Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2.   2

    Begränsningar i umgänget enligt LVU

  3.   3

    Begränsningar i umgänget enligt LVU

  4.   4

    Begränsningar i umgänget och hemlighållande av vistelseort enligt LVU

  5.   5

    Ansökan om ändring i vårdnad gällande särskild förordnad vårdnadshavare enligt FB

  6.   6

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt FB

  7.   7

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

  8.   28

    Nämndens frågor

  1. § 1

    Val av justerare och dag för justering

  2. § 2

    Begränsningar i umgänget enligt 14 § 2 st 1 p LVU

  3. § 3

    Begränsningar i umgänget enligt 14 § 2 st 1 p LVU

  4. § 4

    Begränsningar i umgänget och hemlighållande av vistelseort enligt LVU

  5. § 5

    Ansökan om ändring i vårdnad gällande särskild förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 10 c § FBFB

  6. § 6

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt FB

  7. § 7

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

  8. Medborgarförslaget innehåller önskemål att anlägga en fotbollsplan i Västertorp. Många boende i området har nyligen flyttat till Sverige och bollplanen kan fungera som en mötesplats. Förvaltningen förstår önskemålet men konstaterar samtidigt att det finns åtta närliggande bollplaner samt flera gräsytor som kan nyttjas för att spela fotboll. Det är därför svårt att prioritera ytterligare en bollplan i Västertorp.

    Bilagor

  9. Medborgarförslaget innehåller önskemål att rusta upp den öppna bollplanen invid Fruängens skola. Stadsdelsförvaltningen kommer i enlighet med förslaget se över att näten i fotbollsmålen är funktionsdugliga samt att belysningen fungerar. Det är dock inte aktuellt att byta ut underlaget eller komplettera med ytterligare belysning.

    Bilagor

  10. Medborgarförslaget innehåller önskemål att öka kunskapen om ekosystemet hos barn och unga. Förslagsställaren föreslår att skyltar med QR-koder placeras i stadsdelens grönområden, främst i närheten av skolor och förskolor. QR-koderna länkas till en digital faktabank. Förvaltningen konstaterar att förslaget kan bli tidskrävande då det behövs både inventering och faktagranskning för att sätta upp information. Det är också svårt att säkerställa att koder och information uppdateras och hålls aktuella. Förvaltningen arbetar redan på andra sätt med utveckling av och information om biologisk mångfald. Under året har förvaltningen i samarbete med SISAB utvecklat en verktygslåda om biologisk mångfald som kan användas av förskolor. I våras arrangerade förvaltningen i samarbete med Rädda Långsjös grodor föreläsningar om groddjur. Förvaltningen kommer även att sätta upp naturskyltar för barn i Älvsjöskogen.

    Bilagor

  11. Medborgarförslaget innehåller önskemål att förbättra skyddet för groddjur runt sjön Trekanten. Årligen blir groddjur påkörda när de passerar cykel- och gångvägar runt sjön. Medborgaren vill att förvaltningen sätter upp varningsskyltar vid dessa platser samt leder om cyklister. Förvaltningen instämmer med observationen att groddjur rör sig till och från sjön. För att varna gående och cyklister kommer förvaltningen sätta upp varningsskyltar för grodor. Det är dock inte möjligt att spärra av vägen för att skydda groddjuren.

    Bilagor

  12. Medborgarförslaget innehåller önskemål om att sätta upp pingisbord på olika platser i Liljeholmen. Förvaltningen är positiv till förslaget med fler pingisbord. Inför nästa säsong utökar förvaltningen antalet pingisbord i hela stadsdelsområdet med tre bord, varav ett överensstämmer med förslagsställarens önskemål.

    Bilagor

  13. Medborgarförslaget innehåller önskemål om att anlägga en halvplan för basket i Viktorparken i Långbro. Befintlig basketkorg som idag finns i parken är i behov av upprustning. Förvaltningen konstaterar att parken är i behov av upprustning i sin helhet. Istället för en basketplan planerar förvaltningen att genomföra en större upprustning av parken, där önskemålet om en halvplan för basket tas med. Tills vidare finns närmsta basketplan i den närbelägna Vivelparken.

