Val av justerare och dag för justering
Ansökan om särskild förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 10 c § FB
Hemlighållande av vistelseort enl 5 kap. 4 § 1 p LPBSB
Umgängesförbud enligt 5 kap. 4 § 1 p LPBSB
Nedläggning av faderskapsutredning enligt FB
Nedläggning av faderskapsutredning enligt FB
Nedläggning av faderskapsutredning enligt FB
Anmälan av sociala delegationens protokoll
Bilagor
Yttrande till kommunstyrelsen
Bilagor
Yttrande till kommunstyrelsen
Bilagor
Yttrande till kommunstyrelsen
Bilagor
Yttrande till kommunstyrelsen
Bilagor
Yttrande till kommunstyrelsen
Bilagor
Yttrande till kommunstyrelsen
Bilagor
Yttrande till kommunstyrelsen
Bilagor
Yttrande till kommunstyrelsen
Bilagor
Yttrande till kommunstyrelsen
Bilagor
Yttrande till kommunstyrelsen
Bilagor
Bilagor
Nämndens frågor
Val av justerare och dag för justering
Ansökan om särskild förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap. 10 c § FB
Hemlighållande av vistelseort enl 5 kap. 4 § 1 p LPBSB
Umgängesförbud enligt 5 kap. 4 § 1 p LPBSB
Nedläggning av faderskapsutredning enligt FB
Nedläggning av faderskapsutredning enligt FB
Nedläggning av faderskapsutredning enligt FB
Stadsdelsnämnden ska enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) rapportera de gynnande beslut om insatser enligt respektive lag som inte har kunnat verkställas inom tre månader från beslutsdatum till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och stadens revisorer. Under första kvartalet 2025 har förvaltningen rapporterat 40 beslut som inte har verkställts inom tre månader. Därutöver har förvaltningen rapporterat om nio beslut som har avslutats utan att verkställas samt 19 beslut som har verkställts.
Bilagor
Anmälan av sociala delegationens protokoll
Under perioden 3 till 25 maj 2025 har fyra medborgarförslag lämnats in till stadsdelsnämnden. Nämnden beslutar om förslaget ska beredas av förvaltningen eller hanteras på annat sätt, utifrån förslag från förvaltningen.
Bilagor
I ett medborgarförslag framförs önskemål om att rusta upp Arkenparken i Axelsberg. Förvaltningen planerar att anlägga ett pingisbord och grillplatser i enlighet med medborgarförslaget. Samtidigt kommer fler sittplatser att erbjudas. Exploaterings-kontoret har planer att inom de närmsta åren rusta upp båten (arken) i lekplatsen.
Bilagor
I ett medborgarförslag framförs önskemål om att rusta upp ett grönområde utmed Älvsjövägen i centrala Älvsjö. Marken är planlagd som fastighetsmark men anlagd som mark och sköts av stadsdelsförvaltningen. Förvaltningen gör en översyn av platsen genom att bland annat beskära träd och buskar samt se över siktlinjer för ökad trygghet.
Bilagor
Förvaltningen bedömer att samtliga av kommunfullmäktiges tolv mål för stadsdelsnämndens verksamhetsområden kommer att uppnås helt under året. Merparten av indikatorerna bedöms uppnås liksom samtliga av nämndens mål utom ett. Såväl före som efter resultatöverföringar redovisas ingen avvikelse mot budget.
Bilagor
Nya socialtjänstlagen träder i kraft den 1 juli 2025, med nya skrivningar och nya hänvisningar i lagrum och paragrafer. Nämndens delegationsordning behöver därmed revideras utifrån dessa nya förutsättningar. Förvaltningens förslag till ändringar redovisas i ändringsbilaga.
