Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare och dag för justering

  2.   2

    Upphörande av umgängesförbud enligt 14 § 3 st LVU

  3.   3

    Upphörande av umgängesförbud enligt 14 § 3 st LVU

  4.   4

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

  5.   24

    Nämndens frågor

  1. § 1

    Val av justerare och dag för justering

  2. § 2

    Upphörande av umgängesförbud enligt 14 § 3 st LVU

  3. § 3

    Upphörande av umgängesförbud enligt 14 § 3 st LVU

  4. § 4

    Anmälan av sociala delegationens protokoll

  5. Under perioden 4 april till 2 maj 2025 har ett medborgarförslag lämnats in till stadsdelsnämnden. Nämnden beslutar om förslaget ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.

    Bilagor

  6. Medborgarförslaget innehåller önskemål om ett medborgarhus i Aspudden. Förvaltningen informerar om förutsättningarna för den föreslagna lokalen som utbildningsförvaltningen förfogar över.

    Bilagor

  7. Stadsrevisionens årsrapport 2024 för Hägersten-Älvsjö visar att stadsdelsnämnden i allt väsentligt har bedrivit verksamheten på ett från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, att den interna kontrollen är tillräcklig samt att bokslut och räkenskaper är rättvisande. Stadsrevisionen bedömer dock att det finns en del utvecklingsområden och har tagit fram rekommendationer som finns angivna i bilaga 1 och 2. Nämnden delar stadsrevisionens bedömningar i rapporten och arbetar med de utvecklingsområden som revisionen anger.

    Bilagor

  8. Nämndens delegationsordning ses över regelbundet för att beslutsfattandet ska vara så effektivt som möjligt. Ny chefsstruktur inom avdelningen för förskola införs och börjar gälla från 1 juni 2025. I denna uppdatering föreslås nya delegater i ärendegrupper som berör förskoleavdelningen. En översyn av förskolans kapitel och ärendegrupper har även gjorts.

    Bilagor

  9. Ärendet avser beslut om förlängning av avtalet med Sodexo AB, som ansvarar för måltidsservice på Fruängsgården. Sodexo AB driver restaurangen i huset på Fruängsgården samt levererar lunch och middag till Karolinagården, Fredrikagården, Elingården, Axgården, Fruängsgårdens servicehus samt Solgårdens och Rosensgårdens vård- och omsorgsboende. Sodexo AB levererar även måltider till både Solkattens dagliga verksamhet och Liljeholmens dagliga verksamhet. Avtalsuppföljning mellan parterna genomförs två gånger per år. Vid senaste avtalsuppföljningen, 28 mars 2025, framgick det att avtalskraven uppfylls på ett tillfredställande sätt av leverantören. God dialog råder mellan parterna. Förvaltningen föreslår förlängning av avtalet med ett år från den 1 december 2025 till den 30 november 2026.

    Bilagor

  10. Kvalitetsutmärkelsen är Stockholms stads årliga pris för att uppmärksamma och belöna framgångsrik verksamhet i staden. Den är också ett verktyg som enheterna kan använda för egen utvärdering av sitt systematiska kvalitetsarbete. Utmärkelsen ger samtidigt staden möjlighet att lyfta fram förebilder och goda exempel. Förvaltningen föreslår att enheten Medborgarservice deltar i Stockholms stads kvalitetsutmärkelse 2025

    Bilagor

  11. I en skrivelse från Robin Nilsen (L) finns önskemål att veta vilken roll som förvaltningen har i anläggandet av nya bastuflottar, hur förvaltningen har yttrat sig på bygglovsremisser om flottar samt om biotopskyddet i Vinterviken påverkar nya bastuflottar. Bastubad är en omtyckt aktivitet samtidigt som dess placering har stor betydelse. Förvaltningen ställer sig i stort positiva till bastu, om de inte är vedeldade. Samtidigt är det problematiskt när allmän platsmark privatiseras. För att koordinera inrättandet av bastubad i staden har trafikkontoret numera det stadsövergripande samordningsansvaret.

    Bilagor

  12. I en skrivelse önskar Robin Nilsen (L) få svar på frågor om LVM (lag om vård av missbrukare i vissa fall) och förvaltningens arbete och samverkan kopplat till LVM. Förvaltningen redovisar svaren i detta tjänsteutlåtande.

    Bilagor

  13. Stadsdelsnämnden har fått remissen Förskola i Stockholm 2024 för yttrande. Rapporten presenterar statistik och övergripande utvecklingsområden för förskolorna i Stockholms stad utifrån de fyra rubriksättningar; Förskolans förutsättningar i Stockholms stad, Systematiskt kvalitetsarbete och nationell måluppfyllelse, Förutsättningar för att främja barns språkliga utveckling samt Förskolans kompensatoriska uppdrag. Förvaltningen bedömer att rapportens innehåll är relevant för stadsdelsområdets förskolor. Förslag på utvecklingsinsatser kopplade till de behov som genom rapporten framträder förväntas bidra positivt för förskolorna inom stadsdelsområdet.

    Bilagor

  14. I en motion från Gabriel Kroon (SD) föreslås att staden låter Stockholmarna köpa sitt eget träd. Förvaltningen ser vissa bekymmer med förslaget, och lyfter bland annat den höga kostnaden för nyplantering av träd, valet av plats och risk för att staden blir ersättningsskyldig som svårigheter med att förverkliga förslaget.

    Bilagor

  15. Detaljplanen omfattar fastigheten med Lisebergs vårdcentral. Där föreslås tre nya byggnader utmed gatorna med 38 bostadsrätter och lokaler i bottenvåningarna. Vårdcentralen ska vara kvar och byggas på med en våning. Förvaltningen är positiv till att området kompletteras med fler lägenheter och verksamhetslokaler, men anser att det behövs en utökad analys av vilken typ av lokaler som kan efterfrågas. Förvaltningen lyfter några frågor kopplade till förskolan Sylvester intill, såsom skuggning av gården, entréer till gården, att de nya bostäderna kan behöva bullerskyddas mot förskolegården och att förskolans leveranser går via en delad kvartersgata som skulle fungera bättre om den var allmän plats.

    Bilagor

  16. Detaljplanen omfattar fyra punkthus i åtta våningar med ca 100 bostadsrätter, samt en ny lokalgata, norr om befintlig bebyggelse vid Fregattvägen. Planområdet består av naturmark med höga naturvärden i en sluttning ner mot Gröndalsvägen. Husen ges ett begränsat fotavtryck för att orsaka så liten påverkan som möjligt på befintlig natur. Stadsbyggnadskontoret bedömer att en miljökonsekvensbeskrivning kommer att behöva tas fram inför nästa steg i planprocessen. Ett antal skyddsåtgärder för fågel och fladdermus kommer att behöva vidtas för att minimera påverkan. Förvaltningen är mycket tveksam till placeringen i naturmarken vid Fregattvägen som är ett sammanhängande naturområde med höga naturvärden. Förvaltningen redovisar bland annat synpunkter på behovet av upprustning av en närliggande lekplats, ansvaret för underhåll av stödmurar, och förvaltningens möjlighet att genomföra långsiktig skötsel med artskyddsåtgärder.

    Bilagor

  17. 1.      Anmälan av svar på medborgarförslag om badbryggor vid Hägerstenshamnen 
    Dnr HÄ 2025/211
    Nämndbeslut från 24 april 2025.


    2.      Anmälan av svar på medborgarförslag Fritidsgård med disco, pingis och grillning
    Dnr HÄ 2025/294
    Nämndbeslut från 24 april 2025.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.