    Bilagor

  14. Medborgarförslaget innehåller önskemål från en medborgare om att anlägga ett uteym invid Herrängens skola. Förvaltningen har utrett den föreslagna platsen samt även närliggande platser för att finna en lämplig yta för ett utegym. Parallellt inkommer regelbundet önskemål om att anlägga ett utegym i den närbelägna Långbro park. Förvaltningen bedömer att det finns bättre förutsättningar för ett utegym i parken. Av den anledningen kommer förvaltningen fortsätta utreda möjligheten för ett utegym i Långbro park.

    Bilagor

  15. Under våren 2024 gjordes en verksamhetsuppföljning av Hägersten-Älvsjös servicehus. Uppföljningen har gjorts enligt stadsgemensam modell. De verksamheter som har följts upp är: Fruängens servicehus, Trekantens servicehus och Älvsjö servicehus. Syftet med verksamhetsuppföljning är att bedöma verksamhetens sammantagna kvalitet samt följsamhet till lagar, författningar och avtal eller uppdragsbeskrivning. Uppföljningen belyser såväl verksamhetens styrkor som utvecklingsområden för att stödja verksamheterna i deras utvecklingsarbete. Den samlade bedömningen är att verksamheterna till stora delar uppfyller de krav som ställs. Verksamheterna har ett ledningssystem för att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra kvaliteten i verksamheterna.

    Bilagor

  16. Planförslaget innehåller 140 lägenheter och lokaler i tre punkthus vid Folkparksvägen. Platsen är idag naturmark i en slänt med höga naturvärden, bland annat i form av många äldre tallar och ekar. Förvaltningen konstaterar att planförslaget är i linje med inriktningen för Folkparksvägen i översiktsplanen, men att den står i konflikt med bevarade naturvärden. Förvaltningen bedömer att intrånget i naturmarken kommer att bli större under byggtiden än vad som redovisas i planen, och föreslår att husen flyttas ihop, eller att ett av husen tas bort, för att minska intrånget. Vidare lämnar förvaltningen synpunkter på allmän plats mellan husen, grönkompensation, dagvatten, bergskärningar och butikslokaler.

    Bilagor

  17. Dennis Wedin (M) framför i en motion önskemålet om att staden ska anlägga fler platser för permanent boende på husbåtar. Inom Hägersten-Älvsjö stadsdelsområde finns idag inga sådana platser, men om fler platser ska etableras anser förvaltningen att några frågor behöver utredas. Det är viktigt att strandpromenaderna inte upplevs privatiserade och att hänsyn tas till andra önskemål, samt att det fastslås vilken nämnd som har tillsynsansvaret över platserna.

    Bilagor

  18. I en motion från Jonas Naddebo (C) föreslås att staden tillsammans med potentiella ideella utförare startar upp sommarbarnsverksamhet inför sommaren 2025. Förvaltningen delar motionärens uppfattning avseende vikten av en meningsfull fritid och trygga och närvarande vuxna för att bidra till god utveckling hos barn och ungdomar. I förvaltningens svar redogörs för de sommaraktiviteter som staden och förvaltningen anordnar för att bidra till en meningsfull fritid och goda uppväxtvillkor för barn och ungdomar.

    Bilagor

  19. En ny tunnelbanelinje (gul) planeras mellan Fridhemsplan och Älvsjö. Linjen kommer att bli fristående och behöver därför ha en egen depå. Depån planeras att anläggas i Älvsjö industriområde. Detta samråd gäller endast depåområdet och kompletterar det samråd som genomfördes våren 2024 för både järnvägsplan och tillståndsansökan för tunnelbanan Älvsjö – Fridhemsplan. Samrådet omfattar även påverkan på Hagsätraskogen för ett vändspår.

     

    Ärendet har beretts gemensamt av stadslednings-, exploaterings-, trafik-, fastighets- och stadsbyggnadskontoren, miljöförvaltningen, kulturförvaltningen samt stadsdelsförvaltningarna Enskede-Årsta-Vantör och Hägersten-Älvsjö.

    Bilagor

  20. Anmälan av svar på medborgarförslag om anpassade grundskola från förskoleklass
    Dnr HÄ 2024/564
    Nämndbeslut 2024-10-24

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.