Bilagor
Delegation enligt LVM samt förordnande enligt LVU och lagen om placering av barn i skyddat boende till socialjouren
Socialnämnden svarar för stadens jourverksamhet inom individ- och familjeomsorg. Den nämnd som svarar för denna verksamhet fattar ett särskilt beslut om vilka tjänstemän som ska ha rätt att begära polishandräckning enligt LVM, LVU och lag om placering av barn i skyddat boende. Detta beslut är överlämnat till stadsdelsnämnderna för att fatta motsvarande beslut. Beslut om vilka tjänstepersoner som ska ha rätt att begära polishandräckning uppdateras årligen.
Bilagor
Nämnden har fått remiss från kommunstyrelsen för yttrande på Statskontorets rapport om förbättrad kontroll och uppföljning av privata utförare. I rapporten lyfts ett flertal förslag fram som kan underlätta kommuners och regioners kontroll och tillsyn av privata utförare och flera av förslagen är pågående uppdrag inom myndigheter. Bland annat föreslås regeländringar som kan tillgängliggöra utförligare information om utförarna och att sekretessbestämmelser ses över så att kommuner och regioner på ett effektivare sätt kan ta del av varandras information. Förvaltningen ser positivt på rapporten och välkomnar de förslag som lyfts fram.
Bilagor
I Stockholms stads budget för 2025 fick äldrenämnden i uppdrag att samordna införandet av arbetsskor inom äldreomsorgen för privata utförare och utförare i egen regi. Äldreförvaltningen har tagit fram en riktlinje för införandet. Förvaltningen ställer sig positiv till riktlinjen i sin helhet. Utifrån riktlinjen med tillhörande tillämpningsanvisningar finns dock önskan om vissa förtydliganden, behov och eventuella farhågor. Förvaltningen ser ett behov av stöd i att avgöra behov och lönsamhet av en eventuell reparation utifrån att skorna även tillåts att användas på fritiden. Förvaltningen ser även ett behov av ett vidare resonemang utifrån ett hygien- och smittspridningsperspektiv
Bilagor
Nämnden har fått remiss från kommunstyrelsen för yttrande över revideringen av Stockholm stads tredje kemikalieplan. Planen utgår från målområde 6, ett giftfritt Stockholm i Stockholm stads miljöprogram. Förvaltningen ser positivt på Kemikalieplan 2025–2031 då den tydligt anger åtgärdsområden och fokusgrupper samt beskriver riktning, uppdrag och ansvarsförhållanden för stadens förvaltningar och bolag. Det behov som förvaltningen lyfter fram berör framförallt stöd och vägledning i form av bland annat uppföljningsmallar som svarar mot framtagna grundmallar, då specialistkompetens inom området saknas på förvaltningen.
Bilagor
Nämnden har fått remiss från kommunstyrelsen för yttrande över riktlinjer för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg på remiss för yttrande. Det nya styrdokumentet ska ersätta Regler för intagning och plats i förskola och pedagogisk omsorg i Stockholms stad och bidra till en ökad likvärdighet i handläggningen av förskoleplacering i staden. Förvaltningen bedömer att förslaget på nya riktlinjer är väl anpassat utifrån rådande lagstiftning och i linje med stadens arbete.
Bilagor
Nämnden har fått remiss från kommunstyrelsen för yttrande över ny parkeringsplan och förslag till reviderade parkeringstaxeområden, framtagen av trafiknämnden. Förvaltningen är positiv till att staden tar ett samlat grepp om parkeringsfrågorna med en ny parkeringsplan, och håller med om att framför allt Fruängen och Solberga behöver avgifter på gatuparkeringen för att underlätta för till exempel hemtjänst och hantverkare. Älvsjö centrum och det nya täta bostadsområdet Älvsjöstaden är en del av stadsdelen Solberga och förvaltningen anser inte att Solberga ska undantas från parkeringsavgifter.
Bilagor
I en motion från Anette Hellström och Johan Nilsson båda (M) beskriver de hur boende i västra söderort fått längre till en återvinningscentral sedan Sätra återvinningscentral nyligen stängt. Motionärerna yrkar på att berörda nämnder och bolag bör få i uppdrag att dels öka kapaciteten på övriga återvinningscentraler i söderort, dels omgående hitta en ersättningsplats för Sätra återvinningscentral. Förvaltningen håller med om att det finns ett fortsatt behov av en återvinningscentral i västra söderort, men vill betona att en ny återvinningscentral även behöver arbeta med återbruk.
