ändringar i chefs- och tjänstebefattningen som medför ändringar i delegationsordningen gällande delegat.

    Bilagor

  8. I en skrivelse från Inger Swahn (L) ställs frågor om förvaltningens användning av SHIS. Förvaltningen besvarar frågorna i tjänsteutlåtandet.

    Bilagor

  9. Kommunstyrelsen har begärt nämndens yttrande gällande ett slutbetänkande som syftar till att ta ställning om Sverige bör ratificera det tredje tilläggsprotokollet till FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) gällande en individuell klagomålsmekanism. Utredningen lämnar ett flertal förslag för att Sverige ska kunna uppfylla sina åtaganden enligt protokollet och möjliggöra en ratificering. Förvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till de förslag som har lämnats och som vid införande kommer stärka barns möjligheter att tillvarata sina rättigheter ytterligare.

    Bilagor

  10. Ellevio behöver bygga ut sin fördelningsstation i Liljeholmen för att möta det framtida elkraftbehovet i Stockholm. Förslaget till detaljplan möjliggör en ny byggnad intill den befintliga, vilken kan rivas när den nya är i drift. Planen följer pågående program för stadsutveckling utmed Södertäljevägen. Förvaltningen uppskattar att trygghetsaspekten har beaktats vid byggnadens utformning och lyfter frågan om grönkompensation.

    Bilagor

  11. Under våren 2023 genomfördes Stockholms stads trygghetsmätning. Mätningen genomförs var tredje år. Det framgår inte några större variationer över tid när det gäller stockholmarnas oro för att utsättas för brott. När det gäller de som utsatts för brott så är det något större variation, men inte heller där ses några dramatiska förändringar över tid. Högst andel som uppgav att de utsatts för brott var 2017 med 27 % och lägst 2023 då 18 % uppgav att de utsatts för brott.

    Bilagor

  12. Följande skrivelser anmäldes.
     

    1 Förslag om förbättringar i trafikkorsningen Mellanbergsvägen och Träsnidarvägen
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 13 november 2023, dnr HÄ 2023/689
    Översänt till trafikkontoret

     

    2 Förslag om fler farthinder för övergångsställen
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 17 november 2023, dnr HÄ 2023/698
    Översänt till trafikkontoret.

     

    3 Förslag är att bygga en gångbro över Långsjön
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 23 november 2023, dnr HÄ 2023/710
    Översänt till trafikkontoret.

     

    4  Förslag att vaccinera personalen mot covid och säsongsinfluensa
    (rubricerat som medborgarförslag)
    Inkom 24 november 2023, dnr HÄ 2023/717
    Förvaltningens svar daterat 27 november bilades.

     

     

    Bilagor

  13. § 21

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt FB

  14. § 22

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt FB

  15. § 23

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt FB

  16. Stadsdelsnämnden ska enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) rapportera de gynnande beslut om insatser enligt respektive lag som inte har kunnat verkställas inom tre månader från beslutsdatum till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och stadens revisorer. Under tredje kvartalet 2023 har förvaltningen rapporterat 27 beslut som inte har verkställts inom tre månader. Därutöver har förvaltningen rapporterat om fyra beslut som har avslutats utan att verkställas samt sju beslut som har verkställts.

    Bilagor

  17. § 25

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.