Bilagor
I en motion från Jan Jönsson och Björn Ljung båda (L) föreslås att staden utvecklar en strategi för kolonilotter i staden samt utreder möjligheten att anlägga fler odlingslotter. Förvaltningen känner till behovet av fler odlingsmöjligheter. Samtidigt som det råder konkurrens om hur stadens grönområden ska användas. Trafikkontoret har det samordnade ansvaret att ta fram ett program för stadsodling.
Bilagor
I en motion från Gabriel Kroon, Mats Johnsson och Anders Edin alla (SD) föreslår de att stadsbyggnadsnämnden ges i uppdrag att revidera planförslaget för Telefonplan, i enlighet med ett förslag från en medborgargrupp. Förvaltningen beskriver stadsbyggnadsnämndens senaste beslut i detta planärende, och anser att den vidare planprocessen bör följa den ordinarie beslutsgången i enlighet med plan- och bygglagen.
Bilagor
I en motion från Gabriel Kroon och Mats Johnsson, Anders Edin och Tapani Juntunen alla (SD) anser de att den aktuella detaljplanen för nya bostäder vid Slättgårdsvägen i Mälarhöjden ska stoppas eftersom den har väckt stora protester i grannskapet. Förvaltningen beskriver utgångspunkterna för stadsbyggnadskontorets arbete och stadsdelsförvaltningens remissvar, och menar att planprocessen i detta ärende bör följa den ordinarie beslutsgången i enlighet med plan- och bygglagen.
Bilagor
I en motion från Gabriel Kroon och Mats Johnsson båda (SD) beskriver de hur den pågående förtätningen runt Älvsjö centrum inkräktar på stadsdelens villakaraktär. De föreslår att alla förtätningar i Älvsjö där villor ersätts av flerfamiljshus stoppas. Förvaltningen beskriver utgångspunkterna för stadsbyggnadskontorets arbete och stadsdelsförvaltningens remissvar, och menar att planprocessen i dessa ärenden bör följa den ordinarie beslutsgången i enlighet med plan- och bygglagen.
Bilagor
I en motion från Maurice Forslund (KD) föreslås att stadens riktlinjer för ekonomiskt bistånd ändras, så att personer utan uppehållstillstånd inte längre ska kunna beviljas ekonomiskt bistånd. Sammantaget gör förvaltningen bedömningen att Stockholms stads gällande riktlinjer för ekonomiskt bistånd, liksom den praxis som utvecklats vid tillämpningen av dessa, inte kan anses bidra till att individer undandrar sig verkställighet av beslut om utvisning och att det därför inte föreligger behov av att revidera riktlinjerna.
Bilagor
I en motion från Destiny Zandi Lindgren (KD) föreslås att staden utreder hur ljusare asfalt kan användas som ett sätt att sänka temperaturen i staden vid värmeböljor. Förvaltningen är positiv till fler åtgärder för att motverka klimateffekterna, men konstaterar att behovet i parkmiljöer är mindre, eftersom grönskan reglerar temperaturen där.
Bilagor
Stadsbyggnadskontoret har tagit fram ett program för området runt Stockholmsmässan och Huddingevägen, kallat Älvsjödalen. Programmet innehåller en strukturplan som visar hur området kan rymma 7 000 bostäder och 15 000 arbetsplatser i en tät och välintegrerad blandstad. Stadsdelsförvaltningen anser att programmet har många kvaliteter, men redovisar några synpunkter och frågor om bland annat programmets genomförbarhet, om parkfunktioner och förskolor, samt om konsekvenser för idrottsverksamheten.
Bilagor
Anmälan av svar på medborgarförslag om majbrasa i Vinterviken
Dnr HÄ 2025/341
Nämndbeslut från 22 maj 2025.
Bilagor
Bilagor